Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 26. 3. 2017. at 12:09, JESSY рече

ja to ne mogu da shvatim...kako moze da pricesce bilo kome bude na smrt...:0426_feel:

pretpostavljam da se svako na svoj nacin pripremio, da zna sta to znaci, da zna sta i zasto prima...

Expand  

Кажеш ми да не видиш Бога, а ја ти велим погледај снег, њега видиш, и гледајући га пажљиво видећеш део Онога ко га је дао.

Милијарде милијарди прелепих пахуља, непоновљиво различитих, једнога, увек истога снега. Снег нас поји, заклања од љутога мраза, и храни наша тела, покрива све наше немарности и прљавштине, својим блиставим покровом. Снег, радост утопљене деце, туга болесних стараца, једнима живот другима смрт. То, шта је за нас снег, зависи првенствено од тога како смо се припремили за сусрет са њим, а не од њега, он је увек исти. :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 26. 3. 2017. at 9:52, JESSY рече

а ако не служи, онда не мора?

Expand  

Ne mora.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, ako se toga nismo dosetili - i popovi su samo najobicniji ljudi, njih taj cin koji imaju nicim i ni malo ne uzdize da budu "dostojniji" pricescivanja od laika.

Zato mi je sasvim u redu kad npr. popa ima za toliko bogobojazljivosti da ne prilazi stalno, ako oseca da mu mozda zivot nije bas u skladu sa tim.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ja to ne mogu da shvatim...kako moze da pricesce bilo kome bude na smrt...:0426_feel:

Expand  

Kao sto vatra ne moze da spali zlato, ali moze seno i papir. Sa Svetinjom nema sale, da se tako izrazim.

pretpostavljam da se svako na svoj nacin pripremio, da zna sta to znaci, da zna sta i zasto prima...

Expand  

Na veliku zalost, vrlo cesto nije bas tako, imalo je toga od kad je Crkve, zato su Oci i Apostoli i opominjali verne.

Подели на овим сајтовима

I pricescujem se jednom mjesecno uglavnom, osim u postu, tad cesce. u Bosni, moze mimo posta, po blagoslovu, ali se ne podrazumijeva na svakoj liturgiji, i mislim da se niko ne pricescuje na svakoj liturgiji. Mislim da je pravilo - blagoslov svestenika, ma u kom pravcu da ide, dakle smirenje; plus ono kako je uobicajeno u zajednici, da se slabi ne sablaznjuju, prema Pavlu...

Ja licno se ne bih usudila da automatizujem prilazak casi, kao podrazumijeva se. Za mene licno, ne podrazumijeva se... Mislim da tu vazi ono Pavlovo 'Za sta te ne osudjuje savjest, nije grijeh'. Ali jako ozbiljno shvatam njegovo 'Ko nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije'. Kao i rijeci molitve "Gospode, ne spali me pricescem, jer si oganj koji nedostojne sazize", i "Covece, uzasni se gledajuci krv koja obogotvorava, jer je zar koja nedostojne sazize." Za mene, nije argument, 'a ko je ikada dostojan'. Ne volim relativizaciju i racionalizaciju povladjivanja slabosti, i inace...

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 14:05, Дијана. рече

a licno se ne bih usudila da automatizujem prilazak casi, kao podrazumijeva se

Expand  

pa naravno...nisam cula da to neka radi ili da propoveda...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 14:05, Дијана. рече

'Ko nedostojno jede i pije

Expand  

mnogo puta smo pricali o tome...ko je nedostojan...ko ocenjuje dostojnost..._?

i ZNAMO da niko nije dostojan vec iskljucivo milosrdjem Bozijim se pricescujemo, i zato Mu se molimo da ne bude na sud ili osudu, vec na zdravlje i spasenje...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 12:56, obi-wan рече

popovi su samo najobicniji ljudi, njih taj cin koji imaju nicim i ni malo ne uzdize da budu "dostojniji" pricescivanja od laika.

Expand  

pa naravno...sto se tice pricesca oni se ni u cemu ne razlikuju od nas...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 14:51, JESSY рече

mnogo puta smo pricali o tome...ko je nedostojan...ko ocenjuje dostojnost..._?

i ZNAMO da niko nije dostojan vec iskljucivo milosrdjem Bozijim se pricescujemo, i zato Mu se molimo da ne bude na sud ili osudu, vec na zdravlje i spasenje...

Expand  

Uh, cekaj malo, kakva su to pitanja, nemoj samo te "novobogoslovske" provale i fraze, molim te. Nije dobro da se tako postavljaju stvari, jer se zaumucuje ono sto je jasno i jevandjelsko. Izuzetno je vazno da i ovom pitanju covek pristupa umereno i rasudljivo. Dakle...

Ima li nedostojnih i dostojnih? Ima. Nedostojan je onaj ko prilazi bez pokajanja, dostojan onaj koji prilazi sa pokajanjem.

U Hristovom kazivanju o svadbi Carevog Sina jasno kaze: "...prijatelju, kako si ovamo usao bez svadbene odore? a on ocuta..."

Sta je ta svadbena odeca nase duse? Pokajanje (= preumljenje).

...

Znaci, 2 su stvari, da ih razdvojimo:

1) niko nije dostojan pred Bogom - kad zelimo da kazemo da sta god covek uradio ne moze da zasluzi Svetinju, tj. Ona nije plata za nesto;

2) nedostojan i dostojan covek - kad zelimo da naglasimo da nikako ne sme da se prilazi Svetinji bez pokajanja, i da ako to ucini covek "sud sebi jede i pije" (Pavle).

Подели на овим сајтовима

Питање:

Владико, објасни ми како је Владика наш, Христос Спаситељ, дозволио Јуди издајнику да се причести на Тајној вечери…При тумачењу (Јевађеља по) Матеју свети Јован Златоусти говори: „Недостојноме треба забранити (Причест) за страшном и тајанственом трпезом“. И свети Павле говори да такав подлеже осуди. Међутим, то никоме ко у себи види сагрешења не би дозволило да се било када усуди да приступи часној и страшној Тајни и да се причести животом у њој сакривеним. (У самој ствари), како треба приступати? Јер, као грешан, ја се веома смућујем због тога.

Одговор:

Gaudi Bог је допустио Јуди да се причести на Тајној вечери) да би показао своје велико човекољубље, те да до последњег издисаја трпи човека, желећи му да се покаје и буде жив (Јез.ЗЗ, 11). Господ му је и ноге опрао и допустио му да се причести Тајнама како би одузео свако оправдање и од њега, и од оних који би говорили да он не би погинуо да му је (Господ) допустио да се наслади Његовим Тајнама. Тако је Јуда сам себе подвргао осуди. На њему се испунило оно што говори апостол: „Ако ли се неверујући раздваја, нека се раздвоји“ (1.Кор.7,15). То се односи и на грешнике који се не кају. Речи, пак, светог Јована Златоустог представљају уразумљивање претњом Суда и мука. Он, наиме, није рекао да их треба одбацити или одлучити од Цркве, што ни Исус није учинио са Јудом. Уколико они остану (непокајани) и усуде се да приступе, сами себе подвргавају осуди, лишавајући се славе Божије. Но, када Светим Тајнама приступају као рањеници и као они који траже милост, грешници примају исцељење и сам Господ их чини достојним својих Тајни, говорећи: „Ја нисам дошао да позовем праведнике на покајање“ (Мк.2,17), и још: „Не требају здрави лекара него болесни“ (Мк.3,17). Опет понављам да се реч светог Јована о забрани причешћивања Светим Тајнама за грешнике састоји у посведочењу осуде. Јер: „Који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије“ (1.Кор.11,29). Такав је већ одлучен од Цркве Божије: (причестивши се), он не добија ништа осим осуде. (Свети Јован) није рекао: „Треба их одлучити“, да би они сами на себе навукли осуду. И нико не треба себе да сматра достојним Причешћа. Свако треба да говори: „Ја сам недостојан, али верујем да ћу се осветити Причешћем“. То ће се и испунити на њему по вери његовој, у Господу нашем Исусу Христу, коме слава у векове. Амин.

https://podviznickaslova.wordpress.com/2016/04/07/kako-se-udostojavamo-pricesca/#comment-138

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 15:09, obi-wan рече

"novobogoslovske" provale i fraze

Expand  

:dobro:

Volim i cijenim ne-novobogoslove :whackado:

Подели на овим сајтовима

ne znam sta to znaci novobogoslovske..ili su bogoslovi ili nisu...i mislim da po pitanju tako važnih stvari, Crkva ( sveštenici ) treba da imaju približno jedinstven stav...a ne da se mi vernici ovde suprotstavljamo jedni drugima...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ti stvarno i ne znas. Tradicionalisti/novotarci, ta podjela potice od vladika i svestenstva, te bogoslova, kako oni nisu slozni, saborni, s postovanjem medjusobnim i za vise od sebe, razna mudrovanja i insistiranja na sopstvenim stavovima, ignorisanjem autoriteta, tako se to prenijelo i na vjernike. 

A forum ti je zapravo sav u tom suprotstavljanju... zato je forum. :D 

Prosto, ako zelis cesce nego sto oco dopusta, ides kod onog koji dopusta.. Bar u Bg imas izbora, plus, mislim da je kod vas vecinsko pravilo 'sto cesce ili na svakoj liturgiji'...

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 15:36, JESSY рече

ne znam sta to znaci novobogoslovske..ili su bogoslovi ili nisu...i mislim da po pitanju tako važnih stvari, Crkva ( sveštenici ) treba da imaju približno jedinstven stav...a ne da se mi vernici ovde suprotstavljamo jedni drugima...

Expand  

To je licno moja kovanica, jedna od mnogih, njome (sam sebi) opisujem stanje ne malog broja mladih bogoslova danas, koji, na veliku zalost (i opasnost!) nisu mnogo odmakli od toga da budu knjiski moljci. Nekima od njih prosto ne moze ni da se pridje da se normalno razgovara, kamoli da se nesto objasni.

A kad biste tek culi kako neki od njih opravdavaju greh, tek bi vam se digla kosa na glavi. Ali ovde da stanemo. :)

Подели на овим сајтовима

Но уверен сам да причешћивати се два-три пута у години није довољно. У пракси је врло добро приступати Причешћу сваке недеље. Зато ћу рећи да: постите средом и петком, уздржавајте се суботом увече, исповедајте се бар један пут у месецу, али причешћујте се по могућности често. Такву праксу препоручујем људима, које спремам приступању Православној Цркви. Ако се човек причешћује један пут у месецу или ређе, ја кажем да је то сувише ретко. Ако се осврнемо на праксу древне Цркве и учење светих Отаца, видети ће мо да они сведоче о честом причешћивању. Не само рани Оци Цркве, него и каснији, као Свети Симеон Нови Богослов или Никодим Светогорац који је живео у 13 веку, писац „Добротољубља“, говоре у корист честога причешћивања. И ја сматрам да је покрет у Грчкој Цркви за често причешћивање, добра појава. И поздрављам то да се људи често причешћују.

Сећам се када сам тек примио православље педесет година назад, свештеник на литургији је излазио с Чашом и изговарао „Са страхом Божијим, вером и љубављу приступите“, но нико није приступао. Нико се није причешћивао. Још сам тада осетио да то није исправно. Данас на Западу у православним црквама причешћују се скоро сви. И ја сам радостан због тогa. Наравно, причешћујемо се зато не што смо уверени у сопствену праведност, него зато што верујемо у милост Божију. Прилазимо Светој Чаши зато што смо призвани, јер Причешће ми зовемо Светим Даровима. Причешће није нешто што се може зарадити или заслужити, то је увек слободни дар љубави Божије.

мит. Калист Вер

http://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=10%3Amit-kalist-ver-ja-estitam-kad-se-ljudi-esto-prieuju-prevod-sa-ruskog-ep-gerasim&catid=1%3Aizabrani-tekstovi&Itemid=25&lang=sr

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...