Jump to content

Шта је то депресија?

JESSY

Препоручена порука

• Одговори 749
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мени су једном рекли да би требало да постим целих годину дана. То никад нисам пробала. Чак нисам успела ни нешто од светог Василија Острошког до Духова. Е сад, како издржати.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Emocionalno vezivanje je temelj osećanja ljubavi. Zato osećanje ljubavi uvek uspostavlja neku posebnu vezu onoga ko voli sa nekim ili nečim. Ovo vezivanje nam omogućuje da nam određeni ljudi, druga živa bića, objekti i predeli postanu emocionalno važni. I zato većina ljudi gledajući svet doživljava jedan njegov deo kao veoma važan, kao svet onoga što voli.

Ali postoje i ljudi koji se ne vezuju za druge i koji zbog toga nisu u stanju da vole. Kako oni doživljavaju druge i svet?

Nekada su u pitanju osobe koje su u detinjstvu bile zanemarene, nevoljene od strane ljudi koji su o njima brinuli. Zbog toga nemaju usvojen model tople i stabilne emocionalne veze prema kojem bi i oni voleli druge. Umesto toga su zaključili da su prepušteni sami sebi i da se drugima ne može verovati. A nekada, sasvim suprotno, u pitanju su osobe koje su razmažene. One druge ljude ne doživljavaju kao ljude sa osećanjima, već kao slike koje su tu da bi im ugađale i služile. To je posledica toga što nisu razvili sposobnost empatije, da druge doživljavaju kao osobe koje imaju osećanja. Zbog toga se oni i ne saosećaju sa drugima. Iz tog razloga su nazvani narcisima, što na grčkom znači „neosetljivi”.

Neki ljudi su imali nesreću da su još kao deca izgubili nekoga za koga su bili jako vezani. Kako su deca u psihološkom smislu veoma neopremljena za podnošenje osećanja tuge, gubitak voljene osobe izaziva veoma snažnu i veoma trajnu patnju. Shvatajući da ih gubitak osobe toliko boli upravo zato što su je voleli, a ne želeći da se takav bol ikada ponovi, neka deca donose odluku da nikada više neće nekoga voleti. Štiteći sebe od ponavljanja traume gubitka, ona su sebi zabranila da se u kasnijem životu emocionalno vežu.

Kada je onemogućeno emocionalno vezivanje, osoba živi u svetu bez ljubavi. Ona sve vidi, razume i zna, ali joj drugi ljudi nisu važni na onaj emocionalan način. Drugi joj mogu biti važni iz nekih drugih, situacijskih i prolaznih razloga. I zato oni na izvestan način glume društvene uloge partnera, prijatelja, sina ili kćerke, roditelja. Kako im nedostaje ona vezanost za druge koja daje stabilnost odnosima, često im gluma dosadi tako da prekidaju odnose.

Nesposobnost da se voli drugi utiče i na sposobnost da se bude voljen. Jer i onda kada nju voli neko drugi, to joj nije važno, jer joj nije emocionalno važan onaj koji je voli. Emocionalni kvalitet života ovih ljudi je nizak. I kada su među ljudima oni su osamljeni. A kada osamljenost pređe u usamljenost, kada svoju nesposobnost da se vežu dožive kao problem, tada su postali spremni da nauče da vole.

http://www.politika.rs/sr/clanak/137305/Zivot-i-stil/Ljudi-koji-ne-mogu-da-vole

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

http://www.imanade.org/category/teska-stanja-duse/depresija/

"Mi tvrdimo da je pocetak histerije i depresije egocentrizam, deficit ljubavi, katastrofalna nesposobnost da se voli." Arhimandrit Rafail (Karelin)

http://www.imanade.org/kako-istinsko-smirenje-pomaze-coveku-u-psihickim-problemima/?pismo=lat

Подели на овим сајтовима

Цитат

Depresija neretko leži i iza najlepših osmeha, fantastičnih talenata - setite se samo genijalnog glumca Robina Vilijamsa i njegovih komičnih rola...!

As you may know, my husband Robin Williams had the little-known but deadly Lewy body disease (LBD).

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Glas razuma рече

http://www.imanade.org/category/teska-stanja-duse/depresija/

"Mi tvrdimo da je pocetak histerije i depresije egocentrizam, deficit ljubavi, katastrofalna nesposobnost da se voli." Arhimandrit Rafail (Karelin)

http://www.imanade.org/kako-istinsko-smirenje-pomaze-coveku-u-psihickim-problemima/?pismo=lat

P.S. http://www.prijateljboziji.com/_Samosazaljenje-%E2%80%93-opaka-bolest/47333.html

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Glas razuma рече
  1. Samosažaljenje – opaka bolest

Čitajući Svete Oce shvatamo da je samosažaljenje vrlo opasna, razarajuća osobina. Čovek čak može postati zavistan od samosažaljenja i mazohistički uživati u toj opasnoj emociji. Tada se dešava da, svaki put kad se pojavi neka životna teškoća ili se stvari ne odigravaju onako kako bismo želeli, po navici upadamo u samosažaljenje i mazohistički plačemo i tugujemo nad samima sobom.

Nije teško shvatiti da je samosažaljenje ništa drugo do idolatrija, idolopoklonstvo, odnosno, poklanjanje idolima. To nije poklanjanje nekom idolu spolja, već idolu sebe samog, jer nismo sposobni ni o kome drugom da mislimo do o sebi i sve naše misli se vrte samo oko nas samih.

Valjda nam je jasno i dobro poznato koliko su Bogu mrski i odvratni idoli i koliko je puta zapisano u Bibliji da toga moramo da se čuvamo. Vi možete biti zavisni od samosažaljenja, tako da svaki put kada se nešto u životu ne desi na način kako ste zamislili ili želeli, onda upadate u samosažaljenje i mazohistički se naslađujete.

Neko će reći: ”Ali ja se ne klanjam idolu, samo sam tužan što mi je u životu tako teško, što se ljudi ponašaju tako loše prema meni i što nisam uspeo toliko toga da ostvarim.” Međutim, u samosažaljenju se okrećemo samo ka sebi i postavljamo sebe kao idola, kome smo potpuno posvećeni i sve što možemo da mislimo je vezano samo za nas (o tome šta neko nije učinio za nas, a mogao je, kako je život nepravedan prema nama, šta nam se sve teško i nepovoljno dešava….)

Kada nešto ne ide onako kako ste zamislili i počinjete osećati da upadate u samosažaljenje, što pre se trgnite i recite sebi: ”Neću to da radim, neću da upadam u samosažaljenje, ne mogu biti puna sile i puna samosažaljenja, jer čim uđe samosažaljenje sva snaga izlazi. Neću da upropastim ovaj dan sažaljevajući samu sebe. Bog će se pobrinuti za mene i, uostalom, ovaj život se ne vrti oko mene i mojih malih planova, već oko Boga, služenja Njemu i ostvarivanja Njegovih planova i Njegovog promisla. Ako verujem Bogu, Bog će brinuti o meni. Ako je po Božijem planu da se moj život odvija baš ovako i da možda nikada ne ostvarim svoje planove, neka bude tako. Ako je Bogu to u redu i meni je u redu…..” E, to je smirenje.

Samosažaljenje neće privući Božiju pažnju na nas. Boga pokreće samo naša vera, ne samosažaljenje. Vera je pozitivno nadanje i očekivanje da će nešto dobro da mi se desi i redovno dešava.

Izvor: svetatrojicaroterdam.com

Подели на овим сајтовима

"Свет  захваћен депресијом је свет лишен радости и љубави. То је отуђени и усамљени свет, свет мржње, који је изгубио оријентире, свет у коме је изгубљена мера по вертикали и човек се развија само по хоризонтали постојања, у непрекидној и пустој различитости. То је свет коме немате ништа више да кажете. Свет лишен Бога, где радост често мешају са задовољством. Међутим, истинска радост је повезана са много дубљим механизмима, она је потпуно остваривање тебе као човека и тесно је повезана са напретком у духовном животу. Депресија се јавља онда када људи не схватају своју сврху, смисао свог постојања на овој земљи."

Јеромонах Пантелејмон Шушња

http://xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--c1avg.xn--90a3ac/index.php/pravoslavna-porodica/1372-pantelejmon-susnja-kada-se-pojavljuje-depresija

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, ana čarnojević рече

Hristos je došao i poziva na borbu od početka:

"Хоћеш ли да будеш здрав?"

(...) "Да, Господе; али немам човека да ме спусти у бању кад се замути вода; а док ја дођем други сиђе пре мене."

Рече му Исус: "Устани, узми одар свој и ходи." (Јован 5, 6-8)

Ko se bori sa depresijom, s pomoću Božjom dobro je malo više pažnje obratiti na post, prije svega na neosuđivanje (jako važno).

Iskorenjivati gordost, ponos (demonsko uporište).

Psalmopojati lagano, slaviti Boga za sve... I biti smiren, strpljiv i ići korak po korak. Vreme trpljenja ne daje se bez razloga, nego kao škola poznanja sebe i opita duhovne stvarnosti, strasti i lukavosti demona. To je dragoceno vreme učenja kroz koje treba prolaziti aktivno i s blagodarnošću, koliko se mogne to imati na umu. Ne kao žrtva bolesti, nego aktivno, kao učenik i vojnik Hristov u školi života. Depresija nekoga dopadne kao deo poligona za obuku. Pa ako nekada mora da se padne, samo da se onda ne "leži" u mestu i ne samosažaleva.

Ima gore dobrih linkova na sajt Imanade.org, npr. o. Georgij Maksimov dobro obrazlaže različite uzroke depresije (čamotinje).

Hrist je pobedio i smrt, a kamo li neće tamo neku čamotinju. Slava Bogu :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

slusala sam jednu dobru propoved na tu temu. najvazniji je taj deo...ustani.

... i ne odustani :)

"Устани ти који спаваш и васкрсни из мртвих, и обасјаће те Христос." (Ефесцима 5, 14)

:sunce:

Подели на овим сајтовима

Много помаже и радна терапија. Човек је удаљен од природе и тешког физичког и делотворног рада. Бог нас је створио да радимо , будемо послушни,  да верујемо у премудрост Његову, а не своју.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Јелена М. рече

Много помаже и радна терапија. Човек је удаљен од природе и тешког физичког и делотворног рада. Бог нас је створио да радимо , будемо послушни,  да верујемо у премудрост Његову, а не своју.

Slažem se. Bit je u izlaženju iz sebe postepeno. Oslobađanju od ega za Drugoga, za druge. I rad je izlaženje iz sebe i delatno sudelovanje u delu Božjemu u svetu..., u biti u Liturgiji. Da... idelano je kad se uspeva na svim nivoima raditi paralelno: telo, duša, duh, društveni život, tj. Crkveni život.

Vrlo važne reči: "da verujemo u premudorst Njegovu, a ne svoju." U tom delu svetovna psihologija podbacuje, jer čoveka okreće njemu samom, da sam u sebi pronalazi snagu, umesto u Bogu...

Подели на овим сајтовима

Добро је разликовати нијансе. На пример, тугу и депресију...

Цитат

Almost half of us will suffer from depression at some point in our lives, but the condition remains badly misunderstood and therefore often poorly treated. At the heart of our collective difficulty with depression is a confusion about what it actually is – and in particular, how it can be distinguished from a state all of us know very well and with which it is has a distracting number of similarities, namely sadness. It’s because we unwittingly tend to apply to cases of depression a number of assumptions drawn from, and better suited to, an understanding of sadness that we end up suffering far more than we should.

Више о томе на: https://www.theschooloflife.com/thebookoflife/on-depression/

Добро је испратити и Кјеркегора који очајању даје добру перспективу и тврди: "Човек је биће које очајава".

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Glas razuma рече

U tom delu svetovna psihologija podbacuje, jer čoveka okreće njemu samom, da sam u sebi pronalazi snagu, umesto u Bogu...

Тачно.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Jace Jerimoth рече

Добро је разликовати нијансе. На пример, тугу и депресију...

Више о томе на: https://www.theschooloflife.com/thebookoflife/on-depression/

Добро је испратити и Кјеркегора који очајању даје добру перспективу и тврди: "Човек је биће које очајава".

Istina. Ima mnogo nijansi i individualan pristup je važan i važno je doći do uzroka. Ali ono što je dobar početak u svakom slučaju jest, s pomoću Božjom "ustati" = preuzeti odgovornost za svoju njivu na kojoj je zakopano blago.

:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...