Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 5/22/2017 at 0:20, Кратос рече

Možda bi mogao da nam podeliš tu empiriju kako je kitov zemljani predak uskočio u more i evoluirao u kita...nako naučno...empirijski.....

Зашто китови и делфини у перајима имају костур шапе са пет прстију и зашто у својој ДНК имају ген за задње удове који је неактиван у развоју фетуса?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Дидим рече

А који доказ постојања еволуције као чињенице (не ТЕ која их објашњава) си прихватио?

Zavisi šta podrazumevaš pod evolucijom.Prihvatam sposobnost prilagođavanja i uticaja sredine ali ne bezgranično.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дидим рече

Зашто китови и делфини у перајима имају костур шапе са пет прстију и зашто у својој ДНК имају ген за задње удове који је неактиван у развоју фетуса?

Kitovi se pare uz pomoć tih zadnjih udova.Ne znam ceo razvoj fetusa kita da bi znao da li je u toku razvoja određeni gen neaktivan.Kakve šape?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 5/22/2017 at 12:55, Desiderius Erasmus рече

Kako god, niko me ne može udediti da je isto proučavati gromove i nešto što se, po tvrdnjama, dešavalo pre više miliona godina.

У томе и грешите, што мислите да сте победили у дискусији јер вас ни Бог не може убедити да грешите. Не знам да ли сте свесни да за то постоји једно друго, много очигледније објашњење?

Узгред, која је разлика проучавати нешто што се догодило пре више милиона година и нешто што је толико ситно да се не може видети ни најјачим микроскопима, или нешто што је толико далеко да се не може видети уопште? Која је, на крају крајева, разлила проучавати нешто што се догодило пре милион година, пре 100.000 година, пре 1.000 година или пре годину дана? Све се проучава на основу трагова... што се иде даље у прошлост, трагови су све ређи и све мање јасну слику дају.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Kitovi se pare uz pomoć tih zadnjih udova.Ne znam ceo razvoj fetusa kita da bi znao da li je u toku razvoja određeni gen neaktivan.Kakve šape?

Китови се не паре уз помоћ задњих удова јер их немају. Не говорим о полном уду, него о задњим удовима које у људској анатомији називамо ногама.

Што се тиче развоја фетуса, знаш већ да код свих кичмењака фетус у раној фази изгледа исто и не разликује се од рибљег, па што је старији тако се показују разлике и свако се развија на сопствену страну. Фетуси сисара најдуже остану остану исти, а људски са шимпанзиним. Људски и шимпанзин фетус, на пример, до одређеног периода има реп, који касније нестане (код неких људи остане до рођења и рађају се са репом). Тако и код змија, слепића и китова, у фетусу крену да се развијају задњи удови, па нестану. Генетика је показала да у ДНК имају гене за задње удове.

Шапасте шапе.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Кратос рече

Zavisi šta podrazumevaš pod evolucijom.Prihvatam sposobnost prilagođavanja i uticaja sredine ali ne bezgranično.

Управо сам на ове играрије мислио кад сам написао "правити се луд као Кратос и одбацивати све доказе". Исто тако човек може да се прави луд и не прихвата да постоји атом, нема Бога и нема силе који би га убедили да прихвати да је неко "доказао" да постоји нешто што се не може видети.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Дидим рече

Китови се не паре уз помоћ задњих удова јер их немају. Не говорим о полном уду, него о задњим удовима које у људској анатомији називамо ногама.

I ja upravo o njima govorim a ti udovi im koriste prilikom parenja da se pričvrste za ženku.

пре 17 минута, Дидим рече

Што се тиче развоја фетуса, знаш већ да код свих кичмењака фетус у раној фази изгледа исто и не разликује се од рибљег, па што је старији тако се показују разлике и свако се развија на сопствену страну. Фетуси сисара најдуже остану остану исти, а људски са шимпанзиним. Људски и шимпанзин фетус, на пример, до одређеног периода има реп, који касније нестане (код неких људи остане до рођења и рађају се са репом).

Tebra el si ti u toku da su Hekelovi embrioni odavno pokazani i prokazani kao čist falsifikat i da veze sa realnim razvojem fetusa nemaju?Nema repa.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Дидим рече

Управо сам на ове играрије мислио кад сам написао "правити се луд као Кратос и одбацивати све доказе". Исто тако човек може да се прави луд и не прихвата да постоји атом, нема Бога и нема силе који би га убедили да прихвати да је неко "доказао" да постоји нешто што се не може видети.

Nisi mi odgovorio na pitanje šta ti podrazumevaš pod činjennjicom evolucije.A bez toga je bezpredmetno da bilo šta dalje raspravljamo...Dakle kada kažeš da je evolucija činjenica šta ti ustvari meni kažeš?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

Koja je onda razlika između young-earth kreacionista i teističkih evolucionista (a ID-jevci su izgleda to), ako su i jedni i drugi kreacionisti?

Prvi su moroni koji veruju u sasvim očigledno netačne stvari.

Drugi su simpatičan pokušaj da se kreacionizam obuče u ruho u kojem bi mogao da se prošvercuje u sekularne škole. Srećom neuspešan pokušaj.

Цитат

Pa, eto, držim da je čovek pokazao kako je došao do tog zaključka, pa nije u redu tvrditi da je od njega krenuo... Ali, mi ovako možemo do Sudnjeg dana. ;) 

Niko nije ni tvrdio da je od tog zaključka krenuo, već su demonstrirane upravo greške u tome "kako je došao do tog zaključka".

Цитат

Ne zameri, al počinje da me umara ova naša konverzacija. :) 

Verujem. Sigurno nije lako izmišljati toliko straw-mena...

Цитат

Smatram da ne bismo prepoznali te tvorevine kao ID odmah, kao što to prepoznajemo kod sata, jer kod sata imamo prethodno iskustvo. Međutim, nakon što bismo otkrili da su složene i funkcionalne, pretpostavljam da bismo ih prepoznali kao ID.

Na osnovu čega to pretpostavljaš?

Takođe, na osnovu čega smatraš da bismo otkrili da su složene i funkcionalne? Daj nekom domorocu iz nekontaktiranog plemena isključen mobilni telefon i verovatno nikad neće provaliti da je taj telefon funkcionalan.

Цитат

O predmetima (ljudskim rukotvorinama) i govorim, ne o nebeskim telima i sl. Dakle, pošto u našem ljudskom svetu imamo to iskustvo da iza svih složenih i funkcionalnih stvari stoji ID, po meni je sasvim razumno to pretpostaviti i kada naiđemo na nešto složeno i funkcionalno u prirodi.

A jel postoji neki razuman razlog zbog čega je po tebi to sasvim razumno pretpostaviti?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

I ja upravo o njima govorim a ti udovi im koriste prilikom parenja da se pričvrste za ženku.

Tebra el si ti u toku da su Hekelovi embrioni odavno pokazani i prokazani kao čist falsifikat i da veze sa realnim razvojem fetusa nemaju?Nema repa.

Ti kao i ostatak kreacionista niste u toku i to duže od 100 godina... toliko dugo znamo da su Hekelovi crteži falsifikat i vi još uvek niste skapirali šta je Hekel pokušao da falsifikuje i da to nema nikakve veze sa teorijom evolucije, već sa njegovom ličnom teorijom da ontogenetsko razviće ima identičan broj i redosled faza kao filogenetska istorija. TE tvrdi neke druge stvari u vezi sa embrionima - i razvila se čitava disciplina u vezi sa tim (evo-devo), ali niko već dugo vremena ne tvrdi da se u embrionalnom razvoju ne vide nekakve faze u istoriji evolucije čoveka.

No dobro... ne kapiraju svi ljudi istom brzinom... mlad je kreacionizam... verovatno ćete prethodno navedeno skapirati za još 100 godina.

Međutim, ono što mi je naročito zabavno kod kreacionista je da baljezganje sa kreatardskih blogova može da im toliko pomuti razum da ignorišu i sopstvena čula i zdrav razum... i onda kako bi dokazali da ljudski embrion nema rep i da je to Hekelov falsifikat, postave klip na kojem se jasno vidi da ljudski ebrion star 32 dana ima rep. :D :aplauz:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Avocado рече

TE tvrdi neke druge stvari u vezi sa embrionima - i razvila se čitava disciplina u vezi sa tim (evo-devo), ali niko već dugo vremena ne tvrdi da se u embrionalnom razvoju ne vide nekakve faze u istoriji evolucije čoveka.

Ispravka lapsusa:

TE tvrdi neke druge stvari u vezi sa embrionima - i razvila se čitava disciplina u vezi sa tim (evo-devo), ali niko već dugo vremena ne tvrdi da se u embrionalnom razvoju ne vide nekakve faze u istoriji evolucije čoveka.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Desiderius Erasmus рече

I, inače, ne vidim razlog zbog čega se vi prosvećeni teistički evolucionisti toliko ljutite na nas kreacioniste i zbog čega pokazujete taj neskriveni prezir prema nama...

Zato što ih blamirate... :)

Dajete municiju antiteistima da pljuju po hrišćanstvu.

Цитат

Kako ćemo da se pričešćujemo istim hlebom ako nemamo bratsku ljubav među sobom?

Nakon što ove proglasite za jeretike čiji stavovi su suprotni hrišćanstvu, teško ćete tu bratsku ljubav da gajite... ali hajde da se pravimo da ste samo vi prezreni... :D

Цитат

O tome i pričam...

Ne pričaš. Didim priča da što se više ide unazad ima manje tragova, pa ih treba brižljivije tražiti. Ti pričaš da što se više ide unazad ima manje tragova, pa možeš i da preskočiš traganje i proglasiš za utvrđeno šta god je tvom srcu milo... to su fundamentalne razlike...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Ne pričaš. Didim priča da što se vieš ide unazad ima manje tragova, pa ih treba brižljivije tražiti. Ti pričaš da što se vieš ide unazad ima manje tragova, pa možeš i da preskočiš traganje i proglasiš za utvrđeno šta god je tvom srcu milo... to su fundamentalne razlike...

:scratch_head:.....

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Desiderius Erasmus рече

Pa, meni i nije nešto preterano stalo da "pobedim" u diskusiji, više da i sagovornik i ja iskristališemo stavove koje imamo (barem se nadam da imam takve pobude; "srce je prevarno..."). Jer, ljude ne treba gledati kao takmace koje treba pobediti, već kao braću sa kojom treba sarađivati.

Nemoj tako, Bog bi verovatno uspeo da me ubedi. :) I, inače, ne vidim razlog zbog čega se vi prosvećeni teistički evolucionisti toliko ljutite na nas kreacioniste i zbog čega pokazujete taj neskriveni prezir prema nama... Pa sve i da smo u najcrnjoj zabludi, nikoga nećete popraviti takvim stavom. :) Kako ćemo da se pričešćujemo istim hlebom ako nemamo bratsku ljubav među sobom?

O tome i pričam...

Ово је лепо речено. Према оваквом ставу наравно да желим да покажем икакав презир, оно је прснула нека негативна емоција у мору реплика где свако одговара сваком и извињавам се, ако извињење прихваташ. Лично у науци и било каквом откривању истине не волим онакав приступ где се улази са унапред формираним намерама и циљем шта треба доказати, због којега се свесно игноришу супротни докази, ваде ствари ван контекста и огрешава о истину. Тај принцип видим код оних наука до којих је људима изузетно стало углавном због сујете, на пример када је историја у питању. Свако воли да шминка своју прошлост, а наружава прошлост непријатеља, али је страшно када се у томе иде у грубо нарушавање истине. Ту је и једноумно тумачење Светог Писма велико зло, јер у својим књигама оно описује постанак земље и небеских тела, постанак живог света, постанак језика и генерално историју људске цивилизације. Међутим, ако се научно истражује нешто, не сме се из предубеђења нешто а приори одбацивати. На крају крајева, говори ли кроз нас Дух Свети као кроз пророке, па да нам је дато да Писмо разумемо у свој својој истини, или то ипак чинимо од сопствене памети и сопствених ограничених напора?

Оно што љути је, што рече Авокадо, то што такав став бламира Цркву и хришћанску веру, ако се пропагира у име Цркве и хришћанске вере. Наука се обара науком, обара се аргументима. 1 + 1 није једнако 2 јер је у некој светој књизи тако записано, већ ј е то једноставно начело логике које може бити оборено једино логиком, а ако не може, усваја се као тачно. Не можемо бити налик Питагорејцима који су крили као тајну број "корен из 2" који је хипотенуза правоуглог троугла са катетама дужине 1, а не може бити изражен као разломак. Терање мака на конац што се тиче еволуције, где просечан Пера, Жика или Кратос захтева да му се то објасни простим речима, да он то разуме и да се сложи са тиме, а не терати исто тако мак на конац и тражити да нам се објасни како је доказано постојање протона, кваркова или како функционише софтвер овог форума је у најмању руку лицемерно. Ево, било ко може да крене да се на тај начин прави луд и крене да тврди да је Бог креирао овај форум, јер овде нема никога ко би успео том мученику да објасни како тачно функционише рачунар, интернет и форумски софтвер. Јер ово је у најмању руку Божје чудо, овако како ми успевамо да комуницирамо на даљину и да наше речи остану на овај начин трајно записане, па такве ствари нису могли да раде ни Апостоли. А опет све то узимамо здраво за готово, само на том једном примеру који се зове ТЕ (теорија еволуције) правимо изузетак. И нико да се замисли и одушеви како смо дошли до тога да је наука 20. века коначно потврдила библијске приче и коначно се отргла из атеистичког и антитеистичког загрљаја 19. века. Наука данас потврђује да су сви људи браћа, потврђује да сви људи имају исто порекло од ограниченог броја индивидуа, потврђује да је човек круна природног стварања, а да својим напорима може даље стремити ка апсолутном савршенству. Зар то није потврда онога у шта и ми верујемо? Зар то није запушавање уста сујеверној псеудо-науци 19. века која је говорила о вишим и нижим расама, о црнцима као о прелазној форми од мајмуна у човека и афричким човеколиким мајмунима као људским прецима?

Ми данас знамо да су Бушман, Норвежанин, Еским, Нигеријац, амерички Индијанац и Србин једнако људи и да су браћа, иако је један бео, један црн, један има косе очи, један нема длаке на бради, један висок 2 метра, а други нижи од метар и по. И знамо да је до такве огромне диверзификације дошло током свега неколико десетина хиљада година, током живота на различитим крајевима Земље, у различитој клими и кроз венчавање само унутар своје групе. И нико нема проблем са тим. Као што нема ни проблем са тим да су можда и шимпанза и горила сродници са истим пореклом, иако је по ДНК шимпанза далеко ближи рођак човеку, него горили. И нема проблем да шимпанзу назива "мајмуном", иако шимпанза има везе са бабунима и репатим мајмунчићима исто колико и човек. То је проблем, то је табу и то се мора сасећи, јер "човек не сме бити мајмун", иако је, реално, људска раса показала такав капацитет за зло, примитивизам, насиље, блуд и блато да човек нема разлога да се стиди шимпанзи. И због тог табуа, да бисмо спречили ширење истине о генетској и анатомској сличности људи и осталих примата по којима човек и јесте примат, ми негирамо везу целог живог света, као Кратос: негирамо да китови воде порекло од копнених животиња и да у њиховим "перајима" имамо костур шапе са 5 прстију, а у ДНК очуване гене за ноге, да су исто тако и змије и гуштери рођаци и да су преци змије имали ноге, да су "крила" слепог миша шапе са опнама између прстију итд.

Бог говори, само га треба знати слушати. Стварност је вечно нова, наш је циљ да идемо напред, а ко жели да се закуца у времену, биће прегажен. Јер Бог Аврамово потомство може подићи и из камена. И ту Аврам није човек Аврам, већ алегорија на Божје људе, а камен није камен већ алегорија на место одакле нико не очекује. И фарисеји су веровали и тражили су знак, а на најмање чудо да се догоди пред њиховим очима, пали би пред Дрводељу и признали га од срца за дуго очекиваног Сина Божјег. Имали су књиге, теологију, јерархију, позната им је била воља Божја и били су потомци оних кроз које је Бог говорио, знали су све и знали су да тумаче да ли из некога говори Бог или Сатана. Или су веровали да знају. На нама је да се определимо да ли ћемо да имамо у себи веру фарисеја или веру апостола и то није само питање данашњице, него питање за сва времена.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...