Jump to content

Промена, покретач сазревања

Препоручена порука

Нова психолошка тема, кад је кренуло.

Елем, мислим да је код мене промена једна од најважнијих ствари. Зато чим приметим да се нешто превише "усталило" - мењам. Почев од баналних ствари као што је промена фризуре, па до занимања и места становања. Некад ми то много тешко падне (нпр. много волим онај градић који сам оставио, срце ме боли), али видим да ме на пример остајање на истом месту успорава. Кад нема ништа ново, ништа се не мења, онда се и ја не мењам. А ако се не мењам онда не напредујем. Ако не напредујем, назадујем.

Што рече апостол Павле - "нећу да шта овлада мноме". Све што је превише комфорно није добро. Зато себе некад намерно убацујем у незгодне и непознате ситуације. У ствари много мање него што мислим да би требало. А опет више него многи људи које знам.

Шта ће кажете?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Grizzly Adams рече

Елем, мислим да је код мене промена једна од најважнијих ствари. Зато чим приметим да се нешто превише "усталило" - мењам. Почев од баналних ствари као што је промена фризуре, па до занимања и места становања. Некад ми то много тешко падне (нпр. много волим онај градић који сам оставио, срце ме боли), али видим да ме на пример остајање на истом месту успорава. Кад нема ништа ново, ништа се не мења, онда се и ја не мењам. А ако се не мењам онда не напредујем. Ако не напредујем, назадујем.

Што рече апостол Павле - "нећу да шта овлада мноме". Све што је превише комфорно није добро. Зато себе некад намерно убацујем у незгодне и непознате ситуације. У ствари много мање него што мислим да би требало. А опет више него многи људи које знам.

Шта ће кажете?

Е сад си претерао!!!

Зезам се. Слажем се и и ја исто тако радим осим тих баналних ствари. :)

Подели на овим сајтовима

Ja imam pitanje, nije li odlika zrelosti izdrzavanje osecanja? Ako je tebi neophodan stimulus da bi se odrzao budnim, nije li to lampica tvoje duse koja ti nesto porucuje? Sta bi se desilo kada ne bi bilo stimulusa, promene, selidbe, frizure? Promene su kul, one su izazovi,one su pobretaci, sve se slazem, ali ne lici li ti to na ono - Boze ne uvedi me u iskusenje a onda sam skocis u brzak samo da bi testirao sopstvena ogranicenja i poboljsao sposobnosti.

Sam zivot sa sobom nosi i vise nego dovoljno mogucnosti da se menjamo i da idemo i u dubine i u visine, cemu to cikanje sebe i Boga?

Razumem da je tvoje iskustvo u jednom trenutku bilo tesko, malodusnog okruzenja, ucmalo, da si imao osecaj da se gusis, ali tad si bio mladji, i iz sasvim neke desete price. Zar ne bi bio u stvari ultimativni test da okusas sebe upravo radeci suprotno onome na sta si navikao, da vidis da li si zaista za sve godine napredovao. Jer ako te povuku na dno ponovo ta neka depresivna stanja, dzabe ih maskiras stalnim stimulusima. Pre ce biti da nisi ni svestan da bi sada sa tim mogao mnogo bolje da se izboris bas zbog celokupnog iskustva i zivota od tad do sad. Jer nije veliki onaj koji nikad nije imao neku strast, nego ko je imao pa se s tim izborio. I kod dece, iskustvo je pokazalo da odredjwn nivo "frustracije dosadom" daje optimalne rezultate, jer su sva ta stanja i raspolozenja normalna i dobra. Da Bog nije hteo da ih osetimo ne bi dopustao njihovu mogucnost.

Ja potpuno podrzavam taj deo, imati cilj, upravljati vremenom, ciljevima, svim redom, to je fenomenalna i mocna stvar. Nesto prilicno nepoznato hommo balcanicusu kome je drzava i mama kriva za sve. Al mislim da je mera kod zelja za stalnom promenom malko drugacija.

Znas kako prakticno biva -nije alkoholicar onaj koji mnogo pije, nego onaj koji ni bez te jedne casice se ne oseca dovro u svojoj kozi. To je dijagnosticki kriterijum, a ne kolicina i/ili intenzitet. Ako je nekom potrebna stalna dinamika i tesko vari statiku, onda nije nesto uskladjeno.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Не. :D

Strucna javnos' se ne bi slozila :D

Nisu sva ono jupi skacem od srece, bas je kul osecati se tuzno. Al ako se osecas tuzno i ne mozes to da podneses pa moras da te ne bi pojelo da uradis sta god jbg ako nista uskracen si za dubinu jedne isto tako ljudske emocije. Jer svaka ima svoj tok, svoj "vek", ko sto ne valja prepustiti se i otici u jednu krajnost, mentalna higijena je i ne bezati :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

U poslu sam takav. Smatram inertnost i sigurnost pod staklenim zvonom smrtnim neprijateljem profesionalizma. 

U zivotu djedjene, ne smeta mi da se vezem za neko mjesto ako mi se svidja. Kompenzujem to povremenim putovanjem, mada mi ne smeta ni da promjenim mjesto. Prilagodljiv sam kao kameleon na okolinu i volim da uzivam u malim hedonistickim stvarima ako mi to mjesto omogucava. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јелена011 рече

Sta bi se desilo kada ne bi bilo stimulusa, promene, selidbe, frizure?

Па ништа се не би десило, то је и проблем.

Оно што је непроцењиво код промена је шта све научиш о себи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Оно што је непроцењиво код промена је шта све научиш о себи.

pazi se, jedni su tako promenili pol :D

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Grizzly Adams рече

Зато чим приметим да се нешто превише "усталило" - мењам. Почев од баналних ствари као што је промена фризуре, па до занимања и места становања.

Karlos Kastaneda isto govori

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Grizzly Adams рече

Не. :D

Lakonsko izražavanje ftw!

One prominent example involves Philip II of Macedon, who after invading southern Greece and receiving the submission of other key city-states, sent a message to Sparta:

You are advised to submit without further delay, for if I bring my army into your land, I will destroy your farms, slay your people, and raze your city.

The Spartan ephors replied with a single word:

If.

Subsequently, neither Philip nor his son Alexander the Great attempted to capture the city. 

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Grizzly Adams рече

Нова психолошка тема, кад је кренуло

:2hf007n:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да би неко имао ту могућност хедонистичко-авантуристичког живота , мора да поседује неки таленат који је добро плаћен...

Не знам, али та жеља за променом само по себи не мора ићи у позитивном смеру,па сутра можеш веру променити,жену, из истог хира...

Ок,капирам да је то некоме филозофија живота, али ту не видим ништа суштински у промени, да данас будеш бољи човек,него јуче?!

Зар ће место становања,шљака,или фризура томе допринети ?

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Шта ће кажете?

Па радуј се што можеш тако, ниси окован, не кроје ти други путеве живота. И вода када се устаја поквари се. Мени битно да не престане унутрашња динамика, онда региструјем да нешто није у реду. Дух не сме стајати у месту, мора се кретати, али разумно не хаотично. Е сада спољашње околности ми се чине као ствар природе појединца. Мислим да су у питању природни афинитети, нисмо сви исто саздани, какве код кога утиске остављају спољашње ствари на душу. Што се тиче места знам да пустим корење (често принудно) али стално мутим ситуацију, никад не знаш шта можеш од мене очекивати, из крајности у крајност знам да одем и то супротне, вероватно је то компензација што често не могу да променим спољашње околности.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...