Jump to content

У ком тренутку човек постане себичан?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Trifke рече

Ja nebih rekao da je sebicnost uzrok razvoda vec prekid zajednice.

Исправи ме ако грешим...ако се прекине заједница, зар то не води разводу 

Значи себичност води прекиду заједнице, прекид заједнице води разводу. Онда можемо рећи да себичност води ка разводу? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Сања Т. рече

Сестро мила....:drugarstvo: јуначино ! 

Da znaš da treba srce junačko. Al bez crkve i bez Boga ne bi izdržalo:slavaaa::hvala:

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Snezana Pilic рече

Nije fer,trebalo je da kaže,nisam nerazumna

Ово. Управо је овде највеће зло преваре и кулавичлук. Кажи отворено шта те мучи и где је проблем, па да као двоје одраслих људи видите шта с тим. Буди човек. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Trifke рече

Moja bivsa i ja smo imali obicaj da svaki dan tj. vece citamo nesto sto nas je zabavljalo i da pricamo i iskreno to je i bilo najbolje i najlepse u tom braku. Odgovorno tvrdim da kada smo prestali da pricamo i immamo to vreme navece nas brak je poceo da se raspada dok , posle 3 godine, nije propao..

Ne mogu vise da se slozim sto bi rekli jenglezi :)

Ta zajednicka povezanost, zajednisto, kada to mi prestane da bude vidno...

Svi smo mi sebicni, drkavi, svakakvi. Lako je vako trtomuditi preko mreze, kad si sa nekim svaki dan po ceo dan pa i da je najbolji dodje ti da ga bijes :D

Ali u braku treba raditi da se uvek odrzava to "mi", da se podgreva ko supa :D zajednickim sitnicama, nek je to i simbolicno, ali da se podsecamo onog dobrog jedni kod drugih.

Kad se toliko uvaljamo u svakodnevicu i prestanemo da odvajamo makar malo vremena za tu zajednicu, pojede nas zivot...

A onda sve ode de ne treba :(

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Ma jok srpkinja bato!!!I to neka konzervativno-tradicionalna još uvek neopaljena ovim neoliberalnim idejama ženske emancipacije.Znači nema ono da kaki o rodu i polu,mozak još uvek radi u beta režimu.:))

Видео сам пар случајева где су људи доводили из Србије такве "традиционалне" жене са идејом да су "неискварене". Доведе је брат из највеће беде, да јој све + BMW. И на крају га насамари и опељеши. Неки баш драги и блиски људи су награбусили тако...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, εργασία рече

Alo žene, dok vi ovde filozofirate ja kuvam sočivo! Ajde da se menjamo malo. :whackado:

Umete i vi žene da namećete obrasce potrošnje koji možda nisu opravdani u određeno vreme i u određenim okolnostima. Ajde da se ne lažemo. Ljudske nedoslednosti, greške i promašaji su osobina oba pola... inače, ne bi postojao Trebnik. ;) 

Jel si ti ekonomista? :D

Ajme meni :D

Da te ne citiram i prethodno, kakvo crno persiranje, molim te, ionako sam velika zena gabaritno, ne moram jos vise tetkasta da budem no sto jesam :D

Na mrezi smo svi na ti :D

Inace rec je o psihodrami ;)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Видео сам пар случајева где су људи доводили из Србије такве "традиционалне" жене са идејом да су "неискварене". Доведе је брат из највеће беде, да јој све + BMW. И на крају га насамари и опељеши. Неки баш драги и блиски људи су награбусили тако...

:)):)):))

Žao mi čoveka, ali ta ideja neiskvarenosti tradicije mi je :)).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

:)):)):))

Žao mi čoveka, ali ta ideja neiskvarenosti tradicije mi je :)).

И мени је несхватљиво... потпуно погрешан критеријум... :(

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, εργασία рече

U to ne sumnjam. ;)

A sad ozbiljno, stvarno šta mislite kakva treba da bude raspodela poslova, odgovrnosti i dužnosti u domaćinstvu? Da li postoje specifično "ženski" i "muški" poslovi, ako postoje da li su fleksibilni, gde je granica, a možda gde je početak? Šta mislite kako će se stvari odvijati u budučnosti?

Мислим да не постоји класична ни универзална расподела. Зависи од потреба,треба бити флексибилан и разматрати ту потребу- разговарати о њој. Ако неко мисли , да суприжник претерује , треба то и да каже...а да он мисли, да ја мислим, па да по томе испуњава " жеље" , а кад се побуним да каже,па ти си тако хтела...извини, молим те...или си безобразан и манипулишеш ...или стварно трипујеш да можеш да читаш нечије мисли! Кажи ,брате...кажи!шта мислиш и шта мислиш да мислим.

( аух, ко ме је сад разумео...свака му част) :)))

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Јелена011 рече

Inace rec je o psihodrami ;)

Ja sam imao iskustva sa TA. Išli smo na neke besplatne kurseve svojevremeno u Domu omladine za studentariju i njene psihoseksualne dileme i trileme. :))TA je baš najpogodnija za "partnerske" odnose. ;) Džaba sve to, moraš u sebi da nađeš iskricu dobrote i kreativnosti. Mogu samo da ti pokažu neke tipične greške u komunikaciji, ali sve ostalo zavisi od konketnog slučaja, konteksta, vremena i mesta. 

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Сања Т. рече

Исправи ме ако грешим...ако се прекине заједница, зар то не води разводу 

Значи себичност води прекиду заједнице, прекид заједнице води разводу. Онда можемо рећи да себичност води ка разводу? :scratch_head:

Mislim da je tesko reci sta je pre nastalo kokoska ili jaje (mada sam ja siguran da je nastala prvo kokoska :) ) u sutini nije ni bitno. Sustina je da kada pocne da se raspada ta zajednica raspada se sve.

пре 9 минута, Јелена011 рече

Ne mogu vise da se slozim sto bi rekli jenglezi :)

Ta zajednicka povezanost, zajednisto, kada to mi prestane da bude vidno...

Svi smo mi sebicni, drkavi, svakakvi. Lako je vako trtomuditi preko mreze, kad si sa nekim svaki dan po ceo dan pa i da je najbolji dodje ti da ga bijes :D

Ali u braku treba raditi da se uvek odrzava to "mi", da se podgreva ko supa :D zajednickim sitnicama, nek je to i simbolicno, ali da se podsecamo onog dobrog jedni kod drugih.

Kad se toliko uvaljamo u svakodnevicu i prestanemo da odvajamo makar malo vremena za tu zajednicu, pojede nas zivot...

A onda sve ode de ne treba :(

Jeste radosti moja, trba raditi i truditi se na zajednici i boriti se za nju, ali zajednica zahteva napor 2 strane. Nista ne pomaze ako mi pokusavamo da sacuvamo ili uspostavimo tu zajednicu a druga strana nece. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Сања Т. рече

Развод.Ништа неуобичајено, на жалост. 

Неки пола живота раде и стичу ЗАЈЕДНО, да би један од њих, у неком тренутку, све заслуге приписао себи.

Шта се деси? Зашто тако?

Претпостављам да се овде ради о неком конкретном случају из твоје околине. Тешко је о томе расправљати генерално...

Има веома различитих прича и ситуација.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, εργασία рече

Ja sam imao iskustva sa TA. Išli smo na neke besplatne kurseve svojevremeno u Domu omladine za studentariju njene psihoseksualne dileme i trileme. :))TA je baš najpogodnija za "partnerske" odnose. ;) Džaba sve to, moraš u sebi da nađeš iskricu dobrote i kreativnosti. Mogu samo da ti pokažu neke tipične greške u komunikaciji, ali sve ostalo zavisi od konketnog slučaja, konteksta, vremena i mesta. 

Ma to je posebna prica. 

Psihoterapija je fenomenalan alat, ali samo to, alat. Moze da pomogne i pomaze da neke stvari poslozis, ali mesto tebe ne moze niko i nista. Niti je magicna stvar niti je duhovna stvar. Za dusevne dileme je sjajna, ali kod malog broja ljudi koji su spremni da rade na sebi. 

Nema tu kurseva, edukacija traje pet godina posle zavrsenog fakulteta i podrazumeva da ti tih pet godina takodje provedes u radu na sebi. 

TA je super za medjuljudske odnose, za neku dublju stvar, ona se bas i kombinuje sa psihodramom. Imaju oni dobrih alata, samo umeju ponekad da smore :D onome ko nije navikao na taj recnik zaparaju usi sa frazama, frazicama i izrazima. 

Za neki ozbiljan rad tu je odnos terapeuta i klijenta, i to traje, to se razvija. Ali to je kopanje po sebi, nista vise nista manje od rudarskog posla :D

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, εργασία рече

U to ne sumnjam. ;)

A sad ozbiljno, stvarno šta mislite kakva treba da bude raspodela poslova, odgovrnosti i dužnosti u domaćinstvu? Da li postoje specifično "ženski" i "muški" poslovi, ako postoje da li su fleksibilni, gde je granica, a možda gde je početak? Šta mislite kako će se stvari odvijati u budučnosti?

Пар десетина страница теме о феминизму је посвећено овом. :smeh1:

Моје мишљење, укратко, јесте да се све дели по могућностима, потребама, афинитетима, а све то је у сталном флуксу те је битно стално договарање.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Пар десетина страница теме о феминизму је посвећено овом. :smeh1:

Моје мишљење, укратко, јесте да се све дели по могућностима, потребама, афинитетима, а све то је у сталмом флуксу те је битно стално договарање.

U pravu si. Mnogo municije je potrošeno na tu temu. Još uvek sam nov na forumu pa ne vaćam gde je šta i gde. :blush:

A ova poslednja rečenica je efektan, perfektan i kratak odgovor na moje ničim izazvano teorijsko pitanje. ;) Zadovljan sam! :navijanje:

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...