Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Зашто кажеш календар кад мислиш на календарче? :)) Хризостомов двотомни светачник убија талибане свих боја: Тамо папа Никола у свецима, а Фоције га беше анатемисао. Као и Теодора Јустинијанова...:D 

Ма јок. Ја мислио на онај где су се браћа Врачи поџапали, па нису шћели заједно ни на јави ни у сну... А Христос нам нешто рекао о приношењу дарова и праштању...

По јуридичарима - за Враче АНАТЕМА. :coolio: Или бар под мач, бато...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Јанко рече

Тако то бива кад рационалан ум почне да рационално поставља границе Цркви...
Још тужније кад интелектуалац  @Ivan Marković цеди ВСБ з "тј" а лајкује постове отвореном родновернику и етнофилетисти КОЈИ НЕМА НИ ВЕЛИКОГ СЛОВА. Цеђење комараца и прождирање слонова...
Да ли ви људи уопште прочитате и видите шта напишете и урадите?
"Сујета, дефинитивно мој омиљени грех"...
Иначе, отац Сава није рекао да нема светаца у КЦ, већ да их ми не (треба да) прослављамо као Црква. а да их има светог живота - има. Да их можемо приватно ван Цркве поштовати као свете - можемо (и сами сте признали могућност да је св. Василије помињао папу у личним молитвама). Хајде се онда сконцентришите. Св. Василије сме, а Ави није дозвољено? Одакле толико недоследности? Само због анимозитета према Ави?
Ево, јавно кажем да за мој укус Ава игра превише по жици, тј граници. Али волим његове контеплације јер терају на размишљање. Мора неко да гура, да испитује границе. Неће сви да седе у бункеру и математички описују сигурност око себе.
П.С.
Иване често прозивате о. Велибора за теолошко незнање. Питање за вас: чиме сте, по (свом) теолошком критеријуму, заслужили (дрзнули се) да се причестите прве недеље поста на пређеосвећеној Литургији у петак пре подне?
Читајући ваше ставове, а верујући да познајете и тај део теологије, баш ме занима како и зашто се ви као лаик причешћујете на пређеосвећеној и то пре подне. Само немојте рећи зато што имате такав благослов. Имам и ја. Него онако теолошки. Ко и зашто се тада треба причестити. И има ли смисла пре подне вечерње служити. Ако се човек причешћује само зато што ето има благослов или што ће га причестити Патријарх (тиме сте се и похвалили)...

Spoiler

(Odmah da kazem @obi-wan-u, skoro sam procitala celu temu, tako da ne pokusava da me citira zbog toga haha)

Uglavnom sam odusevljena ovom Vasom porukom, Janko, Ivan Marković i novopridosli sa egom policijskog psa, preturaju da nadju bilo sta negativno za naseg brata Avu i stave to do nogu svog gospodara. :)) Sveti duh je slicno poslao svog glasnika, Vas, da pronadjete pozitivnosti naseg brata. Uvijek mudro zboriš, Janko. Evo za moj ukus Ava ne sjedi u bunkeru, tjera na razmisljanje kao preko minskog polja. :ani_biggrin:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

@Ivan Marković i njegovo cuveno "Срам те било!". Ali Bog te ne treba kao univerzalnog policajca. :) Da upires prstom u nekoga, ne pomaze njegovoj promeni. A saosecanje i prastanje verovatno ce izazvati  ozdravljujucu reakciju.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Тања1 рече

Sveti duh je slicno poslao svog glasnika, Vas,

Код мене постоји само (не)свети дуг (дужничко ропство, тачније), далеко сам ја од Духа сестро, али да не спамујем...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Тања1 рече

@Ivan Marković i njegovo cuveno "Срам те било!". Ali Bog te ne treba kao univerzalnog policajca. :) Da upires prstom u nekoga, ne pomaze njegovoj promeni. A saosecanje i prastanje verovatno ce izazvati  ozdravljujucu reakciju.

Нисам га ја узалуд прозвао: Иван Инквизитор Марковић:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Opet Marko, .....kako se kaze, .....kriv je sto je ziv...:)))

Samo mi nije jasno kakve ima veze Marko sa ovom pricom oko svetitelja ?

Da uzmemo tu 1054g. kao formalni raskol, i sad,.....ili smo mi ili oni u pravu.

Ili, za njih vazi ili za nas......da ni krv mucenicka ne moze sprati greh raskola. Tako ispada po logici stvari.  :laie_14:

Свако чита оно што жели и свако види оно што жели. ;-) 

Нађите оно што се на Вас односи, Марко је колатерална штета у мом писању, чудо једно колико Вам баш помен њега смета и чудо да само то код Вас буди пажњу. :))

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Јанко рече

А границе Цркве су материјално-јуридичког типа и Бог није Дух који дише где хоће већ где му ви дозволите?

Аман, о границама Цркве смо већ говорили, оне се не поклапају са мапама јурисдикција помесних православних Цркава...

Нико на свету не стиче светост сам од себе, већ га Дух пројављује, а Црква (понекад) прославља. Или мислиш да су свети само они у календару?

Pa, ne poklapaju se sa granicama nasih pomesnih Crkava, zar ne ? :945729: .....Valjada smo Jedna Crkva rasprostranjena po celom svetu u razlicitim juridickim granicama ?

E, sad, naravno da nisu svi sveti u nasim pomesnim Crkvama u kalendaru, ko zna koliko je neprimecenih svetih proslo kroz istoriju.

Ili, mislis da Duh dise i van granica mapa pomesnih pravoslavnih Crkava ?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Тања1 рече

Svaki problem u unutrasnjem i spoljnom svetu je zato sto je neko ili nesto odvojeno od ljubavi.

Да! Кључ је та љубав. Некад је силом треба убацити у нечије срце.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, ne poklapaju se sa granicama nasih pomesnih Crkava, zar ne ? :945729: .....Valjada smo Jedna Crkva rasprostranjena po celoj svetu u razlicitim juridickim granicama ?

E, sad, naravno da nisu svi sveti u nasim pomesnim Crkvama u kalendaru, ko zna koliko je neprimecenih svetih proslo kroz istoriju.

Си, бато. Питај Исака Сирина...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Леон Професионалац рече

прославља како Он хоће по својим мерилима и хвала Му што не слуша ненормалне разлоге типа 1054. и слично.

Значи сви мученици су умрли узалид? Будале, требали су прећи на веру својих гонитеља! Али малоумници не разумеше да се човек може спасти одрицањем Христа.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

О, да! Наравно да мислим.:ok:

Сетите се ових речи кад Вам из наручја Аврамовог буде махао Св. Леополд док се будете патили.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Valjda ima jos neko da se pita......:945729:

Ава ти је својевремено навео, он је по тим критеријумима ван Цркве. Зато њега за почетак...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Valjda ima jos neko da se pita......:945729:

А вама свеци како вам који одговара...:)) Прокустрово правило кад наиђете на нешто што руши вашу концепцију... 

Мада морам да признам да се дивим вашој храбрости, јер хула на Духа Светога се састоји у непризнавању његових чуда... Нећеш имати изговора на Дану суда.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...