Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

korak 1- baviti se najprostijim oblikom meditacije, bez ikakvog misticizma, molitve i slichno

zakljuchak 1- poshto mogu da kontrolishem svoj um i svoje misli, imam slobodnu volju, tj. slobodna volja postoji

korak 2- chisto logichki, silogistichki, proveriti i prihvatiti da sloboda nemozhe da nastane ni iz chega drugog sem iz slobode, tj. nemogucje je da nastane iz prirodnih procesa/ haotichnosti/ nasumichnosti.

zakljuchak 2- mora da postoji neshto shto je iznad-prirodno i shto nije od ove materije koja je "opipljiva" (nije od kiseonika, fotona, ili ikakvih chestica iz ove materijalne prirode) shto sam ja, i to je ono shto razmishlja, moj um. e, to neshto zovemo dusha.

dakle, dusha nije neuroloshko pojava, nego neshto "nematerijalno" i "natprirodno".

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Да ли је душа неуролошка појава или је нематеријална творевина?

Раније у нашој Цркви раног периода питали су се да ли је душа етерична или није?

То је слично питање.

Опште прихваћен став је отприлике јесте да је душа етерична, али да то не значи утвара.

Душа има изглед нашег грубог тела, све његове удове, чак и косу, и његове црте лица,

једном речју: потпуну је истоветна са телом.

Такође, не само да су уз душу силе ума и срца,  док тело и даље почива на земљи,

него и сви органи чула - вида, слуха, додира, читав човеков живот је у њој.

Ја чврсто верујем, а то се поклапа са горе реченим тј. потпуно се слаже и не противречи,

душа = личност.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Душа је нешто духовно и материјално. То је оно што могу рећи из искуства.

Каквог искуства? Астрална пројекција? Клиничка смрт?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Hmmm...

Ja sam tamo već otprilike rekao šta mislim.

Ako znate nekog neurologa uključite ga u razgovor.

Moje je mišljenje da bilo šta o nematerijalnoj duši teško da je dostupno našem shvatanju i razumevanju.

Ono što su ljudi svih vera često poistovećivali sa dušom nije ništa drugo nego svest koja je takva da liči na nešto nematerijalno.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Душа је нешто духовно и материјално. То је оно што могу рећи из искуства.

Каквог искуства? Астрална пројекција? Клиничка смрт?

Из искуства вере и доживљаја догматског учења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Mislim ako ste gledali ove video klipove i kontate se nešto u vezi toga ovo je pitanje koje mi nije jasno:

ako je ljudska kreativnost sinestetična u osnovi (bazira se na metaforama), i duša je produkt evolucije... šta je tu sa idejom Boga? Zašto bi to automatski bilo nešto loše? Zar nije onda i ona (ideja boga) jedna evolutivna prednost?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

zakljuchak 2- mora da postoji neshto shto je iznad-prirodno i shto nije od ove materije koja je "opipljiva" (nije od kiseonika, fotona, ili ikakvih chestica iz ove materijalne prirode) shto sam ja, i to je ono shto razmishlja, moj um. e, to neshto zovemo dusha.

dakle, dusha nije neuroloshko pojava, nego neshto "nematerijalno" i "natprirodno".

Mislim da je greska koju ovde pravis to sto poistovecujes nematerijalno i natprirodno. Nije sve sto je nematerijalno istovremeno i natprirodno.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je greska koju ovde pravis to sto poistovecujes nematerijalno i natprirodno. Nije sve sto je nematerijalno istovremeno i natprirodno.

охохо.

ово је врло занимљиво што си изјавила, и желео бих да те подстакнем, без имало сарказма и спрдње, да мало детаљније образложиш ако ти није тешко  smej.gif smej.gif

Подели на овим сајтовима

Pa evo recimo, sila gravitacije, neopipljiva je, ne moze se videti, nije sacinjena od materije, a ipak je prirodna. Roditeljski instinkt, isto tako. Osecaj empatije, samilosti prema drugom bicu, opet prirodan a nematerijalan. Ostale odgovore cu ti ostati duzna do sutra  smej.gif

Подели на овим сајтовима

kod ovakvih dilema,jako je bitno da razumemo kategorije s kojima cemo baratati,iz jednostavnog razloga da bi delili isto znacenje tih termina,a naravno i  individualan kontext postavke koju razmatramo.da li se slazemo oko toga da je pojava ili fenomen nesto sto je opazajno i to putem svesti?da li je neurolosko ono sto oznacava poreklo tog fenomena i da li shvatamo dusu u religijskom kontextu necega sto je nadpojavno i time neproverljivo merilima cula?ako je odgovor da,e onda bih za pocetak istakla da ako je dusa neuroloski fenomen to je samo po sebi kontradiktorno,jer ako je neurolosko znaci da je po svojoj prirodi ovisno i konacno,a dusa to nije.Ovisno jer sam cns je sprega voljnog i autonomnog nervnog sistema,a konacno jer kao i sva materija zahteva formu koju,koliko ja makar znam, nisu do sad izmerili ili definisali dusu.Apropo samosvesti i njene lokacije,to je jako nezahvalno govoriti,jer funkcionisanje mozga je po holistickom principu,a posebno jedna takva dimenzija kao sto je samosvest.Ono sto se uzima kao centar metakognicije je prefrontalni kortex gde su smesteni cerebralni centri za samoregulaciju,samoevaluaciju kao i adekvatno postavljanje licnosti u socioegzistencijalnom polju .

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...