Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidiš kako zlatousti govori sve što ja govorim?

Vidiš da ustajemo ali ne više u vremenu nego u svevremenu, u večnosti mi ne dobijamo no nasledjujemo.

Zato Carstvo Božje postoji u nama jer se ono zadobija za života i nasledjuje se a ne da se ima dodati posle smrti kako bi bilo po vama.

Vidiš kako svetitelji govore da u Isusu Hristu ustajemo? Ej ustajemo u Hristu...

Gde si to video, nije mi bas jasno ? Stvarno. :scratch_head:

Da li vidis da kaze Zlatoust , .....'istrulela'....tela..... 'ustaju' ?

Znaci, smrt, raspadanje, i na kraju vremena i istorije, dolazi, ....ustajanje tela i vaskrsenje.

Nemoj VSB da ocigledne stvari predstavljas u drugacijem svetlu. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Gde si to video, nije mi bas jasno ? Stvarno. :scratch_head:

Da li vidis da kaze Zlatoust , .....'istrulela'....tela..... 'ustaju' ?

Znaci, smrt, raspadanje, i na kraju vremena i istorije, dolazi, ....ustajanje tela i vaskrsenje.

Nemoj VSB da ocigledne stvari predstavljas u drugacijem svetlu. 

Ustaju nov tela duhovna tela koja više nisu truležnog materijala, Matusal ti je lepo objasnio gore, šta ti misliš da leševi ustaju i odlaze na sud?

Kako će kremirani ljudi da ustanu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ustaju nov tela duhovna tela koja više nisu truležnog materijala, Matusal ti je lepo objasnio gore, šta ti misliš da leševi ustaju i odlaze na sud?

Kako će kremirani ljudi da ustanu?

To je okey , sto kazes ( nisam jos  procitao od Matusala ).

O tome smo vec pricali. Ne ustaju  lesevi, odakle ti ta ideja, da neko i misli tako, :((  ..... nego ona tela koja su umrla i postala raspadljiva, se pretvaraju u ta duhovna i netrulezna tela.

Ali, mi ovde pricamo o drugoj stvari. :coolio: ....  Kada se dobijaju ta' duhovna tela, tj. u kojem vremenskom periodu se desava ova promena. itd.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, mi ovde pricamo o drugoj stvari. :coolio: ....  Kada se dobijaju ta' duhovna tela., u kojem vremenskom periodu se desava ova promena. itd.

Pa objasnili smo ti svi čak i zlatousti.

Umireš u ovom palom vremenu i truležnost umire potpuno a tvoja ličnost vaskrsava u novom duhovnom telu u svevremenskom eshatološkom danu koji je sveobuhvatan to Carstvo počinje već ovde u tebi je, zato ti vaskrsavaš u Carstvu, vaskrsavaš kroz Hrista, vaskrsavaš Hristovim vaskrsenjem jer je to centralni dogadjaj u spasenju čoveka.

To vaskrsenje ne može biti u truležnosti dakle u vremenu pa se onda na to doda netruležnost i svevreme, već može biti samo vaskrsenje u netruležnosti dakle u svevremenu.

Ta realnost koja počinje već ovde se ne dodaje kako ti shvataš, nego se nastavlja posle smrti vaskrsenjem, jer tada si lice u lice sa večnim životom.

Kad bi se čekao dan suda na taj način kako ti doživljavaš onda bi mi morali vaskrsnuti truležni jer bi vaskrsli u vremenu, onda se pitam šta će nam opšte vaskrsenje dovoljno bi bilo da nas Bog sve postroji i preobrazi...

Međutim ne ide tako jer grešno mora da umre, zato apostol Pavle kaže umirem potpuno a ne samo delimično ili polovno, jer apostol nije govorio o nekom čekanju ili mešufazi, već je govorio o telu koje umire potpuno i koje posle te smrti vaskrsava u večnome Hristu u Carstvu Nebeskom.

Mi Hristom nismo više deo truležnog sveta, barem po njegovim rečima, jer veli kao što si mene poslao u svet a nisam od ovog sveta tako i njih Oče ostavljaš u ovom svetu iako nisu od ovoga sveta. Mi kao duševna tela umiremo potpuno i vaskrsavamo kao duhovna tela, tu se vreme kao bez oboženo stvorenje pretvara vaskrsenjem u oboženo sveobuhvatno večno postojanje u kojem truležno vreme nema kategoriju i ne ograničava niti postavlja uslove,

Ti iz truležnog neoboženog vremena postavljaš uslove i tražiš odgovor za način postojanja netruležnog oboženog stanja bez vremena kao uslovne kategorije, kako to  uspevaš?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa objasnili smo ti svi čak i zlatousti.

Umireš u ovom palom vremenu i truležnost umire potpuno a tvoja ličnost vaskrsava u novom duhovnom telu u svevremenskom eshatološkom danu koji je sveobuhvatan to Carstvo počinje već ovde u tebi je, zato ti vaskrsavaš u Carstvu, vaskrsavaš kroz Hrista, vaskrsavaš Hristovim vaskrsenjem jer je to centralni dogadjaj u spasenju čoveka.

To vaskrsenje ne može biti u truležnosti dakle u vremenu pa se onda na to doda netruležnost i svevreme, već može biti samo vaskrsenje u netruležnosti dakle u svevremenu.

Ta realnost koja počinje već ovde se ne dodaje kako ti shvataš, nego se nastavlja posle smrti vaskrsenjem, jer tada si lice u lice sa večnim životom.

Kad bi se čekao dan suda na taj način kako ti doživljavaš onda bi mi morali vaskrsnuti truležni jer bi vaskrsli u vremenu, onda se pitam šta će nam opšte vaskrsenje dovoljno bi bilo da nas Bog sve postroji i preobrazi...

Međutim ne ide tako jer grešno mora da umre, zato apostol Pavle kaže umirem potpuno a ne samo delimično ili polovno, jer apostol nije govorio o nekom čekanju ili mešufazi, već je govorio o telu koje umire potpuno i koje posle te smrti vaskrsava u večnome Hristu u Carstvu Nebeskom.

Mi Hristom nismo više deo truležnog sveta, barem po njegovim rečima, jer veli kao što si mene poslao u svet a nisam od ovog sveta tako i njih Oče ostavljaš u ovom svetu iako nisu od ovoga sveta. Mi kao duševna tela umiremo potpuno i vaskrsavamo kao duhovna tela, tu se vreme kao bez oboženo stvorenje pretvara vaskrsenjem u oboženo sveobuhvatno večno postojanje u kojem truležno vreme nema kategoriju i ne ograničava niti postavlja uslove,

Ti iz truležnog neoboženog vremena postavljaš uslove i tražiš odgovor za način postojanja netruležnog oboženog stanja bez vremena kao uslovne kategorije, kako to  uspevaš?

Da ne odgovaram na ovaj tvoj post, nekim velikim filosofiranjem, jer, krajnje je jednostavna je stvar.

Kako da kazem, krajnji cilj svih ciljeva, je to vaskrsenje ljudi u duhovnim telima,  koje ima svoju vremensku odrednicu i satnicu.  Na kraju vremana i istorije je lociran ovaj dogadjaj.

I , zbog toga se i zove sveopste vaskresenje , kada ce svi zivi i svi mrtvi ustati u duhovnim telima. Nema neko drugo vaskrsenje tela. I , o tome prica i Zlatoust i svi oci crkve. Samo treba procitat i poverovati. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Kako da kazem, krajnji cilj svih ciljeva, je to vaskrsenje ljudi u duhovnim telima,  koje ima svoju vremensku odrednicu i satnicu.  Na kraju vremana i istorije je lociran ovaj dogadjaj.

I , zato se i zove sveopste vaskresenje , kada ce svi zivi i svi mrtvi ustati u duhovnim telima. Nema neko drugo vaskrsenje tela. I tome i prica Zlatoust i sci oci crkve. Samo treba procitat i poverovati. 

Kako o tome priča kad kaže da ne vaskrsava polovično nego u telu.

Dakle onda posle smrti nema života jer svi čekamo sveopšte vaskrsenje.

Nije zlatosuti baš toliko lood da je slučajno pomenuo apostola Pavla, jer je apostol onaj koji potencira potpuno umiranje a ne polovično što možeš videti u sposlanici korinčanima.

Dakle apostol potencira potpuno umiranje a zlatousti, navodi pozivajući se na apostola potpuno vaskrsenje.

Dakle šta nema života posle smrti sve do sveopšteg suda?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako o tome priča kad kaže da ne vaskrsava polovično nego u telu.

Dakle onda posle smrti nema života jer svi čekamo sveopšte vaskrsenje.

Nije zlatosuti baš toliko lood da je slučajno pomenuo apostola Pavla, jer je apostol onaj koji potencira potpuno umiranje a ne polovično što možeš videti u sposlanici korinčanima.

Dakle apostol potencira potpuno umiranje a zlatousti, navodi pozivajući se na apostola potpuno vaskrsenje.

Dakle šta nema života posle smrti sve do sveopšteg suda?

Nesto te ne nisam razumeo najbolje.

Mislim, da je onaj tekst Zlatoustog o vaskrenju prilicno jasan. Bar sto se tice ustajanja istrulelih tela u preobrazenim  duhovnim ( telima ), kod dogadjaja vaskrsenja.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Nesto te ne nisam  razumeo  najbolje.

Mislim, da je onaj tekst Zlatoustog o vaskrenju prilicno jasan. Bar sto se tice ustajanja istrulelih tela u preobrazenim  duhovnim ( telima ), kod dogadjaja vaskrsenja.

Pokaži.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da se spominju kao lična verovanja i ubedjenja ali ne i kao dogmatski stav pravoslavne Crkve.

Ovo sto kazes, mislim da nije bas najjobjektivnije gledanja na ovu stvar.

Jer, ja tebi ne branim da imas neka licna ubedjenja i verovanja. Slobodno i mislece bice si , i mozes da rasudjujes o svim stvarima koja se ticu vere. Meni je mnogo bitnije da smo nas dvoje u pravoslavnoj Crkvi i da se postujemo i tolerisemo i cenimo kao hriscani. To je kljucno.

Ali, za ovo gore, recimo, mitarstva se mogu posmatrati kao duhovno predanje crkve. A, svako predanje koje je u dugo vremena u crkvi i koje cvrsto stoji na veri i ispovedanju otaca , postaje deo ucenja i predaje same crkve. I, dobija  na sili i poboznosti i vaznosti , na slican nacin kao i dogmatsko bogoslovlje.

O tome je pisao lepo sv. Vasilije Veliki u svojim kanonskim pravilima. Cak i nenapisano predanje ima dejstvo i silu u Crkvi. Tako, recimo, Vasilije kaze, da priziv Duha kod pretvaranja darova , nidge nije izlozeno napismeno, ni u Pismu , ni kod otaca,....nego smo ga dobili, od apostolske predaje, putem crkvenog predanja.

Tako da, i ucenje i predaja otaca u vezi zagrobnog stanja duse i prolaska kroz mitarstva, je deo predanja koji ima svoj legimitet u crkvi. Koliko vodim, oko ovog  legimiteta svi se slazemo, ali, neko ga  prihvata, neko ne. Iako, po mom licnom osecaju, sigurnije je prihvatiti ovo ucenje, jer, moze coveku pomoci u duhovnom napredovanju. I, takodje, mozemo upucivati molitve Bogu za nase upokojene, znajuci da takve molitve imaju dejstva u realnom vremenu. :945729:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, pise u tekstu. Samo treba procitati.

Piše o vaskrsenju kroz Hrista kako je i podučavao Pavle.

Čitam ja dobro. Inače ceo tekst zlatoustog je naslonjen na Pavla koliko vidiš.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Tako da, i ucenje i predaja otaca u vezi zagrobnog stanja duse i prolaska kroz mitarstva, je deo predanja koji ima svoj legimitet u crkvi. Koliko vodim, oko ovog  legimiteta svi se slazemo, ali, neko ga  prihvata, neko ne.

Te tvoje bajke me malo smaraju više.

Dakle nema nikakav obavezujući legitimitet, inače ne bi bilo govora da ga neko može prihvatati a neko ne.

Dake spusti loptu ako želiš ozbiljno da razgovaraš i bez niskih udaraca toliko neuk nisi.

Подели на овим сајтовима

Како тумачити ове речи

Рим 6,3-10

3. Или зар не знате да сви који се крстимо у Христа Исуса, у смрт његову се крстисмо?

4. Тако се с њим погребосмо кроз крштење у смрт, да би, као што Христос устаде из мртвих славом Очевом, тако и ми ходили у новом животу.

5. Јер ако постадосмо сједињени са обликом смрти његове, онда ћемо и са васкрсењем,

6. Знајући ово, да се стари наш човјек разапе са Њиме, да би се уништило тијело грјеховно, да више не робујемо гријеху.

7. Јер ко умрије ослободи се од гријеха.

8. Ако ли умријесмо са Христом, вјерујемо да ћемо и живјети са њиме,

9. Знајући да Христос уставши из мртвих, више не умире; смрт више не влада њиме.

10. Јер што је умро, гријеху је умро једном за свагда; а што живи, Богу живи.

11. Тако и ви сматрајте себе да сте мртви гријеху, а живи Богу у Христу Исусу, Господу нашем.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

4. Тако се с њим погребосмо кроз крштење у смрт, да би, као што Христос устаде из мртвих славом Очевом, тако и ми ходили у новом животу.

Fascinantan mi je pogotovo ovaj deo.

Predlažem za razumevanje ovoga jevandjelije po Jovanu 17. cela glava.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Te tvoje bajke me malo smaraju više.

Dakle nema nikakav obavezujući legitimitet, inače ne bi bilo govora da ga neko može prihvatati a neko ne.

Dake spusti loptu ako želiš ozbiljno da razgovaraš i bez niskih udaraca toliko neuk nisi.

Kako bajke ? Sve lepo i citko pise ili kod Zlatoustog ili kod Pavla.

Recimo, vec smo pricali o tome, kaze Pavle :

" 23 Али сваки у свом реду: новина Христос; а потом они који вероваше Христу о Његовом доласку; "

Vidis VSB, o Hristovom dolasku, na kraju vremena se ceka vaskrsenje. Cak i oni koji 'verovase Hristu'. I, to je to, nema nikave bajke i velike mudrosti. Pise lepo, po Vuku, citaj kako je napisano....:citac:

I, na toj liniji Pavlovoj je i Zlatost.

Mislim, ozbiljno razgovaramo. Ako mislis da je bio neki nizak udarac, izvinjavam se.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...