Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 26. 3. 2017. at 20:29, МилошБГ рече

Па о овоме ја и причам. Дакле и код духовника који захтевају припрему, нема проблем нико ко живи литургијски, пости све постове, исповеда се редовно, долази редовно на Богослужења, да се причесте кад год имају потребу.

Expand  

Да је барем тако!

Па ево и из поруке @JESSY ја разумем да тај свештеник није причао онима који "НЕ живе литургијски", да им је превише да се често причешћују, нити да је шпијунирао оне који "нередовно долазе на богослужења", или неке кампањске вернике, него управо супротно. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:40, Vedran рече

Да је барем тако!

Па ево и из поруке @JESSY ја разумем да тај свештеник није причао онима који "НЕ живе литургијски", да им је превише да се често причешћују, нити да је шпијунирао оне који "нередовно долазе на богослужења", или неке кампањске вернике, него управо супротно. 

Expand  

Па дозволи да ја мислим да он своју паству најбоље познаје, чисто сумњам да ико може да брани некоме да се причести ако се тај редовно исповеда, редовно пости и живи литургијским животом. То ми је СФ. Сад наравно ја и да сам на тој лествици на којој нажалост нисам не верујем да бих баш на свакој и свакој литургији се причестио. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

pa taj koji se non stop pricescuje mora i non stop biti na bogosluzenjima...znaci liturgijski covek...stalno u molitvenom raspolozenju...nema vece i jace molitve od liturgije...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:42, МилошБГ рече

чисто сумњам да ико може да брани некоме да се причести ако се тај редовно исповеда,

Expand  

nemoj da sumnjas,veruj...:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:43, JESSY рече

pa taj koji se non stop pricescuje mora i non stop biti na bogosluzenjima...znaci liturgijski covek...stalno u molitvenom raspolozenju...nema vece i jace molitve od liturgije...

Expand  

Хипотетички не мора. Може да дође на крају литургије пред причест, може да не пости, може да се не исповеда...хипотетички.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Па дозволи да ја мислим да он своју паству најбоље познаје, чисто сумњам да ико може да брани некоме да се причести ако се тај редовно исповеда, редовно пости и живи литургијским животом. То ми је СФ. Сад наравно ја и да сам на тој лествици на којој нажалост нисам не верујем да бих баш на свакој и свакој литургији се причестио. 

Expand  

Можеш ти да мислиш како год сматраш. Ја немам шта да ти дозвољавам. Али ако већ разговарамо онда треба да се држимо онога о чему разговарамо и да читамо шта други пишу. 

Ево нека @JESSY потврди да ли је он то разговарао лично са неким, у оквиру неког саветовања, или је он јавно то говорио? Ако је јавно говорио, како сам ја схватио онда не можеш да се позиваш на то да он "најбоље познаје своју паству". Он уопште не би имао потребе да јавно говори о својим чадима и тако их изобличава и излаже руглу, нити да их шпијунира. Да је реч о "духовнику" који "најбоље познаје своју паству" он би са њима разговарао лично и они не би радили нешто другачије од онога како су се они међусобно договорили између причасника, духовника и Бога. 

Дакле овде нико не улази у интиму тога односа. Оно о чему причамо и о чему једино и можемо да причамо јесте јавно или јавно изнесено учењењ. И као такво оно је подложно разматрању па и критици ако је неутемељено. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

ако се тај редовно исповеда, редовно пости и живи литургијским животом.

Expand  

Vidiš kako si uslovio Liturgijski život, post i ispovest i to ni više ni manje nego redovna i kao uslov za Liturgijski život.

Na svaku Liturgiju treba da ideš a ispovedaš se samo ako imaš teške grehove a ne da si jeo burek sa drugarima u sredu.....

A vidi onog jessinog popa kako mu nije jasno kako to Liturgijski vernici došli na Liturgiju i još zamisli pričešćuju se..... (ma skandal)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:48, Vedran рече

он јавно то говорио

Expand  

da, javno, neposredno pred samo pricesce....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:48, МилошБГ рече

Хипотетички не мора. Може да дође на крају литургије пред причест, може да не пости, може да се не исповеда...хипотетички.

Expand  

И ко ће да му буде Судија? Поп, ти или ја или Бог?

Наравно, ако је реч о нечему што јавно саблажњава остале, као на пример "са врата на причешће" онда као јавна саблазан може и треба да се сузбија. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Патријарх Иринеј

Цитат

Не треба никада олако приступати чаши Господњој. Треба се припремити постом, молитвом, уздржањем од свега рђавога и злога да би што достојнији примили Господа у себе. Кажу Свети Оци: „Ни пчела неће да уђе у смрдљиву кошницу. Ни Дух Свети неће да уђе тамо где је духовна нечистоћа срца од људи“. А ми постом, молитвом, свим тим хришћанским врлинама чинимо да очистимо себе и да учинимо себе достојним домом Духа Светога.

Иринеј
Патријарх српски

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 20:51, Vedran рече

"са врата на причешће"

Expand  

naravno, to niko ne podrzava..

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Гости

@МилошБГ овај цитат од патријарха Иринеја нема, ама баш никакве безе са свештеником који се причешћује "једном месечно"..

Непричешћивањем на Литургији, губимо идентитет Цркве и смисао Њеног постојања.

Сад, како треба да се припрема - имамо изворе у богослужбеним типицима, у молитвеницима... итд, итсл..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...