Благовесник Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 48 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече I pre vas sam ranije govorio da se Gospod po svom Vaskrsu ljavlja ucenicima, moguce, iz eshatona. Eto, mozda se toga i secas da sam govorio. Medjutim, mi smo i dalje u vremenu do Parusije, do onoga "licem k licu", u okvirima smo vremena. To sto za Boga, mozda, eshaton vec postoji, to je iz Bozje perspektive, za nas je to jos uvek - Carstvo buducnosti - buduceg veka. Svakako da Hristova Evharistija, kao i sve svete tajne koje proisticu iz nje (Apostolsko prejemstvo tj. Svestenstvo, Krstenje, Miropomazanje Duhom Svetim, Ispovest (pokajanje), Pricesce, JELEOSVECENJE (bolesnicko pomazanje za iscelenje duse i tela), pa cak i Brak), dolazi iz eshatona tj. eshatoloskog (buduceg) Carstva Bozjeg. Medjutim, mi ljudi ne ulazimo realno odmah nakon smrti u to Carstvo Bozje, vec dusa (dusa - entitet koji se odvaja (razlucuje) od tela nakon smrti tela, a obuhvata nas duhovni dnk, celokupno nase duhovno ja, sa nasom licnoscu, ono sto mi jesmo...), dusa ceka (vremenski ceka, dakle, vreme za nju jos tece), nakon privremenog suda, ceka konacni Sud Bozji! Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 4 минута, Благовесник рече Medjutim, mi ljudi ne ulazimo realno odmah nakon smrti u to Carstvo Bozje, vec dusa (dusa - entitet koji se odvaja (razlucuje) od tela nakon smrti tela, a obuhvata nas duhovni dnk, celokupno nase duhovno ja, sa nasom licnoscu, ono sto mi jesmo...), dusa ceka (vremenski ceka, dakle, vreme za nju jos tece), nakon privremenog suda, konacni Sud Bozji! Apostoli se nisu bavili smrtnošću i besmrtnošću duše, već su svo svoje učenje i sav svoj život usredsredili čekajući drugi Hristov dolazak i prelazak iz ovog u večni život u život u Hristu Isusu. Nikakve međustanice nije spominjao ni Hristos niti je govorio da će duša nastaviti iz ovoga života u Carstvo da bi se u Carstvu transformisala u telo kad za to dodje vreme. Pitam se kakvo vreme treba da dodje u Carstvo kad je Carstvo bezvremeno. dakle da citiram tvoje reči:Medjutim, mi ljudi ne ulazimo realno odmah nakon smrti u to Carstvo Bozje, vec dusa (dusa - entitet koji se odvaja (razlucuje) od tela nakon smrti tela, a obuhvata nas duhovni dnk, celokupno nase duhovno ja, sa nasom licnoscu, ono sto mi jesmo...), dusa ceka (vremenski ceka, dakle, vreme za nju jos tece), nakon privremenog suda, konacni Sud Bozji! Privremen sud je privremen ne zato što se nešto čeka kao da će presuda da se menja, nego zato što mi po svako svom redu ulazimo iz vremena u bezvreme iz zemnog života u večno Castvo, dakle tih privremenih sudova ima mnogo i po redu su a kad se svrši vreme tih privremenih sudova neće prosto više biti i dobićemo jedan sveobuhvatan sud. Nijedan od otaca ne kaže duša može posle privremenog suda sama sebi pomoći, pa možeš misliti Hrista Isusa kao Bogočoveka kojeg poznajemo da dopušta da neki deo našeg bića ostaje bez iakakve mogućnosti u samopomoći a pri tom oseća i svesna je svega... ja to ne mogu zamisliti. Drugo, kako svetitelji funkcionišu, dušom delaju? Dušom pomažu nama posredno i neposredno? Sveti Nikolaj se pita, koga vi Hrišćani molite kad se molite svetiteljima, molite li žive ili duhove? I tako redom...Čak i Pavle koji bi Duhom Svetim odnesen do trećeg neba je veoma oprezan i kazuje: Ne znam da li sam bio tamo u telu ili ne. Dakle onaj koji jeste bio na nebu ne zna i ne može tvrditi da li jeste ili nije bio samo dušom a svi ostali možemo tvrditi da nema šanse da telo tamo funkcioniše.... Kažem ponavljam to je nedogmatizovana stvar, zato pretpostavljam nisu ni dogmatizovana mitarstva, sve dok je to tako možemo se pozivati ili ne pozivati na odredjene svetitelje ali ne i zahtevati dogmatsku pravovernost a i zašto bi kad je osnovni cilj Hrišćanske vere u vaskrsenje a ne u smrtnost ili besmrtnost duše. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 16 часа, Матусал рече Занимљиво је да чин опела и парастоси нигде не спомињу митарства. Mislim, da na ovakvu situaciju, mozemo gledati , iz nekoliko razlicitih uglova gledanja. Prvo, ako u crkvenim molitvama postoji prica oko mitarstava, a, u opelu ne postoji, postavlja se pitanje, zbog cega je onda tako postavljeno ? Sigurno su oci i crkveni pisci molitvenih himni crkve , bili svesni ovakvog stanja i treba pretpostaviti, da su imali neki dobar razlog zbog cega su izostavili pominjanje mitarstava kod opela. Recimo, ono sto mi pada na pamet, kao neki razuman razlog izostavljanja mitarstava, jeste, da je opelo javna sluzba crkve. U kom smislu ? I, druge sluzbe su javne, ali, ova sluzba je posebna, jer se direktno tice rodbine i prijatelja pokojnika. Nekako je 'neprilicno' na ovakvoj sluzbi, da najblizi ( koji mogu da budu i neverujuci i ateisti ), slusaju neke molitve koje se ticu toga , kako dusa prolazi kroz demonska mitarstva i kako se sudi takvoj dusi i kako se pati u paklu. Zbog toga, ( koliko se secam ) u tim molitvama za upokojene, je glavna preokupacija na veru u Boga i na njegovu milost i dobrotu koju pokazuje prema coveku. I, da ce molitvama crkve i rodbine, mirno i u spokoju, upokojiti dusu preminulog u svetlim mestima. Sto je i sasvim odgovarajuce ovakvoj javnoj strani sluzbe. Treba dati neku pozitivnu i utesiteljnu poruku najblizma koji su u tuzi za svojim preminulim. U svakom slucaju, postoji u himnama objava price o mitarstvima. Da su oci i hriscaniski pisci ( himni ), smatrali da nesto nije u redu i da nije bas odgovarajuce sa ovim molitvama, sigurno bi bile ukinute ili nekako drugacije preformulisane i napisane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 1 hour ago, Благовесник рече vec dusa (dusa - entitet koji se odvaja (razlucuje) od tela nakon smrti tela, a obuhvata nas duhovni dnk, celokupno nase duhovno ja, sa nasom licnoscu, ono sto mi jesmo...), dusa ceka (vremenski ceka, dakle, vreme za nju jos tece), nakon privremenog suda, ceka konacni Sud Bozji! По овоме постоји један цео свет умрлих који онда мора имати и неке своје принципе и законотости. Створили смо један цео свет о коме не знамо баш ништа. Ако им тече време онда је природно да постоји и неки процес тј. нека дешавања или чаме чекајући. Има ли тамо литургије има ли Христа како се облагодаћују када су у времену? Неко је тамо мртав 2000 хиљаде година од Христа а онај последњи што умре ће бити тамо само за трен и наступиће есхатон. Господ је разрушио шеол али је створио ново место мучења за новозаветне грешнике, а ове из старог завета је пребацио у нову фазу чекања. Дневно умре око 200000 људи, па то царство мртвих је много бројније од броја људи на земљи. Мноштво оваквих конструкција ће произаћи из овакве теологије....контрадикторности и нелогичности. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 40 минута, Матусал рече По овоме постоји један цео свет умрлих који онда мора имати и неке своје принципе и законотости. Створили смо један цео свет о коме не знамо баш ништа. Ако им тече време онда је природно да постоји и неки процес тј. нека дешавања или чаме чекајући. Има ли тамо литургије има ли Христа како се облагодаћују када су у времену? Неко је тамо мртав 2000 хиљаде година од Христа а онај последњи што умре ће бити тамо само за трен и наступиће есхатон. Господ је разрушио шеол али је створио ново место мучења за новозаветне грешнике, а ове из старог завета је пребацио у нову фазу чекања. Дневно умре око 200000 људи, па то царство мртвих је много бројније од броја људи на земљи. Мноштво оваквих конструкција ће произаћи из овакве теологије....контрадикторности и нелогичности. I šta raditi sa pokajanim razbojnikom koji je već u raju? Матусал је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Kako je moguće da je Sin Čovečji koji je seo sa desne strane oca uspeo se na nebo a da je pre toga bio na tom nebu. Kako je moguće da Otac nebeski o tome nema pojma kad kaže Sinu sedi meni s desne strane dok ne položim neprijatelje tvoje kad su oni već pokoreni na nadvremenskom nivou? Kako je moguće da apostol Pavle isto tako o toj vanvremenskoj pobedi nema pojma pa kaže: Ali svaki u svom redu: novina Hristos; a potom oni koji verovaše Hristu o Njegovom dolasku; 24 Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i Ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu. 25 Jer Njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje. 26 A poslednji će se neprijatelj ukinuti, smrt. 27Jer sve pokori pod noge Njegove. Ali kad veli da je sve Njemu pokoreno, pokazuje se da je osim Onog koji Mu pokori sve. 28 A kad Mu sve pokori, onda će se i sam Sin pokoriti Onom koji Mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ovde se jasno govori ono što je Pavle govorio. Dakle da ne ostane nejasno svetu kako se mi Hristovim vaskrsenjem spašavamo, Otkrovenje i Pavle govore prvo Hristos pa svako od nas po redu. Dakle kako je moguće Otkrovenjem gledati večnost na nebu i opet sve prisustvo eshatona i svih u njemu, dato je da se čovek i eshaton ima gledati kroz vremenska vrata, dakle eshaton kao sveobuhvatan puni se vremenom prvo Hristos posle svako do nas po svom redu a postoji kao bezvremena sveobuhvatna realnost. Upravo objašnjava tvoje muke i nerazumevanje. Tekst je više nego jasan po pitanju stanja duša stradalih u Hristu a ovo šta ti trabunjaš blage veze s tekstom nema. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Kako je moguće da Otac nebeski o tome nema pojma kad kaže Sinu sedi meni s desne strane dok ne položim neprijatelje tvoje kad su oni već pokoreni na nadvremenskom nivou? Kako je moguće da paostol Pavle isto tako o toj vanvremenskoj pobedi nema pojma pa kaže: Ali svaki u svom redu: novina Hristos; a potom oni koji verovaše Hristu o Njegovom dolasku; 24 Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i Ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu. 25 Jer Njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje. 26 A poslednji će se neprijatelj ukinuti, smrt. 27Jer sve pokori pod noge Njegove. Ali kad veli da je sve Njemu pokoreno, pokazuje se da je osim Onog koji Mu pokori sve. 28 A kad Mu sve pokori, onda će se i sam Sin pokoriti Onom koji Mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu. Na ovo sam ti u nekoliko različitih tema odgovoro barem 8 puta i to nije prvi put da mantraš pitanja na koja si dobio odgovor. Sin ima Telo koje smo svi mi zato svetitelji kažu da smo mi udovi Hristovi, dakle Telo jeste potpuno u eshatološkoj ravni ali istorijski ovde kad mi po svako svom redu ulazimo u tu eshatološku realnost još nije završeno. No tebi je teško shvatiti da se prilikom prelaska iz zemnog života u večni život dešava ta punoća realnosti. Zato se Telo mi kao udovi Hristovi na kraju pokoravamo Onome koji Sinu pokori sve da bi Telo bilo potpuno Oboženo i da bi bilo Bog u svemu. Šta ja sada tebi da pričam da ti želiš da duše posle smrti i dalje budu taoci duša koje još nisu došli na red. Ja to ne vidim ni kod Hrista ni kod Pavla na koga se ti pozivaš srećom jer se veli svako po redu svom dolazi do punoće. A ti bi da duše koje su dočekale red budu taoci u vremenu dušama koje još nisu dočekale red. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 43 минута, Матусал рече По овоме постоји један цео свет умрлих који онда мора имати и неке своје принципе и законотости. Створили смо један цео свет о коме не знамо баш ништа. Ако им тече време онда је природно да постоји и неки процес тј. нека дешавања или чаме чекајући. Има ли тамо литургије има ли Христа како се облагодаћују када су у времену? Неко је тамо мртав 2000 хиљаде година од Христа а онај последњи што умре ће бити тамо само за трен и наступиће есхатон. Господ је разрушио шеол али је створио ново место мучења за новозаветне грешнике, а ове из старог завета је пребацио у нову фазу чекања. Дневно умре око 200000 људи, па то царство мртвих је много бројније од броја људи на земљи. Мноштво оваквих конструкција ће произаћи из овакве теологије....контрадикторности и нелогичности. Duše umrlih u Hristu su sa Hristom sve do sveopšteg vaskrsenja,nastavljaju zajednicu sa Bogom koji su započeli za života na Zemlji. U Katihizisu sv.Vladike nikolaja stoji da Crkva ima svoj nebeski i zemaljski deo i da je nebeski daleko brojniji od zemaljskog tako da sigurno je da postoji proces daljeg uzrastanja u Hristu duša svetih na nebesima sve do Parusije kada će doći do uzrastanja u punoću rasta mere Hristove. Vidiš ni prvo mesto nije stvorio Bog,stvorili su ga ljudi odbacivanjem Boga tako je isto i sada za one koji odbacuju Boga. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 9 минута, Кратос рече Kako je moguće da Otac nebeski o tome nema pojma kad kaže Sinu sedi meni s desne strane dok ne položim neprijatelje tvoje kad su oni već pokoreni na nadvremenskom nivou? Kako je moguće da apostol Pavle isto tako o toj vanvremenskoj pobedi nema pojma pa kaže: Ali svaki u svom redu: novina Hristos; a potom oni koji verovaše Hristu o Njegovom dolasku; 24 Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i Ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu. 25 Jer Njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje. 26 A poslednji će se neprijatelj ukinuti, smrt. 27Jer sve pokori pod noge Njegove. Ali kad veli da je sve Njemu pokoreno, pokazuje se da je osim Onog koji Mu pokori sve. 28 A kad Mu sve pokori, onda će se i sam Sin pokoriti Onom koji Mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu. Ko sad ovde nema pojma da je Hristos pobedio smrt Otac Nebeski ili Pavle? A poslednji će se neprijatelj ukinuti, smrt. 27J Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 3 минута, Кратос рече U Katihizisu sv.Vladike nikolaja stoji da Crkva ima svoj nebeski i zemaljski deo i da je nebeski daleko brojniji od zemaljskog tako da sigurno je da postoji proces daljeg uzrastanja u Hristu duša svetih na nebesima sve do Parusije kada će doći do uzrastanja u punoću rasta mere Hristove. Kao što si mene Oče poslao u svet a ja nisam od ovoga sveta tako i njih ostavljaš u ovom svetu a nisu od ovoga sveta? To možeš pronaći u Jovanu 17. Tako je ovde na zemlji imaš nebeski i zemaljski deo, s tim da si na zemaljskom delu prisutan ali nisi od zemaljskog dela. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Na ovo sam ti u nekoliko različitih tema odgovoro barem 8 puta i to nije prvi put da mantraš pitanja na koja si dobio odgovor. Sin ima Telo koje smo svi mi zato svetitelji kažu da smo mi udovi Hristovi, dakle Telo jeste potpuno u eshatološkoj ravni ali istorijski ovde kad mi po svako svom redu ulazimo u tu eshatološku realnost još nije završeno. No tebi je teško shvatiti da se prilikom prelaska iz zemnog života u večni život dešava ta punoća realnosti. Zato se Telo mi kao udovi Hristovi na kraju pokoravamo Onome koji Sinu pokori sve da bi Telo bilo potpuno Oboženo i da bi bilo Bog u svemu. Šta ja sada tebi da pričam da ti želiš da duše posle smrti i dalje budu taoci duša koje još nisu došli na red. Ja to ne vidim ni kod Hrista ni kod Pavla na koga se ti pozivaš srećom jer se veli svako po redu svom dolazi do punoće. A ti bi da duše koje su dočekale red budu taoci u vremenu dušama koje još nisu dočekale red. To nigde ne kaže,nego je tebi Đurović ispro mozak sa nadvremenskim vaskrsenjem i onda učitavaš u tekstove nešto čega uopšte i nema. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ko sad ovde nema pojma da je Hristos pobedio smrt Otac Nebeski ili Pavle? A poslednji će se neprijatelj ukinuti, smrt. 27J Smrt nije ukinuta i dalje nas jede sve tuto kompleto. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 Управо сада, Кратос рече Smrt nije ukinuta i dalje nas jede sve tuto kompleto. Aha dakle ti veliš da Hristos nije pobedo smrt? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 Znao je Pavle za takve kao i ti, pa veli u poslanici da nam predaje sveto pričešće kako ga je i primio, daje nam Živoga Boga da se sećamo smrti Gospodnje. Pa nadalje veli nemoj da je neko nedostojno jeo i da ne može prepoznati Gospodnjeg tela. Dakle kao da veli pojaviće se Kratos koji veli da Hristos nije pobedio smrt i da će Otac Nebeski tek smrt staviti pod noge Hristu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука