Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 15 часа, grigorije22 рече

I jos samo da citiram: Bog nije stvorio smrt niti se raduje propasti zivih. Ovaj Biblijski citat se uvek koristi kao dokaz da pre Adamovog pada na Zemlji nije postojala smrt.

Наравно да смрт није неки божански зли план и не радује се пропасти створења, али је установио један поредак живота који имплицира смрт, али је све подређено централној идеји живота у Христу, када ће се људско ограничено биће преобразити у њему. Није Бог створио човека да би трајао у неком лепом стању и лешкарио у хладовини, него га је створио са намером да буде усиновен кроз Сина Божијег. Зато је Адамов грех само модел, односно егземплум наших грехова, сваког понаособ, а не да је он увео смрт у свет. Када би једнострано и талибански посматрали: Смрт је плата за грех, онда је необјашњиво како је Марија умрла јер је она и изнад небеских сила, а оне не умиру. Ми имамо и култ светаца, и за њих велимо да су очишћени од сваког греха, тако да им је све опроштено на релацијском, моралном нивоу, али то не зауставља биологију. Липсавамо као свака друга животиња.

И да поновим, остаје чињеница да је Адам јео, али није умро. Умро је само духовно. То је антиохијска егзегеза. Александринска је другачија.   

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Јел' ти то нешто претиш?

Рекао сам само без ,,пу зека из далека''. Када се будемо срели разговараћемо као људи.

Лукави сте ви, зато вам одговара оваква кореспонденција где постајете махер. Међутим, колико год да изврдате и оправдате себе, остају ваши пулени којима, уместо да и њих преправите, да им кажете да вас нису добро разумели, аминујете такве закључке о којима вам управо говорим.

Ето то је лудница. Реците ми само зашто прелазите преко тога? Копитар и ВСБ мисле да може бити секса у есхатону, муслимани тако верују. А нисам видео да сте стриктно оповргли такву претпоставку, него сте само увели велику флексибилност.

Него, и када завршимо с овом причом, коју вероватно никада нећете подржати до краја, јер сматрате да је питање сексуалности у есхатону непознато - чиме уводите ту флексибилност, уместо да лепо кажете да секса у есхатону неће бити, не само по Предању, него да и сами подржите ту тврдњу уместо што сте рекли да вам то изазива искушење да пређете у ислам -, постоји још једна ствар коју овако желите да доведете у питање, около и наоколо.

Наиме, ви осуђујете све нас који не верујемо у вашу теорију да се светитељи јављају у васкрслим есхатолошким телима. Кажете да ми имамо ,,крњег Исуса'', а то је као што папизам тврди да су други фалични. Зато вас сада питам, на који начин мислите да имамо ,,крњег Исуса''? Да ли је по вама наш проблем што ми чекамо да Исус дође Други пут, уместо да верујемо да нас Исус и светитељи посећују из већ оствареног Другог доласка?

Не знам како објаснити боље оно што и ви сами сувише компликујете.

Ево узмимо пример који ћу сада да осмислим. На пример, моја ћерка, не дај Боже умре пре мене. Ми сада имамо такву заједницу да не може бити приснија. Дакле, ако ћерка умре и ако, хипотетички, по вашем, ћерка одмах има васкрсло тело и може се опет јављати, у чему је поента ваше тврдње да онај ко не верује у такву хипотезу верује заправо у ,,крњег Исуса''? Шта је толико битно да светитељи имају есхатолошка тела у односу на нас који још нисмо умрли?

Да ли неверовањем у вашу теорију губимо нешто од односа са светима? Да ли бих ја имао приснији однос са ћерком ако ми се ћерка јави у есхатолошком телу? Дакле, реците ми каква је то последица неверовања у вашу теорију, последица која се оцењује ,,крњим Исусом''?

Сматрам да ваша теорија не вреди. Чак и да вама такво уверење даје надахнуће, то што осуђујете друге, како чините, показује да ипак нешто није у реду. Вама није довољно што ми верујемо у васкрслог Христа, него желите и да имамо однос са светима у васкрслим телима.

Као што рекох, све то може бити ваша лична сатисфакција. Међутим, ви идете још даље од тога и тврдите да светитељи обилазе прошлост, као у неким филмовима научне фантастике. Имао бих још много тога рећи али други пут.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Zoran Đurović рече

Липсавамо као свака друга животиња.

:)) Dobro me nasmeja.

Razumem stil govora.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

остају ваши пулени којима, уместо да и њих преправите, да им кажете да вас нису добро разумели, аминујете такве закључке о којима вам управо говорим.

:)) Prijatno popodne svima.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Milan Nikolic рече

Рекао сам само без ,,пу зека из далека''. Када се будемо срели разговараћемо као људи.

Види пријатељу, сада си пред избором: отворио сам аукцију па ко да више! Имам доста пацијената који ми прете, тако да ризикујеш да за тебе не остане ништа!12:smeha: Живописан ми је неки Бугарин из Софије који ми прети да ће прво да ме силује а онда закоље, па нека жена што ложи мужа да дође да ме кастрира (тако да Ис не остане ништа када ме буде васкрсавао), па неки који прете и да би ми децу заклали, а не само мене. Навалица је велика, а роба је ретка, зато се учипи.

пре 28 минута, Milan Nikolic рече

остају ваши пулени којима, уместо да и њих преправите, да им кажете да вас нису добро разумели, аминујете такве закључке о којима вам управо говорим.

Људи су слободни. Као што си и ти слободан и брз да потрчиш да ништа не разумеш од онога што говорим. Ти си најбољи пример колико мало могу да утичем на људе. :D А то што те нервира ВСБ, то је твој проблем. Узми и попричај "другарски" са њим, мада сумњам да би ти се исплатило.

пре 34 минута, Milan Nikolic рече

сте рекли да вам то изазива искушење да пређете у ислам

Ко је рекао да свако има смисла за хумор?

пре 35 минута, Milan Nikolic рече

,,крњег Исуса''

Пробао сам и да ти нацртам, ваљда ће ме ВСБ одменити па ће ти једноставним речима објаснити шта значи та синтагма.

пре 36 минута, Milan Nikolic рече

Сматрам да ваша теорија не вреди.

Забринуо бих се за себе када би било супротно.

пре 38 минута, Milan Nikolic рече

Вама није довољно што ми верујемо у васкрслог Христа, него желите и да имамо однос са светима у васкрслим телима.

Не, опет се учитаваш. Доста ти је да се молиш свецима, мада би требало да се молиш боље, јер сумњам да сам се неком свецу дебело замерио па те саветује да ме мало пропустиш кроз шаке и ноге... Дакле, нешто ниси добро чуо.

Мени је било довољно да овај мој предлог не укида култ светаца и да није у супротности ни са једном догмом.    

Подели на овим сајтовима

Ja koliko sam razumeo Đurovića,Bog kao nadvremen i nadprostoran,beskonačan i neobuhvatljiv,kad se ovaplotio u Isus Hristu,obuhvatio je čitavu tvorevenu u potpunosti dakle od početka do kraja prostorno-vremenske realnosti.Sa Hristom je umrla čitava tvorevina,od prvog čoveka Adama do poslednjeg čoveka iz neke tamo eshatološke budućnosti tvorevine(otud valjda i sećanje na smrt).Isto tako je sa Hristovim vaskrsenjem,vaskrsla čitava tvorevina,opet od Adama pa do tog poslednjeg,obuhvatajući opet čitav stvoreni svet u celini,od početka pa do kraja vremena.Dakle na neki način događaji ovaploćenja,stradanja i vaskrsenja su nadvremenski događaji odigranu u jednom određenom vremenskom trenutku.Mi to ne vidimo,za nas je to buduća realnost ali iz Božije nad prostorno-vremenske perspektive ta realnost je aktuelna u samom Sinu Božijem sa kojim se čitav svet prinosi Ocu.Iz te aktuelnosti Božije perspektive se i javljaju i sveti,u eshatološkom,vaskrslom i proslavljenom telu samoga Hrista,kao deo Njegovog tela.Hristovo telo nije telo jednog čoveka,nego Crkva,sabranje,zajednica svih od početka do kraja vremena u suprotnom bi bio bio,ako se dobro sećam po Đuroviću,krnji Hristos.

U tom smislu mislim da Đurović govori o ,,krnjem,, Hristu a ne u smislu sexualnosti,Milane jabuko sa grane.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Види пријатељу...

Добро врдате, ту сте јаки.

Зашто сте онда толико потенцирали јављање светаца у есхатолошким телима?

Што се насиља тиче, тешко вама када паднете у руке Мирољуба Петровића. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Што се насиља тиче, тешко вама када паднете у руке Мирољуба Петровића. :)

Ја сам то створење видео пре неки дан на неком клипу, само не знам којом би ме муком мучио јер има богат репертоар казни:))! Да га не видех пре неки дан не бих ни знао на кога се односиш. Неко ми га помену пре годину-две, али нисам га тражио. Као што сам срећан човек јер чујем да има нека Сораја, али је не видех никад, као што сам срећан што нисам видео голе фотке Маре Бубамаре... Она је почела каријеру кад сам ја био клинац, зато знам за њу. 

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Зашто сте онда толико потенцирали јављање светаца у есхатолошким телима?

Пробаћу сажето да одговорим у некој паузи од сликања. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Кратос рече

Ja koliko sam razumeo Đurovića,Bog kao nadvremen i nadprostoran,beskonačan i neobuhvatljiv,kad se ovaplotio u Isus Hristu,obuhvatio je čitavu tvorevenu u potpunosti dakle od početka do kraja prostorno-vremenske realnosti.Sa Hristom je umrla čitava tvorevina,od prvog čoveka Adama do poslednjeg čoveka iz neke tamo eshatološke budućnosti tvorevine(otud valjda i sećanje na smrt).Isto tako je sa Hristovim vaskrsenjem,vaskrsla čitava tvorevina,opet od Adama pa do tog poslednjeg,obuhvatajući opet čitav stvoreni svet u celini,od početka pa do kraja vremena.Dakle na neki način događaji ovaploćenja,stradanja i vaskrsenja su nadvremenski događaji odigranu u jednom određenom vremenskom trenutku.Mi to ne vidimo,za nas je to buduća realnost ali iz Božije nad prostorno-vremenske perspektive ta realnost je aktuelna u samom Sinu Božijem sa kojim se čitav svet prinosi Ocu.Iz te aktuelnosti Božije perspektive se i javljaju i sveti,u eshatološkom,vaskrslom i proslavljenom telu samoga Hrista,kao deo Njegovog tela.Hristovo telo nije telo jednog čoveka,nego Crkva,sabranje,zajednica svih od početka do kraja vremena u suprotnom bi bio bio,ako se dobro sećam po Đuroviću,krnji Hristos.

Кратос, имаш пиће ако се видимо једног дана! То је то што говорим. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Кратос рече

U tom smislu mislim da Đurović govori o ,,krnjem,, Hristu a ne u smislu sexualnosti,Milane jabuko sa grane.:D

АмЕн!

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Као што сам срећан човек

Ево да вас још мало унесрећим ако нисте видели:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Ево да вас још мало унесрећим ако нисте видели:

Неће мучим душу своју и да пустим ово:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zoran Đurović рече

Mени је било довољно да овај мој предлог не укида култ светаца и да није у супротности ни са једном догмом.

Nemam sta da dodam niti oduzmem.

A sto se seksualnosti tice ona jeste na neki nacin nebeska u ljubavi svojoj, te se nece zaboraviti iako se ne budemo rndali sokovno. No I to je visa filosofija jer je poznavanjje samo u domenu ljubavi a to je izgleda za neke nepoznanica.

Sto bi bora corba rekao ulazim u tebe kao u Crkvu....

Kratos konacno si razumeo sve I svaka ti cast na trudu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Не знам зашто би вас саблазнило да треба још људи да се роди и напуни Царство Божије. Зар је то веровање у ,,крњег Исуса''?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...