Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

On 19. 2. 2020. at 13:25, RYLAH рече

Добро нам дошли, колега. Свакако да сте добродошли да заједно помажемо члановима Форума колико можемо овде. 

Expand  

Поштовани,

волео бих да се моја помоћ састоји у појашњењу судских текућих поступака, по могућству из материје ЗПП-а. 

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2020. at 13:38, Slobodan Milošević рече

Поштовани,

волео бих да се моја помоћ састоји у појашњењу судских текућих поступака, по могућству из материје ЗПП-а. 

Expand  

С обзиром на то да је ово форум а не адвокатска канцеларија, и да је формат такав да није баш упутно давати детаљнија упутства (тешко је да нам пошаљу детаљну документацију предмета, да откривају неке личне податке и слично), овај део форума је замишљен тако да се корисницима пружају бесплатни правни савети, и да се онда евентуално упуте да нађу неког адвоката са знањем шта да очекују.

Што се материје тиче, наравно да свако од нас одговара сходно својој пракси, па би Ваше знање и искуство из области грађанског материјалног или процесног права било и више него цењено овде.

Процедура је да ко први од нас види питање на овој теми одговори на то питање, а онда остале колеге, ако сматрају да има нешто да се дода, допуне одговоре, а све у циљу да онај ко је поставио питање добије што исцрпнији одговор, у складу са ограничењима форума. Дакле, није нешто формално, нема ни сујете, само да корисници добију што потпунији и тачнији одговор, да би касније знали како и где даље да се обрате, и са каквим могућим очекивањима.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 18. 2. 2020. at 22:17, Milica Bajic рече

Postaviću pitanje javno koliko god neugodno bilo, možda će još nekom koristiti.

Nakon smrti supružnika, koje su zakonske obaveze što se tiče zajedničkog deteta, preživelog prema familiji preminulog (u smislu viđanja deteta i na koji način ukoliko se dete i preživeli, recimo, odsele u inostranstvo)?

Hvala puno unapred!!!

Expand  

Сори што упадам, имали смо исти случај у породици. Они преко адвоката, ми преко социјалне службе. Мучно је било, али колико сам схватила, немају права баба, деда, тетке, већ искључиво дете има права да виђа поменуте.  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2020. at 16:30, Рапсоди рече

Сори што упадам, имали смо исти случај у породици. Они преко адвоката, ми преко социјалне службе. Мучно је било, али колико сам схватила, немају права баба, деда, тетке, већ искључиво дете има права да виђа поменуте.  

Expand  

Ма зашта сори, драго ми је да попричам са неким, и сама сам се нашла у чуду...

Ја се и сама трудим, баш због свог детета, да одржавам те односе нормално, мислим да му у животу неће бити веће утехе него да некад сутра може да, макар кроз фамилију, упозна део свог оца, кад већ Бог није дао другачије.

Само, с' обзиром да баш никакву помоћ нисам имала од те стране, и да ником није сметало што одлазимо, тотално сам се сада нашла у збуну када су до мене допрле ( надам се искрено само - рекла, казала ) такве приче типа да ја морам законски да их сада третирам, ко да сам, о ужаса, са њима била у браку. То подразумева, јелте, редовна гостовања код нас у Паризу ( мош' мислити ) и томе слично. Ако се то не потрудим да обезбедим, онда ћу, јелте, бити принуђена да шаљем дете (4) у пратњи стјуардесе код бабе и тетке у Србију. Притом, он никад није био без мене дуже од једног дана. Црњак.

Поручила сам само да ћемо се свакако ћерати и да ми је најмањи проблем да се спакујем и вратим, да се у животу не бих тако играла са осећањима детета и да ми се повраћа на такве приче...

Опет, и даље се надам да су то само душебризничке приче, не јава...

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2020. at 16:44, Milica Bajic рече

Ма зашта сори, драго ми је да попричам са неким, и сама сам се нашла у чуду...

Ја се и сама трудим, баш због свог детета, да одржавам те односе нормално, мислим да му у животу неће бити веће утехе него да некад сутра може да, макар кроз фамилију, упозна део свог оца, кад већ Бог није дао другачије.

Само, с' обзиром да баш никакву помоћ нисам имала од те стране, и да ником није сметало што одлазимо, тотално сам се сада нашла у збуну када су до мене допрле ( надам се искрено само - рекла, казала ) такве приче типа да ја морам законски да их сада третирам, ко да сам, о ужаса, са њима била у браку. То подразумева, јелте, редовна гостовања код нас у Паризу ( мош' мислити ) и томе слично. Ако се то не потрудим да обезбедим, онда ћу, јелте, бити принуђена да шаљем дете (4) у пратњи стјуардесе код бабе и тетке у Србију. Притом, он никад није био без мене дуже од једног дана. Црњак.

Поручила сам само да ћемо се свакако ћерати и да ми је најмањи проблем да се спакујем и вратим, да се у животу не бих тако играла са осећањима детета и да ми се повраћа на такве приче...

Опет, и даље се надам да су то само душебризничке приче, не јава...

Expand  

Знам најмање два случаја (детаљније ћу ти на пп ) када су  родитељи преминуле  стране, буквално тотално ирационално, да кажем, се повампирили , оптужујући без икаквог стварног разлога супротну страну за  губитак. :(  

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

POMAŽE BOG.

Poštovana "Rapsodi" i Poštovana Milice,

sve što bi se odnosilo na vaše slučajeve, moralo bi da se odluči presudom našeg nadležnog suda i to stvarno i mesno nadležnog prema mestima vaših boravišta, morao bi neko da vas utuži za viđenje deteta, smatram da rodbina poč. bračnog druga nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe. U koliko do tužbe dođe predlažem da angažujete nekog od advokata. Pretpostavljam da takve tužbe a ni presude nema pa nema mesa vašoj zabrinutosti. O "rekla-kazala" u robinskim odnosima ne bih jer nisu u oviru zakona.

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2020. at 17:11, Slobodan Milošević рече

POMAŽE BOG.

Poštovana "Rapsodi" i Poštovana Milice,

sve što bi se odnosilo na vaše slučajeve, moralo bi da se odluči presudom našeg nadležnog suda i to stvarno i mesno nadležnog prema mestima vaših boravišta, morao bi neko da vas utuži za viđenje deteta, smatram da rodbina poč. bračnog druga nije aktivno legitimisana za podnošenje tužbe. U koliko do tužbe dođe predlažem da angažujete nekog od advokata. Pretpostavljam da takve tužbe a ni presude nema pa nema mesa vašoj zabrinutosti. O "rekla-kazala" u robinskim odnosima ne bih jer nisu u oviru zakona.

Expand  

У сваком случају хвала, ми смо то давно прегурали, нисмо имали адвоката, (они јесу) ми смо ишли преко социјалне службе. Све је било на нашој страни, и хвала Богу сада је та прича иза нас. Чак их је и ангажована адвокатица, напустила (преклинула случај или како се то правнички каже) .

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2020. at 17:11, Slobodan Milošević рече

O "rekla-kazala" u robinskim odnosima ne bih jer nisu u oviru zakona

Expand  

Наравно, само што је добро бити информисан, да не може нико да манипулише тобом.

Подели на овим сајтовима

Како и зашто је могуће (нема логике) да после Уставног суда, поново по истом предмету да се води спор и поново Апелациони да донесе исту пресуду коју је оборио Уставни. Па да ли је то нормално. Нема правде, нема државе, нема правног система, све је отишло у аут. Најбоље је узети правду у своје руке. Знаш да ће Уставни донети пресуду у твоју корист, али пре тога мораш ипак да платиш  по решењу донетом из Апелационог. И после опет  јово на ново. Јер после Уставног Јопет има апелациони. 7896634     

Подели на овим сајтовима

Ustavni sud nije krajnja instanca za resenje bilo kog spora. US uopste ne resava sporove, vec utvrdjuje povrede Ustavom zagarantovanih prava.

Hipoteticki, moze da bude sasvim opravdano to o cemu pricas... npr. nizi sudovi te u postupku ne saslusaju jer si zensko. US ukine te presude jer su ti njima povredjeni pravo na rodnu ravnopravnost i na jednakost. U ponovljenom postupku te ne diskriminisu ali utvrde da je druga strana u pravu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 21. 2. 2020. at 17:28, Avocado рече

Ustavni sud nije krajnja instanca za resenje bilo kog spora. US uopste ne resava sporove, vec utvrdjuje povrede Ustavom zagarantovanih prava.

Hipoteticki, moze da bude sasvim opravdano to o cemu pricas... npr. nizi sudovi te u postupku ne saslusaju jer si zensko. US ukine te presude jer su ti njima povredjeni pravo na rodnu ravnopravnost i na jednakost. U ponovljenom postupku te ne diskriminisu ali utvrde da je druga strana u pravu.

Expand  

Аааааха, сада схватам. У нашем случају би био повређен сам закон, у смислу  исти судија и у апелационом и у нижом (нешто слично нам рече адвокат, да није законски дозвољено ) и одмах би пресуда пала у Уставном . Што не значи да  не би поново друга страна повела спор и опет се нашли пред истим апелационим, и опет би аплеациони донео исту пресуду., само што би исправио у овом случају  у вези са судијама да се не понављају. Значи.... Уставни да научим лекцију (можда ће ми требати ) не решава спорове,   већ поништава  одлуке донете  са неком законском сметњом. А поништити не значи решити, већ оборити. И опет  јово на ново, опет предмети оборени устају :smeh1: 

Значи имамо две опције 

Подмитити  у апелационом главног судију  (мало више понудити  од супротне стране ) :smeh1: то би била Пирова победа . 

Или (што ћемо и учинити) хвала ти брате Авокадо до неба :bighug:отклонио си нам сумње, повући се, не ићи даље, јер нема смисла , односно све препустити у Божије руке, отето проклето, увек било и биће.  

Подели на овим сајтовима

On 21. 2. 2020. at 17:51, Рапсоди рече

Аааааха, сада схватам. У нашем случају би био повређен сам закон, у смислу  исти судија и у апелационом и у нижом (нешто слично нам рече адвокат, да није законски дозвољено ) и одмах би пресуда пала у Уставном .

Expand  

Ne mora da znači da bi zbog toga pala na Ustavnom... jer kao što rekoh, on nije krajnja instanca za sporove, može i da bude povređen zakon, a da ti ne budu povređena Ustavom zagarantovana prava.... u ovom slučaju bi verovatno smatrali da ti je povređeno pravo na pravično suđenje, ali samo skrećem pažnju na to da ne pada automatski presuda na US samo zato što je povređen zakon. Tačnije, ne znam ni koliko je verovatno, trebalo bi proveriti praksu US za tako nešto...

Цитат

Што не значи да  не би поново друга страна повела спор и опет се нашли пред истим апелационим, и опет би аплеациони донео исту пресуду., само што би исправио у овом случају  у вези са судијама да се не понављају. Значи.... Уставни да научим лекцију (можда ће ми требати ) не решава спорове,   већ поништава  одлуке донете  са неком законском сметњом.А поништити не значи решити, већ оборити. И опет  јово на ново, опет предмети оборени устају :smeh1: 

Expand  

Tačno... osim što ne "sa nekom zakonskom smetnjom" već "sa povredom Ustavom zagarantovanih prava", mada pravo na pravično suđenje uključuje baš mnogo toga... tj. mnoge povrede članova zakona po defaultu predstavljaju ujedno i povredu prava na pravično suđenje....

Mali problem sa celom pričom vidim u tome da je procesna stvar (učestvovanje istog sudije u prvostepenom i drugostepenom postupku) uzeta kao ključna... ako je presuda zaista toliko skandalozna, trebalo bi da imaš i neku ozbiljniju municiju i za Ustavni sud... jer ako je samo problem u tome, onda će se sigurno desiti to o čemu govoriš - otkloniće se taj nedostatak i doneće se ista presuda.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...