kopitar Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 1 минут, Kratos рече Rajsko stanje blaženstva duše u prisustvu Božijem.Ti beše si katolik? Stanje blaženstva je kad je neko trudan. I što ćeš snjim...Onda ti Bog netreba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 2 минута, kopitar рече Stanje blaženstva je kad je neko trudan. I što ćeš snjim...Onda ti Bog netreba. To možda u rvatskom rećniku.Kako mi ne treba kad je izvor blaženstva prisustvo Božije?O čemu ti šričaš? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 23 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa eto u duhu misionarenja ti postavi ovde neko objašnjenje ili link ka objašnjenjima. Lako se nalazi. Mozda kasnije, postavim neka prikladna objasnjenja. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 7 минута, Kratos рече To možda u rvatskom rećniku.Kako mi ne treba kad je izvor blaženstva prisustvo Božije?O čemu ti šričaš? Ti bi dio svoga rajskih stanja blaženstva ..I da te puste na miru . Nešto ti fali u toj priči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 2 минута, kopitar рече Ti bi dio svoga rajskih stanja blaženstva ..I da te puste na miru . Nešto ti fali u toj priči. Ne mogu da odgovaram na glupe insinuacije i inputacije na moje odgovore. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 6 минута, Kratos рече Ne mogu da odgovaram na glupe insinuacije i inputacije na moje odgovore. Idi bre srci pesak... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 Управо сада, kopitar рече Idi bre srci pesak... Plićak od odgovora Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 Nasao sam, cini mi se, prikladan citat, recimo, o prvom Raju. Sozercanje je od sv.Jovana Damaskina , Istocnik znanja. Damaskin je odlican reprezent, svetootackog ucenja. Kao neka trudoljubiva pcelica, skupio je u ovoj svojoj knjizi i predstavio, zaokruzno ucenje otaca o svim mogucim pitanjima koja se ticu hriscanske vere. Evo, sta se kaze o boravku prvih ljudi u Raju : "Пошто је Бог намеравао да, од видиве и невидиве твари, сазда човека по своме образу и подобију, као некаквог цара и господара целокупне земље и свега што је на њој, уредио је унапред за њега нешто као царски дворац, како би овај боравећи у њему, живео блаженим и срећним животом. Α το је божански рајски врт, који је Божијим рукама засађен у Едему, и који је ризница сваке радости и весеља. Јер реч "Едем" означава изобиље. Био је, наиме, на истоку и налазио се на већој висини од целе земље, имао је благу климу и био је обасјан најтананијим и најчистијим ваздухом, засађен увек зеленим биљем, препун мириса, испуњен светлошћу која превазилази сваку машту, и пун сваке чувствене красоте и лепоте, било је то истински божанско место и достојно пребивалипгге онога који је створен по образу Божијему.... .....Дрво живота, међутим, било је дрво које је имало животодавну енергију, али од њега су могли јести само они који су достојни живота и не подлежу смрти. Неки су рај замишљали чувственим, а други, опет, умственим. Мени се, међутим, чини да, као што је човек створен истовремено и чувственим и умственим, тако је и његов најсветији сасуд створен истовремено и чувствен и умствен, те има двоструко обличје: јер човек је, као што смо то већ казали, телом био настањен у најбожанственијем и прекрасном простору, док је душом пребивао на узвишенијем и још краснијем месту, пребивајући у Божијем станишту и имајући Њега као свеславну одежду. Одевен је био у Његову благодат и наслађивао се јединственим преслатким плодом, гледањем у Њега, као неки други анђео, и тиме се хранио, тако да је оно достојно названо дрветом живота; јер сладост божанског заједничарења онима који се Њиме причешћују предаје живот који се не прекида смрћу." Mislim, da je ovakvo vidjenje raja, napisano dubokim sorzecateljnim stilom, i da kada se cita, mora se citati sa misaonim udubljiveanjem u sliku koju sv.Jovan daje o prvom raju. Благовесник and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 20, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2017 On 19.1.2017. at 18:24, Bokisd рече Mislim, da je ovakvo vidjenje raja, napisano dubokim sorzecateljnim stilom, i da kada se cita, mora se citati sa misaonim udubljiveanjem u sliku koju sv.Jovan daje o prvom raju. Jeste duboko je I to bas kako meni odgovara jer svetitelj kaze neko misli da je covek samo telesan a neko da je samo dusa a ja (svetitelj) kazem da je I jedno I drugo, te ne moze biti samo jedno. kopitar and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 On 19.1.2017. at 16:06, Bokisd рече Kako nema vremena za mrtve ? A, cekanje Vaskrsenja ? Gde je onda, covek, posle smrti ? Nestaje, spava ili nesto trece ? Ne razumem, vasu logiku stvari, koje se ticu vecnosti i vaskrsenja ? "Чекам Васкрсење мртвих и живот будућег века" изговарају они који још обитавају у времену, тј ми живи. Упокојени не чекају. Тамо нема времена... Невероватно колико просторно-временских атрибута дајете вечности. "Када", "где"... Када Христос каже " небо и земља ће проћи", на шта мисли? Почетак стварања... Како ће небо проћи? Заиста, "доћи ће време И ВЕЋ ЈЕ НАСТАЛО" збуњује оне који су чврсто везани за време и временски ток, напред-назад. Јер, како је настало ако Христос још није страдао ни васкрсао? Ако хоћете ум да вежете за небо, прво изађите из времена. Онда ће вам бити јасно како се Христос са Богородицом јавља у витлејемској пећини пастирчету Давиду (!!!), како Адам и Ева разговарају и гледају Бога кога нико никад није видео, како је разбојник поранио два дана у рај... П.С. Није Мојсије узнесен у телу. Умре на уласку у Обећану земљу. "Tamo daleko", Paradoksologija and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 On 19.1.2017. at 16:14, Bokisd рече Deluje pomalo, da spamujes stvar , kolega VSB. Mislim, da svi to znaju na forumu. Netrulezna tela , treba da dobijemo. Мојсије је мртав. Живео Мојсије! Мојсије је жив? Тек ће да оживи? Христос прича са Мојсијевим духом(!!!) или Мојсијем? Или нам показује своју синтезу прошлост-садашњост-будућност на Тавору? Ко реши Мојсија, прешао је игрицу... Paradoksologija, Volim_Sina_Bozjeg and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 On 19.1.2017. at 12:37, Bokisd рече Nije Avram bio u narucju bozijem. Nego se kaze da je ubogi Lazar bio u narucju Avramovom, to jest, tamo gde je i Avram. Ne vidi se da je neko od njih posedovao telo. "Тада повика: оче Аврааме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду(!!!) и да ми расхлади језик(!!!), јер се мучим у овом пламену." П.С. Како да га пошаље браћи без тела? Да испрепада људе? Ко ће веровати прикази више него човеку? Јесте поучна прича, ал' ви је баш оголисте од икаквог дубљег значења и поруке. Бог се спрда са људима и лаже их да тамо имају некакви прсти, па вода, па језик... То је само метафорички приказ дубине патње. Или није само то? "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 On Saturday, January 21, 2017 at 0:20, Volim_Sina_Bozjeg рече Jeste duboko je I to bas kako meni odgovara jer svetitelj kaze neko misli da je covek samo telesan a neko da je samo dusa a ja (svetitelj) kazem da je I jedno I drugo, te ne moze biti samo jedno. Kaze Damaskin, neki su smatrali. Nije bas jasno, da li je mislio na hriscanske oce ili na neku drugu grupu ljudi. Postojali su oci, koji su prirodu raja, tumacili duhovno, ali, nisu odbacivali i realnost raja. Drugi oci su tumacili realnost, tj. fizicku pojavu raja, ali, nisu odbacivali ni duhovnu komponentu raja. Jer, ako kazemo da je covek samo telesan, onda, ukidamo duhovnu i umnu komponentu u coveku. Ukidamo stvaranje coveka 'po slici i podobiju' bozijem, sto je duhovna komponenta kod samog cina ( stvaranja ). Ako kazemo da je covek samo dusa, onda ulazimo u cisti svet ideja i metafizike, bez materije , koji je slican nekim filososfskim sistemima starih Grka. Sto je naravno, suprotno hriscanskom ucenju i vodi u neka gnosticka ucenja i sekte. Zbog svega toga, Damaskin objasnjava da je u coveku prisutna i duhovna i cuvstvena komponenta. Eto, on ne odrice i cuvstvenu komponentu raja, ali, u prvoj recenici kaze.....Drvo zivota, je davalo zivotodavnu energiju, sto je cisto duhovna komponenta,.....i, opet, ne odrice , ni cuvstvenu komponentu. Neko ko bi procitao samo ovu recenicu, svrstao bi Damaskina u one, koji Raj tumace, samo po duhovnoj strani price. A, recenicu kasnije, prihvata Raj kao i cuvstven i duhovan. Ako stvari ne postavimo u svoj kontekst i ne primamo ih, po sustinskom i smislenom tumacenju, onda, necemo moci razumeti sta je sv. Jovan hteo tacno da kaze. Pricali smo o tome VSB, da se ne hvatamo bas za svaku rec i recenicu. Moramo malo citati i izmedju redova ...... Malo si zaboravio. Medjutim, postavlja se pitanje, da li je ta cuvstvena komponenta , sam Raj i covekovo telo, slicno ili isto po kvalitetima i sustini, sa telima koje imamo, mi ljudi, danas ? Nastavicu u sledecem postu . ( prevelik bi bio ovaj post ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 5 часа, Јанко рече Ако хоћете ум да вежете за небо, прво изађите из времена. Nemam vremena da pisem nasiroko, a nesto nemam ni volje, ali cu kratko da se osvrnem na ovaj deo. Sta to znaci "prvo izadjite iz vremena"? To u najmanju ruku zvuci/izgleda kao da ti to znas vec sasvim pouzdano brate. A ne moze da bude tako. Pre ce biti da upravo i taj "izlazak iz vremena" svi mi i dalje promisljamo tako sto koristimo kategorije vremena, jer takvim zamisljanjem/razmisljanjem dolazimo do apsurdnih zakljucaka da je Eshaton u stvari postojao oduvek, i da je citavo vreme i istorija naseg spasenja u stvari nekakva virtuelna stvarnost. I zasto je problem da duse cekaju opste Vaskrsenje? To sto su duse (= ljudi, licnosti) izasle iz ovog vremenog zivota uopste ne mora da znaci da im je vreme kao pojam izbrisano iz svesti, prosto ga dozivljavaju na drukciji nacin. Previse je te mislene gimnastike, e da bi se samo opravdalo jedno klimavo stanoviste, protiv kojeg - uzgred budi receno - stoji sama stvarnost, sa brojnim primerima i (doslovce!) dokazima da dusa nadzivljava smrt tela, i u tom privremenom stanju ceka Vecnost. Ne, ne pricam samo tebi, nego koristim ovu poruku da se malo nadovezem na opstu pricu, koju inace drobimo vec godinama, uglavnom u krug. Inace, nisam imao strpljenja da citam prosle strane, pa ako je nesto vec receno ili sam nesto omasio, to uracunajte u rok sluzbe... Ivan Marković, Кратос and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 4 часа, Јанко рече Како да га пошаље браћи без тела? Да испрепада људе? Ко ће веровати прикази више него човеку? Posle ovih stvari dođe Avramu reč Gospodnja u utvari govoreći: Ne boj se, Avrame, ja sam ti štit, i plata je tvoja vrlo velika. (1. Mojsijeva 15:1) I Bog reče Izrailju noću u utvari: Jakove! Jakove! A on odgovori: Evo me. (1. Mojsijeva 46:2) I reče im: Čujte sada reči moje: prorok kad je među vama, ja ću mu se Gospod javljati u utvari i govoriću s njim u snu. (4. Mojsijeva 12:6) Kako se Bog javio svojoj ,,braći,, bez tela? El Bog ovde plašio ljude jer se javlja bez tela? Ne znam.valjda ljudi kojima materija nije jedina realnost,duhovni ljudi. Дијана. and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука