Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

Волио бих да је тачна ова вијест да је Преосвећени Арсеније изабран за епископа нишког, заиста и добар духовник и одговоран пастир. Драго би ми било и због епископа Теодосија кога су клеветали да се полакомио на "велики град".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 39 минута, Vedran рече

Владика Фотије је Епархијом далматинском управљао у време када се подизала из пепела, буквално. Његов подвиг је велики, за који ће, сигуран сам, примити плату од Цара Славе. 

Ех, да нам је још таквих Архијереја...

Подели на овим сајтовима

SABOR SPC Vladike izabrale novu "vladu"

Autor: Beta | 24.05.2017. 13:17

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.

Sabor SPCSabor SPC, Foto: SPC

U novi Sinod - "crkvenu vladu", izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin Žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sabor je doneo odluku da i zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom od danas bude mitropolit dabro-bosanski.

Episkop Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku, umesto Hrizostoma.

Vladika Atanasije Raketa će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija posle izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije.

Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.

Do promena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergie iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.

Izvori novinske agencije Beta u SPC tvrde da u poslednjih deset godina nije bilo mirnijeg sabora od danas završenog. Oni navode i da je to bio najkraći sabor jer je završen posle devet dana zasedanja.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, александар живаљев рече

Vladika Atanasije Raketa će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku

РАКЕТА ће да прелети из Бихаћко-петровачке у Милешевску! :))12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, александар живаљев рече

Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.

Значи Антоније из Москве долази у БГ?

Наши новинари су баш добри! Свака част! :D

Ово нисам успео да сазнам ни преко тајних канала. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жичанин рече

Хороепископа и Епархије у Егзилу... :ani_biggrin:

За то ће се побринути артемити. Још ће они хорорепископа да направе. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Vedran рече

Значи Антоније из Москве долази у БГ?

Вјероватно је замисао да координира са Русима израду мозаика у олтару Храма Светог Саве, за то још нијесу објезбеђена средства, а већа су од оних за куполу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, александар живаљев рече

Вјероватно је замисао да координира са Русима израду мозаика у олтару Храма Светог Саве, за то још нијесу објезбеђена средства, а већа су од оних за куполу.

Да није нека грешка у питању? Он јесте тренутно викарни Епископ Патријаршије.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Васијан рече

Изгледа да су процјене да ће више требати сада у архиепископији ...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Васијан рече

Могуће. Наравно да већ јесте поодавно патријаршијски викар.

Но, не проговорисмо ништа о избору новог митрополита дабробосанског г. Хризостома. С једне стране, ја то видим као његово избављење од Качавенде с којим очито није могао да се носи, с друге стране, као чињеницу да је "губитник" на Сабору испао епископ Григорије. Он није био лично заинтересован за сарајевску катедру, али је најављивао владику "Сарајлију", очигледно алудирајући на епископа Максима. Можда је читава "фуртутма око еволуције" због тога и настала:)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, александар живаљев рече

Но, не проговорисмо ништа о избору новог митрополита дабробосанског г. Хризостома. С једне стране, ја то видим као његово избављење од Качавенде с којим очито није могао да се носи, с друге стране, као чињеницу да је "губитник" на Сабору испао епископ Григорије. Он није био лично заинтересован за сарајевску катедру, али је најављивао владику "Сарајлију", очигледно алудирајући на епископа Максима. Можда је читава "фуртутма око еволуције" због тога и настала:)

Ајме! Тај серијал се зове "Игра трончића" :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, александар живаљев рече

Могуће. Наравно да већ јесте поодавно патријаршијски викар.

:)

Подели на овим сајтовима

А поделу Архиепископије Београдско - Карловачке, изгледа, дочекаће наши праунуци :). Не знам шта да кажем...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

А поделу Архиепископије Београдско - Карловачке, изгледа, дочекаће наши праунуци :). Не знам шта да кажем...

Унуцима да поручиш у тестаменту да "иду у владике". Видиш да нема кадрова ни упражњене да се попуне камол и да се праве нове упражњене :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...