Jump to content

Шта је то депресија?

JESSY

Препоручена порука

1 minute ago, Драгана Милошевић said:

Шта ћемо са болееснима који нису верујући?

Неког преподобног да им благоглагоља над главом. :ok:

Шалу на страну, давне 2012-те сам имао благу дистимичну епизоду која срећом није прерасла у клиничку депресију. То је био период када сам највише копао по преподобној литератури на Светосављу и када сам открио "Умеће умирања" од архимандрита Рафаила Карелина и "Упутство за бесмртне" од о. Данила Сисојева. Практично, све што сам могао да нађем о паклу и демонологији, тада сам нашао и прочитао.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 749
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, Flojd рече

Ja sam imao povremeno takva iskustva. Nadviju se crni oblaci i eto ti uninija. Sad nije pametno sto pisem ovako javno al nema veze. ?

Uglavnom, dodjes na neki vrhunac, imas neku svoju filozofiju, posao uzivas u hobiju, okruzen si ljudima koji vele iste stvari, ides u crkvu na liturgiju, upoznas i tamo puno dobrih ljudi i sve je super, ali fali ti dopuna. I eto tako ja poceh tu da pisem sa nekom curom javno, pa onda u pp. I sve krene super  pisemo romane, ali eto djavo umesa prste. Tu se nesto poreckamo i ostane to tako. Uglavnom ona nije znala sta zeli, a ja sam mozda i previse zeleo i ubrzavao stvari, i krene tu teranje kontre i tako i onda krivis tu osobu prozivas je itd sve nepotrebno zbog pogodjene sujete, pa zivot ide dalje ali ne ne mozes to tad da shvatia. I tako krene tu crni oblak. I onda se sve razbije kao kula od karata i liga se pretvori u Tvrtka iz razocarenja i trolovanja itd, svakakvih mlataranja. ? Uglavnom to krene da traje, posle pocnu da se nagomilaju porazi. E sad trajalo je to bas dug period. Bio sam i na Hilandar tamo dobio neke odgovore, onda citao akatiste s. Romanu, Kseniji, Bogorodici i citao razne molitve, vozio bajs i molio se u Paraklisu S. Romana ali nista, cak je i iguman S. Romana primetio da nesto nije oke samnom kada me je video prvi put, upravo ta tuga, vidi se to u ocima i po tvom stavu. I procitam u poslanici po Jakovu " da nas kusa nasa zelja" a ne Bog. Prevelika zelja prema necemu materijalnom a ne duhovnom usavrsavanju. Uglavnom morao sam i neke medikamente da pijem da bi se povrnuo al posle dva meseca postepeno prekinuo naravno uz razgovor sa doktorkom. Uglavnom sam citao da serotonin i csalol ne trebaju ici zajedno a oni bas to furaju i onda ti samo povecavaju terapiju. Ja sam reko ne i poceo da smanjujem.  Ali secam se posle silaska sa Hilandara sam otisao u S. Roman tamo se ispovedio i pricestio. Od tada sam osetio bolje poletnije i doktorka mi je rekla da je sve oke i da primecuje da mi je potreban razgovor vise nego bilo sta drugo. Ali pre kada bi se navukao tamni oblak nisam dobijao mnogo odgovora, cak sam se jedno vreme i zamlacivao sas horoskop ( i ako sam kasnije utvrdio da ima dosta slicnosti medju znacima ali ipak je Bog taj koji daje dusu i kada smo blizi Bogu nema horoskopa vec smo Hristoljubivi). Ond i to, da nam nije potrebno da nam neko oprosti vec da oprostimo mi toj osobi, onda da se osmeh na licu vraca kada postanes poslusan tj pocnes da vezbas poslusnost, prvo roditeljima pa onda i dubovniku itd. Zatim molitva zahvalnosti, hvala ti gospode na danasnjem danu i svemu sto me ceka u njemu, ili oprosti mi gospode svaki voljni i nevoljni greh koji danas ucinih  i daruj mi miran san.

Zatim isposti ti makar i nedelju dana, neka bude na vodi ali neka bude zestoko.

Pa koliko je lep odlazak u manastir jer je to na neki nacin priprema i za brak.

A naucio sam da posle bure dodje sunce jer prosto pocnu mnoge stvari da se otvaraju, kako ti duhovno sazrevas. Sve sto nije moglo tad sad se polako otvara, covek treba biti strpljiv i da se nauci podvigu.

Uglavnom Bog te prosto spoji sa ljudima koji vole da caskaju i tako, uglavnom imas sa kime da procaskas o lepim i ruznim stvarima. ?

I sad lepo setnja, vezbe, voznja  ekipa uzivancija, po neki osvojen vrih i tako. Hehe

Dobro navije se po neki taman oblak pa pocne covek i da mlatara po forumu i ovako  heeh al dobro prodje to brzo i super i onda se mlatara i sprda i tako ukrug. Hehe moraju postojati te borbe. 

Uglavnom posle svake bure dodje sunce bitno je samo da imas podrsku, ako je nemas onda odes u persun, al Bog nekako sve namesti da ne propadnes, osim ako to zaista sam zelis pa napravis karabol hehe. ?

Uf a kako pomaze onaj zestok zvuk iz auspuha pa gas patos, pa legnes ispod auta pa onako savumazan a srrcan jer si resio problem ides dalje. Hehe samo nadjes nesto sto te ispunjava. :)))

Generacijo, ne znam koliko će ti pravoslavlje pomoći u svemu tome...uglavnom je stvar u bolu i tuzi u tom našem duhovnom životu ii trpljenju. AKo želiš sve po pravoslavlju spremi se na patnju...to ti je to. Nema nam druge. Uzan je put. Samo meni puca film polako...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

44 minutes ago, Flojd said:

I eto tako ja poceh tu da pisem sa nekom curom javno, pa onda u pp. I sve krene super  pisemo romane, ali eto djavo umesa prste. Tu se nesto poreckamo i ostane to tako. Uglavnom ona nije znala sta zeli, a ja sam mozda i previse zeleo i ubrzavao stvari, i krene tu teranje kontre i tako i onda krivis tu osobu prozivas je itd sve nepotrebno zbog pogodjene sujete, pa zivot ide dalje ali ne ne mozes to tad da shvatia. I tako krene tu crni oblak. I onda se sve razbije kao kula od karata i liga se pretvori u Tvrtka iz razocarenja i trolovanja itd, svakakvih mlataranja.

Кукала ти мајка, ниси ваљда пао у депресију зато што си твртнуо девојку? Дешава се свима.

Сећам се тога од пре две године. Није ђаво умешао прсте, него ме ти ниси послушао и ниси поступио као ђаво немирни у правом тренутку. Када јој ватром горе образи румени, онда зна шта жели.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, sanja84 рече

Generacijo, ne znam koliko će ti pravoslavlje pomoći u svemu tome...uglavnom je stvar u bolu i tuzi u tom našem duhovnom životu ii trpljenju. AKo želiš sve po pravoslavlju spremi se na patnju...to ti je to. Nema nam druge. Uzan je put. Samo meni puca film polako...

Ama pomoglo je, super sam sad ki nov. Hehe samo kazem ponekad dodje do neke oluje al to je normalno. Uvek mi je pomagalo, samo ne ono tvrdo ortodoksno. Znas vec ja sam malo sirokogrudniji. ?? Za mene Bog nije neko ko kaznjava nrgo edukuje. 

A sta ce drugo civeku pomoc, hehe ako ne Bog. ?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vasilije. рече

Кукала ти мајка, ниси ваљда пао у депресију зато што си твртнуо девојку? Дешава се свима.

Сећам се тога од пре две године. Није ђаво умешао прсте, него ме ти ниси послушао и ниси поступио као ђаво немирни у правом тренутку. Када јој ватром горе образи румени, онда зна шта жели.

Tvrtnuo ja nju, tvrtnula ona mene isto ti se fata. ??

Jes to je to,  a sta ces zivo bice pa svasta prozivi. Sad sam dobro, al do pre par meseci je bilo bas losih perioda.

Pa nije to bas zbog devojke, nego zbog neuspeha, znas vec kad hoce kola nizbrdo da idu ona idu i vise te boli to sto stalno se slomis na isto nego sama ta osoba, znas ono pa dokle bre vise Boze aman ima li te? Kad ce jednom da to bude to zar i ova ne valja? I onda izgubis i ono sto si imao do tad. Ostanes bez svega pa sve ispocetka. 

Hahaha, a de ces dzentlmenda bude djavo, ne ide jedno sa drugim. ??

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vasilije. рече

Неког преподобног да им благоглагоља над главом. :ok:

Шалу на страну, давне 2012-те сам имао благу дистимичну епизоду која срећом није прерасла у клиничку депресију. То је био период када сам највише копао по преподобној литератури на Светосављу и када сам открио "Умеће умирања" од архимандрита Рафаила Карелина и "Упутство за бесмртне" од о. Данила Сисојева. Практично, све што сам могао да нађем о паклу и демонологији, тада сам нашао и прочитао.

Da, ovo je velika opasnost čitanja literature duhovne ili "duhovne".

Dobro je da nisi naleteo na knjigu Vlade Dimitrijevića - Mladost i strasti.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

???

pa kako nije Dejane. Ideja je da stalno plačemo, mislimo o smrti, trpimo bez roptanja, gušimo strasti, borimo se protiv djavola...i ti meni reci da je to lepo i veselo delo. Pogotovu za jednog gordog čoveka kao što sam ja.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, sanja84 рече

pa kako nije Dejane. Ideja je da stalno plačemo, mislimo o smrti, trpimo bez roptanja, gušimo strasti, borimo se protiv djavola...i ti meni reci da je to lepo i veselo delo. Pogotovu za jednog gordog čoveka kao što sam ja.

Ne treba isterivati mrak napolje , već pustiti svetlost da udje. O. Porfirije Kavsokakivit

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, sanja84 рече

Potrudicu se da nadjem jedan tekst, ako uspemo da ga nadjem o tipovima duhovnog života. Prosto i tu imaš gradaciju. Imaš vernika, svetitelja, naročito u 19 veku koji su sproveli i omasovili taj tip duhovnosti. Sve je greh, realne paklene muke i sl. Postoje razlozi zašto se to katoličko srednjevekovno uvuklo kod nas, i proširilo. Bez obzira na iskrene želje, visok moral i širenje straha i depresije, takav podvig je najniži podvig. 

Nećeš daleko stići misleći  o paklu, djavolu i biti moralan iz straha.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Дејан рече

Potrudicu se da nadjem jedan tekst, ako uspemo da ga nadjem o tipovima duhovnog života. Prosto i tu imaš gradaciju. Imaš vernika, svetitelja, naročito u 19 veku koji su sproveli i omasovili taj tip duhovnosti. Sve je greh, realne paklene muke i sl. Postoje razlozi zašto se to katoličko srednjevekovno uvuklo kod nas, i proširilo. Bez obzira na iskrene želje, visok moral i širenje straha i depresije, takav podvig je najniži podvig. 

Nećeš daleko stići misleći  o paklu, djavolu i biti moralan iz straha.

Njet, Najn...no

Govorila sam o odluci Boga da nas skreše..naše želje, htenja i puteve...uz ideju da nas tako spasi... a takve stvari se ljudima ponekad ne svide. I onda jedino što ostaje je trpljenje.

...Trenje, to je sve što nam je ostalo....od ljubavi... (ako neko misli na bezobazluk sram ga bilo)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Flojd said:

Hahaha, a de ces dzentlmenda bude djavo, ne ide jedno sa drugim. ??

Тако што на оно што се дешава не одговара реакцијом него својом акцијом. Дакле, када се појави девојка која врцом својим воздиже мушки дух, не будеш као мува без главе, нити сом што се вата на бућкало, него као ђаво немирни, уочиш тренутак и приђеш јој кад јој ватром горе образи румени.

55 minutes ago, Дејан said:

Da, ovo je velika opasnost čitanja literature duhovne ili "duhovne".

Dobro je da nisi naleteo na knjigu Vlade Dimitrijevića - Mladost i strasti.

Јесам. :D Исто на Светосављу. И код о. Гаврила на сајту манастира Лепавине на онај текст о свему што радује демоне.

Највећи део моје ондашње мотивације за троловање је било да опипам шта просечан верник са Поука мисли о томе, а тек би ми понеко (Дијана, Драгана Милошевић) рекао да се манем тврде литературе, укључујући и монашке.

44 minutes ago, sanja84 said:

Ideja je da stalno plačemo, mislimo o smrti, trpimo bez roptanja, gušimo strasti, borimo se protiv djavola...

Плачи, заридај О грешниче, над безданом греха твојих...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vasilije. рече

Плачи, заридај О грешниче, над безданом греха твојих...

Taj rad.... ( jesam li out of date ? Pričali su mi ljudi da kad neko ode na dugo, a jezik evoluira..kad dođe nazad svi mu se smeju jer ima stare štoseve, narečja i uopšte govor)

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, sanja84 рече

Net, Najn...no

Govorila sam o odluci Boga da nas skreše..naše želje, htenja i puteve...uz ideju da nas tako spasi... a takve stvari se ljudima ponekad ne svide. I onda jedino što ostaje je trpljenje.

...Trenje, to je sve što nam je ostalo....od ljubavi... (ako neko misli na bezobazluk sram ga bilo)

Pa...to kresanje bi kod nekih izazvalo osećaj sakaćenja, kod nekih budjenje nečega mnogo višeg, neki to nazivaju slobodom. Sve zavisi gde gledaš, da li u zemlju ili u nebo.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...