Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 21 минута, о.Горан рече

Што се мене тиче, поклони поверење коме год хоћеш. Како ти, тако и било ко други. Ја се обраћам онима који мисле својом, а не туђом главом, а ти сведочиш управо супротно, тако да ме уопште не занима коме ћеш ти да поклониш поверење. Мислим да сам савршено јасан.

Најбоље обожавам те што мисле својом главом. У Цркви их зовемо јеретицима. :))

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Не бих био тако храбар као ти. Николај, митрополит Месогеје и Лавриотике не искључује еволуцију. 

Jel se taj mitropilit bese bavi astrofizikom i biotehlogijom u okviru medicine?

Подели на овим сајтовима

Ni kreacionizam ni evolucija.

Kreacija bi bila kad od nečega stvaraš nešto a Bog ni iz čega stvori tvorevinu.

Evolucija bi bila takodje iz nečega, što je opet suprotno Božjem stvaranju.

O.Zoran je ovde jasan, ni kreacionizam ni evolucija, već je tvorevina nešto sasvim drugo i duboko ukorenjeno u samom Hristu kroz koga je sve postalo.

Hristos je prosto nezaobilazan kako u spasenju tako i u stvaranju, da malo favorizujem ovu ideju o kojoj može da se promišlja.

Definitivno sa preobraženim i vaskrslim Hristom mi možemo govoriti o savršenom stvaranju, pre toga vrlo teško da možemo nositi teret propalog raja našom greškom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Па ако смо већ код јереси пре ја имам право да уперујем прстом, али то није мој стил. Треба читати и образовати се по овом питању, биће мање недоумица, а не слушати беспоговорно неке који су везани било професијом било неким другим личним разлогом( најчешћи је незнање у питању).

Подели на овим сајтовима

Нигде креационизам не говори о томе да из нечега ствараш нешто, напротив-научници који заступају исти уједно заступају и стварање ни из чега тј. ex nihilo. Ако хоћете нешто да кажете, бар се образујте прво а не само да нешто кажете као да је ваш глас пресудан.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, о.Горан рече

Па ако смо већ код јереси пре ја имам право да уперујем прстом, али то није мој стил. Треба читати и образовати се по овом питању, биће мање недоумица, а не слушати беспоговорно неке који су везани било професијом било неким другим личним разлогом( најчешћи је незнање у питању).

Imao bi jedno pitanje o.Gorane.

Kakve veze ima kreacionizam sa Božjim stvaranjem i kako evolucija može da se naruga stvaranju tvorevina ni iz čega?

Opšte nauka ni u kom smislu ne može ili može dokazati Boga, samim tim ni Božje stvaranje. Čak šta više nauka je tu da to nikada ne učini. (srećom jer je nemoguće)

No zanima me kako evolucija može da se naruga Božjem stvaranju i gde je ta naučna opasnost i koju posledicu čovečanstvo može da pretrpi zamajavajući se sa evolucijom?

Koja je svrha kreacionizma, osim opet dokazivanja nedokazivog Boga?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, о.Горан рече

Ако хоћете нешто да кажете, бар се образујте прво а не само да нешто кажете као да је ваш глас пресудан.

Nisam imao nameru da se penjem na tron.

Подели на овим сајтовима

A u čemu je problem ako neko naučno pokazuje da je nešto nastalo iz  nečeg, bez da kaže kako nije moguće nešto nastati ni iz čega?

Dakle šta je problem imati teoriju vrsti tipa jedna vrsta je nastala iz druge? Svako to može naučno da ospori ili da se složi?

Dakle ovde niko ne govori da Bog nije stvorio ni iz čega.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, grigorije22 рече

Jel se taj mitropilit bese bavi astrofizikom i biotehlogijom u okviru medicine?

Нешто тако... 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Imao bi jedno pitanje o.Gorane.

Kakve veze ima kreacionizam sa Božjim stvaranjem i kako evolucija može da se naruga stvaranju tvorevina ni iz čega?

Opšte nauka ni u kom smislu ne može ili može dokazati Boga, samim tim ni Božje stvaranje. Čak šta više nauka je tu da to nikada ne učini. (srećom jer je nemoguće)

No zanima me kako evolucija može da se naruga Božjem stvaranju i gde je ta naučna opasnost i koju posledicu čovečanstvo može da pretrpi zamajavajući se sa evolucijom?

Koja je svrha kreacionizma, osim opet dokazivanja nedokazivog Boga?

О овоме сам већ доста писао,али хајде, опет ћу. Креационизам доказује путем научних података, а о томе треба читати јер преведених књига има( има и доста непреведених), како на плану физике, хемије, тако и на плану биологије, биохемије, невероватну комплексност створеног света од које застаје дах. Погледајте рецимо документарац који приказује како се формирају мозак или срце код фетуса, сад постоје и начини да се то како-тако сними и евидентира или како функционишу системи крвотока или система за дисање од којих нам зависи сваки милисекунд живота. Наука, дакле, у начелу треба да нас упућује на Створитеља који је евидентан, као и на етос захвалности према Њему који се и испољава почетком Канона Евхаристије када свештеник каже `Заблагодаримо Господу`. Као да се овим хоће рећи да је основни предуслов да будемо свети( `Светиње светима`) то стављање у другостепену позицију сопственог ега према Богу, схватање сопствене грешности итд., насупрот данас тако присутном центрирању сопственог ега.

Ми кажемо Бог је Створитељ и Бог је Логос. Ја тај печат Логоса да тако кажем видим свуда око нас-у закону гравитације која је очигледно наштелована( самим тим и величина и маса земље као и остали односи у сунчевом систему), у окретању исте око сунца и смени годишњих доба, у функционисању полупроводника без којих не можемо замислити ни чип а камоли компјутер и овакву врсту дискусије, у екосистему итд. итд.итд.

Еволуција говори о смрти, борби најспособнијих као мотору развитка-то је етика потпуно страна и дијаметрално супротна хришћанству. Ретко ко хоће овде да уопште мало и промисли колико та хипотеза има мана, да се мало удуби у целу ту причу, али зато кад треба да се чује шта `ја мислим` ту су многи у првим редовима. Да ли неко уопште размишља о томе да многи људи данас хоће конкретне одговоре, а не разна муљања иза којих стоји очигледно незнање а самим тим и неубедљивост.

Да резимирам-наука и те како може да наслути Творца јер печати Стварања су на сваком кораку, само треба да се мало размисли. Ми смо навикли на једну безличну филозофију науке у којој се гледа само на практичност што је наравно исто јако битно, али тиме се смисао науке никако не исцрпљује, то нам говоре сви великани науке из прошлости( листом креационисти у смислу сведочења Творца) насупрот многим данашњим техничарима илити занатлијама који су заборавили аманет својих великих претходника, оснивача данашњих наука.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, о.Горан рече

прошлости( листом креационисти у смислу сведочења Творца) 

Редовно понављаш ову правописну грешку: када отвараш заграду она је одвојена од претходне речи, и спојена је са следећом. Треба: прошлости (листом креационисти у смислу сведочења Творца). Мсм. кад си у малом неверан... :D Знам ја да ти волиш да будеш својеглав, али бих те замолио да овде пишеш што је могуће коректније.

Подели на овим сајтовима

Oce, nadam se da shvatate da  sutra neko obori teoriju evolucije i vrati je na nivo hipoteze, ne bi promenilo ni mrvicu cinjenicu da to kreacionisticko protestansko sektasenje sa naukom nema dodirnih tacaka.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Филозоф рече

Oce, nadam se da shvatate da  sutra neko obori teoriju evolucije i vrati je na nivo hipoteze, ne bi promenilo ni mrvicu cinjenicu da to kreacionisticko protestansko sektasenje sa naukom nema dodirnih tacaka.

Мени смешна ова прелест, па их тера да мисле да су православци, а они само протестантски фундаменталисти. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Zoran Đurović рече

За мог ВСБ једна мисао из Adolphe Gesché: Ми имамо у глави ову схему: „Бог, стварање, пад, спасење“... али да ли би било апсурдно предложити, барем за размишљање: „Бог, спасење, стварање?“

U tvojoj teološkoj koncepciji nadvremenskog ovaploćenja,stradanja i vaskrsenja avo trebalo bi ovako da stoji:Bog-spasenje,stvaranje,pad.:)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...