Jump to content

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 41 минута, -Владимир- рече

у реду би било и причешће наплаћивати.

Pošto Hristos ovih dana?:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Mislim da kad bi se Hristos pojavio danas u SPC da bi bič radio samo tako :ani_biggrin:

I beše blizu Pasha judejska, te ode Isus gore u Jerusalim. I nađe prodavce volova, ovaca, golubova i menjače novca kako sede u hramu. Tada načini bič od uzica i izagna sve iz hrama, i ovce i volove, menjačima prosu novce i ispretura stolove, a onima što prodavahu golubove reče: nosite to odavde, ne činite od doma Oca moga kuću trgovačku.
— Jevanđelje po Jovanu, 2:13-16 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Mislim da kad bi se Hristos pojavio danas u SPC da bi bič radio samo tako :ani_biggrin:

I beše blizu Pasha judejska, te ode Isus gore u Jerusalim. I nađe prodavce volova, ovaca, golubova i menjače novca kako sede u hramu. Tada načini bič od uzica i izagna sve iz hrama, i ovce i volove, menjačima prosu novce i ispretura stolove, a onima što prodavahu golubove reče: nosite to odavde, ne činite od doma Oca moga kuću trgovačku.
— Jevanđelje po Jovanu, 2:13-16 

tebi bi prvom ogulio kozu s ledja i sve vreme vikao "Sto ne slusas Klauda! Sto ne slusas Klauda!! Sta sam ti ga kog djavola slao ako neces da ga slusas!!"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, -Владимир- рече

у реду би било и причешће наплаћивати

Боље би било да савко донесе шта може, неко вино, неко хлеб, ко колико може. Ко иам донеће једну-две флаше вина, неко у малој бочици. Битан је труд.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ћириличар рече

Не, није. На овој теми у овом случају није. Не инпутирај критике са других мјеста у ову конкретну критику како би је дискредитовао јер ти свирамо по живцима. Интелектуално је непоштено.

A be ko mi svira po živcima, šta pričaš? :))

Pa mi ovde redovno postavljamo takve teme prijatelju jer nas se tiče da unutar Crkve uredimo takvu lošu praksu naplaćivanja Božje blagodati.

Ti meni inputiraš nedostatak inteligencije ništa drugo.

Ja sam reagovao na to da je postavljač teme sam rekao da ga ne interesuju unutrašnje stvari i ovo o čemu mi sada raspravljamo a do čega je stalo i tebi i meni, njemu be nije stalo ić.

Dakle stalo mu je do toga da nas strpa u uniformiranost i ja mu već dugo skrećem pažnju da to ne čini i pri tom zamisli opšte mi ne skače po živcima, ja bi se sa njim da prostiš i izgrlio i izljubio.

Žao mi je samo što to čini i radi, jer on svo Telo gleda na osnovu pojedinaca i sva njesra pojedinaca pripisuje Telu dakle i samom Hristu.

Naravno da ti ovo sada neću uzeti za zlo jer možda nisi hteo odmah da vidiš na šta sma ja reagovao ali ubuduće hoću.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ti meni inputiraš nedostatak inteligencije ništa drugo.

Не инпутирам ти. Нађи гдје сам инсинуирао да си ти или било који други вјерник глуп. Нигдје. Али јесам изравно рекао да жмурите на овакве ствари или их често оправдавате и рационализујете. Друго је што изгледа ти имаш предрасуде када улазиш у дебату са невјерником, јер мислш да вас све сматрамо глупима ( а нисмо сви исти, сви Докинси, чудна ли чуда ), иронично истовремено инпутирајући да ми вас сматрамо униформнима и једноумнима :stadaradim:Али небитно све то, јер није тема.

Кажеш да се стално воде дебате међу вјерницима о овоме. Ја се слажем да је то истина и кажем да са ваше стране не долази довољно квалитетне и јаке критике, јер да долази ово се не би дешавало. Можда још није вријеме сазријело, шта ли.

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam reagovao na to da je postavljač teme sam rekao da ga ne interesuju unutrašnje stvari i ovo o čemu mi sada raspravljamo a do čega je stalo i tebi i meni, njemu be nije stalo ić.

Очигледно ниси схватио онда нијансу - њега не занима шта се ради гледе унутрашње организације, али му боде очи ова очигледна супротност са сопственим учењима. Зашто он критикује, опет, није ни битно. Битна је садржина критике. А опет, чак и да тролује, ако тролује са смислом и износи смислену критику, онда се треба одговарати на критику а не са "шта ти имаш да причаш кад кажеш да те ионако не занима". Мислим, стварно...

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da ti ovo sada neću uzeti za zlo jer možda nisi hteo odmah da vidiš na šta sma ja reagovao ali ubuduće hoću.

А малоприје рече да ти ово не свира по живцима? Уосталом, слободно и узми за зло јер ја заиста за неке ствари иступим преоштро. Некад се покајем за то, али некад се не покајем ако сматрам да се итекако има разлога за изузетно оштру критику. И ово је један такав случај - хришћанска црква је једно велико стјециште добрих идеја, учења и великог потенцијала и све што треба да ради јесте да буде... па, хришћанска. И шта многи црквени људи и свештеници, посвуда по свијету, годинама, вијековима, без обзира на конфесију веома често раде? Управо супротно, као што је са овим случај. И онда, конкретно у Србији, питају се што нема више људи окренутих вјери.

Али опет, ни ово није тема него се само наслања на њу. Истицање цјеновника не приличи духовности и никакво ублажавање критике, нити рационализација то не оправдава мимо конкретних, директних и брзо неопходних потреба конкретне цркве, парохије итд. итд. Ако се то ради, нема побољшања у цркви, али ни у Цркви.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, cloudking рече

Ova konkretna prica mi nije toliko ni zanimljiva, vasa unutrasnja stvar, sto bi ikog spolja bilo briga... nego, mene vec godinama na ovom forumu ubedjuju da ne postoje crkve koja naplacuju po tarifi i da ja umisljam da postoje jesno definisane cene za konkretna usluge. 

Извини Ти и остали, не могу да испратим цијелу дискусију, чекам свештеника да освети водицу.

Да тарифе постоје и службене и неслужбене, али нажалост не постоји прави парохијал (било га је у Карловачкој митрополији, покушао је Блаженопочивши владика Сава да га уведе у Шумадију). Кад би било правог парохијала не би свештеници били у искушењу, а вјерници у саблазни због наплаћивања треба. А остало "што чини љевица, да не зна десница". Не може да постоји у Господу "тарифа" без оне двије лепте удовичине.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Pošto Hristos ovih dana?:smeh1:

Брате, кад попијеш кафу у кафићу, оставиш конобару бакшиш, иако ниси обавезан, јер он од тога живи, а кад треба свештенику помоћи, ако нешто минимално наплати, одмах је попови лопови, пошто Христос ових дана, и слично. Вино за причешће и одржавање цркве поп треба сам да плаћа из свог џепа јер Христос је себе дао бесплатно. Па, мислим, следите ви Христа, раздајте имање сиромашнима па онда замерајте свештеницима. Каже свети Павле, не завезуј уста волу који врше , и ја то поштујем.

Подели на овим сајтовима

I ko u oltaru radi od oltara da zivi. Radnik zasluzuje platu svoju.

Srpska posla.. kako god da se uredi finansiranje crkve, nekima ne bi bilo po volji.

Za nas narod bilo bi bolje da se nadje neki drugi izvor izdrzavanja svestenika nego da mu narod daje pare direktno u ruke. Ako nije srebroljbiv, to ga ponizava, kao i sluzbu koju vrsi. Ako jeste, u iskusenju su obe strane... Da se nekako uplacuje crkvi a da crkva rasporedjuje.

Naslov je ruzan i pretenciozan. Ublazite ga. Bozija milost je, hvala Bogu, besplatna...

A sta je poenta postavljaca - valjda je jasno..

Подели на овим сајтовима

Ja sam recimo za model starozavjetnog finansiranja, da se svakome ko se deklarise pripadnikom crkve zatrazi 10% od njegovog prihoda, danas bi to bilo od plate. Ajde 10% od onih koji zaradjuju pristojno, do recimo 2-5% onih koji zaradjuju minimalce. Tako se recimo mnoge protestantske crkve finansiraju i poprilicno su puni i pri tom uspjesni u sirenju Jevandjelja sirom svijeta. 

Medjutim kada bi se takav model uspostavio, onda treba i da se promjeni svijest crkvene hijerarhije narocito one monaskog kova da oni nisu nikakva posebna kasta niti je crkvena hijerarhija strogo vlasnik crkava i i sve sto je u njima niti da da se bez blagoslova episkopa ne moze ni prd****. U tom nekom modelu laos bi morao biti mnogo vise ukljucen ko sta i kako radi u crkvi. Dakle u tom modelu bila bi unistena svestenicka kasta, i kako bi se neki pojedinac koji daje 10% sa strahopostovanjem odnosio prema svesteniku jer on prenosi svestene tajne, tako bi se i svestenik odnosio prema njemu jer on pomaze crkvu da zivi. 

Drugi model je da crkva pocne da se bavi biznisom, sto da ne. Da ima banku, da ima privatne firme, da trguje akcijama, da se bavi trgovinom, svestenici da imaju sopstveni biznis ako su sposobni za nesto, popadije da rade itd.. i da generalno placa porez. Tad niko ne bi morao zavisti od milosti episkopa vec bi se snasao za zivot kako moze i umije bez restrikcija.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, -Владимир- рече

Брате, кад попијеш кафу у кафићу, оставиш конобару бакшиш, иако ниси обавезан, јер он од тога живи, а кад треба свештенику помоћи, ако нешто минимално наплати, одмах је попови лопови, пошто Христос ових дана, и слично. Вино за причешће и одржавање цркве поп треба сам да плаћа из свог џепа јер Христос је себе дао бесплатно. Па, мислим, следите ви Христа, раздајте имање сиромашнима па онда замерајте свештеницима. Каже свети Павле, не завезуј уста волу који врше , и ја то поштујем.

Да, али конобар не ставља тарифе колики бакшиш да му даш. У томе је разлика... Него шта даш, даш. У Америци гдје конобари живе само од бакшиша већ постоје одређена правила од мјеста до мјеста колики је бакшиш потребан платити ( па негдје 10%, негдје 15% итд. ) управо зато, јер је то хљеб насушни за конобаре и нема никог да их подржи ако им некад зафали средстава.

И с тим на уму, са друге стране, зар СПЦ и било која друга црква не би требала више рачуна водити о свештеницима из малих парохија? Прерасподијеле нешто финансија ка њима, како би им ослободила руке да се више позабаве духовним стварима? Није да се не може, опет, СПЦ има макар за то :stadaradim: Негдје има неки застој, или ипак нешто не знам или не видим јасно гледе стања у СПЦ конкретно? 

пре 28 минута, Justin Waters рече

Drugi model je da crkva pocne da se bavi biznisom, sto da ne. Da ima banku, da ima privatne firme, da trguje akcijama, da se bavi trgovinom, svestenici da imaju sopstveni biznis ako su sposobni za nesto, popadije da rade itd.. i da generalno placa porez. Tad niko ne bi morao zavisti od milosti episkopa vec bi se snasao za zivot kako moze i umije bez restrikcija.

@Grizzly Adams , теби би ово легло 100% :D И било би одлично када би сам свештеник био независан и самосталан. Има и таквих али да је у већем броју заступљеније да поп сам себи обезбјеђује плату за живот неким својим бизнисом, не би било лоше. Другачије би и народ гледао на свештентво, а и само свештенство би имало другачији поглед на свијет и другачије подстицаје. Једно је када би поп сам свој хљеб зарађивао ( и нешто још од СПЦ на име службе нпр. ) јер би имао већи легитимитет у очима обичног човјека, и људски раднички поред сакралног и традиционалног. А овако како преовладава сад, тешко.

А може се комбиновати и са протестантским моделом, тј. не искључују се међусобно :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, -Владимир- рече

Вино за причешће ... поп треба сам да плаћа из свог џепа

Јој. А где то попови плаћају за вино за причешће молим те? Добро ниси рекао још и виноград да саде и обрађују га. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Дијана. рече

Za nas narod bilo bi bolje da se nadje neki drugi izvor izdrzavanja svestenika nego da mu narod daje pare direktno u ruke. Ako nije srebroljbiv, to ga ponizava, kao i sluzbu koju vrsi. Ako jeste, u iskusenju su obe strane... Da se nekako uplacuje crkvi a da crkva rasporedjuje.

Naslov je ruzan i pretenciozan. Ublazite ga. Bozija milost je, hvala Bogu, besplatna...

Сагласан са овим. Наслов је новински, сензационалистички као и сам текст. Али за мене то не мења сву ругобу суштине.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ископах неку стару тему са форума о свештеничким платама и приходима, и ево шта ми је запало за око:

Цитат

Причам реално. Такође плате у Србију су лоше. Ја радим за 300 ЕУ са мастером, а имам још две дипломе, и то се у мом граду сматра екстра платом, али заборављају да људи са средњом раде за ту своту, а поједини имају и већу. Подстанар сам, имам једно дете и друго на путу које ће се родити за месец. Да ли ја могу да живим са тим? Црква ми ништа није обезбедила нити пружила, сем мантије и типа служи као путујући апостол, а средње и високо образовање платили су моји родитељи који су такође подстанари, као и сам који сам радио као помоћник, избцивач, физички радник... итд. И дан данас радим разне послове, јер мора се. Докторске студије нисам уписао јер немам од чега да платим.

Ево теме иначе. Ако је узрок тарифницима у нечему реченом овдје, онда... шта онда, заиста?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...