Bokisd Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 13 минута, Ђорђе Р рече То онда значи да је Бог проверљив, научно, предвидив, да се може ухватити у епрувети, да се може ухватити у математичкој формули, да га могу описати математичким моделом. То значи да су научници нашли божију формулу, коју када убаци у једначину, увек даје исти резултат. Који је то бог? То није онај Бог у ког православни верују. ИД је у супротности са Библијом, у супротности са Предањем, са Богословљем, са Светим Оцима. Теорија да Несместивог можемо сместити у неку научну теорију, ограничити Га некаквим научним законом, је у супротности са нашом вером. Зашто је мени потребан ИД да бих видео да цела наука сведочи Бога, као што Га цела природа сведочи? Ал то је моје схватање, и не намећем га другом. Други принцип термодинамике за мене директно сведочи Творца. Ево како се тај принцип може дефинисати: "систем препуштен сам себи настоји да пређе из стања мање у стање веће неуређености". Дакле без спољашње силе, без Бога, свет би био потпуно неуређен, био би хаос. Ова теорија, принцип, је била тачка ослонца за Ајштанову квантну теорију. Да не ширим причу. Поента је да мени не треба никакав ИД, да бих схватио да наука, као и природа сведочи Творца. А тај став је због моје вере, а не због науке. За неког другог, ко има другачију веру, ко не верује у Творца, наука управо сведочи да нема Творца. Ал то је његова вера, а не наука. Ako mi verujes, meni je bas drago sto tako ( verujes) i mislis o Bogu kao onom koji je stvorio i koji moze da se vidi kroz prirodu.. U sustini, ne razlikujemo se mnogo. Necu da odgovaram i nesto preterano filosofiram ( mislim, da sam vec sam rekao dovoljno ). Ali, veruj mi, drago mi je i sto su mnogi ateisticki naucnici, koji nisu u svom zivotu ni pomislili o necem bozanskom koje pokrece i stvara nas zivot, poverovali u hriscanskog Boga ( ono sto sleduje iz toga, Hrist kao Bog, moralnost i eticnost, vaskrsenje i vecni zivot itd )....kroz svoja naucna saznanja koja su videli, takodje u prirodi. To mi deluje , kao malo i lepo cudo. Zaista. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 15 минута, Bokisd рече Ali, veruj mi, drago mi je i sto su mnogi ateisticki naucnici, koji nisu u svom zivotu ni pomislili o necem bozanskom koje pokrece i stvara nas zivot, poverovali u hriscanskog Boga ( ono sto sleduje iz toga, Hrist kao Bog, moralnost i eticnost, vaskrsenje i vecni zivot itd )....kroz svoja naucna saznanja koja su videli, takodje u prirodi. Научници су само људи, и они трагају за смислом, и успут понеко од њих да теорију која да невероватан резултат. Ето тај Дарвин, био човек верујући, и као верујући нешто написао, на основу чега је настала ТЕ. После је можда постао неверујући, не знам, Бог зна, можда га сретнемо у Царству Небеском. Због тога је веома погрешно неку научну теорију прогласити атеистичком, као што креационисти (ИД-овци) покушавају да ураде са ТЕ. Ко зна колико научника који су дали велики допринос развоју ТЕ ћемо срести у Царству Небеском, и како их погледати у очи, јер смо их прогласили адвокатима ђаволове теорије, ТЕ. А то смо урадили, јер су нас идеолози ТЕ, убедили да је она безбожна. А у науци нема нити безбожних, нити божијих теорија. Ведран* and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 11 минута, Ђорђе Р рече Научници су само људи, и они трагају за смислом, и успут понеко од њих да теорију која да невероватан резултат. Ето тај Дарвин, био човек верујући, и као верујући нешто написао, на основу чега је настала ТЕ. После је можда постао неверујући, не знам, Бог зна, можда га сретнемо у Царству Небеском. Због тога је веома погрешно неку научну теорију прогласити атеистичком, као што креационисти (ИД-овци) покушавају да ураде са ТЕ. Ко зна колико научника који су дали велики допринос развоју ТЕ ћемо срести у Царству Небеском, и како их погледати у очи, јер смо их прогласили адвокатима ђаволове теорије, ТЕ. А то смо урадили, јер су нас идеолози ТЕ, убедили да је она безбожна. А у науци нема нити безбожних, нити божијих теорија. Mislim, ja govorim o principima i stavovima koji postoje i na kojima pocivaju , TE , kreacionizam i hriscanska vera. Tu postoje razlike izmedju TE i ove dve druge. Postoje u TE nacunici koji su i hirscani. Kako oni mogu da spoje TE i veru ne znam. Bog ce da sudi svima nama, po savesti, namerama i po omome kakvi smo u srcu. Verujem da Bog zna i poznaje takve ( 'pozitivce' ) i medju njima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 On 3.6.2017. at 8:55, motorheadsd рече Драга браћо и сестре, Ради се о ових дана популарној теорији еволуције. ТЕ не прихватам у потпуности већ сам је прилагодио својим религијским схватањима. Прихватам да су биљке и животиње (МОЖДА) настале механизмима теорије еволуције али моје је убеђење да је човек настао на начин описан у Библији. Неки кажу да се мора одбацити теорија еволуције а неки теолози то не тврде. Та разлика у ставовима ме мало брине да нисам на погрешном/грешном становишту. У време када су на саборима доношене одлуке није ни постојала ТЕ па некако мислим да мој став не може бити јеретички, против догмата итд. Дакле, ја прихватам и то са резервом ТЕ и то донекле. Шта кажете? Je li bre ti, imas li ti blagoslov za ovo a? Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 14 минута, Bokisd рече Mislim, ja govorim o principima i stavovima koji postoje i na kojima pocivaju , TE , kreacionizam i hriscanska vera. Tu postoje razlike izmedju TE i ove dve druge. Postoje u TE nacunici koji su i hirscani. Kako oni mogu da spoje TE i veru ne znam. Bog ce da sudi svima nama, po savesti, namerama i po omome kakvi smo u srcu. Verujem da Bog zna i poznaje takve ( 'pozitivce' ) i medju njima. Хајде опет да пробам да ограничимо појмове, да би се боље разумели. Дакле имамо: ТЕ - научна теорија (ТЕ-НТ) ТЕ - идеологија (ТЕ-И) ИД - научна теорија (?) (ИД-НТ) ИД - идеологија (ИД-И) Правослаславна вера једино нема проблем са ТЕ-НТ. ТЕ-И је идеологија атеизма, и наравно да смо против тога. ИД-НТ је оксиморон, са стране православне вере нешто немогуће, јер је Бога немогуће сместити у научне моделе, просто Бог је несазнатљив у домену науке, и Православна вера зато има проблем са ИД-НТ, ако то уопште постоји, јер је то нешто друго од науке, можда протестантско богословље?. ИД-И је идеологија протестантизма, и нема никакве везе са православљем. Проблем је што ти када кажеш ТЕ, увек подразумеваш ТЕ-И, и зато ти није јасно како има православних који прихватају ТЕ. Они не преихватају ТЕ-И, него се баве ТЕ-НТ. А у науци, Бог није предмет посматрања, предмет истраживања. Предмет истраживања и посматрања науке је природа, творевина, а не Творац. Ведран* and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 1 hour ago, Ђорђе Р рече ИД-НТ је оксиморон, са стране православне вере нешто немогуће, јер је Бога немогуће сместити у научне моделе, просто Бог је несазнатљив у домену науке, и Православна вера зато има проблем са ИД-НТ, ако то уопште постоји, јер је то нешто друго од науке, можда протестантско богословље? Recimo, kako apostol i psalmopojac smestaju vidjenje Boga kroz prirodu ? Zasto apostol zamera antickim Grcima da putem izucavanja u filosofsko - metafizickim i fizickim naukama ,.... da su trebali i imali su mogucnost da nadju Boga kroz prirodu ? Zar to nije sasvim logicno sto im zamera ? Kada je On sam stvorio svet i kosmos i sasvim je ocekivano da u Njegovoj tvorevini postoji, neki odraz njegove sile i premudrosti kojom je stvarao ? ID - NT samo vidi i konstatuje ono sto postoji u prirodi. Pecat Bozijeg stvaranja. Nista vise. Матусал, Ведран* and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 31 минута, Bokisd рече ID - NT samo vidi i konstatuje ono sto postoji u prirodi. Pecat Bozijeg stvaranja. Nista vise. Ово (ИД-НТ) је богословље, а не наука. Наука подразумева нужност. Рецимо Теорија гравитације. Наука каже: На основу ове формуле, свашта може да се направи, израчуна, предвиди. И ту је крај науке. А ја као верујући човек могу да дам смисао овој теорији. И могу да кажем. Господе, како се све премудро установио, да се тела међусобно привлаче, и то привлачење је уочљивије, ако је разлика у маси већа. Па Земља, којој си дао огромну масу, привлачи нас мале и омогућава нам да живимо на њој, а не да лебдимо као духови. А ако се удаљимо довољно далеко од Земље, Земља нас неће привући. Као човек који се одвоја греховима од Бога, па се толико удаљи да више не тежи ка Богу, нема више савести која га подсећа да чини грех, када чини зла дела. А што се човек више труди да смањи своја зла дела, онда више осећа Бога, више осећа Божије присуство, ближе је Богу. А што се мање труди, и што више греши, све се више удаљава, и може да се удаљи толико да више и нема свест о Божијем присуству. Као када би се човек одвојио од Земље, и више нема те привлачности Земље, па би у једном тренутку могао да посумња и у постојање Земље, ако би предуго био далеко од ње. А са ИД ништа не може да се направи, израчуна, предвиди. Зато ИД није наука, него филозофија, богословље, а чим се лажно трпа у науку, онда је лажно богословље. "Tamo daleko" and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 11 минута, Ђорђе Р рече Ово (ИД-НТ) је богословље, а не наука. Наука подразумева нужност. Рецимо Теорија гравитације. Наука каже: На основу ове формуле, свашта може да се направи, израчуна, предвиди. И ту је крај науке. А ја као верујући човек могу да дам смисао овој теорији. И могу да кажем. Господе, како се све премудро установио, да се тела међусобно привлаче, и то привлачење је уочљивије, ако је разлика у маси већа. Па Земља, којој си дао огромну масу, привлачи нас мале и омогућава нам да живимо на њој, а не да лебдимо као духови. А ако се удаљимо довољно далеко од Земље, Земља нас неће привући. Као човек који се одвоји од Бога, па више не тежи ка Богу, нема више савести која га подсећа да чини грех, када чини зла дела. А са ИД ништа не може да се направи, израчуна, предвиди. Зато ИД није наука, него филозофија, богословље, а чим се лажно трпа у науку, онда је лажно богословље. Pa, zar nije ovo sto si sve naveo inteligentni sistem ? Od toga, da ti sam mozes da rasudjujes i zakljucujes i da si svojim inteligentno napravljenim stvaranjem, bas iznasao i pronasao ovu formulu koja daje savrsen odnos izmedju privlacenja i mase ? A to je Gospod tako premudro ustanovio i postavio da sljaka. Zasto onda ID zabranjujemo da moze doci do istih rezultata ? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 13 минута, Bokisd рече Pa, zar nije ovo sto si sve naveo inteligentni sistem ? Od toga, da ti sam mozes da rasudjujes i zakljucujes i da si svojim inteligentno napravljenim stvaranjem, bas iznasao i pronasao ovu formulu koja daje savrsen odnos izmedju privlacenja i mase ? A to je Gospod tako premudro ustanovio i postavio da sljaka. Zasto onda ID zabranjujemo da moze doci do istih rezultata ? Зато што је то ствар моје вере, а не науке. Како ће неко да доживи, интерпретира нешто, је ствар духа који се налази у човеку. Човек који има супротан дух од овог што сам ја изнео, може да каже, теорија гравитације је доказ да не постоји Бог, јер је гравитација та сила која нас држи на Земљи, а не Бог, како пише у Библији. Библија је стога лаж, и лаж је да Бог постоји. За њега је теорија гравитације доказ да Бог не постоји. А ни једно ни друго није наука. Наука је та формула што горе пише, и тачка. Зато ИД није наука. Ако би ИД била наука, онда би постојала исто таква формула која би описивала Бога. А тако нешто, у православној вери није могуће. Не кажем да неко не може изнети формулу, и рећи она описује Бога. Ако би та формула била истинита, каква би то била формула, и какав би то био Бог? За нас је Бог личност, а ми ни једног човека, човекову личност не можемо описати формулом (шаблоном). Како онда много узвишенију Личност, Бога, описати формулом? Ведран* and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 6 часа, Bokisd рече I, ovo za gromove ? Opet, koja je poenta price . Kakvi pecinski ljudi i gromovi ? Da li je za nas ljude prirodni proces kada ikone placu i mirotoce ? Jeste, desavaju se neke hemijske reakcije. Ali, da li iza toga stoji Bog ? Naravno da stoji. Поента је у томе да пећински човек не може интуитивно да разуме интеграле. Једноставно, то је једна област математике која, да би се разумела, захтева добро познавање области која се зове "математичка анализа", а то није ствар логике и расуђивања да ли 15 муфлона и 3 фазана заједно имају 66 ногу, него нешто што захтева образовање. Исто тако захтева образовање да би се исправно разумели муња и грмљавина, али став о муњи и грмљавини можемо имати и само на основу тога што смо их на стотине пута доживали у животу. Исто тако, пећински човек је приметио да када у мраку трља вуну о своју косу да искачу варнице и чује се пуцкетање. Међутим, да се сада пред њим појави неко из 21. века и каже му да се ради о истом феномену електрицитета, он може да бира да ли ће да поверује у то, или ће да верује да богови бацају муње. Али не може да има став о интегралима, јер ту и не разуме о чему се ради. Исто ти је са теоријом еволуције и теоријом квантног поља. Свако данас може да има став према ТЕ, јер је видео мајмуна у зоо-врту и види себе у огледалу, а успут је "чит'о" да је Бог створио човека по свом лику, па бира какав ће став према томе да има. Иако то разуме као пећински човек грмљавину. Али не може да има став према теорији квантног поља, јер ту и не разуме о чему се ради. То је била поента приче. Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 7 часа, Дидим рече Па, не могу јер богослови који се противе ТЕ не могу да разумеју теорију квантног поља и то је једина разлика. Не може се критиковати нешто што се не разуме. Ne postoji teorija kvantnog polja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 4 часа, Ђорђе Р рече пре 5 часа, Bokisd рече tako sto su prvo , kroz samu nauku nasli dokaze u prirodi o Bogu ( kroz inteligentan dizajn ) То онда значи да је Бог проверљив, научно, предвидив, да се може ухватити у епрувети, да се може ухватити у математичкој формули, да га могу описати математичким моделом. То значи да су научници нашли божију формулу, коју када убаци у једначину, увек даје исти резултат. Који је то бог? То није онај Бог у ког православни верују. ИД је у супротности са Библијом, у супротности са Предањем, са Богословљем, са Светим Оцима. Теорија да Несместивог можемо сместити у неку научну теорију, ограничити Га некаквим научним законом, је у супротности са нашом вером. Зашто је мени потребан ИД да бих видео да цела наука сведочи Бога, као што Га цела природа сведочи? Ал то је моје схватање, и не намећем га другом. Други принцип термодинамике за мене директно сведочи Бога. Ево како се тај принцип може дефинисати: "систем препуштен сам себи настоји да пређе из стања мање у стање веће неуређености". Дакле без спољашње силе, без Бога, свет би био потпуно неуређен, био би хаос. Ова теорија, принцип, је била тачка ослонца за Ајштанову квантну теорију. Да не ширим причу. Поента је да мени не треба никакав ИД, да бих схватио да наука, као и природа сведочи Бога. А тај став је због моје вере, а не због науке. За неког другог, ко има другачију веру, ко не верује у Творца, наука управо сведочи да нема Творца. Ал то је његова вера, а не наука. Ја вас обојицу разумем. Чини ми се да се ради само о томе да је за неке ствари у науци, да би могле да буду објашњене, потребна хипотеза о Богу. Управо зато што налазимо трагове интелигенције у готово свему створеноме. Али није ту потребна нека посебна теорија, јер окрени обрни, увек долазимо до истог закључка, ако смо интелектуално поштени. Са научне стране, то је најдаље докле може да дође искрени научник, да постави интелигенцију, тј. Бога, као теоретску претпоставку, као неку недоказиву (научно) хипотезу. А ми га вером познасмо као личност, не као хипотезу, или претпоставку, него као Истину. Ivan Marković and Матусал је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 7 часа, Дидим рече Ја сам, на пример, више пута понављао да не могу да схватим како неко позивајући се на Свето Писмо назива "јеретичком" биологију која каже да је човек постао од мајмуна Ne kaže to biologija пре 7 часа, Дидим рече а не назива јеретичком математику која експлицитно тврди да је немогуће решити антички геометријски задатак квадратуре круга Nemoguće ga je rešiti lenjirom i šestarom, ali nije u principu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 1 минут, jedan čovjek рече Teorija kvantnog polja je fizička teorija koja primjenjuje kvantnu mehaniku na fizičko polje. To je najveći temelj moderne teorije fizike danas, i bez nje nema nuklearne bombe tako da radi. Takođe teorija kvantnog polja nema veze sa Teorijom Evolucije u naučnoj literaturi... Kako neko može da se poziva i da upoređuje poznavanje svete tajne liturgije sa poznavanjem teorije kvantnog polja, ali teorija kvantnog polja postoji... Ne postoji teorija kvantnog polja. To o čemu ti govoriš se zove drugačije. I taj naziv potpuno menja smisao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 пре 42 минута, Дидим рече Поента је у томе да пећински човек не може интуитивно да разуме интеграле. Ti si razgovarao sa njim, pa ti on to rekao ili...? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука