Jump to content

Питање у вези са постом и причешћем

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sam cak cuo da i mi muskarci ne bi smeli da taj dan uzimanja pricesca negde pustimo krv, povreda,posekotina ili sta slicno.

On 3. 1. 2017. at 0:26, Православље_95 рече

Помаже Бог! Будући да ми је ово први пост, који ћу, уз Божију помоћ ,,испоштовати'', имам пар питања, која су за мене јако битна:

1) Пре пар дана сам грешком појео залогај пецива у чијем спремању су била коришћена и јаја. Нажалост, постао сам свестан тога тек након што сам појео тај залогај, али сам истог момента оставио и наставио пост. Да ли могу да се причестим, или да само испостим до краја без причешћивања?

2) Опет је незнање у питању. Нисам знао да током поста постоје одређени дани када се пости на води, а кад на уљу, те сам постио само на уљу. Исто питање као и изнад - да ли могу да се причестим? 

3) Уколико сам достојан Светог причешћа, колико дана пре истог треба почети пост на води?

Схватам ја да је поента у покајању, борби са страстима, али опет, муче ме ове ствари, јер сам, ето, направио две грешке из незнања и несмотрености. 

Expand  

1. Kad nehotice pogresis nastavljas da postis, naprosto to nije tvoja zelja, jednostavno nisi namerno.

2. Da postoji tipik, kod mene kod parohijskog svestenika njegov nacin je da vernik posti bar nedelju dana na vodi pre pricesca,ako ne nedelju onda bar nekoliko dana.

3. Mi gresni ljudi nikad nismo dostojni Svetog pricesca, ali miloscu ga primamo u nadi da nam nece biti na osudu.

4. Savet kao i sto su drugi dali pitaj duhovnika, parohijskog svestenika ili onog kod koga se pricescujes...ovo je praksa kod mene bar.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2017. at 0:26, Православље_95 рече

Помаже Бог! Будући да ми је ово први пост

Expand  

Bog ti pomogo, i nek ti na zdravlje i spasenje bude ova prva, i svaka sledeca pricest!

On 3. 1. 2017. at 11:17, Драгана Милошевић рече

Без обзира шта ти овде саветујемо, најбоље је питати парохијског свештеника

Expand  

tacno tako :dobro:

On 7. 1. 2017. at 12:39, Џуманџи рече

Може, наравно

Expand  

Bolje reci, ja tako radim, nego moze naravno :) 

On 10. 1. 2017. at 0:40, Живана рече

Jedino sto mislim da za Pricesce u opste nije vazna telesna(ciklus je funkcija tela isto kao i drugi procesi ciscenja kao sto je znoj na primer) vec duhovna cistota

Expand  

Sve je vazno(i duhovno i telesno, jer jedno bez drugog ne ide)naravno u skladu sa mogucnostima/situacije  osobe koja posti

Lepo je kazivao Sv.Vl.Nikolaj "..ako ti neko kaze,nije greh u jelu nego u zlu delu, odgovori mu da zlo delo dolazi od neumerenog jela i pica"

Isto tako, sto se tice uzdrzavanja od seksa(telesne strasti) tokom posta.

I nije isto ciscenje zene krvlju/ciklusom i znojiti se.

Kod nas u parohiji,nasi svestenici ne pricescuju zene koje imaju ciklus, a kad se zena ispoveda/pred pricest, treba obavestiti svog svestenika da ima ciklus.

Licno, ne znam ni jednu parohiju(a poznajem mnogo parohija i njihovih parohijanki, kako ovde tako i u srbiji) gde se moze pricestiti ako imas menstruaciju.

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2017. at 14:13, ines рече

Vi imate svoje mišljenje koje ja poštujem i ja sam tako eto mislila dok mi se to nije dogodilo...znate kad čovek oseti nešto na svojoj koži drugačije onda razmišlja nego pre o nekim stvarima...svako dobro od Gospoda vam želim!

Expand  

Такође поштујем Ваше мишљење да ме не схватите погрешно. Мада нисам успела да схватим суштину, али опет разумем да је тешко пренети неки тако дубоко индивидуални унутрашњи доживљај речима. 

Мој став се сасвим подудара са овим текстом

иако морам признати да сам се до сада увек уздржавала од Причешћа у том периоду због смирења јер је свештеник тако благословио, али лично према својој савести не видим никакав смисао у томе па  сам зато питала.

У сваком случају  хвала на Вашем искуству и такође  Вам желим свако добро од Господа.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2017. at 15:01, МилошБГ рече

Ja sam cak cuo da i mi muskarci ne bi smeli da taj dan uzimanja pricesca negde pustimo krv, povreda,posekotina ili sta slicno.

Expand  

A šta recimo u ratu, kad ranjeni borac umire i pored sebe ima sveštenika i želi da se pred smrt pričesti? A krv otiče kap po kap. U nepovrat...

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2017. at 8:19, st.anger рече

A šta recimo u ratu, kad ranjeni borac umire i pored sebe ima sveštenika i želi da se pred smrt pričesti? A krv otiče kap po kap. U nepovrat...

Expand  

Ne znam. No znam da to sto sam izrekao jesam cuo negde da ne valja, e sad gde i kako i od koga ne znam, samo znam da sam se jednom pricestio i nekako povredio i raskrvario koleno i da mi je dosla ta misao o tome da sam to cuo...i skoro sam mislio da je to neka glupost i eto prosta neka verovanja neukoga naroda, ali eto slucajnosti bas pre neki dan prvi put odgledah film o Igumaniji Fevroniji iz Pecke Patrijarsije i tu je Mitropolit Amfilohije pricao o pricescivanju 

47:22

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Жене када имају циклус неби требале да се причешћују из сљедећег разлога:

Ми дакле причешћујући се примамо Тијело и Крв Христову. Крв Христова улази у нашу крв.

Будући да жене у току циклуса губе одређену количину крви, ако би се причестиле и Христова Крв би отекла из тијела.

Ако би се порезали у времену од око 12 сати од причешћивања важно је покупити крв и запалити вату, фластер или нешто друго чиме смо купили крв.

То се ради из истог разлога зашто се пази приликом причешћивања. Нпр. ако се проспе мало причешћа (беба испљуне или сл.) свештеник то полиже са пода...

Све то да се не би скрнавила Светиња.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Pouke.org mobile app

Слава Богу.

Подели на овим сајтовима

Немојте браћо омаловажавати тако пресвету тајну дајући јој тако профан карактер. Ми Христа скрнавимо, мучимо и разапињемо својим гресима и нечистотама а не телесним ранама. Колико мноштво мученика су данима извођени на губилишта и мучени и рањавани на разне начине, а ноћу су им долазили свештеници у тамнице и причешћивали их, или им је неко од верних доносио дарове па су се сами причешћивали, јер је тада постојала таква пракса.

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2017. at 7:46, Дијете Божије рече

Ми дакле причешћујући се примамо Тијело и Крв Христову. Крв Христова улази у нашу крв.

Будући да жене у току циклуса губе одређену количину крви, ако би се причестиле и Христова Крв би отекла из тијела.

Ако би се порезали у времену од око 12 сати од причешћивања важно је покупити крв и запалити вату, фластер или нешто друго чиме смо купили крв.

То се ради из истог разлога зашто се пази приликом причешћивања. Нпр. ако се проспе мало причешћа (беба испљуне или сл.) свештеник то полиже са пода...

Expand  

šta je onda sa kosovskim mučenicima? Oni su se pričešćivali znajući da će umreti i da će dati krv istog dana. Dal su i oni oskrnavili svetinju?

Подели на овим сајтовима

Деликатна је ово тема...
Ја сам писао по искуству парохије у којој живим, и шта сам чуо из једног предавања оца Арсенија Јовановића из манастира Острог.
Мислим да треба пазити и поступати како сам написао у претходној поруци, али и не ићи у крајност и фарисејство.
Постоје изузеци...
Било би добро да се укључи у овај наш разговор неко од искуснијих теолога са форума па да разјасне.
Свако добро од Господа.

Слава Богу.

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2017. at 7:46, Дијете Божије рече

Expand  

и ја овако чух, па написах на једној теми, па ми Васијан (мудро) одгвори овако:

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

ciklus ne treba da sprecava nijednu zenu da se pricesti....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

а шта онима који имају парадентозу и стално микро крварење десни.....па нехотице испљуну или се траг те крви нехотице задржи на неком огриску који се баци?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Светиња се не може оскрнавити, можемо се само ми помрачити кроз слободу воље, уколико покажемо негативан однос према Христу. Сама крв Владике се са крста излила на земљу и тиме освештала сву твар. Наше уподобљавање Богу или демону се налази у опредељењу наше слободне воље. Господ је сишао у ад нимало га не окусивши ( пљенил јеси ад не искусивсја от њего- васкрсан тропар 6.-ог гласа). Јован Златоусти говорећи о томе пореди светињу(благодат Духа Светога) са светлошћу. Говори да као што светлост обасјавајући сваку твар разоткрива њен изглед,облик и друге особине сама остаје непромењена. Обасјавајући неке природне лепоте или пак некакве нечистоте или сметилишта светлост разоткривајући их сама остаје непричасна њиховој природи.

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2017. at 11:43, Матусал рече

Светиња се не може оскрнавити, можемо се само ми помрачити кроз слободу воље, уколико покажемо негативан однос према Христу. Сама крв Владике се са крста излила на земљу и тиме освештала сву твар. Наше уподобљавање Богу или демону се налази у опредељењу наше слободне воље. Господ је сишао у ад нимало га не окусивши ( пљенил јеси ад не искусивсја от њего- васкрсан тропар 6.-ог гласа). Јован Златоусти говорећи о томе пореди светињу(благодат Духа Светога) са светлошћу. Говори да као што светлост обасјавајући сваку твар разоткрива њен изглед,облик и друге особине сама остаје непромењена. Обасјавајући неке природне лепоте или пак некакве нечистоте или сметилишта светлост разоткривајући их сама остаје непричасна њиховој природи.

Expand  

У реду. И да ли си прочитао шта ти је три форумаша претходно одговорило?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...