Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 часа, GresniStanoje рече
Ја не тврдим и не одлучујем апсолутно ништа! Ја се као веран хришћанин држим учења цркве да ван цркве нема светитеља. Свакоме рационалноме је јасно шта се дешава ако се одбаци наук цркве. Данас Војтила, сутра Степинац, прекосутра Саи-Баба... ето ко сте ви да се осмелите да се не молите Саи-Баби?

Тако то бива кад рационалан ум почне да рационално поставља границе Цркви...
Још тужније кад интелектуалац  @Ivan Marković цеди ВСБ за "тј" а лајкује постове отвореном родновернику и етнофилетисти КОЈИ НЕМА НИ ВЕЛИКОГ СЛОВА ни граматике. Цеђење комараца и прождирање слонова...
Да ли ви људи уопште прочитате и видите шта напишете и урадите?
"Сујета, дефинитивно мој омиљени грех"...
Иначе, отац Сава није рекао да нема светаца у КЦ, већ да их ми не (треба да) прослављамо као Црква. а да их има светог живота - има. Да их можемо приватно ван Цркве поштовати као свете - можемо (и сами сте признали могућност да је св. Василије помињао папу у личним молитвама). Хајде се онда сконцентришите. Св. Василије сме, а Ави није дозвољено? Одакле толико недоследности? Само због анимозитета према Ави?
Ево, јавно кажем да за мој укус Ава игра превише по жици, тј граници. Али волим његове контеплације јер терају на размишљање. Мора неко да гура, да испитује границе. Неће сви да седе у бункеру и математички описују сигурност око себе.
П.С.
Иване често прозивате о. Велибора за теолошко незнање. Питање за вас: чиме сте, по (свом) теолошком критеријуму, заслужили (дрзнули се) да се причестите прве недеље поста на пређеосвећеној Литургији у петак пре подне?
Читајући ваше ставове, а верујући да познајете и тај део теологије, баш ме занима како и зашто се ви као лаик причешћујете на пређеосвећеној и то пре подне. Само немојте рећи зато што имате такав благослов. Имам и ја. Него онако теолошки. Ко и зашто се тада треба причестити. И има ли смисла пре подне вечерње служити. Ако се човек причешћује само зато што ето има благослов или што ће га причестити Патријарх (тиме сте се и похвалили)...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, GresniStanoje рече

Чуда у туђим верама су демонска обмана.

12:smeha::)):2v2e0jr::smil443643319dc3d::cheesy3:

Подели на овим сајтовима

Најзанимљивија особеност критске уметности , манифестује се у једном блиском и непосредном додиру хришћанског истока и запада. 

Резултат слика за lepavinska ikona istorijat

Настанак ове иконе датира с почетком 16. века и дело је непознатог аутора, а по стилу припада итало-критској школи. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

@Ivan Marković Овде не бих помињао посебно однос св. Василијха Острошког и папе Климента, у аутентичност чије корисподенције Милаш је сумњао, јер имам намере да напишем посебан текст о томе. За сада је довољно оно што вели Јован Радонић, Римска курија и јужнословенске земље од XVI до XIX века, Беoград, Српска академија наука, 1950, стр. 353: "Као ватрени православац, еп. Милаш није могао да подвргне споменута писма мирној и објективној анализи. Да је то учинио, не би могао та писма, без икаква стварна доказа, прогласити за подметнута и лажна". Такође знамо да је Василије стао на страну католика и наговорио православце да им предају цркву св. Илије. Толико о томе, са стрпљењем сачекајте текст...   

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Zoran Đurović рече

Чекам само да ми се јави @Velizar да ми објасни како сам у прелести... :sunce:

То је толико јасно да ту нема шта да се објашњава.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Августин рече

Просто је застрашујуће како секташи који нападају текст о.Зорана имају храбрости или лудости да суде Богу и да одређују где може бити светаца,а где не.Ако немају разумевања за Зоранов текст значи и да не мисле него се уместо мишљења врте по окошталим менталним структурама фанатизма и незнања за које су се ухватили као пијан плота јер немају веру која је једини темељ истине и пут до спасења.Кажу у праву су они који исповедају веру ,а не кажу они који верују.Страшно.Ово је само потврда да је прародитељски грех оштетио комплетног човека и осећање и мишљење.Све.Помолимо се за ове јаднике.

Koliko sam shvatio nisi clan pravoslavne crkve ili gresim ?

U svakom slucaju, odakle ti pravo da nazivas clanove crkve sektasima ? Pominjes stalno neku hriscansku ljubav , a ovamo 'pljujes' po ljudima bez pardona. Ne ide to tako.

Jasno je ucenje crkve, da van crkve ne postoje svetitelji i osveceni ljudi. Samo to treba ispostovati.  A, sasvim je i logicno, jer  je samo u crkvi Duh sveti i osvecenje i blagodat, koji moze dati osvecenje i svetost coveku. Moze da dostigne odredjeni nivo prosvecenja , ali, tesko moze sam od sebe da stekne osvecenje i svetost.

Tako je kako je. :gleda:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

U svakom slucaju, odakle ti pravo da nazivas clanove crkve sektasima ?

И Марко мисли да је члан Цркве.

Лепо је човек објаснио, сви који суде Богу или суде ,,у име Његово" својим аршинима се понашају као секташи.

Бог прославља како Он хоће по својим мерилима и хвала Му што не слуша ненормалне разлоге типа 1054. и слично.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

И Марко мисли да је члан Цркве.

Лепо је човек објаснио, сви који суде Богу или суде ,,у име Његово" својим аршинима се понашају као секташи.

Бог прославља како Он хоће по својим мерилима и хвала Му што не слуша ненормалне разлоге типа 1054. и слично.

Opet Marko, .....kako se kaze, .....kriv je sto je ziv...:)))

Samo mi nije jasno kakve ima veze Marko sa ovom pricom oko svetitelja ?

Da uzmemo tu 1054g. kao formalni raskol, i sad,.....ili smo mi ili oni u pravu.

Ili, za njih vazi ili za nas......da ni krv mucenicka ne moze sprati greh raskola. Tako ispada po logici stvari.  :laie_14:

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић.

Прича о смешним миракулима.

Odavno ljepsi tekst ne pročitah.  Hvala oče . I ikona je po onoj svetosavskoj i istok i zapad, dubok naklon. 

Измењено од RYLAH
Нема потребе да се цитира цео текст, после ствара проблеме приликом читања и скроловања.
Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, geronymo рече

Odavno ljepsi tekst ne pročitah.  Hvala oče . I ikona je po onoj svetosavskoj i istok i zapad, dubok naklon. 

Хвала! Од разних борби за чистоту вере не стижем да пишем ове нормалне текстове... 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Jasno je ucenje crkve, da van crkve ne postoje svetitelji i osveceni ljudi. Samo to treba ispostovati.  A, sasvim je i logicno, jer  je samo u crkvi Duh sveti i osvecenje i blagodat, koji moze dati osvecenje i svetost coveku. Moze da dostigne odredjeni nivo prosvecenja , ali, tesko moze sam od sebe da stekne osvecenje i svetost.

А границе Цркве су материјално-јуридичког типа и Бог није Дух који дише где хоће већ где му ви дозволите?

Аман, о границама Цркве смо већ говорили, оне се не поклапају са мапама јурисдикција помесних православних Цркава...

Нико на свету не стиче светост сам од себе, већ га Дух пројављује, а Црква (понекад) прославља. Или мислиш да су свети само они у календару?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Или мислиш да су свети само они у календару?

Зашто кажеш календар кад мислиш на календарче? :)) Хризостомов двотомни светачник убија талибане свих боја: Тамо папа Никола у свецима, а Фоције га беше анатемисао. Као и Теодора Јустинијанова...:D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Страле рече

Оче Зоране, кад ће неки текст о феномену Мирољуба Петровића?

Па да завршим под мач, бато!? 12:smeha::))12:smeha:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...