Jump to content

Препоручена порука

Например још један опасан писац је Игњатије Брјанчанинов.Тако га доживљава и Флоровски у Путевима,где описује једног англиканца који је хтео да прими православље али је наишао на Брјанчанинова који је говорио само о прелести о масонима и окултистима..Флоровски објашњава то да је Брјанчанинов био без икаквог богословског образовања и да је дошао из масонско-синкретистичке средине са двора конкретно.По мени је ово најопаснији квазидуховни писац јер например избор из његових дела "Азбука православног живота" коју је приредио Буловић по којој је све прелест је била једно време једина књига и нанела је штету многим људима.Ту је све прелест и то може да доведе до атеизма јер испада да је ђаво јачи од Бога.Са друге стране О св.теофану Затворнику који је много слободнији Флоровски говори све најбоље.Упоређујући њих каже Теофан је за разлику од овог другог дете ђакона,завршио је богословске школе,био је шеф подворја у Цариграду и Јерусалиму.Брјанчанинов није имао никакво црквено искуство.Његово духовно искуство кретало се у домену апстракција.Знам колико само о томе пре 40 до 30 година причао са Атанасијем Јевтићем и углавном смо се слагали.Нисаким другим нисам ни могао тада о томе да причам јер нису били квалификовани.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Народ нам је и без Агиорита довољно луд. Али због руских превода, то се фурало у Црној Гори и направило доста штете.  

Da, to je vec druga prica. Secam se, sv. Pajsije koji je preveo rusko Dobrotoljublje za manastire, kada je cuo da se stampa i za svetovnu upotrebu, zazalio je sto je i napisao i preveo ovu knjigu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Da nisi mozda probao i neko dobro crno vino.....u medjuvremenu...:osmeh:

Vidi ti veruješ u svetost Nikodimovih izmena a da pri tom ne navedeš nijedan izvor koji bi opšte potrdjivao izmene i konačno u kojem obliku.?

Gde mogu da pročitam da se veruje na slepo?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidi ti veruješ u svetost Nikodimovih izmena a da pri tom ne navedeš nijedan izvor koji bi opšte potrdjivao izmene i konačno u kojem obliku.?

немој да зезаш човека, пост је, није лепо с твоје стране... 

Подели на овим сајтовима

Ако мислиш на св.Пајсија Величковског он ништа није превео на руски његово Добротољубље је на словенском,Бар би могао толико да знаш.Не знам у ком је то Добротољубљу Агиорит.Он је опасан.Најаразуларенија кармелићанска духовност је мање опасна.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Августин рече

Нисаким другим нисам ни могао тада о томе да причам јер нису били квалификовани.

Да квалификација, за причу о Светима су вероватно најквалификованији Свети.

Подели на овим сајтовима

Ја никада нисам рекао да сам квалификован за теологију али за такозвану духовност јесам.То ми је рекао давно Атанасије Јевтић а и неки већи ауторитети.Зар треба да причамо сви смо ми будале.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Ако мислиш на св.Пајсија Величковског он ништа није превео на руски његово Добротољубље је на словенском,Бар би могао толико да знаш.Не знам у ком је то Добротољубљу агиорит.Он је опасан.Најаразуларенија кармелићанска духовност је мање опасна.

Što je opasno u karmelskoj duhovnosti ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, елТорнеро рече

"Благо онима који не видјеше а вјероваше."

Jeste ali nije blago onima koje ne videše a očitaše.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Što je opasno u karmelskoj duhovnosti ?

Превелика слобода имагинације.Мени то не смета али чини ми се да код неких аутора постоји.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Meni licno, ovo objasnjenje duhovnog podviga sv. Nikodima je sasvim dobro

http://www.eparhija-dalmatinska.hr/Publikacije-Krka23-L.htm

Ono, vrlinsko - podviznicko zivljenje, cistota umna i duhovna molitva, poslusanje i odricanje od svoje volje, i sva ostala monaska duhovna pravila.

" Po sv. Nikodimu prevelika tuga kao posledica učinjenih greha ne može se smatrati za vrlinu već je ona u suštini pre pokazatelj samouverenosti i gordosti odnosno uzdanja u sebe i svoje snage. Oslobodivši se ovoga i položivši svoju nadu na Boga dalji put dostizanja duhovnog savršenstva vodi preko očišćenja uma i oslobođenju duše od strasti."

Sve to imamo kod otaca koji su pisali o tim stvarima. Nista sv. Nikodim nije izmisljao i pricao iz svoje glave. Uostalom, bio je skolovan i poznavao je dobro teorijsku duhovnu litelaturu od otaca.

Ne vidim neke velike probleme sa Nikodimom. Druga je stvar sto ta prica nije bas za svetovne ljude, kao uostalom i sva monaska litelatura.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Ја никада нисам рекао да сам квалификован за теологију али за такозвану духовност јесам.То ми је рекао давно Атанасије Јевтић а и неки већи ауторитети.Зар треба да причамо сви смо ми будале.

Много нас је неквалификованих, бити квалификован није узношење, али сматрати себе квалификованим јесте.

Да ниси поменуо Игњатија ћутао бих.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Да ли је узношење ако напишеш да знаш да возиш ауто.И шта је лоше у томе.Па није Син Божији умро за нас да сви кликћемо да смо кретени.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Августин рече

Ако мислиш на св.Пајсија Величковског он ништа није превео на руски његово Добротољубље је на словенском,Бар би могао толико да знаш.Не знам у ком је то Добротољубљу агиорит.Он је опасан.Најаразуларенија кармелићанска духовност је мање опасна.

Ne mogu da se koncetrisem, pisem tri posta odjednom, pa zabagujem pomalo....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...