Jump to content

Синиша Ковачевић: „То што у БГ дође, дође да јефтино **** , лоче и крка..Треба ли ти такав туризам, престонице?

Оцени ову тему

Снежана

Препоручена порука

Синиша Ковачевић: „То што у БГ дође, дође да јефтино је*е, лоче и крка..Треба ли ти такав туризам, престонице?

3. јануара 2017.

images-696x358.jpg

Повод за ову причу је порука на Твитеру српског драматурга и професора Академије уметности Синише Kовачевића, који је написао:

– То што у Београд дође, дође да јефтино је*е, лоче и крка. Није ту због музеја, лепоте тргова, фестивала. Треба ли ти такав туризам, престонице? Цитат – цитирао је Kовачевић, што не значи аутоматски да дели овај став.

Ова порука је запалила интернет и изазвала полемику међу Србима. Да ли смо ми заиста “европски Тајланд?” Да ли заиста служимо странцима да дођу код нас да се иживе за мале паре, а потом оду и причају најгоре о нама? Или, да нас у најмању руку исмевају? Чак и да нам се не ругају, сигурно да овакве негативне конотације Србији нису потребне. Али да ли смо ми уопште у позицији да бирамо?

Истина је, можда, и на једној и на другој страни. Иако још нема званичних података колико је странаца било за Нову годину у Београду и колико су пара оставили, пред дочек се спекулисало да ће се у Србији од страних држављана слити сума од 24 милиона евра.

Па, сад, да ли ће они за те паре да “кркају”, имају секс, или лочу, њихова је ствар. Нису они криви што је Србија, за њихове стандарде, јефтина земља.

А, тачно је и да би било много лепше када би странци долазили у Србију да гледају музеје, природне лепоте, изложбе, разне културне манифестације… Али Србија и Београд још нису на европској културној мапи бар кад је у питању мас-туризам.

На страну ова прича о томе да ли је добро да имамо такав туризам или не, тешко да ћемо се икад сложити око нечега, као народ. Чини се да би Срби, када би се полемисало о томе да ли треба да се увезе куга или не, пола гласало “за”, а пола “против”…

http://patriot.rs/sinisa-kovacevic-to-sto-u-bg-dodje-dodje-da-jeftino-jee-loce-i-krka-treba-li-ti-takav-turizam-prestonice/

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

По његовом сценарију је и Свети Сава то исто радио на српском двору.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дејан-Марковић рече

По његовом сценарију је и Свети Сава то исто радио на српском двору.

Да, па? умеш ли да направиш разлику између "сценарио" и живот, у осталом није Ковачевић већи светитељ од Саве, он својим сценаријом не може да унизи његову светост.

А.М.

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo mi je ovo kada kaze "da dodju da viede muzeje...". Mislim Srbija ima da ponudi muzeja da se zaledis. Ne znam koja to zemlja privlaci turiste sa glavnim motivom da idu da posjecuju muzeje. Mozda Luvr u Parizu, ali i Luvr je kao i za vecinu turista samo usputna stanica. Beogradski turizam je ono sto Beograd ima trenutno najboilje da ponudi, sta da se ocekuje od stranaca kada je i domacim ljudima prvi sinonim za Beograd dobar nocni zivot, jeftina hrana i pice. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Снежана рече

Да, па? умеш ли да направиш разлику између "сценарио" и живот, у осталом није Ковачевић већи светитељ од Саве, он својим сценаријом не може да унизи његову светост.

Није унизио светост, већ је оскрнавио. 

Ако му није сметало да Свети Сава, по његовом сценарију, изводи такве исте баханалије, зашто му смета да то раде странци који долазе у БГ? 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Дејан-Марковић рече

Није унизио светост, већ је оскрнавио. 

Ако му није сметало да Свети Сава, по његовом сценарију, изводи такве исте баханалије, зашто му смета да то раде странци који долазе у БГ? 

извини, али ја просто не разумем твоју логику, како можеш да упоређујеш позоришну представу са чињеницом да нам је држава као макро који нас јефтино и уличарски подводи странцима.

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Снежана рече

извини, али ја просто не разумем твоју логику, како можеш да упоређујеш позоришну представу са чињеницом да нам је држава као макро који нас јефтино и уличарски подводи странцима.

Па зато што је С.К.  одгајен, школован и васпитан у комуњарском времену и духу, а сада наступа са позиције салонског националисте, коме у суштини искључиво сметају СТРАНЦИ.

Човек који је Растка Немањића представио као курвара, пијанца и олоша, нема никакво право да прича о "моралу престонице".

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан-Марковић рече

Па зато што је С.К.  одгајен, школован и васпитан у комуњарском времену и духу, а сада наступа са позиције салонског националисте, коме у суштини искључиво сметају СТРАНЦИ.

Човек који је Растка Немањића представио као курвара, пијанца и олоша, нема никакво право да прича о "моралу престонице".

Ja ipak mislim da nisi dobro razumio sta je Kovacevic htjeo reci. Ne smetaju njemu stranci vec vrlo nekvalitetan da tako kazem turisticki provod kojeg oni rade. Nisu stranci uopste krivi za ono sto Srbija nema sta da ponudi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Дејан-Марковић рече

па добро, ево ти имаш сво право да причаш о моралу, али ти све време оричаш о СК, а не о томе шта је изјавио. 

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Снежана рече

па добро, ево ти имаш сво право да причаш о моралу, 

Kad se već dotakosmo morala, morala bi me izvesti negdje kada dođem...i šta mi to spremaš?

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Снежана рече

а не о томе шта је изјавио. 

Изјава му је чист популизам и генерализовање екс-комуњарског-салонско-националистичког типа. Довољно је прошетати Београдом, па ћеш видети да огроман број странаца посећује и Храм Светог Саве, Калемегдан или музеје (додуше који раде). Говорити да Србија или Београд немају шта да понуде "културном" туристи је бесмислица.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ayla рече

Kad se već dotakosmo morala, morala bi me izvesti negdje kada dođem...i šta mi to spremaš?

Što nisi došla da nam vidiš osvetljenje, Bugari ko moljci, privlači ih svetlost :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ayla рече

Pa niste valjda sada u mraku?

Šta sam to propustila?

Vala ništa :smeh1:.

Sirotinjo, look something shiny :smeh1:. Znaš kad dete kuka pa mu zveckaju ključevima jer sijaju, e to je Bg za Novu Godinu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...