Jump to content

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 минута, Ћириличар рече

@Grizzly Adams , теби би ово легло 100% :D И било би одлично када би сам свештеник био независан и самосталан. Има и таквих али да је у већем броју заступљеније да поп сам себи обезбјеђује плату за живот неким својим бизнисом, не би било лоше. Другачије би и народ гледао на свештентво, а и само свештенство би имало другачији поглед на свијет и другачије подстицаје. Једно је када би поп сам свој хљеб зарађивао ( и нешто још од СПЦ на име службе нпр. ) јер би имао већи легитимитет у очима обичног човјека, и људски раднички поред сакралног и традиционалног. А овако како преовладава сад, тешко.

Ја сам више за мало "строжију" организацију у Цркви. Да се зна ко је (активни) верник, ко није, па да ови који нису не могу да смарају свештенике, а ови који јесу да плаћају некакву "чланарину" као што је ред. Причали смо о томе својевремено.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Svi na svakoj liturgiji ostavljamo ponešto u tas... I svakako je lepa praksa pomoći svojoj parohiji vinom itd... a ako nam se uvede zvanični desetak za zvanične članove crkve, da vi'š kako će brzo brojnost SPC statistički da opadne, kao što se zbilo u skandinavskim zemljama koje su imale sličnu praksu. Što nije nužno samo po sebi loše, ali ne verujem da bi odgovaralo onima koji brojnost vole da koriste kao argument.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ћириличар рече

Ако је узрок тарифницима у нечему реченом овдје, онда... шта онда, заиста?

А ја сумњам да ће ти неко такав, као овај мученик, и у таквој ситуацији, увести тарифник. Шансе за то су ти врло мале. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Ја сам више за мало "строжију" организацију у Цркви. Да се зна ко је (активни) верник, ко није, па да ови који нису не могу да смарају свештенике, а ови који јесу да плаћају некакву "чланарину" као што је ред. Причали смо о томе својевремено.

мени се ово генерално допада. Само ако би чланарина била усклађена са примањима. Или ако би била добровољна у смислу суме, али обавезно да се да нешто. На пример ко католици када скупљају једном годишње по целом свету за Ватикан. Сви дају, али нема одређено колико. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, александар живаљев рече

Да тарифе постоје и службене и неслужбене, али нажалост не постоји прави парохијал (било га је у Карловачкој митрополији, покушао је Блаженопочивши владика Сава да га уведе у Шумадију).

Постоји парохијал (причао ми колега, избеглица из Сиска ) у Новим Бановцима. У Бановцима су већином избеглице из Хрватске, читава мала насеобина. Е сад да ли су они по навици навикли да га плаћају,  па и овде наставили ту праксу, или им је свештенк наложио,  не знам....ал ћу га питам :D  Мислим да плаћају на годишњем нивоу,  али зато ништа више не плаћају (Освећење воде пред крсну славу, итд...) 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Ја лично да се питам увела бих званични десетак  за све чланове цркве. Срам нас бре било, на какве све глупости трошимо паре, а не можемо да дамо мало цркви. Како људи не схватају да због окорелости нашег срца постоје тарифе у црквама. Да међу нама  владају закони љубави , не би било потребе за тарифама.   :D

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

Ја лично да се питам увела бих званични десетак  за све чланове цркве. Срам нас бре било, на какве све глупости трошимо паре, а не можемо да дамо мало цркви. Како људи не схватају да због окорелости нашег срца постоје тарифе у црквама. Да међу нама  владају закони љубави , не би било потребе за тарифама.   :D

Naravno i ne bi se desilo da vladaju ti zakoni da pop u nekom selu nema sta da jede i da mu deca gladuju dok pop u beogradu ima preko hiljadu evra mesecno. da se ne lazemo.

zasto je beogradski pop bolji recimo od onog u maloj krsni?

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јелена011 рече

Није бољи, него вешто лобира ....илити, нашо чоек везу по неку линију....:ani_biggrin:  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Јелена011 рече

Па у БГ се врти лова, не само за њих него уопште. Ово остало је све боранија, реално...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Није бољи, него вешто лобира ....илити, нашо чоек везу по неку линију....:ani_biggrin:  

jes, uvek je dobro kad smo mi ti koji su se snasli, al ne valja kad nismo. Nego lepo svakom odredjen iznos i kvit :D da vidis kako bi se pojedink trgli iz ucmalosti, ne bi vise toliko bilo idi sine u bogosloviju da budes pop gospodin covek :D molim lepo neka bude prosecna plata visokoobrazovanog coveka idi begaj pola njih bi se pobunilo i diglo ustanak :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јелена011 рече

jes, uvek je dobro kad smo mi ti koji su se snasli, al ne valja kad nismo. Nego lepo svakom odredjen iznos i kvit :D da vidis kako bi se pojedink trgli iz ucmalosti, ne bi vise toliko bilo idi sine u bogosloviju da budes pop gospodin covek :D molim lepo neka bude prosecna plata visokoobrazovanog coveka idi begaj pola njih bi se pobunilo i diglo ustanak :D

Сад... да су господа...о тој констатацији можемо нашироко...није им лако, или им није тешко и о томе можемо нашироко. Опет ја да се питам :ani_biggrin: плата би им зависила од улова . Једном годишње папире на видело. Па да видимо  брате, колико си атеиста привео вери. ?  Па колико си " ваља се верника "  привукао на недељне Литургије  ? :))     

Подели на овим сајтовима

Ma Rapso ja to na kontu mnogih koji tako salju decu "da se obezbede", gospoda u smislu da nece puno da rade a da ljudi uvek treba da se krstavaju, vencavaju i saranjuju.

a na papiru je sve moguce vidis da ima 99% vernika na papiru :D i trebalo bi popovi da vaskrsavaju iz mrtvih verom svojom al sta da se radi ;)

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Јелена011 рече

Kad se digne kadionica i mantija, mirjanima mira biti nece :D Kojekude!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ко у олтару служи нека од олтара и живи, каже Свети Апостол Павле.

Ко не жели да помаже своју заједницу, а жели од ње све (да му буде топло, да све буде чисто и на месту, па да после Литургије се и послужи, попије кафу, нешто поједе итд...), нека се запита какав је то он хришћанин.

Одувек се знало да се у Цркву доноси и хвала Богу има доста таквих људи. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...