Jump to content

Католик у дилеми - званични прелазак у православље, да или не?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Lady Godiva рече

@Babnyk, опрости браћи и сестри у Христу што спамују. :)))

Па не смета ми, поготово што се ради о озбиљној теолошкој дебати. И ја сам један од мајстора компликовања ствари, али новајлија сам ту па се још не усуђујем... :) 

Подели на овим сајтовима

Када будеш видео колико је све поједностављено, одмах ће ти бити лакше за све. :)

Само немој ићи брзо у заврзламе православне парауниверзалије, ни у какве крајности. Буди обичан, да тако кажем, као што једноставно пише. Много тога је заједнички проблем свих деноминација.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Шта причате ви то?!
Наравно да мора да се крсти у православној цркви.

@Babnyk, пошто си помињао о.Арсенија да ти пријају његова предавања, саветујем ти да преслушаваш и даље, па ћеш чути много тога корисног за решавање твоје дилеме, јер се у неким предавањима баш том тематиком бави - прелазак из католичанства у православље. Ту ћеш такође научити и то да отпишеш ону праксу, коју спроводе неки, а у којој се католик само исповеди и то је као доста, не треба крштење. Ако хоћеш да будеш делатни православни хришћанин, на првом месту јесте да будеш крштен, али не било где, него у православној цркви (и ово су такође речи о.Арсенија, мада наравно није једини у томе).

Шта год да радиш, нека ти је на корист и спасење душе.

• Волим 1

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

Глупо да нико не разуме смисао крштења, ни крштени ни који га крсти. Ако тако и треба, шта можеш.

Али дајте да видимо да ли треба поново се крстити. Ако је члан римокатоличке Цркве онда не треба поново се крстити, него миропомазати за ново живљење, за ново искушење као борбе у православном животу.

Православна Црква није дала друго свештенство да замени епископију Рима, него се кроз хиљаду година води дебата о томе шта треба урадити да будемо једно. Постоји, дакле, још увек апостолско прејемство на свакој страни, тако и на Римској, где признајемо улогу крштавања као веродостојног.

Да би се хришћанин крштен у РЦ привео смиреном исповедању и причешћивању у православној заједници, треба - новокрштавани - прихватити другачијост која указује на оштре несугласице са исповедањем филиоквеа и еклисиологије Рима, ако је уопште хришћанин свестан тих тематика које мало ко у Цркви и завређује данас. Таква катихуменска активност донела би знатније резултате, не само у нашим регионалним проблемима.

Међутим, толико је мало ученог свештенства и плодних богослова да би се очекивало нешто сада неизводљиво. Цео свет је у кризи, Црква је у кризи, толико тога ништа не знамо. Све смо закомпликовали, онако схоластички све па и данас тако радимо, а Господ је сувише једноставан, са својим Оцем и Светим Духом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Марина Савковић рече

Шта причате ви то?!

@Babnyk, пошто си помињао о.Арсенија да ти пријају његова предавања, саветујем ти да преслушаваш и даље, па ћеш чути много тога корисног за решавање твоје дилеме, јер се у неким предавањима баш том тематиком бави - прелазак из католичанства у православље. Ту ћеш такође научити и то да отпишеш ону праксу, коју спроводе неки, а у којој се католик само исповеди и то је као доста, не треба крштење. Ако хоћеш да будеш делатни православни хришћанин, на првом месту јесте да будеш крштен, али не било где, него у православној цркви (и ово су такође речи о.Арсенија, мада наравно није једини у томе).

Otkud sve ove mudrolije tebi? Iz dnevne sobe?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Марина Савковић рече

Шта причате ви то?!

Преслушао сам сва његова предавања што су на Јутјубу, нека од њих и више пута а нисам на ову тематику наишао.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Марина Савковић рече

Шта причате ви то?!

Uff, imali smo na forumu u nekoliko topika, mnogo siroku raspravu na ovu temu inoslavnog krstenja i na kraju se doslo do zakljucka da ne treba da se ponovo krstavaju oni koji dolaze u Istocnu crkvu iz Rimokatolicke crkve. Cak postoji i neka praksa da se u Ruskoj crkvi primaju kroz ispovedanje vere i mozda kroz neku ispovest.

Postoji koliko se secam ( nisam bas sto posto siguran ) i praksa ponovnog krstavanja, u nekim sredinama, ali, verovatno postoji neki odredjeni razlog zasto se primenjuje takva praksa. U svakom slucaju, miropomazanje je neka opsta praksa.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Natasa. рече

To sam ja uradila, krstila se u novembru 2011. godine. RKC mi nije bila bliska, ne potičem iz pobožne porodice tako da je prelazak prošao bez problema.

Zašto nije bila bliska i zašto ti je PC bliža?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Кратос рече

Zašto nije bila bliska i zašto ti je PC bliža?

Nisam vaspitavana u duhu vere, tako da sam imala široko polje za samostalni odabir crkve. Ima i do istorijata RKC, uvek me je bio pritisak uloga Vatikana u Drugom svetskom ratu. Ne mogu da podnesem da budem deo organizacije koja bi Stepinca proglasila za sveca, čak ni samo formalno, jezivo brrr. SPC je uvek bila kao kuća i pored svih problema koje ima. Uvek kad sam imala potrebu da odem do crkve, išla sam u pravoslavnu, pogotovo u sv. Marka na Tašmajdanu. Isto mi je iritantan taj plemenski duh koji poseduje, ali ja sam imala privilegiju da je izaberem...kakva je da je :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Babnyk рече

Па не смета ми, поготово што се ради о озбиљној теолошкој дебати. И ја сам један од мајстора компликовања ствари, али новајлија сам ту па се још не усуђујем... :) 

Ђе си бре Вукмане, кућо стара? :mahmah:

Подели на овим сајтовима

@Babnyk

Проблем који ти описујеш у најближој православној цркви ми је сасвим јасан, али мислим да нема шансе то да заобиђеш. И да живиш у Србији наилазио би на многим местима на сличну ситуацију. То је генерално врло присутан проблем у свим помесним црквама које су биле дуго под турском окупацијом, где је црква доживљавана као национални стожер, а коначно Турци и нису признавали никакву световну власт што је довело дотле да су верске вође биле у извесној мери и националне вође, а знаш и сам да је понегде дошло до потпуног спајања духовне и световне хијерархије, па је, као у Црној Гори, иста личност обављала две функције, владике су безмало имале улогу краља. Тај проблем се посебно јако види у дијаспори, где се дешава да у већим градовима имаш неколико православних епископа, иако би епископска титула требало да буде везана за град у коме је епископски престо, а не за националност пастве, те самим тим у једном граду има логике да постоји један православни епископ. То је искушење с којим ће православна црква на глобалном нивоу још дуго да се носи како зна и уме, и питање је да ли ће овај проблем да се икако решава. У зависности од локалитета прошло је између 100 и 200 година од ослобађања од Турака, а проблем и даље постоји. Било како било, многи Срби православље не доживљавају као дубоко лични избор него као део националног идентитета, прихвата се као део фолклора, и углавном не трагају за дубљим смислом. Силно ме је изненадило кад сам схватио да неки старији људи, који су током комунизма најотвореније говорили против власти, и онако просто из ината потенцирали да славе Божић и Васкрс, заправо не знају ни најосновније ствари о својој вери, а у цркву су крочили пар пута у животу, а и тад су гледали да не улазе кад је богослужење јер је гужва и мора дуго да се стоји :) . Испоставило се да је за њих православље било контратег комунизму и као да их друго није ни интересовало. Мој савет је да на то не обраћаш пажњу. Твоја одлука треба да има везе само са твојим тежњама, а већ ће да се нађе и међу паством у најближем православном храму и неко ко има сличне погледе као ти. Коначно, размисли какво ће охрабрење свештенику да буде ако се појави неко попут тебе, можда он вапи за тиме да му у парохију сврати и неко ко све то озбиљније доживљава.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Natasa. рече

Ne mogu da podnesem da budem deo organizacije koja bi Stepinca proglasila za sveca, čak ni samo formalno, jezivo brrr.

:aplauz:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, kopitar рече

Da to su poznati duhoborci..

Mislim da je dosta sa ovakvim kvalifikacijamа. Jos jedna ovakva i sledi sankcija. Hvala.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...