Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Avocado рече

Ne mora.

Ето видиш, о томе сам причао...

Значи ако већ оћеш да браниш науку онда на оно питање треба сасвим другачије да одговориш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Ето видиш, о томе сам причао...

Значи ако већ оћеш да браниш науку онда на оно питање треба сасвим другачије да одговориш.

Ne treba. :)

Pre svega ne bih rekao da je izneto pitanje, već tvrdnja... a ne znam zašto bih na tu tvrdnju trebalo drugačije da odgovorim... moguće da grešim... šta bi ti odgovorio ako bi hteo da braniš nauku?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Avocado рече

Ne treba. :)

:smeh1:

Може бити и да је тако...

пре 8 минута, Avocado рече

šta bi ti odgovorio ako bi hteo da braniš nauku?

Па на пример покушао би да разјасним шта су то гени, које информације преносе и како. Тако да питање да ли они "садрже информацију о животу" нема превише смисла. Они не садрже неку посебну информацију која каже "ово је живот, а ово није", наравно. У ствари су они сви заједно скуп информација које описују неки организам.

Тако да верници наравно неће "наћи Бога" у генима, али уједно да задржимо перспективу да је то једна веома занимљива појава која заслужује дивљење.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

које информације преносе и како

Pre bi možda trebalo reći instrukcije,da  DNK zapravo sadrži niz instrukcija kao neki algoritam po kome se izgrađuje svaki deo organizma.Mada dobro i instrukcija jeste informacija.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Pre bi možda trebalo reći instrukcije,da je DNk zapravo sadrži niz instrukcija kao neki algoritam po kome se izgrađuje svaki deo organizma.Mada dobro i instrukcija jeste informacija.

Па има два различита "модула" на "највишем нивоу", један описује морфогенезу тј. процес којим се ембрион развија у "потпун" организам (он је акиван тада, ако се активира после - није добро...), а други како организам после функционише, при чему се разне ствари активирају у разним периодима живота. Све је то веома занимљиво и компликовано. Што се више истражује и открива можеш само више да се дивиш - природи, Богу, ко како оће...

Али јесте фантастично у сваком случају.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Grizzly Adams рече

Па на пример покушао би да разјасним шта су то гени, које информације преносе и како. Тако да питање да ли они "садрже информацију о животу" нема превише смисла. Они не садрже неку посебну информацију која каже "ово је живот, а ово није", наравно. У ствари су они сви заједно скуп информација које описују неки организам.

Тако да верници наравно неће "наћи Бога" у генима, али уједно да задржимо перспективу да је то једна веома занимљива појава која заслужује дивљење.

Али Авокадо годинама стрпљиво толико тога објашњава и у детаље дебатује. У неким ситуацијама је итекако сувисло одговорити лаконски, поесбно за њега.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Али Авокадо годинама стрпљиво толико тога објашњава и у детаље дебатује. У неким ситуацијама је итекако сувисло одговорити лаконски, поесбно за њега.

ОК, наравно. Саосећам са њим, има тема које исто објашњавам годинама... ;)

Само што овде конкретно није исправан одговор. Питање није постављено добро, али одговор није да "нема информација шта је то живот". Има, само та информација није "у генима", та информација су сами гени.

Значи, мала "непрецизност" у лаконском одговору.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

ОК, наравно. Саосећам са њим, има тема које исто објашњавам годинама... ;)

Само што овде конкретно није исправан одговор. Питање није постављено добро, али одговор није да "нема информација шта је то живот". Има, само та информација није "у генима", та информација су сами гени.

Значи, мала "непрецизност" у лаконском одговору.

Не, рече само да "не мора". Сад и ја лаконски. :smeh1:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Не, рече само да "не мора". Сад и ја лаконски. :smeh1:

Па то је погрешно - мора. Само не тако како је постављено питање него мало другачије.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

To možda kada ne bih imao iskustva sa Bokijem i kada bih imao iluziju da on to kao pita jer ga kao interesuje da sazna nešto i živce da baš svakom svaki put objašnjavam sve u detalje... u tom slučaju si potpuno u pravu... ali pošto znam da on to ne pita, nego iznosi kao da zna o čemu priča, jer zamišlja nešto slično vitalizmu... baš ne vidim da ima potrebe da mu odgovorim drugačije...

Ali eto tu je Boki, lajkuje ovo kad pokušavaš da mi držiš lekcije... te jedva čekam da mu ti objasniš kako genetika funkcioniše tako da on to skapira i prihvati... :D

пре 45 минута, Grizzly Adams рече

Па то је погрешно - мора. Само не тако како је постављено питање него мало другачије.

Nije pogrešno. DNK ne mora da sadrži "informaciju o životu" kakvu Boki zamišlja... vitalizam smo odavno prevazišli kao glupu ideju... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Како не садрже информацију о животу? Јесте да не пише "ово је живот" већ "ово је црква" и то на арамејском. :)))

http://www.kurir.rs/planeta/misterije-i-zavere-bog-je-ostavio-poruke-u-dnk-recenice-isusa-hrista-u-genima-clanak-1801539

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Grizzly Adams рече

Ако је неко атеиста или верник, то је уверење које са науком нема ама баш никакве везе.

Apsolutno tačno...

Цитат

Па онда имаш људе који у ствари о науци појма немају, али самим тим што су атеисти мисле да могу да се бацају неким наученим појмовима без пардона и арогантно "растурају" сироте вернике који "ништа не знају" самим тим што су верници. Што је смешно бре. Ми овде имамо лекаре, инжињере, професоре, веома образоване људе који су верници. Па чак и ови наши атеисти - који су заиста фини људи и много их волим - ипак имају мало навику да с...цкају кад се поведе неко такво питање.

Ако се наљутим можда ће и да видиш. Из искуства сам видео да те ствари познајем боље од просечног атеисте - што уопште није тешко јер у просеку не знају пуно осим неких основних појмова. Репликацију ДНК и синтезу протеина мало ко од њих зна да објасни. Без тога бре нема шта да се оглашаваш уопште...

Uvek zahvalan kada me neko ispravi i naučim nešto novo... samo ako će to da se svede na to da je odgovor pogrešan jer je suprotan odgovor tačan kada se da na neko malo drugačije pitanje, onda nisam baš siguran da si me ispravio...  :)

Čini mi se da si ipak malo požurio da nađeš primer za ono što si pričao... tamo gde ga nema...

"You have to choose your battles wisely"... ;)

Подели на овим сајтовима

Mozda nam pomogne u svemu ovome sto pokusavate da premostite, ovaj novi intervju sa vl. Maksimom. Tema vise nego aktuelna:

Када кажем наука и вера, мислим на...

http://eserbia.org/sa-culture/views/1182-kada-kazem-nauka-i-vera-mislim-na

Sta mislite?

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Avocado рече

Nije pogrešno. DNK ne mora da sadrži "informaciju o životu" kakvu Boki zamišlja... vitalizam smo odavno prevazišli kao glupu ideju... 

Па немам намеру да нагађам шта Боки замишља.

Покушавам да разумем суштину питања и на то одговорим - живи организми и те како имају "информацију о животу". Чије порекло наука није објаснила и изгледа да неће скоро. То је факат. Ко то негира, негира науку.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, "Tamo daleko" рече

Mozda nam pomogne u svemu ovome sto pokusavate da premostite, ovaj novi intervju sa vl. Maksimom. Tema vise nego aktuelna:

Када кажем наука и вера, мислим на...

http://eserbia.org/sa-culture/views/1182-kada-kazem-nauka-i-vera-mislim-na

Sta mislite?

Posebno mi se dopada ovaj deo:

Православни свештеник из Њујорка, о. Џон Мајендорф, у прошлом веку је писао да „постоји природан и поуздан савезник хришћанства који већина хришћана чак и не примећује. Тај савезник је – наука“. Он је признао да је историја односа између Цркве и науке трагична, али, такође, рекао да је за тај судар, у великој мери, крива Црква. Каже Мајендорф: „Док је Западна Црква настојала да науци наметне присилну контролу, која је довела до развоја антирелигиозне „научности“ и до позитивизма, православни Исток је био настројен прилично контемплативно, монофизитски“. О. Џон нас је све позвао да се упитамо зашто да не признамо своју грешку? И онда је констатовао да пошто Исток није имао времена да се удуби у тај проблем (рекао је: „савремена наука се формирала на европском Западу, а не на византијском или словенском Истоку”), сугерисао је да је сада време да понуди решење.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...