Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 26. 3. 2017. at 20:50, JESSY рече

da, javno, neposredno pred samo pricesce....

Expand  

Ето! Из тога ја закључујем да он то говори да би одвратио људе од причешћа.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 26. 3. 2017. at 20:55, R2D2 рече

@МилошБГ овај цитат од патријарха Иринеја нема, ама баш никакве безе са свештеником који се причешћује "једном месечно"..

Непричешћивањем на Литургији, губимо идентитет Цркве и смисао Њеног постојања.

Сад, како треба да се припрема - имамо изворе у богослужбеним типицима, у молитвеницима... итд, итсл..

Expand  

Нисам ни рекао да има...тема се поприлично разводнила и дошли смо до дискусије да ли је потребна припрема за причест или није, да ли је причест условљена припремом или не и на крају да ли они који заговарају припрему пред причест су против цркве или не. Овде имамо јасан став патријарха, дакле да не треба приступити причешћу без припреме или како год ми то назвали..

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 18:28, JESSY рече

а јадна душа пати за својом духовном храном...:(

Expand  

У свештеничким молитвама се моли Оцу да излије Духа на предложене Дарове и сав присутни народ.

Дакле, ако је свештеник и забранио Причешће није могао забранити сједињење Духом са Црквом.

А сваки од њих даје одговор за своје.

Зато је страшна свештеничка служба. Многи нису ни свесни да ће бити наречени од Христа попут тадашњих свештеника који на вратима стоје, не улазе а не пуштају ни друге.

Али, "Бог је дух, и дише где хоће".

Добро је одабрала...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:58, МилошБГ рече

Овде имамо јасан став патријарха, дакле да не треба приступити причешћу без припреме или како год ми то назвали..

Expand  

Да, али све те изјаве треба посматрати у контексту у којем су дате. Ако је патријарх говорио о данашњем добу и стању у Србији, онда је то сасвим разумљиво. Јер ми имамо "народну Цркву" у коју може да уђе код год хоће и тражи шта год хоће. У таквим околностима, јасна је изјава да људи морају да се "припреме".

И опет долазимо до проблема о којем стално пишем - ми у Цркви не правимо разлику између активних верника и "случајних пролазника". То је велики проблем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Овде имамо јасан став патријарха, дакле да не треба приступити причешћу без припреме или како год ми то назвали..

Expand  

Па и Патријарх се припрема за причешће и стално причешћује.

Да ли би тај попа, или неко сличан њему, да га не спомињемо стално, могао рећи Патријарху да се он превише често причешћује, да смањи мало? На пример, на један пут месечно? :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нисам ни рекао да има...тема се поприлично разводнила и дошли смо до дискусије да ли је потребна припрема за причест или није, да ли је причест условљена припремом или не и на крају да ли они који заговарају припрему пред причест су против цркве или не. Овде имамо јасан став патријарха, дакле да не треба приступити причешћу без припреме или како год ми то назвали..

Expand  

Слажем се, припрема је нешто што је веома потребно, и ако је ово такође веома широк појам и у овом кратком исечку Патријархове беседе (волео бих да је видим целу, мада не сумњам да је његова) не можемо да видимо све аспекте тог термина "припрема". Лично сматрам да шаблонске "припреме", шта год то значило, не морају да буду услов за приступање Чаши. Надам се да се ту слажемо.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 18:31, Volim_Sina_Bozjeg рече

ali videćeš da su njihovi stavovi ustvari ni novobogoslovski ni starobogoslovski i kako je neko upšte uspeo da podeli pravoslavnu misao na takav način.

Expand  

Види се да ниси био на ПБФ-у.

Човек дипломирао па ти вели. Ваљда зна са киме/чиме се сретао..

Подели на овим сајтовима

...duhovni zivot u Hristu ne sme da se prekida, nije moguce nikom da zivi bez Bozanskog pricesca...Sveta Liturgija u celini ima za cilj i ukazuje na Pricesce sabranih vernih hriscana...ako si nedostojan pricesca onda nisi dostojan ni da slusas molitve Liturgije...dostojnim nas cine iskrenost i cistota duse...pripremas se koliko ti to moci dopustaju...mi moramo imati volju i zelju da jedemo Sveto Pricesce da bismo se ozivotvoravali..

( iz vec pomenute knjizice)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево вам једно веома животно, јасно предавање Владике Игнатија... све је јасно за оне који желе да им буде јасно. Ово нећете чути од свештеника занатлија или набеђених "духовника" а заправо духовних гуруа и робитеља душа... а таквих, нажалост, имамо.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 21:02, Јанко рече

Види се да ниси био на ПБФ-у.

Човек дипломирао па ти вели. Ваљда зна са киме/чиме се сретао..

Expand  

Moguće i to ali mislim da su u pitanju te podele na novobogoslove malo štetne.

Kažem pravoslavna misao je lepeza ali ne i ono izvan lepeze, ako neko nije na toj šarenoj lepezi onda niti je novobogoslov niti starobogoslov....

Teologija ima jednu "manu" ona mora biti potvrđena na vaseljeni :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:31, R2D2 рече

Ако се свештеник не причести на Литургији, по канонима, мора да старешини тј. Епископу поднесе извештај зашто се није причестио.

Expand  

Па и не мора.

Нпр ако он није чредни, па су се он и супруга заиграли у интимним односима мање од три дана пред Литургију - то му даје препреку за Причешће али није грех који мора исповедити.

Немојте одмах по канонима него мало и по љубави. ;)

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 19:23, Vedran рече

Ево примера буквализма и нерасуђивања. Када пример "one of a kind" светитељке узмемо као образац за "ретко причешћивање". :((

Expand  

Pa ti nemoj da ga uzimas kao obrazac :)  kao sto nisam ni ja :)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 21:02, R2D2 рече

Слажем се, припрема је нешто што је веома потребно, и ако је ово такође веома широк појам и у овом кратком исечку Патријархове беседе (волео бих да је видим целу, мада не сумњам да је његова) не можемо да видимо све аспекте тог термина "припрема". Лично сматрам да шаблонске "припреме", шта год то значило, не морају да буду услов за приступање Чаши. Надам се да се ту слажемо.

Expand  

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Сви смо ми *туто комплето* недостојни да се причестимо Телом и Крвљу Христовим. Најнедостојније сам се причешћивала када сам, раније, постила само по једну недељу у Божићном или Васкршњем посту, ту сам само желудац *припремала* и онда приступала Чаши, без молитве, без редовног одласка у цркву на Литургију,  другог Богослужења и нема у цркви у мом родном селу. Сада ми је парохијска црква у којој свештеници позивају да се редовно, што чешће,причешћујемо на Литургијама, јер се због тога и служе. Да, ако је Литургија центар нашег живота, а Свето Причешће центар Литургије, онда је Причешће центар нашег живота, јер се САМО Причешћем сједињујемо са Господом Исусом Христом. У пост сам се укључила пре само непуне две године, а среду и петак сам почела да постим раније. И поред тих позива свештеника да сепричешћујемо што чешће, нисам прилазила Чаши ван поста. Имала сам велику жељу да се сједињујем са Христом, али и страх због недостојности. Од скора сам добила благослов од проте да могу да се причестим на свакој Лутргији. Када сам га питала да ли потребан додатни пост, рекао је-пост кад буде време за пост. Исто и за Исповест. Кад имамо шта да исповедимо, тад се исповедамо. Трудим се да се што чешће исповедам, бар  једном у две недеље, јер ипак грешимо ми увек. Ако не делима, онда мислима. Трудим се да будем верујућа, не могу да оценим да ли сам ове недеље *спремнија* у односу на прошлу,уколико нисам баш направила неки велики грех(ако се може тако рећи), а да га нисам исповедила. На крају крајева, када неки свештеници исповедају народ за време Литургије, народ се најчешће и не исповеди, већ их свештеник пита је л се кајеш-кајем се ,чита им се разрешна молитва и то је то. То није исповедање, тако сам се небројено пута раније *исповедила*. Да се разумемо, ја ни сад не мислим да сам достојна, али по томе, ја стварно никад не бих требала да приђем Чаши. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 21:18, МилошБГ рече

ично сматрам да шаблонске "припреме", шта год то значило, не морају да буду услов за приступање Чаши. ...

Expand  

Kako se uopšte u sukob dovodi savet da se svako priprema za pričešće sa tvrdnjom da šablonske pripreme ne treba da budu postavljene kao nužan uslov za pričešće.

Savetuješ nekom da šeta, pliva, vežba, i hrani se zdravo, i to je zaista sjajno; ali to nije isto kao dati hranu nekome samo ako je prethodno šetao, plivao, i vežbao.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...