Paradoksologija Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Platoničarsko viđenje (koje jesu bar donekle usvojili i neki koji su se kroz istoriju nazivali hrišćanima) jeste da je duša suštinski istovetan delić, otpao od Boga u materijalni svet. To vodi do jednog narcisoidnog pogleda na kosmos u kome postoji božansko 'ja' umnogome istovetno mom 'ja', pa se vraćam samom sebi, dok mi je neprijateljsko 'drugo' svet i moje telo. Vaskrsenje tu malo smeta, kao i Vaploćenje, pa su neki hrišćanski neoplatoničari voleli da ih malo zaborave. Hrišćansko viđenje je da Bog stvara i telo i dušu, i da ako postoji ambis razdvajanja, on nije između duše i tela, već između Tvorca i tvorevine. Taj ambis preskače Hristos. Ali postavka ostaje takva da nam manje prostora ostavlja da se gordimo - ja, telo i duša, u suštinski neodvojivom paketu (a šta se dešava po smrti je misterija vremena naspram večnosti, kako su neki poput Janka već lepo objasnili), odvojen sam od Boga kao 'drugog'. I nužan je odnos sa drugim, ne postojim samo jedan esencijalni 'ja' univerzalnog Duha. I mi nismo mi bez tela, i Vaploćenje i Vaskrsenje su kosmički bitni događaji. kopitar, Lady Godiva, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 18 минута, Јанко рече Куку мени, ал' ајде... Око не може видети али вид може, ухо не може чути али слух може... Јес' чит'о ти св. владику Николаја? Тропар Преображења, побогу Кратосе: Преобразио си се на Гори, Христе Боже, Показавши ученицима својим славу своју колико су "могли"... Al ja to nigde i ne sporim da im je pokazao svoju slavu.Baš Nikolaj i piše o onome o čemu ja pričam: МИСИОНАРСКА ПИСМА 1. Писмо Раднику који пита: Шта је то духовни живот Па духовни живот и јесте прави живот. Остало је све ствар. Ствар је и тело наше; земља позајмљена од земље. Земља, вода, огањ и ваздух – из те четири ствари изграђено је тело човечје. Изграђено је оно тако вешто и чудесно, да се не да изрећи ни описати. Па ипак је тело само једна ствар, није живот; кола, није путник; кавез, није ‘тица. Шта је онда живот? Свето Писмо Божије јасно објашњава то на првом листу свом. И сазда Господ Бог човјека од праха земаљскога, и дуну му у лице дух животни; и поста човјек душа жива. Знаш ли добро шта означавају речи посредно и непосредно? Посредно, дакле, од земље, створио је Бог тело, а непосредно, од Себе, удахнуо је у њ дух животни. Тако је човек постао душа жива. И тако је човек привидно ствар, али ствар са духом животним у себи, који је непосредно од Творца. Тим духом животним држи човек везу са самим Створитељем својим и са свуколиким небеским духовним светом, који је око Створитеља. Један пламичак, који личи на вечни пламен Божанства. Иако телом гмижемо по земљи међу инсектима ми смо тим пламичком везани с највишим небесима и вечношћу. Душа жива у телу, непрестано подржавана и оживљавана оним божанским дахом животним, то и јесте живот човечији. Практично говорећи: духовни живот јесте наш непрестани труд, да се удостојимо оног божанског даха у нама. Зашто да се трудимо и удостојавамо? Зато што је то нама Творац даровао од Себе. Нико од нас није то ни купио ни платио, него нам је вечна Љубав то даровала. Дар се истина не плаћа ничим. Зато је дар – дар. Али онај ко прима дар, и то тако драгоцен као што је живот, мора се бар показати достојан тога дара. Како да одговоримо Богу љубављу на љубав, и како да се покажемо достојни оног божанског дара, о томе постоји велика наука, која се назива духовном науком. То је наука над свим осталим наукама, као што је и животни дах Божији над свим стварима. Та наука није од телесног човека него од самога Светога Духа Божијега. Дародавац најдрагоценијег дара сам је научио људе како да се удостоје тога дара. Ако желиш ући у ту светлу и слатку науку, нека је благословена жеља твоја. Мир ти и радост од Господа Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 16 минута, Јанко рече Јеси видео своје питање? Ту је и одговор. Није Бог откинуо парче свог Духа, него створио... Тако сам и ја мислио као млад... Ал' схвати човек да је у заблуди... Stvorenost ne isključuje besmrtnost.Već pomenuh anđele. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Ako besmrtnost duše nije dogma PC šta će onda u dogmatici sv.Justina? Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 56 минута, Kratos рече Sti čitao nekad dogmatiku Pravoslavne Crkve od ave Justina?Tamo imaš jedan odeljak koji se zove smrtnost tela i besmrtnost duše. Mislim da psolednjih dana ne znaš šta govoriš i ne liči to na tebe. Verovatno je posledica teme o feminizmu Dakle ne postoji pravoslavna dogmatika koja tvrdi da je duša besmrtna po prirodi, čak šta više ne postoji ni čovek na ovoj zemaljskoj kugli koji bi sebe nazvao Hrišćaninom a da tvrdi da je duša besmrtna po prirodi. kopitar and Жика је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 1 hour ago, Јанко рече пре 2 часа, Kratos рече Ne može.Jer oduvati dušu znači da bi Bog oduvao deo sebe.A to je nemoguće. Душа није део Бога. То је јеретичко размишљање. Ако је део Бога онда је вечна по природи а Васкрсење бесмислено. Kako Bog razume dušu ako je nema? I opet, zašto duša ne bi mogla biti večna po prirodi, čemu njeno postojanje u čoveku? Indijancima sa Manituom je mnogo lakše živeti. Кратос and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 12 минута, bambika рече Kako Bog razume dušu ako je nema? I opet, zašto duša ne bi mogla biti večna po prirodi, čemu njeno postojanje u čoveku? Indijancima sa Manituom je mnogo lakše živeti. Ja ne znam šta indijanski manitu kaže ali znam da im je on priredio (stvorio) večna lovišta a ne da su večna lovišta po prirodi stvari oduvek tu. Dakle stvorio im je, napravio, ugotovio, kao što ti ugotoviš svoj dom a kad se tvoje dete tu rodi to jeste njegovo prirodno stanovište ali nije deo njegove prirode, jer to dete može i u neki drugi dom. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 сат, Рапсоди рече А зашто мора да прихватимо то стање ствари. Може да буде бесмртна по природи, а створена. Зашто да не, где се сетенца бесмрности по природи коси са човечијом, а где са Божанском логиком. Све што је створено је бесмртно по природи или ако ти је лакше по љубави Божијој. Али то не значи да ако нема крај, нема и почетак...Зашто је то тешко схватити... Колико сам ја схватила, када се каже да је нешто бесмртно по природи, онда значи да је одувек бесмртно, значи да постоји као такво од минус до плус бесконачно, одувек и заувек. Такав је једино Бог. Бесмртно по благодати би онда било оно што је Бог створио као бесмртно. Дакле ми потојимо (0;+бесконачно), нисмо постојали одувек него од тренутка постања. Значи да је душа бесмртна по благодати зато што није таква сама по себи већ по милости Божијој. Нама је то, бар мени, природно да ће душа постојати и после смрти. Не могу да појмим коначну смрт када више нећу осећати, бивствовати... Тако да мислим да је то само ствар терминологије. Ако нисам добро разумела, нека ме неко исправи. Јанко and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Бесмртна по природи=нестворена. Створена=смртна по природи. Од Бога створена+да вечно постоји=смртна по природи+бесмртна по благодати. Јасније, @Рапсодија ? Ayla , Жика, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Јанко рече Бесмртна по природи=нестворена. Створена=смртна по природи. Од Бога створена+да вечно постоји=смртна по природи+бесмртна по благодати. Јасније, @Рапсодија ? Sent from my 5010D using Pouke.org mobile app Ono što joj nije jasno jeste da je stvorena da ne greši ali ne i da je bezgrešna po prirodi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 4 часа, Јанко рече То да душе ЧЕКАЈУ након смрти никако није догматика, тј да за њих тече време. Jasno je da za njih vreme ne tece kao za nas ovde, ali je isto tako jasno i da ne dostizu Vaskrsenje pre nas, o tome Crkva svedoci nedvosmisleno. пре 4 часа, Јанко рече Мој теологуменон је да "време" другачије "тече" за свете (који учествују у животу овог века из "оне" стварности) а другачије за обичну "уснулу" рају. Ja se tu ne bi slozio. Bivalo je ne malo puta da se preminuli srodnici javljaju bliznjima koji su blizu upokojenja, srodnici koji nisu u kalendaru svetih. Dakle, bice ipak da za njih sve vazi isti arsiin u nacelu, s tim da su jedno oni koji vec blazenstvuju (ne u punoci), a drugo su oni koji ne blazenstvuju (iako imaju jos sanse). Ali dobro, misljenje je misljenje, na tome i da zavrsimo taj deo price. пре 4 часа, Јанко рече Рекох, једино где се помиње чекање Васкрсења мртвих је у Символу вере који изговарају (и за њих има то значење чекања) живи, људи у току времена... Ja bi rek`o da Simvol vazi van vremena kao i u vremenu, jer je jedna vera jedne Crkve u jednog Bogocoveka. пре 4 часа, Јанко рече Али они - свети - су већ прешли из смрти у живот, и не иду на суд!? Negde sam citao jos pre da Oci ovoj reci pripisuju sasvim drugacije tumacenje - ne idu na privremeni sud, ne na onaj Konacni i jedinstveni. ... Well, sve u svemu, idemo u krug, kao i uvek do sad. Јанко and Чунга Лунга је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 1 hour ago, obi-wan рече Bivalo je ne malo puta da se preminuli srodnici javljaju bliznjima koji su blizu upokojenja, srodnici koji nisu u kalendaru svetih. Знаш ли да ли постоји неко црквено учење везано за ово? Знам за неке случајеве, где су људи тврдили да виде њихове ближње или чак свете како стоје поред њих. Или да предосећају смрт, у смислу да се жале да нешто нису стигли да ураде (иако никоме другом није падало на памет да ће умрети у скоријој будућности). Да ли је могуће да душа осећа да је време да пређе и да види ближње који је дочекују (наравно да не мислим да покојници имају своје земаљско тело, него их они само тако перципирају)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 сат, obi-wan рече Negde sam citao jos pre da Oci ovoj reci pripisuju sasvim drugacije tumacenje - ne idu na privremeni sud, ne na onaj Konacni i jedinstveni. Kakav privremeni sud? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 3 часа, Lady Godiva рече бесмртно, значи да постоји као такво од минус до плус бесконачно, одувек и заувек. Ne.Besmrtno,kao što i sama reč kaže,znači jednostavno samo da ne može da umre.Nodeath nature.Ovo od plus i minus beskonačno,oduvek i zauvek se već odnosi na večnost,A nju samo Bog ima,a sve što je stvoreno ima svoj početak u vremenu pa i duša koja zbog svog neposrednog porekla od Boga je pak besmrtna po prirodi ali ne i večna,jer ne postoji oduvek.Kao prava i poluprava,matematički rečeno.Bog je prava,nema ni početak ni kraj,večan je ,duša je poluprava ima svoj početak u večnome(tačka na duži) ali ne svoj kraj,beskonačna je(besmrtna). Malo isfolosofirah al to je to otprilike i ukratko. Ayla , Lady Godiva and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 часа, Јанко рече Бесмртна по природи=нестворена. Stvoreno je nestvorena.Besmrtnost je njena priroda ali ne i večnost. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука