Jump to content

Питање у вези са постом и причешћем

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Милан Ракић рече

У реду. И да ли си прочитао шта ти је три форумаша претходно одговорило?

Прочитао јесам. Не обраћам се ја никоме конкретно, него се трудим колико је у мојој моћи да изнесем православне ставове у складу са учењем наше Цркве и светих отаца па ко се где пронађе А и не разумем зашто би мени одговорили, не могу да доведем у везу њихово писање са мојим, чини ми се да мислимо исто. Горе сам написао да су изранављени и окрвављени мученици примали причешће иако им је текла крв из рана.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Матусал рече

Немојте браћо омаловажавати тако пресвету тајну дајући јој тако профан карактер. Ми Христа скрнавимо, мучимо и разапињемо својим гресима и нечистотама а не телесним ранама. Колико мноштво мученика су данима извођени на губилишта и мучени и рањавани на разне начине, а ноћу су им долазили свештеници у тамнице и причешћивали их, или им је неко од верних доносио дарове па су се сами причешћивали, јер је тада постојала таква пракса.

Извињавам се,нисам користио цитате, па овај пост може погрешно да се протумачи.Овај пост није упућен на смисао саме тајне евхаристије. Хтео сам да кажем да не сводимо тако велику тајну на димензије наше телесности и да о њој расправљамо на такав начин постављајући питања као што је ово о проливању крви у року од 12 часова итд...Нажалост имамо ситуацију да такве ствари потичу и од самих свештеника.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Дијете Божије рече

Жене када имају циклус неби требале да се причешћују из сљедећег разлога:

Ми дакле причешћујући се примамо Тијело и Крв Христову. Крв Христова улази у нашу крв.

Будући да жене у току циклуса губе одређену количину крви, ако би се причестиле и Христова Крв би отекла из тијела.

Ако би се порезали у времену од око 12 сати од причешћивања важно је покупити крв и запалити вату, фластер или нешто друго чиме смо купили крв.

То се ради из истог разлога зашто се пази приликом причешћивања. Нпр. ако се проспе мало причешћа (беба испљуне или сл.) свештеник то полиже са пода...

Све то да се не би скрнавила Светиња.

Аха, значи Тело и Крв кроз уста, ждрело, једњак, желудац дођу у крвоток. А како то бива?  Да ли се кроз танко црево апсорбује Светост и трансферује директно у крв? Мислим, нисам баш учила те биологије и медецине, па ми није најјасније.

И занима ме још нешто, пошто сам добровољни давалац крви, смем ли дати крв после причешћа? Ако не, колико дуго после причешћа не бих то смела, колики је "рок трајања" Тела и Крви? Шта ако нпр та крв оде некрштеној особи?

И још само ово...

Како се то скрнави Светиња? Зар се Исус оскрнавио када га се дотаче крвоточива жена? Може ли Онај који је без греха постати грешан, оскрнављен и упрљан? 

Унапред хвала на одговору.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Матусал рече

Прочитао јесам. Не обраћам се ја никоме конкретно, него се трудим колико је у мојој моћи да изнесем православне ставове у складу са учењем наше Цркве и светих отаца па ко се где пронађе А и не разумем зашто би мени одговорили, не могу да доведем у везу њихово писање са мојим, чини ми се да мислимо исто. Горе сам написао да су изранављени и окрвављени мученици примали причешће иако им је текла крв из рана.

Очигледно НИСИ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisha рече

а шта онима који имају парадентозу и стално микро крварење десни.....па нехотице испљуну или се траг те крви нехотице задржи на неком огриску који се баци?

Господ је рекао ,, Дух дише где хоће и глас Његов чујеш, а не знаш откуда иде и куда одлази,,. Дух Свети је самовластан, он је Цар Небески и Дух Истине, Утешитељ. Он обитава тамо где хоће. Свештеник умољава благодат да сиђе на дарове, а не поставља се јуридички наређујући Духу Светоме. Дух постоји у простору у коме он сам жели да се пројављује. Ми смо сви везани за Духа као животодавца и једино нас може оскврнити наша нечистота или намерно деловање противно Богу, а никако случајна и спонтана радња.

Рационалистички гледано Дух Свети по своме свезнању може да изузме своје присуство из оних честица које ће бити изложене ненамерном скрнављењу.

Подели на овим сајтовима

Патријарх Павле, св. Дионисије Александријски и многи други тврде да жене не требају да се причешћују у време циклуса, док св. Григорије Двојеслов и многи други тврде супротно.
То значи да Црква нема строго одређен став по овом питању као ни по нпр. питању митарстава.
Тако да нека се свако причешћује по благослову свог духовника/пароха.
Мислим да нема потребе да више дискутујемо​ на ову тему.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Pouke.org mobile app

Слава Богу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дијете Божије рече

Патријарх Павле, св. Дионисије Александријски и многи други тврде да жене не требају да се причешћују у време циклуса, док св. Григорије Двојеслов и многи други тврде супротно.
То значи да Црква нема строго одређен став по овом питању као ни по нпр. питању митарстава.
Тако да нека се свако причешћује по благослову свог духовника/пароха.
Мислим да нема потребе да више дискутујемо на ову тему.

Наравно да нема потребе јер си управо негирао своју претходну поруку која је, да те подсетим, гласила:

пре 6 часа, Дијете Божије рече

Жене када имају циклус неби требале да се причешћују из сљедећег разлога:

Подели на овим сајтовима

Опрости сестро, надам се да си прочитала шта сам написао у овом форум посту:

Деликатна је ово тема...
Ја сам писао по искуству парохије у којој живим, и шта сам чуо из једног предавања оца Арсенија Јовановића из манастира Острог.
Мислим да треба пазити и поступати како сам написао у претходној поруци, али и не ићи у крајност и фарисејство.
Постоје изузеци...
Било би добро да се укључи у овај наш разговор неко од искуснијих теолога са форума па да разјасне.
Свако добро од Господа​.

Дакле, писао сам о своме мишљењу засновом на мишљењу оца Арсенија.
После су неки форумаши поставили занимљива питања и закључке који су ме подстакли да мало истражим овај проблем.
Па сам увидио да Црква нема строго одређен став о овоме. Тако да сам променио мишљење.
Мир вам и радост од Господа.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Pouke.org mobile app

Слава Богу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Дијете Божије рече

Опрости сестро, надам се да си прочитала шта сам написао у овом форум посту:

Дакле, писао сам о своме мишљењу засновом на мишљењу оца Арсенија.
После су неки форумаши поставили занимљива питања и закључке који су ме подстакли да мало истражим овај проблем.
Па сам увидио да Црква нема строго одређен став о овоме. Тако да сам променио мишљење.
Мир вам и радост од Господа.

Драго ми је да си спреман да саслушаш и промениш мишљење, ако чујеш довољно добре аргументе. На крају крајева, тако човек и учи. Бар на овом форуму има свештеника, теолога, атеиста, не/црквених људи различитих ставова и интересовања, безброј тема и текстова који нам у томе помажу.

Свако добро. И добро дошао на форум. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...