obi-wan Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 29 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече A gde je moje tumačenje pogrešno? U tome da je dusa smrtna kao i telo. Edit: imadoh neke goste do malopre, pa ne stizem da vidim sve na vreme... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 U redu je. Nije mi namera da te spocitavam I zao mi je sto moj dobronamerni predlog pogresno tumacis. Vaistinu vaskrse Spas nas! Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 4 минута, obi-wan рече U tome da je dusa smrtna kao i telo. Edit: imadoh neke goste do malopre, pa ne stizem da vidim sve na vreme... Ne to nije istina. Ja govorim da je telo smrtno ali da je i duša smrtna po prirodi a ti ako misliš da to nije pravoslavno tumačenje onda sad ne znam šta ja tebi da kažem. Duša je besmrtna jedino po blagodati mi verujemo u vaskrsenje i nisam video da je neko osudio pravoslavne autoritete koji veruju da vaskrsava i duša i telo. Dakle da ne bude zabune van Hrista nema života, verovatno ima postojanja ali to se ne može zvati život, dakle Hristos je ta blagodat a mi smo stari adam koje Hristos svojim vaskrsenjem podiže u Njemu, dakle mi umiremo potpuno kao što veli i Pavle ali i vaskrsavamo posle Hristovog vaskrsenja jer smo ovde za života zasadili golo zrno večnosti u Hristu Isusu. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 Inače i ja imam ovo moje troje malih pa i ja sve sa nogu ovo pišem iako izgleda da po ceo dan sedim za lapom. obi-wan, "Tamo daleko" and kopitar је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 57 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ja govorim da je telo smrtno ali da je i duša smrtna po prirodi a ti ako misliš da to nije pravoslavno tumačenje onda sad ne znam šta ja tebi da kažem. E pa onda se nisi lepo odrazio... Naravno, to sto je ona potencijalno unistiva (jer nije ravna Bogu, razume se), samo je jedna prilicno prazna mentalna gimnastika, bez mnogo smisla i potrebe, a svakako bez osnova (ne postoji nikakav praktican problem u Crkvi koji je pokrenuo ili mogao da pokrene to pitanje). Jer govoreci stalno jednu tu istu mantru ("dusa je smrtna po prirodi"), sta u stvari postizemo? Kakav problem resavamo? Koga nazidjujemo i izgradjujemo za vecnost? To prakticno ne sluzi nicemu, osim da se ti "akademski teolozi" malo sepure svojim "znanjem". A "znanje" nadima, kako veli apostol. A kad imas nadimanje, onda imas i gasove. Inace, dobri nas o. Pajsije Svetogorac za takvo teologisanje je govorio da to nije bogoslovlje, nego "mozgoslovlje"... Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 4 минута, obi-wan рече Naravno, to sto je ona potencijalno unistiva (jer nije ravna Bogu, razume se), samo je jedna prilicno prazna mentalna gimnastika, bez mnogo smisla i potrebe, a svakako bez osnova (ne postoji nikakav praktican problem u Crkvi koji je pokrenuo ili mogao da pokrene to pitanje). Jer govoreci stalno jednu tu istu mantru ("dusa je smrtna po prirodi"), sta u stvari postizemo? Kakav problem resavamo? Koga nazidjujemo i izgradjuemo za vecnost? У ствари, поштоо је Бог обећао вечан живот човеку, онда може слободно да се каже да је душа бесмртна. Сем ако сумњамо у Његово обећање. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 29 минута, -Владимир- рече У ствари, поштоо је Бог обећао вечан живот човеку, онда може слободно да се каже да је душа бесмртна. Сем ако сумњамо у Његово обећање. Pa vladimire nece se svi spasiti tako da covek uvek mora imati i dozu opreza gde sta govori, ovo je otvoren forum pa prema tome ima ovde i raznih drugih filosofija veroispovesti ateizma drugacijih izraza itd... Ja sam konkretno naveo neke od argumenata za koje smatram da su mi bitni u tom smislu da ne vidim vezu izmedju kremiranja i sahranjivanja u nekom dubljem teoloskom smislu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 1 hour ago, obi-wan рече Naravno, to sto je ona potencijalno unistiva (jer nije ravna Bogu, razume se), samo je jedna prilicno prazna mentalna gimnastika, bez mnogo smisla i potrebe, a svakako bez osnova (ne postoji nikakav praktican problem u Crkvi koji je pokrenuo ili mogao da pokrene to pitanje). Jer govoreci stalno jednu tu istu mantru ("dusa je smrtna po prirodi"), sta u stvari postizemo? Kakav problem resavamo? Koga nazidjujemo i izgradjujemo za vecnost? To prakticno ne sluzi nicemu, osim da se ti "akademski teolozi" malo sepure svojim "znanjem". Služi i tome da se malo smirimo i ne uđemo u razne nadmene dualizme po kojima nam za puko postojanje nije u svakom sekundu nužan Bog i po kojima smo nekim svojim delom nekako Bogu nedajbože istovetni. A to pogdegde čujem među pravoslavnim hrišćanima. kopitar and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa vladimire nece se svi spasiti tako da covek uvek mora imati i dozu opreza gde sta govori, ovo je otvoren forum pa prema tome ima ovde i raznih drugih filosofija veroispovesti ateizma drugacijih izraza itd... Ja sam konkretno naveo neke od argumenata za koje smatram da su mi bitni u tom smislu da ne vidim vezu izmedju kremiranja i sahranjivanja u nekom dubljem teoloskom smislu. Неће. Дај Боже да нас буде што више. Само кажем, да душа јесте бесмртна, а то да ли је душа бесмртна по природи или вољи Божијој, мислим да није толико битно за тему, конкретно. Ево једне фотке са пинтерста, везано за тему. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8d/7b/f5/8d7bf539965da8915bc05f7b5d0aab97.jpg Хиландарска костурница. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 15 минута, Paradoksologija рече Služi i tome da se malo smirimo i ne uđemo u razne nadmene dualizme po kojima nam za puko postojanje nije u svakom sekundu nužan Bog i po kojima smo nekim svojim delom nekako Bogu nedajbože istovetni. A to pogdegde čujem među pravoslavnim hrišćanima. Iskren da budem, trazio sam dlaku u jajetu, tak`i sam, sta cu - i nikad i nigde nisam sreo nijednog coveka u Crkvi koji bi tako nesto mislio i/ili tvrdio. A cak i da kojim slucajem jesam, mucno da to uopste moze da bude razlog za toliko veliku kolicinu suvog teoretisanja, kakvo - realno - imamo vec par decenija unazad. Аурор је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 2 часа, obi-wan рече Inace, dobri nas o. Pajsije Svetogorac za takvo teologisanje je govorio da to nije bogoslovlje, nego "mozgoslovlje"... Како лепо то рече апостол Павле: "упуштајући се у оно што није видјео, и узалуд надимајући се тјелесним умом својим" Кол 2:18 -Владимир-, obi-wan and Аурор је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 пре 3 часа, obi-wan рече Inace, dobri nas o. Pajsije Svetogorac za takvo teologisanje je govorio da to nije bogoslovlje, nego "mozgoslovlje"... Pa teologija je samo suma određenih pojmova i sholastičkih konstrukcija, ništa drugo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 Iz dosadasnje prepiske zakljucih : ko je bio dobar da se klasicno sa'rani a ko je bio nevaljao moze da se spali - jer svejedno je i u paklu ce goreti. Натан and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 25, 2017 Пријави Подели Написано Април 25, 2017 "Сахранити" је стара словенска реч за "сачувати" и ту реч почињемо да користимо од примања хришћанства, јер је поента закопавања тела уместо спаљивања та да се тело сачува за васкрсење. Е сад, ако тело и иструли, није сачувано. А опет ће васкрснути. Муслимани су зато и спалили мошти Св. Саве, не само да спале светињу, него да му униште земне остатке, да никада не васкрсне. То је учињено као одмазда за српски устанак у Банату који је претио да ослободи Србију више од 200 година пре Карађорђа. Али Св. Сава ће ипак васкснути. Без обзира на то је ли душа бесмртна у неком полу-анђеоском смислу или је само ехо тела у духовној димензији, мене мало подробније занима став о кремацији. Може ли се пепео сахранити и може ли се служити опело кремираном покојнику? Или се кремација сматра за антихришћански чин а приори? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 26, 2017 Пријави Подели Написано Април 26, 2017 пре 7 часа, Дидим рече "Сахранити" је стара словенска реч за "сачувати" и ту реч почињемо да користимо од примања хришћанства, јер је поента закопавања тела уместо спаљивања та да се тело сачува за васкрсење. Е сад, ако тело и иструли, није сачувано. А опет ће васкрснути. Муслимани су зато и спалили мошти Св. Саве, не само да спале светињу, него да му униште земне остатке, да никада не васкрсне. То је учињено као одмазда за српски устанак у Банату који је претио да ослободи Србију више од 200 година пре Карађорђа. Али Св. Сава ће ипак васкснути. Без обзира на то је ли душа бесмртна у неком полу-анђеоском смислу или је само ехо тела у духовној димензији, мене мало подробније занима став о кремацији. Може ли се пепео сахранити и може ли се служити опело кремираном покојнику? Или се кремација сматра за антихришћански чин а приори? Pa to je i ono čemu sam i hteo govoriti, Pavle veli da vaskrsavamo u istom obliku tela ali kao nova tvar ne sadimo telo da bi niklo neraspadljivo telo, naprotiv svoj život ovde sadimo i dušom i telom da bi vaskrsli kao duhovno telo. Oblik čovekovog tela je isti meso koske ali sada kao nova tvar nebeska tvar duhovno telo. Dakle dubljih nekih teoloških veza sa ovim ne vidim osim te vere u vaskrsenje u čovekovom obliku neraspadljivom u što veruju i oni koji bi se kremirali recimo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука