Јанко Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Ceo naš život đavo se trudi da obesmisliti cilj našeg postojanja. I nameće nam pomisli da je duša smrtna i da se uzalud trudimo da zadobijemo Život večni i da tako nešto ne postoji. Ako je duša smrtna kako je onda Hristos vaskrsao Lazara? Ako je duša smrtna zašto je pokajanom razbojniku Hristos rekao "Danas ćeš biti sa mnom u Raju?" Ako je duša smrtna zašto se onda molimo, zašto postimo zašto se trudimo da dušu spasemo? Ako je duša smrtna zašto je Hristos Vaskrsao zašto se Vazneo na Nebesa i seo sa desne strane Oca? Ako je duša smrtna čemu onda pokajanje? Ako je duša smrtna ko se onda može spasti? Ako je duša smrtna onda je i pusto mudrovanje veće od podviga i pokajanja. Инсистирање на терминологији "смртна по природи" и "бесмртна по благодати" је суштински битна у теологији управо због људи који попут Кратоса бесмртност душе схватају као божанско порекло душе (делић Духа поклоњен човеку), преегзистенцију итд исл - а то је све било извориште јереси (платонизам, оригенизам, неоплатонизам, гностицизам). Дакле, СВИ поменути као и ми верујемо да је душа бесмртна, али како смо стигли до тога да је бесмртна је суштински битно за очување изворног Христовог учења... PredragVId, Volim_Sina_Bozjeg, Благовесник and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 ... i duša koja zbog svog neposrednog porekla od Boga je pak besmrtna po prirodi ali ne i večna,jer ne postoji oduvek.Kao prava i poluprava,matematički rečeno.Bog je prava,nema ni početak ni kraj,večan je ,duša je poluprava ima svoj početak u večnome(tačka na duži) ali ne svoj kraj,beskonačna je(besmrtna). .[emoji4] Пази колико конфузије имаш у три реченице. АКО је бесмртна по природи јер је непосредно од Бога (а није) онда је и вечна јер је Бог недељив и не може се убити, уништити, превести у небиће ни један Његов делић (пази, делић не-раз-дељивог!!!)!!! А како кажеш да је непосредно од Бога а не постоји одувек?!? Има свој почетак у вечноме? Дајеш временско-просторни атрибут безвременим и безпросторном, тј надвременом и надпросторном. То му дође као да сводиш н-димензиону матрицу где је н=бесконачно на 3-димензионалну па причаш из те перспективе. Упрошћавање до бесконачности... Дакле, ако је непосредно од Бога онда је од вечности. Тачка! (не на правој, него крај приче!) А ако има почетак, он је у времену=коначности. Кад ово разлучиш биће све јасније. Зеза те теолошка терминологија... Paradoksologija, Lady Godiva, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Kada dođe Sudnji dan Gospod nas neće pitati da li je duša smrtna ili besmrtna nego će gledati da li smo ispunili ono što smo bili dužni ispuniti ili nismo. I to će biti presudno. Рапсоди and Жика је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 1 hour ago, Јанко рече АКО је бесмртна по природи јер је непосредно од Бога (а није) Ali jeste.Piše lepo u Postanju.Duhovni aspekt čoveka,duša stvorena je neposredno,Bog je ,,udahnjuje,, u prethodno posredno stvoreno telo.Kod tela Bog prethodno stvorenu materiju oblikuje u ljudsko telo,kako god dal evolucija ili neki šesti način nije uopšte ni bitno,ali je njen način stvaranja posredan za razliku od duše.Bog kao duhovno biće je ikonu svoju usadio čoveka neposredno,direktno,,,udahnjući,, dok recimo za sav ostali svet On kaže neka pusti zemlja(prethodno stvorena),neka vrve po vodi(prethodno stvorena) a kod duše,uopšte nije ni bitno koju su reč koristili jevreji i kako su je oni shvatali,baš me briga,Crkva uči da je čovek i duša i telo,duhovno-telesno biće,spoj dva sveta vidljivog i nevidljivog,nema neka pusti,neka vrve,Bog ne ,,kaže,, ništa, on ,,udahnjuje,,.Dakle stvaranje jeste krajnje neposredno. 1 hour ago, Јанко рече А како кажеш да је непосредно од Бога а не постоји одувек?!? Има свој почетак у вечноме? Energetski da,kao konkretna duša ne.Već sam to objašnjavao na prethodnim stranama. 1 hour ago, Јанко рече Дакле, ако је непосредно од Бога онда је од вечности Da jeste poreklom od večnosti ali ona sama nije večna već besmrtna jer ima početak svog postojanja,za razliku od Boga koji nema ni početka ni kraja postojanja,on je u tom smislu beskonačno biće,večno postojeće,beskonačan,bez kraja i početka u svemu pa i vremenu. 1 hour ago, Јанко рече А ако има почетак, он је у времену=коначности. Ne mora vreme uopšte da bude konačno.Po kojoj to logici je vreme konačno?El vreme konačno za anđele u tom smislu,oni su nastali u vremenu,ali su besmrtni i traju u večnost sve od trenutka stvaranja pa do danas pa do vjek i vjekva?Pa nije.Oni nemaju svoj kraj u vremenu,samo početak e pa tako je i sa dušom. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 1 hour ago, PredragVId рече Kada dođe Sudnji dan Gospod nas neće pitati da li je duša smrtna ili besmrtna nego će gledati da li smo ispunili ono što smo bili dužni ispuniti ili nismo. I to će biti presudno. Pa da to je ono što Janko,Žika i ja pokušavamo da vam objasnimo, da priče o besmrtnoj ili smrtnoj duši nemaju nikakvog smisla jer je smisao u vaskrsenju a ne u tome da li je duša besmrtna ili ne. Vaskrsenje treba da nas okuplja, vaskrsenju treba da se radujemo. PredragVId and Жика је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Sad mi Džumkica,malena mudrica dade dobar šlagvort da postavim jedno pitanje.Kako da doživimo Boga kao svog istinskog i suštinskog Oca ako nemamo u sebi ništa njegovog porekla i prirode?Kakav sam ja to Sin Očev ako nemam ničeg od Božanske prirode Oca u sebi,pa ni dušu? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Kratos рече Sad mi Džumkica,malena mudrica dade dobar šlagvort da postavim jedno pitanje.Kako da doživimo Boga kao svog istinskog i suštinskog Oca ako nemamo u sebi ništa njegovog porekla i prirode?Kakav sam ja to Sin Očev ako nemam ničeg od Božanske prirode Oca u sebi,pa ni dušu? Sine ti si stvorenje koje će se po blagodati Obožiti. Жика and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Sine ti si stvorenje koje će se po blagodati Obožiti. A šta mi dođe Bog onda,očuh? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Kratos рече A šta mi dođe Bog onda,očuh? Ne znam ja jedem Telo Njegovo i pijem Krv Njegovu, on mi dodje najrodjeniji. Кратос, Жика and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne znam ja jedem Telo Njegovo i pijem Krv Njegovu, on mi dodje najrodjeniji. Najrođeniji si ako si po prirodi svoga Oca i nosiš deo njega u sebi.Kao i sam Isus.Ovo više liči na neko usvajanje a ne na najprsnije i najbliskije srodstvo.Ali ok. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 To što su neki hteli da proture preegzistenciju duše i njenu besmrtnost u tom smislu da je deo nestvorene božanske energije se je u Hrišćanstvo uvuklo preko pagana i Platona. Medjutim svi su napustili to učenje, jer smo svi nekako opitom shvatili da je večno samo ono bolje. Ti radiš na svojoj duši, ti je pojiš ti je gradiš, ti je poboljšavaš ali ti možeš i da je izgubiš. Vaskrsenje je tu i vera u njega, da se duša stalno pazi, stalno mazi, stalno pobljšava a Telo i Krv Bogočoveka su zalog vaskrsenja, zalog besmrtnosti ali i obaveza, jer samo bolje može da postoji večno, ono loše su prekidi suštinskog postojanja i nisu večni. Samo bolje postoji večno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Kratos рече Najrođeniji si ako si po prirodi svoga Oca i nosiš deo njega u sebi.Kao i sam Isus.Ovo više liči na neko usvajanje a ne na najprsnije i najbliskije srodstvo.Ali ok. Meni mozak eksplodira kad samo pomislim da neko može da pomisli kako u svojoj prirodi ima i deo božanske prirode, to je po tebi vidimo već poprilčno sliveno, ti si i od monofizita otišao dalje, oni su to barem samo za Hrista tvrdili, u tebi je slivena pored ljudkse prirode i božanska ti si potpuni sin boga živoga po prirodi... Men mozak eksplodira kad pomislim samo da ti se takve misli motaju oko glave, jer pretpostavljam da ti u glavi srećom sigurno nisu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Meni mozak eksplodira kad samo pomislim da neko može da pomisli kako u svojoj prirodi ima i deo božanske prirode, to je po tebi vidimo već poprilčno sliveno, ti si i od monofizita otišao dalje, oni su to barem samo za Hrista tvrdili, u tebi je slivena pored ljudkse prirode i božanska ti si potpuni sin boga živoga po prirodi... Men mozak eksplodira kad pomislim samo da ti se takve misli motaju oko glave, jer pretpostavljam da ti u glavi srećom sigurno nisu. Ne ,ja samo kažem da je ljudska duša božanskog porekla.I sam Bog ima dušu i to je Njegova ikona koju on traži i prepoznaje u nama kao Sinovima i Kćerima.Ikona samog Hrista,za koga i kroz koga nas je stvorio. Kakvi monofiziti.Nema nikakvog slivanja već zajednica dve prirorode,dva sveta,duhovnog i fizičkog.Duše i tela. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 8 минута, Kratos рече Ne ,ja samo kažem da je ljudska duša božanskog porekla.I sam Bog ima dušu i to je Njegova ikona koju on traži i prepoznaje u nama kao Sinovima i Kćerima.Ikona samog Hrista,za koga i kroz koga nas je stvorio. Kakvi monofiziti.Nema nikakvog slivanja već zajednica dve prirorode,dva sveta,duhovnog i fizičkog.Duše i tela. Ne duša je takodje stvorena ni iz čega. Dakle nije deo božanske energije nego je stvorena kao i sve ostalo. Ja razumem da razmišljaš o dahu života koji je Hristos udahnuo kad je stvarao čoveka na način na koji ti to razumevaš ali je to prosto pogrešno kad kreneš korak dalje. Janko ti je ponovio ono što sam ti ja rekao da piše u knjigi postanja onako opširnije doduše od mene ali ti jednostavno ne želiš da počneš od početka i sporio si mi da je to irelevantno, odnosno da nema nikakve veze sa ovim što pitaš ili imaš glasnu dilemu. Janko ti je objasnio odakle zamka u Hrišćanstvu na neverovatnu podelu čoveka na dušu i telo. Жика је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 26 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Meni mozak eksplodira kad samo pomislim da neko može da pomisli kako u svojoj prirodi ima i deo božanske prirode, to je po tebi vidimo već poprilčno sliveno, ti si i od monofizita otišao dalje, oni su to barem samo za Hrista tvrdili, u tebi je slivena pored ljudkse prirode i božanska ti si potpuni sin boga živoga po prirodi... Men mozak eksplodira kad pomislim samo da ti se takve misli motaju oko glave, jer pretpostavljam da ti u glavi srećom sigurno nisu. Evo, pogledaj ovaj deo objasnjenja odnosa Boga i coveka kod sv. Grigorija Niskog : "4. Ako je, dakle, čovjek zato dozvan u opstanak da ima česti u božanskim dobrima, bilo je nužno da ga Bog tako oblikuje kako bi bio sposoban sudjelovati na njegovim dobrima. Slično je kao i s našim očima. One radi vida koji je u njih od prirode položen postaju dionikom svjetla. Po urođenoj sili privlače što im je srodno. Jednako je bilo potrebito da se u ljudsku narav umijesi stanovita srodnost s božanstvom da bi na taj način, po odgovarajućem, čeznula za onim što joj je srodno. ...6. Čovjek je bio urešen životom, umom, mudrošću i svim ostalim božanskim dobrima da bi po svakom pojedinom dobru ćutio žudnju za onim koji mu je srodan. Budući da je i vječnost jedno odličje božanske naravi, zacijelo je bilo potrebno da i to padne u dio građi naše naravi te da ona u sebi posjeduje besmrtnost. Tako će čovjek, po urođenoj moći, spoznati što ga nadilazi i biti prožet čeznućem za božanskom vječnošću. " Da li ovde ima nesto nejasno ? Covek u sebi, po naravi ( prirodi ), u samom sebi poseduje besmrtnost, jer, je stvoren 'po slici' Bozijoj ....i moze, spoznati i ceznuti za vecnoscu tj. vecnim zivotom. "7. To u jednoj riječi i s izričajem koji sve sažima pokazuje izvještaj o stvaranju svijeta. Veli se da je čovjek stvoren »na sliku Božju« ( P o s t 1,27). U sličnosti »po slici« nabrojeno je sve što obilježava božanstvo" Po slici, nabrojeno je sve sto obelezava bozanstvo. I Pravednost i Milost i Istina i Vecnost. Sve to imamo i mi u nasoj prirodi, kao u slici i podobiju u odnosu na Boga, i mozemo se truditi da budemo sve to. Ako nemamo osecaj vecnosti u sebi, onda nemamo ni osecaj i poriv ka vecnom zivotu. Vrlo prirodan tok stvari. Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука