Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 30 минута, Avocado рече

i namestio milijarde zvezda na "nebeski svod"... i to sve samo iz sledećeg razloga:

Што рече Карлин:"Колико само ми људи знамо бити арогантни да помислимо да се све врти око нас.".

Можда је смисао живота пластика?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ћириличар рече

А опет, зашто упоређивати неупоредиво ако не ради показивања да заправо има везе између то двоје и извлачења некаквог закључка? Могу ја тако сад упоређивати аута и тенкове и рећи да су тенкови далеко квалитетније машине јер врше више функција ( превоз и одбрана ), па би ми неко улетио и рекао "Хоћеш да кажеш да се требамо сви возити тенковима и пуцати за паркинг мјеста?", јер зашто бих то и упоређивао онда? :D Предност тенка је што може пуцати, али чему то у цивилном саобраћају? Предност је предност, али предност може бити и небитна у одређеном контексту.

Postoji jedan problem ovde. U definisanju ciljeva koji svojom  zavisnoscu, mogu da , po vokaciji stvari, ukazuju na prednost.

Konkretno. Uporedjujemo dva auta, jedan ide na gorivo, drugi na struju. Oba idu ka odredjenom gradu i cilju. Ali, auto na gorivo sa punim rezervoarom, ne stize na cilj, nema dovoljno goriva. Auto na struju, sa punim kapacitetom baterija, stize na cilj. Jasno je, postoji prednost kod drugog auta.

Ako, jos uvedemo u pricu, da prednost koju ostvaruje auto na struju, time sto moze  da stigne do grad  je vrlo bitna stavka u prici, ....jer, treba da se obavi vrlo vazan posao.....onda, sama prednost koju ostvaruje ovaj auto, dobija na vaznosti.

Ili, da uporedjujemo dva auta, po brzinskim karakteristikama, koji imaju cilj stici do grada, opet, dobijamo vrlo bitnu prednost sa brzim autom.

Tako, mozemo promeniti perspektivu prednosti i za tenk i auto. Samo uvedemo, ratno stanje u pricu, ......i, ce' da bezimo svi u tenkove. Prednost je ocigledna. :)

Jer, ovo je sustina stvari :

пре 44 минута, Ћириличар рече

Предност је предност, али предност може бити и небитна у одређеном контексту.

Ali, prednost moze biti i bitna u odredjenom kontekstu. Samo sam promenio kontekst za onaj tvoj tenkic i promeni se citava situacija.

Tako je i onde u onim mojim postovima. Samo je fora, postaviti prednost u odredjeni kontekst. Po mom misljenju, kontekst  koji pociva na duhovnim i umnim stvarima, je itekako, prednost u odnosu na druge kontekste....pogotovo ako, neko nema nikakvu nameru ni da uvodi ovaj duhovni kontekst u pricu. Jer, svi se slazemo, pravednost, vrlina, empatija i humane stvari, su vrhunske i opste pozeljne pojave u ljudskom zivotu.

Pa, da mozemo da uporedjujemo, koliko je neko blizi nekom duhovnom savrsenstvu i slicno. Ovako. Uporedbu, ni nemamo.           

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Avocado рече

i namestio milijarde zvezda na "nebeski svod"... i to sve samo iz sledećeg razloga:

Nije u redu, da koristis par tudjih reci iz odredjenih recenica i da postavljas u potpuno drugi kontekst stvari.

Ovo samo potvrdjuje ono sto sam vec konstatovao, da se igras sa pojmovima i da nisi principijalan.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

Nije u redu, da koristis par tudjih reci iz odredjenih recenica i da postavljas u potpuno drugi kontekst stvari.

Sasvim je u redu:

1. zato što je i napisano više u šali,

a i da nije,

2. zato što je ostavljen citat tj. link tako da svako jednim klikom može da pogleda tačno šta si ti napisao (uključujući ceo kontekst),

a i da to nije

3. zato što uopšte nije izvađeno iz konteksta, već je tačno u onom kontekstu u kojem je napisano (što se može videti čitanjem tvoje poruke)

Inače, primedba "vadiš iz konteksta" bez objašnjenja koji je to "pravi" kontekst, je odlika glupih ljudi koji bi da se nešto kao bune što ih neko citira ali nemaju nikakve argumente zašto je to pogrešno.

Цитат

Ovo samo potvrdjuje ono sto sam vec konstatovao, da se igras sa pojmovima i da nisi principijalan.

Sve i da sam koristio par tuđih reči iz drugog konteksta, to nema ama baš nikakve veze sa "igranjem sa pojmovima" i sa "principijelnošću". Prosto ti pojmovi nemaju nikakve veze sa tom radnjom. Ovo samo potvrđuje ono što sam već konstatovao, da si vanredno glup i neobrazovan... što nije toliko strašno koliko okolnost da si potpuno nesvestan svojih ograničenja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Bokisd рече

Postoji jedan problem ovde. U definisanju ciljeva koji svojom  zavisnoscu, mogu da , po vokaciji stvari, ukazuju na prednost.

Konkretno. Uporedjujemo dva auta, jedan ide na gorivo, drugi na struju. Oba idu ka odredjenom gradu i cilju. Ali, auto na gorivo sa punim rezervoarom, ne stize na cilj, nema dovoljno goriva. Auto na struju, sa punim kapacitetom baterija, stize na cilj. Jasno je, postoji prednost kod drugog auta.

Ako, jos uvedemo u pricu, da prednost koju ostvaruje auto na struju, time sto moze  da stigne do grad  je vrlo bitna stavka u prici, ....jer, treba da se obavi vrlo vazan posao.....onda, sama prednost koju ostvaruje ovaj auto, dobija na vaznosti.

Ili, da uporedjujemo dva auta, po brzinskim karakteristikama, koji imaju cilj stici do grada, opet, dobijamo vrlo bitnu prednost sa brzim autom.

Tako, mozemo promeniti perspektivu prednosti i za tenk i auto. Samo uvedemo, ratno stanje u pricu, ......i, ce' da bezimo svi u tenkove. Prednost je ocigledna. :)

Jer, ovo je sustina stvari :

Ali, prednost moze biti i bitna u odredjenom kontekstu. Samo sam promenio kontekst za onaj tvoj tenkic i promeni se citava situacija.

Tako je i onde u onim mojim postovima. Samo je fora, postaviti prednost u odredjeni kontekst. Po mom misljenju, kontekst  koji pociva na duhovnim i umnim stvarima, je itekako, prednost u odnosu na druge kontekste....pogotovo ako, neko nema nikakvu nameru ni da uvodi ovaj duhovni kontekst u pricu. Jer, svi se slazemo, pravednost, vrlina, empatija i humane stvari, su vrhunske i opste pozeljne pojave u ljudskom zivotu.

Pa, da mozemo da uporedjujemo, koliko je neko blizi nekom duhovnom savrsenstvu i slicno. Ovako. Uporedbu, ni nemamo.           

Samo jedna začkoljica.  Neke stvari se ne mogu staviti u neke kontekste jer su napravljene sa svrhom koja to onemogućava. Tako je TE smišljena sa svrhom da objasni odakle toliko vrsta životinja što ni u kakvom kontekstu nema veze sa tim da li je religija bolja u vaspitavanju ljudi. Tako je i tenk napravljen sa svrhom da se bije u ratu a ne da prevozi građu ili ljude pa je zato nemoguće staviti ga u isti kontekst "ko je bolji,  auto ili tenk". 

Ima u mom društvu iz srednje jedna zezancija kada bi neko počeo neku dosadnu priču,  pa kad završi pitaš ga "kakve to veze ima sa proizvodnjom čačkalica i šta ćemo sa petsto miliona neprijavljenih Kineza?".  Upravo to,  priča je bezveze van konteksta trenutnog druženja i trenutne priče i nespojiva sa njima, i tom logikom ja ti umećem čačkalice i Kineza,  da ti kažem koliko priča nema veze. 

Dakle religija je zaokružen sistem koji je bolji u moralnom vaspitanju od TE.  Super,  kakve veze to ima sa proizvodnjom čačkalica? 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Inače, primedba "vadiš iz konteksta" bez objašnjenja koji je to "pravi" kontekst, je odlika glupih ljudi koji bi da se nešto kao bune što ih neko citira ali nemaju nikakve argumente što je to pogrešno.

Kontekst se pominjao vec dosta puta na temi i vec su ga skoro svi shvatili i mislio sam da nema potrebe za ponavljanjem. Nekome imputirati ovakve stvari, onako, na taj nacin ..tja.

пре 10 минута, Avocado рече

Sve i da sam koristio par tuđih reči iz drugog konteksta, to nema ama baš nikakve veze sa "igranjem sa pojmovima" i sa "principijelnošću". Prosto ti pojmovi nemaju nikakve veze sa tom radnjom. Ovo samo potvrđuje ono što sam već konstatovao, da si vanredno glup i neobrazovan... a da stvar bude tužna, nažalost nisi svestan svojih ograničenja...

Necu da ulazim u pricu sta sam mislio  da kazem. Ako sam pogresio u kvalifikovanju tvojih postupaka, izvinjavam se. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Kontekst se pominjao vec dosta puta na temi i vec su ga skoro svi shvatili i mislio sam da nema potrebe za ponavljanjem. Nekome imputirati ovakve stvari, onako, na taj nacin ..tja.

Necu da ulazim u pricu sta sam mislio  da kazem. Ako sam pogresio u kvalifikovanju tvojih postupaka, izvinjavam se. 

Pa dobro onda... sto ej bog stvorio ovoliki svemir sa milijardama drugih planeta? Ako smo mi jedini razlog kreacije, a jesmo ako citas svete knjige, koja je onda svrha postojanja nebeskih tela koja nikada necemo moci da vidimo?

Sve i da savladamo interstelarna putovanja  u buducnosti, nikada necemo moci da posetimo bas svaku planetu koju je bog postavio na nebeski svod iznad nas... zasto ih je tu postavljao? A i zasto bi smo ih posecivali? Do sada su naucnici pronasli mnooogo planeta ali tek nekoliko koje bi mozda mogle da lice na zemlju, dakle 99% nebeskih tela je nama potpuno nevazno i nezanimljivo... tamo nema nista za nas.

Zasto ih je bog napravio?

Zasto u tolikom broju?

I zasto toliko daleko?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Ћириличар рече

Samo jedna začkoljica.  Neke stvari se ne mogu staviti u neke kontekste jer su napravljene sa svrhom koja to onemogućava. Tako je TE smišljena sa svrhom da objasni odakle toliko vrsta životinja što ni u kakvom kontekstu nema veze sa tim da li je religija bolja u vaspitavanju ljudi. Tako je i tenk napravljen sa svrhom da se bije u ratu a ne da prevozi građu ili ljude pa je zato nemoguće staviti ga u isti kontekst "ko je bolji,  auto ili tenk".

Ima u mom društvu iz srednje jedna zezancija kada bi neko počeo neku dosadnu priču,  pa kad završi pitaš ga "kakve to veze ima sa proizvodnjom čačkalica i šta ćemo sa petsto miliona neprijavljenih Kineza?".  Upravo to,  priča je bezveze van konteksta trenutnog druženja i trenutne priče i nespojiva sa njima, i tom logikom ja ti umećem čačkalice i Kineza,  da ti kažem koliko priča nema veze.

Dakle religija je zaokružen sistem koji je bolji u moralnom vaspitanju od TE.  Super,  kakve veze to ima sa proizvodnjom čačkalica?

Naravno, tih ' cackalica made in china, :)  sam bio i svestan tokom diskusije. Sasvim je logicno ocekivati i pitati se , a koja je svrha sve ove price?  confused1

Pa, sta znam.  Mislim,  da cackalica moze da bude i SAMO  ta stvar, sto PRICAMO o Bogu. Cisto kao prica i neki pojam koji postoji. Da ne pominjem da pricamo o tome sta je Bog , koje su njegove odlike, da li je dobar ili nije, da li je Pravedan  i Milostiv, ......da li je stvorio dobar i lep i kreativan svet i coveka ili nije ? I slicno.

Verovatno je i to dovoljno , da se da' smisao celoj prici. Za pocetak, dovoljno je i cuti, da postoji takav Bog koji nas voli i postuje. Neko ce se zainteresovati, pa ce malo porazmisliti i mozda i krenuti u trazenje bas takvoga Boga. :ok:

Tako nekako,  ja gledam na ove stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, cloudking рече

Zasto ih je bog napravio?

Zasto u tolikom broju?

I zasto toliko daleko?

Pa, mozda, bas i zato, .....da bi se neko zapitao, zasto bas tako, a ne onako ?

Pa, proradi malo neko interesovanje za te stvari, .... oko tamo nekog Boga koji je BAS tako stvorio te stvari. I, mozda na taj nacin krene ka Bogu.

Brate Cloudking, znas kako se kaze, cudni su putevi Gospodnji,.... nikad neznas, kada ce te udariti neka inspiracija....tamo, odozgore. :osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Bokisd рече

cudni su putevi Gospodnji

Ni Isus, ni bog, ni trojica, ni sveci, ni svete knjige, ni stari oci, ni svestenici, ni svi sabori... nista vam religiju ne bi odrzalo u postojanju da nije ove citirane recenice.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Ni Isus, ni bog, ni trojica, ni sveci, ni svete knjige, ni stari oci, ni svestenici, ni svi sabori... nista vam religiju ne bi odrzalo u postojanju da nije ove citirane recenice.

:)) 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Naravno, narocito u prva tri veka Hriscanstva.

Da nije bilo tih cudnih Puteva, ne bi ni prosijala krv mucenicka, koja je preokrenula Vaseljenu. ;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...