Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Jesam ali moras da objasnis zasto se u Postanju koristi ista rec za dah zivotni i kod ljudi i kod zivotinja?

Kakve veze ima koja se rec koristi?Kazi im da Bog nije jevrejin i da jevrejski jezik nije bio dovoljno bogat da izrazi ono sto im je Bog saopstavao....ili su i zivotinje po njima po liku i podobiju Bozijem onda?To ih pitaj.....

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ono sto sam najvise primetio u razgovoru sa adventistima je da se oni najcesce pozivaju na hebrejski jezik. Na primer u hebrejskom stoji ista rec sa dah zivota i kod zivotinja i kod ljudi. To je hajim i ona se ne prevodi kao zivot vec kao zivoti, pa po tome ispada da i zivotinje imaju besmrtnu dusu.

Човек је узет из природе , створен је од праха земног. Али Бог је у њега удахнуо дах живота. Човек је ,,мали свет'' ( микрокосмос) управо се у њему сједињује сваки род живота, и њему се и само у њему сав свет додирује са Богом. Због тога одступништво од Бога у отуђује од Бога сву твар и као да је и обезбожава , нарушава космички ред и склад ...

Има о томе јодличан текст Вл. Игњатија Мидића : http://www.rastko.rs/bogoslovlje/vlignatije-covek_ikona.html  :)

And Abraham said unto Zed:
This is my son, sir. We were playing a game, alright? It's called... "Burny Burny Cut Cut"!

Подели на овим сајтовима

Da umalo da zaboravim jod jednu od manipulacija kojima se sluze JS i adventisti kada hoce da dokazu da je dusa smrtna. U Postanju pise da je Eva rekla zmiji Bog je zabranio da jedemo sa ovog drveta jer u koji dan okusimo umrecemo. A zmija odgovara necete vi umreti iz cega oni izvlace zakljucak da posto Crkva uci da covek postoji i nakon telesne smrti to znaci da se ona svrstava na zmijinu stranu.

Подели на овим сајтовима

Имам једно мало питање, које залази у тему. Наиме, код Јована Дамаскина се у оригиналу каже да је душа бесмртна:

hzh.png

Преузето из:

e6p.png

Али, у нашем преводу Јована Дамаскина, тог дела о бесмртности душе нема. Зашто?

Рецимо овде се само каже:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Lat_Damaskin26.htm

Duša je, pak, živo suštastvo, prosto i bestelesno, po svojoj prirodi nevidivo duhovnim očima; slovesna je i umna i neizobraziva; prebiva u organskom telu i daruje mu život, rast, čula i sposobnost rađanja.

Дела о бесмртности нема, као ни у штампаном издању:

jy1x.png

Подели на овим сајтовима

Дакле, без избацивања дела о бесмртности испада да душа јесте бесмртна по својој природи, захваљујући благодати Створитеља, а не да је смртна по природи а бесмртна по благодати. Тако је барем по Дамаскину. Али пошто је тог дела нема или је избачен, онда омогућава прављење таквих тврдњи.

Подели на овим сајтовима

Sveti Jovan Damaskin u svojoj teologiji ima mnogo platonickog i hermetickog ucenja koje ne moze biti hriscankso, narocito po pitanju besmretnosti duse i tih pitanja. Tako da on nije najpogodniji izvor od koga bi poceli analizu ove teme.

Само тренутак, ја говорим да је нешто избачено из превода оригинала, и то кључна ствар, која се тиче аргументације. Какве везе то има са мојом примедбом? Зашто је део о бесмртности душе код Јована Дамаскина избачен у нашем преводу? Није важно шта неко мисли о њему, него је ствар тачног превода његових дела.

Сад испада да теологија Јована Дамаскина није хришћанска? Или можда грешим у тумачењу.

Која онда јесте?

Подели на овим сајтовима

Само тренутак, ја говорим да је нешто избачено из превода оригинала, и то кључна ствар, која се тиче аргументације. Какве везе то има са мојом примедбом? Зашто део о бесмртности душе код Јована Дамаскина избачен у нашем преводу? Није важно шта неко мисли о њему, него је ствар тачног превода његових дела.

Сад испада да теологија Јована Дамсакина није хришћанска? Или можда грешим у тумачењу.

Која онда јесте?

Tvoje pitanje, onako kako si ga formulisao, je sasvim legitimno i to ce ti verovatno odgovoriti neko od teologa ko se posvetio proucavanju sv Jovana Damaskina. Ja samo govorim da sv Jovana Damaskina ne mozemo uzeti kao relevantan izvor za razmatranje ovog pitanja jer je po tim pitanjima imao nehriscanska ucenja. Niti jednogo oca ne mozes posmatrati homogeno pa da kazes da li je imao hriscanku ili nehriscansku teologiju. Mnogi oci su u svojim ucenjima imali  i neke nehriscanske ideja i tumacenja. Nema svetog oca koji ima 100% ispravno ucenja, svi su pravili greske i zbog toga se koncezus pravi na osnovu sabornog ucenja ili ono sto sledi iz postojecih dogmata.

Подели на овим сајтовима

Tvoje pitanje, onako kako si ga formulisao, je sasvim legitimno i to ce ti verovatno odgovoriti neko od teologa ko se posvetio proucavanju sv Jovana Damaskina. Ja samo govorim da sv Jovana Damaskina ne mozemo uzeti kao relevantan izvor za razmatranje ovog pitanja jer je po tim pitanjima imao nehriscanska ucenja.

Јован Дамаскин је био један од св. Отаца и ја сам цитирао његово дело "Тачно излагање православне вере", које у нашем преводу нема део који каже да је душа бесмртна (и то по природи), а који стоји у оригиналу. Постављач теме је рекао:

Da vas vidim sada, dragi moji; svi ste vec, vise ili manje, ucestvovali u ovoj problematici polemisuci sa ovim ili onim, najmanje sa svesteniicma, cini mi se i malo pretearno puno sa nadobudnim vernicima, koji nikako da Bogoslovlje prepuste ljudima koji su za to skolovani i koji svojom sluzbom Hrista rukama obuhvataju; naravno da ne mislim na sve... no, to vec i sami iz iskustva znate.

Ваљда у такве спада св. Јован Дамаскин, један од највећих православних богослова, који је признат од стране наше Цркве а кога признају и католици?

Подели на овим сајтовима

Неки Оци тврде да је душа бесмртна, док неки кажу да је смртна на пример Св. Јустин Философ.

Можда, али то не објашњава зашто је излагање да је душа бесмртна избачена (или игнорисана) из нашег превода дела св. Јована Дамаскина?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
испада да душа јесте бесмртна по својој природи, захваљујући благодати Створитеља, а не да је смртна по природи а бесмртна по благодати.
??
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...