Jump to content

Англиканска Црква не признаје једнополне бракове

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Кратос рече

Kako izgledaju gotovo sve ikone Isusa Hrista u pravoslavnom ikonopisu.

Evo jedna pravoslavna iz 520 godine.

26.-Miracle-of-Loaves-Fishes-mosaic-from

Sta kažeš na ovu pravoslavnu iz iste godine:

907971-da932-img6084.jpg

Imaj na umu da su ovi mozaici stariji od Pantokratora sa Sinaja, Aja Sofije i Hilandarskog pantokratora za šta s tebi čini da je vjerno predstavljanje kako je Hristos izgledao. 

Kad pogledaš ove mozaike, valjda ti je jasno da je izobražavanje Hrista usklađeno lokalnom izgledu, a ne onako kako je Hristos zaista izgledao dok je hodao Judejom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ronald рече

Justine

Zanima me da li ti mislis da ce u buducnosti ukoliko svijet nastavi ovako da se razvija kulturni kontekst biti kompatibilan sa njihovi sluzenjem? Pazi u periodu menstruacije bi mogli muskarci da sluze, a posle zene da ih zamjene, ne vidim tu neki problem, izmijesano svestenstvo.

Pa svašta će tu da budne. Ali ne vjerujem da će biti nekog pomaka osim ako neko ne pokuša nešto silom. Uloga muškarca kao sveštenosluizelja je vec dogmatizovana, i bilo kakvo remećenje toga izazvalo bi velike tektonske poremećaje. A mislim da za tim zaista nema potrebe, Crkva ce biti na mnogo težim iskušenjima u budućnosti i trebaće se fokusirati na zaista bitna i suštinska pitanja koja ce stajati onda pred njom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Justin Waters рече

Pa svašta će tu da budne. Ali ne vjerujem da će biti nekog pomaka osim ako neko ne pokuša nešto silom. Uloga muškarca kao sveštenosluizelja je vec dogmatizovana, i bilo kakvo remećenje toga izazvalo bi velike tektonske poremećaje. A mislim da za tim zaista nema potrebe, Crkva ce biti na mnogo težim iskušenjima u budućnosti i trebaće se fokusirati na zaista bitna i suštinska pitanja koja ce stajati onda pred njom. 

Slazem se dosta toga je  dogmatizovano, ali mene zanima i teoretsko razmatranje jer mi odgovori da je moralo tako izgledaju dosta labavi. I na b92 je bila vijest o Hristovom izgledu

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjfyujY4-7RAhXMORQKHXUeATEQFggYMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fzivot%2Fvesti.php%3Fyyyy%3D2017%26mm%3D01%26dd%3D07%26nav_id%3D1217955&usg=AFQjCNFSYV1MN6h8qBa16-2XFRu0GfKfyQ

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Justin Waters рече

Evo jedna pravoslavna iz 520 godine.

26.-Miracle-of-Loaves-Fishes-mosaic-from

Sta kažeš na ovu pravoslavnu iz iste godine:

907971-da932-img6084.jpg

Imaj na umu da su ovi mozaici stariji od Pantokratora sa Sinaja, Aja Sofije i Hilandarskog pantokratora za šta s tebi čini da je vjerno predstavljanje kako je Hristos izgledao. 

Kad pogledaš ove mozaike, valjda ti je jasno da je izobražavanje Hrista usklađeno lokalnom izgledu, a ne onako kako je Hristos zaista izgledao dok je hodao Judejom. 

To su mozaici i freske.Najstarija ikona je Sinajski Pantokrator.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Кратос рече

To su mozaici i freske.Najstarija ikona je Sinajski Pantokrator.

Ovo su ravenski mozaici. Doduse razlika nije nesto prevelika Ravenski mozaici su iz 520g., a Sinajski Pantokrator 550-560, ali su ravenski mozaici jedan stil koji je bio na zalasku, a sinajski pantokrator na usponu sto ce kasnije kulminirati takozvanim zlatnim dobom vizantijskog freskopisa kada ce nastati Hristos Pantokrator u Aja sofiji. 

No bitno je da je Hristos na ravenskim mozaicim predstavljen kao tipican Rimljanin onog doba, obrijan i sa kratkom kosom, a na Sinajskom pantokratoru, kao monah sa dugom kosom i bradom. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Ko kad bi uzeo lobanju zmaja od šipova ili recimo bore drljače ili đanija ili seje kalača i rekao to je tipična glava Srbina tog doba i onda kompjuterski odradiš lik Patrijarha Pavla.

Хе, хе...који си ти брате цар. Насмеја ме са овим :D

По мом скромном мишљењу, наш љубљени Господ је изгледао овако некако:

rostro-jesucristo2.jpg?w=170&h=230

jesusface1.gif

Ово је, ако се не варам, урађено на основу Плаштанице из Торина.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Кратос рече

Ko kad bi uzeo lobanju zmaja od šipova ili recimo bore drljače ili đanija ili seje kalača i rekao to je tipična glava Srbina tog doba i onda kompjuterski odradiš lik Patrijarha Pavla.

:laugh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Васијан рече

jesusface1.gif

Torinska plastanica je napravljena u srednjem vijeku kada se prvi put i pominje. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Васијан рече

Upravo tako, tj. ako se ne varam bas je gornja slika rekonstrukcija umetnika na osnovu hemijske (ili tako neke) analize Plastanice.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

Torinska plastanica je napravljena u srednjem vijeku kada se prvi put i pominje. 

Rece neko...

"У 2005. години, међутим, долази до новог расплета ситуације, када Реј Роџерс, члан СТУРП-а који је предводио хемијску анализу доказује да је узети део са покрова ипак био контаминиран."

https://sr.wikipedia.org/wiki/Торински_покров

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Justin Waters рече

No gledaj to sa prakticne strane. Hristos se nije mogao nikako drugacije ovaplotiti nego kao muskarac, jer to bi bio skandal onog vremena da se objavio kao mesija, a zensko. Cak i da se ovaplotio kao zensko tesko bi se tu formirala bilo kakva Crkvena hijerarhija kada je drustvo bilo vec formirano na patrijarhalnom osnovu. Dalje zena je je bila vezana bremenom radjanja i svim propratnim efektima, menstrualni ciklusi, trudnicke teskoce, pa onda radjanje, pa podizanje djece itd.....prosto neprakticno je da zena bude svestenik s obzirom kolike su svestenicke obaveze, sve liturgije tokom godisnjeg ciklusa, sahrane, vjencanja, krstenja, vodjenje parhoije itd.....Moglo bi se reci da bi onda mogle biti zene koje se obavezu na neradjanje, ali i dalje i one su podlozne menstruaciji i propratnim nuspojavama (glavobolje recimo) tako da nije prakticno i dalje. 

Istina je da kako tehnologija napreduje da svi ti nusefekti polako eliminisu jedan po jedan, ali i dalje nema osnova da zena s prakticne strane bude svestenik. 

Опрости брате што се мешам, јер порука није била упућена мени.

Не знам колико си свестан да Христос није условљен ни са чим, па ни временом у којем је живео. Из овакве, горе изложене, поставке ствари Христос испада да је приморан и завистан од околности. 

Но, тако нешто је далеко од истине, јер је Он тај који управља светом и зна када и у које време је најбоље да се догоди Његово Оваплоћење. Том Оваплоћењу предходи целокупна Промисао Његова.

Ни тада, ни сада - Христос се не би могао оваплотити (потенцијално) као жена. И данас и јуче и било када - скандал би био једнак. Јер, сам Логос Божији, пре оваплоћења у времену и простору, је мушког рода. Не пола, већ рода. Такав нам се открио и таквог Га познајемо.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Васијан рече

Опрости брате што се мешам, јер порука није била упућена мени.

Не знам колико си свестан да Христос није условљен ни са чим, па ни временом у којем је живео. Из овакве, горе изложене, поставке ствари Христос испада да је приморан и завистан од околности. 

Но, тако нешто је далеко од истине, јер је Он тај који управља светом и зна када и у које време је најбоље да се догоди Његово Оваплоћење. Том Оваплоћењу предходи целокупна Промисао Његова.

Ни тада, ни сада - Христос се не би могао оваплотити (потенцијално) као жена. И данас и јуче и било када - скандал би био једнак. Јер, сам Логос Божији, пре оваплоћења у времену и простору, је мушког рода. Не пола, већ рода. Такав нам се открио и таквог Га познајемо.

Ne bi bio jednak skandal, skandal bi bio, ali danas bi on prosao kao zena stekao bi sljedbenike kako i neprijatelje, onda to ne bi bilo nikakve sanse bio bi ubijen momentalno kada bi progovorio-la. 

Brate dragi, tvrditi kako je Logos muskog roda pre ovaplocenja u vremenu i prostoru je isti sto i tvrditi da je Logos Jevrej u vremenu i prostoru pre ovaploćenja. Kako se uopste polnost moze pripisaivati Bozanstvu koje je em bezvremeno, em bestjelesno em bespolno...kako uopste bilo koji prirodni atribut mozes da mu pripises? Mozes samo da govoris o vanvremenskoj namjeri da se inkarnira kao musko, ali nikako da je Logos musko pre ovaplocenja. 

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Васијан рече

jesusface1.gif

Подсећа ме на ову икону

393257_4203446118405_512321792_n.jpg

Подели на овим сајтовима

Bog se na Sinaju otkrio kao Onaj koji Jeste a ne kao ona koja jeste.Valjda je i Hristos zato učio da se molimo Oče naš a ne majko naša.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...