Aquilius Cratus Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Pa dobro po tvom misljenju sta bi se desilo sa covekom sa njegovom dusom ako bi mu za zivota promenili odredjene hemijske reakcije u mozgu i on zbog toga postane ubica ili pedofil Pa bio bi ubica i pedofila ali bi i dalje bio svestan sa svoje JA. Zato ti kazem nema to veze sa svescu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Pa dobro po tvom misljenju sta bi se desilo sa covekom sa njegovom dusom ako bi mu za zivota promenili odredjene hemijske reakcije u mozgu i on zbog toga postane ubica ili pedofil Pa bio bi ubica i pedofila ali bi i dalje bio svestan sa svoje JA. Zato ti kazem nema to veze sa svescu. Mislio sam na njegovo spasenje da li bi ga Bog odbacio zbog toga, i da li ce to da ima uticaj na njegovu dusu da posle fizicke smrti da se oseca isto kao onaj ubica koji je izabrao da bude takav kome nije prckano po mozgu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Pa dobro po tvom misljenju sta bi se desilo sa covekom sa njegovom dusom ako bi mu za zivota promenili odredjene hemijske reakcije u mozgu i on zbog toga postane ubica ili pedofil Pa bio bi ubica i pedofila ali bi i dalje bio svestan sa svoje JA. Zato ti kazem nema to veze sa svescu. Mislio sam na njegovo spasenje da li bi ga Bog odbacio zbog toga, i da li ce to da ima uticaj na njegovu dusu da posle fizicke smrti da se oseca isto kao onaj ubica koji je izabrao da bude takav kome nije prckano po mozgu Ja verujem u apokastazu tako da mene takva pitanja nesto i ne interesuju, sorry. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Pa dobro po tvom misljenju sta bi se desilo sa covekom sa njegovom dusom ako bi mu za zivota promenili odredjene hemijske reakcije u mozgu i on zbog toga postane ubica ili pedofil Pa bio bi ubica i pedofila ali bi i dalje bio svestan sa svoje JA. Zato ti kazem nema to veze sa svescu. Mislio sam na njegovo spasenje da li bi ga Bog odbacio zbog toga, i da li ce to da ima uticaj na njegovu dusu da posle fizicke smrti da se oseca isto kao onaj ubica koji je izabrao da bude takav kome nije prckano po mozgu Ja verujem u apokastazu tako da mene takva pitanja nesto i ne interesuju, sorry. facenew22222222 bangin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 5, 2011 Пријави Подели Написано Мај 5, 2011 Pa dobro po tvom misljenju sta bi se desilo sa covekom sa njegovom dusom ako bi mu za zivota promenili odredjene hemijske reakcije u mozgu i on zbog toga postane ubica ili pedofil Pa bio bi ubica i pedofila ali bi i dalje bio svestan sa svoje JA. Zato ti kazem nema to veze sa svescu. Mislio sam na njegovo spasenje da li bi ga Bog odbacio zbog toga, i da li ce to da ima uticaj na njegovu dusu da posle fizicke smrti da se oseca isto kao onaj ubica koji je izabrao da bude takav kome nije prckano po mozgu Ja verujem u apokastazu tako da mene takva pitanja nesto i ne interesuju, sorry. facenew22222222 bangin :bla: 0503_music 0503_music 0503_music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 7, 2011 Пријави Подели Написано Мај 7, 2011 Ja verujem u apokastazu tako da mene takva pitanja nesto i ne interesuju, sorry. 0110_hahaha КУМ БА ЈА..МАЈ БРАДЕР... КУМ БА ЈА! Сада је мени доста тога јасно... Па што ниси рекао да ниси Хришћанин! Апокатастаза (грчки - αποκαταστασις, повратак у првобитно стање): Оригенова спекулација о свршетку историје, по којој ће свет који се открио човеку после његовога пада у грех, на крају бити васпостављен у своје првобитно стање ради свеопштег спасења, и то кроз сукцесивне етапе а благодарећи Христовој благодати, која не допушта вечно губљење Његове творевине нити пак вечне муке. Последице оваквог учења веома су радикалне: недостатак било ког процеса освећења, укидање свеопштег суда, невечност пакла, па чак и спасење ђавола (Ориген, 0 начелима, Ш, 6,5). Иако је својим космичким оптимизмом повукла неке богослове из патристичког периода (Григорија Ниског, Дидима Слепог), апокатастазу је осудио Пети Васељенски Сабор (Цариград, 553.) као оригеновско погрешно учење. Библијска тврдња о поновном васпостављању твари (Пост. 3,21), као и учење о суботствовању Божијем, неподударно је са апокатастазам. која је чисто есхатолотшка спекулација. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Подгоричанин Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 Велики поздрав свима ово је мој први пост, не случајно на ову тему која ме увијек интересовала али за коју сам релативно брзо пронашао одговор. Када говоримо о бесмртности душе, не можемо а да се не сјетимо великог Боговидца и Тајнојвидца Митрополита цетињског Петра другог, Његоша који се овим питањем бавио и директно се о њему изјаснио ријечима у посвети своје Луче. И сам Његош говори да га је ово питање прогањало па каже: Колико сам и колико путах... ...Матер штедру запитива смјело: Рад чеса је Творац сатворио? и закључује: С точке сваке погледај човјека, Како хоћеш суди о човјеку - Тајна чојку човјек је највиша! Твар је Творца човјек изабрана: Ако исток сунце св'етло рађа, Ако биће ври у луче сјајне, Ако земља привиђење није, Душа људска јесте бесамртна, Ми смо искра у смртну прашину, Ми смо луча тамом обузета. та искра у смртној прашини је наша бесмртна душа у смртном тијелу, односно наша душа је божанска свјетлост (луча) која је тамом обузета, тј. тијелом, а у ширем значењу и земаљски живот уопште. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 smej.gif podgoricanin smej.gif ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 Велики поздрав свима ово је мој први пост, не случајно на ову тему која ме увијек интересовала али за коју сам релативно брзо пронашао одговор. Када говоримо о бесмртности душе, не можемо а да се не сјетимо великог Боговидца и Тајнојвидца Митрополита цетињског Петра другог, Његоша који се овим питањем бавио и директно се о њему изјаснио ријечима у посвети своје Луче. И сам Његош говори да га је ово питање прогањало па каже: Колико сам и колико путах... ...Матер штедру запитива смјело: Рад чеса је Творац сатворио? и закључује: С точке сваке погледај човјека, Како хоћеш суди о човјеку - Тајна чојку човјек је највиша! Твар је Творца човјек изабрана: Ако исток сунце св'етло рађа, Ако биће ври у луче сјајне, Ако земља привиђење није, Душа људска јесте бесамртна, Ми смо искра у смртну прашину, Ми смо луча тамом обузета. та искра у смртној прашини је наша бесмртна душа у смртном тијелу, односно наша душа је божанска свјетлост (луча) која је тамом обузета, тј. тијелом, а у ширем значењу и земаљски живот уопште. Добро дошао.Мислим да је Његош више песник него богослов. 319.gif У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 kad bismo svi bili bogoslovi "makar" kao njegos...eh,gdje bi nam kraj bio ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 kad bismo svi bili bogoslovi "makar" kao njegos...eh,gdje bi nam kraj bio 319.gif У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 :group111: Не пијем ја пиво. 319.gif У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 319.gif Не пијем ја пиво. 319.gif smajolik78 ma i jeste najljepse caj u dvoje,vidim da ti se pusilo iz te soljice ,al' nema takav smajli :group111: ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 319.gif Не пијем ја пиво. smajolik78 ma i jeste najljepse caj u dvoje,al' nema takav smajli 319.gif :group111: У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука