Jump to content

Промена, покретач сазревања

Препоручена порука

пре 3 минута, Аурор рече

Na temu me asocirao jedan Van Gogov citat:

Ali moram da nastavim svojim putem. Ako ništa ne radim, ako ne učim, ako ne istražujem, ja sam izgubljen. Neka mi je onda Bog u pomoći.

To je i Tasa nesto slicno pricao, da je, parafraziram, covek kao strela. Kada se odapne, ona ne moze puno da stoji jer je taj "zastoj" ustvari pad... Otkud znam, ja ipak volim da izgradim po koju stanicu na putanji, da povremeno malo "otpocinem" sto bi rekli ovi moji Crnogorci :)

Подели на овим сајтовима

Никад немој да се враћаш

кад већ једном у свет кренеш
Немој да ми нешто петљаш
Немој да ми хоћеш-нећеш.
И ја бежим без повратка.
Никад нећу унатраг.
Шта ти значи старо сунце,
старе стазе,
стари праг?
Ту је оно за чим може да се пати
Ту је оно чему можеш срце дати.
Ал' ако се икад вратиш
мораш знати
ту ћеш стати
И остати.
Очима се у свет трчи
Главом рије млако вече
Од реке се дете учи
ка морима да потече.
Од звезда се дете учи
да запара небо сјајем.
И од друма да се мучи
и вијуга за бескрајем.
Опасно је као змија
опасно је као метак
да у теби вечно клија
и ћарлија твој почетак.

Ти за корен
ниси створен
Цео свет ти је отворен.
Ако ти се некуд жури,
стисни срце и зажмури.
Ал' кад пођеш – немој стати
Махни руком.
И одјури.
Ко зна куд ћеш.
Ко зна зашто.
Ко зна шта те тамо чека.
Ове су жеље увек беље
кад намигну из далека.
Опасно је као муња
опасно је као метак
да у теби вечно куња
и мучи се твој почетак.
Ти си увек крилат био
само си заборавио.
Зато лети.
Сањај.
Трчи.
Стварај зору кад је вече.
Нек' од тебе живот учи
да се пени и да тече.
Буди такво неко чудо
што не уме ништа мало,
па кад кренеш – крени лудо,
устрептало,
радознало.

Ко зна шта те тамо чека
у маглама из далека.
Ал' ако се и позлатиш,
ил' све тешко,
горко платиш,
увек иди само напред.
Немој никад да се вратиш.

Мика "тугаљиви меланхолик" Антић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, florenntina рече

Biti nezadovoljan sobom je slabost! Biti zadovoljan sobom je glupost! 'Aj sad ti budi pametan sta ti je ciniti :)

Sto ti ostri termini? Ako nikad nismo nezadovoljni sobom, necemo napredovati, ako nikad nismo zadovoljni necemo znati da odrzimo radost. Zivot je mera. Meni je tu Huan blisak, ja zazirem od ljudi koji ne mogu da se opuste u trenutku, da se prepuste makar minornom hedonizmu, koji ne nalaze spram afiniteta uzivanja...to bre strasilo ne covek :D hedonizam jaca organizam :D ili sto bi jedna ugledna profesorka medicine meni rekla, kad nije moglo dalje sa medicinom -uzivaj dete, seksaj se, provodi se, raduj se :D

Zna zena znanje :D

Ali isto tako bez radoznalosti meni licno bi zivot bio prazan. Ja ne razumem fizicki ljude koji se zadovoljavaju situacijom, koji ne postavljaju pitanja, a zasto ovo,a kako ono, ja jesam ceo zivot takva i ceo zivot je rodbina dobijala slogove od mene i mojih pitanja :D al sam imala srece da mi je majka takodje crna ovca pa je to bilo to. Zamisli prođe ti zivot a ti ni da se zapitas mora li sve tako, ok sve i da mora al lupi koji put glavom o zid niko od toga umro nije.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Јелена011 рече

Sto ti ostri termini? Ako nikad nismo nezadovoljni sobom, necemo napredovati, ako nikad nismo zadovoljni necemo znati da odrzimo radost. Zivot je mera. Meni je tu Huan blisak, ja zazirem od ljudi koji ne mogu da se opuste u trenutku, da se prepuste makar minornom hedonizmu, koji ne nalaze spram afiniteta uzivanja...to bre strasilo ne covek :D hedonizam jaca organizam :D ili sto bi jedna ugledna profesorka medicine meni rekla, kad nije moglo dalje sa medicinom -uzivaj dete, seksaj se, provodi se, raduj se :D

Zna zena znanje :D

Ali isto tako bez radoznalosti meni licno bi zivot bio prazan. Ja ne razumem fizicki ljude koji se zadovoljavaju situacijom, koji ne postavljaju pitanja, a zasto ovo,a kako ono, ja jesam ceo zivot takva i ceo zivot je rodbina dobijala slogove od mene i mojih pitanja :D al sam imala srece da mi je majka takodje crna ovca pa je to bilo to. Zamisli prođe ti zivot a ti ni da se zapitas mora li sve tako, ok sve i da mora al lupi koji put glavom o zid niko od toga umro nije.

Tako nekako se i meni cini. To je kao stalna borba izmedju potrebe za sigurnoscu i potrebe za poletom u novo i nepoznato. Kako god okrenes, ostaje ti balans kao jedini realni svetionik, orjentir da se ne izgubis na nekoj stranputici :)

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Grizzly Adams рече

Шта ће кажете?

Ће кажемо да си прво сјајан лик. :)

Ће кажемо да си авантуриста по природи и да ти је земља тесна, још само на месецу ниси био. :ani_biggrin:

А кат ти жена досади, јер мења фризуре....претпостављам да жене не мењаш ко фризуре....:)) немо се љутиш плиз....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Јелена011 рече

Sto ti ostri termini? 

Lepo si to primetila, ali slava Bogu nisu moji iako me na izvestan nacin proganjala ova misao godinama. Skovala je jedna partizanska intelektualka kojoj je, da se izrazim u skladu sa tim duhom, super kontrolisana sloboda srednjoskolaca koje je ucila bila uza specijalnost. A narocito je volela da ubija u pojam one koji su bili izvesni duhovni nomadi poput mene. Sve u svemu jedno u moru bespotrebno traumaticnih djackih iskustava...

Boze, kada pomislim kroz kakve mentalne centrifuge smo prosli kroz skolovanje, prosto ne mogu da prestanem da se cudim i divim kako smo uopste zivi... Valjda zahvaljujuci onim retkim oazama koje su predstavljali profesori koji su imali zdravu ljubav prema zivotu i ljudima, djacima.

Подели на овим сајтовима

Necu Grizliju da kvarim temu, ali kada ovu iscrpimo, mogli bi da prodivanimo i koju o tome zasto Srbi radije biraju dramatizaciju i mistifikaciju umesto resenja :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, florenntina рече

To je i Tasa nesto slicno pricao, da je, parafraziram, covek kao strela. Kada se odapne, ona ne moze puno da stoji jer je taj "zastoj" ustvari pad... Otkud znam, ja ipak volim da izgradim po koju stanicu na putanji, da povremeno malo "otpocinem" sto bi rekli ovi moji Crnogorci :)

„Љубав је Бог који баца стрелу, својега јединороднога Сина; пошто натопи све ивице њенога тространога врха, оживљујућим Духом; тај врх је вера која не уводи само стрелу, него и стрелца са њом.“ Свети Григорије Ниски

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 6/16/2017 at 20:17, Grizzly Adams рече

Нова психолошка тема, кад је кренуло.

Елем, мислим да је код мене промена једна од најважнијих ствари. Зато чим приметим да се нешто превише "усталило" - мењам. Почев од баналних ствари као што је промена фризуре, па до занимања и места становања. Некад ми то много тешко падне (нпр. много волим онај градић који сам оставио, срце ме боли), али видим да ме на пример остајање на истом месту успорава. Кад нема ништа ново, ништа се не мења, онда се и ја не мењам. А ако се не мењам онда не напредујем. Ако не напредујем, назадујем.

Што рече апостол Павле - "нећу да шта овлада мноме". Све што је превише комфорно није добро. Зато себе некад намерно убацујем у незгодне и непознате ситуације. У ствари много мање него што мислим да би требало. А опет више него многи људи које знам.

Шта ће кажете?

Кажем да ништа од тога нема везе са сазревањем. :) Бар не са оним психолошким, емоционалним. То како си описао може да значи и нестабилност код некога. Можда код тебе има смисла у вези духовног рада на себи, да се не везујеш много за богатство овога света, ок. Само и то ми чудно, јер кад мењаш место становања, једну кућу замениш другом, дође ти на исто, једну удобност замениш другом, само дођеш на ново. Ово за занимање ми је интересантно, како то мењаш занимања? :)  

Све у свему, ок је то ако теби значи у животу, али није то сазревање. И ако су то сви проблеми које имаш у психолошком и духовном животу... брале, значи благо теби... у ствари не верујем ти :D 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...