Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Ћириличар рече

Logička greška u narodu zvana "babe i žabe".  Da,  religija ima tu prednost da se bavi metafizičkim načelima koje crpi iz bavljenja pitanjem nastanka života.  Čestitam dobili ste bitku koju TE nikada nije ni trebala da vodi. Koju ni ne vodi i koja je ne zanima.

Potapšite se po ramenu za dobijenu nepostojeću bitku.

Budibogsnama...

Eh, logicka greska. Ne moze da bude logicka greska, nego konceptualna greska, odkuda znas, pretpostavku na kojoj zasnivam svoje sudove.

Koja su to metafizicka nacela , koja imaju svoj izvor u bavljenima pitanjem nastanka zivota po hriscanstvu ? I, ne samo bavljenjima pocetaka stvari, nego i razmatranjem  kraja zivota i poslednjih desavanja stvari. :)

Vrlo je jednostavna stvar. Pocetak je savrsen za coveka i za prirodu. Ne postoji smrt i truleznost. Covek je po slici i prilici Bozijoj stvoren. Covek je svet , cist , pravedan, savrsen, vladalac prirode i zivotinja sa kojima zivi u harmoniji i miru. Takav je na pocetku i to je neki nas ideal i prototip coveka kojeg treba da imamo i sledimo.

Danasnje stanje je, palo stanje coveka i nije ono koje treba da podrazavamo. Mi moramo da podrazavamo ono istinsko prirodno stanje, kakvim je covek i stvoren. Pa, da se trudimo da budemo sveti, pravedni, da budemo mirotvorci i ljubitelji prirode i ljudi i da na takav nacin, prozivimo ovaj zivot.

Jer,  mi gledamo i na kraj stvari i zivota, koji takodje treba da bude svet i harmocinan , kao i na pocetku. Da bi ispunili te svoje ciljeve, neophodno je da ostvarimo sve one gore pobrojane stvari. Tako stvaramo dostojnog i humanog coveka na zemlji, kome je ljubav prema prirodi i coveku, jedini i konacni cilj u ovom zivotu.

Sta je vise i pozeljnije od ovih stvari ?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 минута, Џуманџи рече

Значи, поетски текст не можемо користити у научним расправама? :dobro:

Ah, naucne raprave. Pa, nauka ne zna jos toliko toga o mnogim stvarima, koje mozda nece nikad ni saznati. Tako da imamo neke oblasti saznanja koje imaju svoje granice ispitivanja i dolazimo do situacije, gde je sve vera ili metafizika.

Mislim, kada sam rekao, da ne ispitujemo kako daju svetlost sunce i mesec....ta stvar je i nepotrebna za ispitivanje po pismu. Pismo je opisalo kako  su nastale prirodne  stvari i kako se projavljuju i deluju i kako ih mi vidimo po spoljasnjosti. Coveku je dat um i intelekt, da kroz razmisljanje i prakticno delovanje ispita i utvrdi sustinu tih fizickih stvari i pojava.

Tako da, treba sagledavati ceo smisao i kontekst pisma, prema zamisli stvaranja, gde je covek kruna i cilj samog stvaranja, kao razumnog bica koji moze razumeti i otkriti sustinu prirodnih pojava.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Bokisd рече

Pismo je opisalo kako  su nastale prirodne  stvari i kako se projavljuju i deluju i kako ih mi vidimo po spoljasnjosti. 

Значи, писац је описао ствари ('светила', нпр.) онако како су њему тада 'деловала и како их је видео по спољашњости' и то у химни, песми Творцу! Нигде, нигде не објашњава "како су настале "природне ствари" ".

On 6/22/2014 at 14:24, Aquilius Cratus рече

naucne teorije mogu samo da se bave pitanjem "kako"  a ne "Ko". To od kad postoji nauka jeste bio jedini njen zadatak da nadje odgovor na "kako" pitanje dok pitanje "ko" ostavlja religiji i filozofiji. Tako da nikako ne moze biti greska ove niti bilo koje druge teorije.  . . .

U Bibliji se pisac knjige postanja ne bavi pitanjem "kako", bas kao sto se nauka ne bavi pitanjem "Ko", ni hronoloski ni takstativno pa ovo igranje sa redosledom napisanog u Pismu nema nikakvog smisla. Pismo i celo Crkveno predanje kad je stvaranje u pitanju daje odgovore na pitanje "ko" (Bog) i "zasto" (Zbog ljubavi sjedinjena Boga sa covekom-tvorevinom). Nema teologija ni motiva ni nacina da ogovori na pitanje "kako" to moze samo nauka sa svojim metodom.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Џуманџи рече

Значи, писац је описао ствари ('светила', нпр.) онако како су њему тада 'деловала и како их је видео по спољашњости' и то у химни, песми Творцу! Нигде, нигде не објашњава "како су настале "природне ствари" ".

Opet neka retoricka pitanja, pa, onda na moj odgovor, retoricka podpitanja. Da se nisi mozda prerusila u Avokada, on ima obicaj, tako da se bavi, logickim kombinatorikama i slagalicama.  :)))

Znamo da pisac nije pisao po 'vidjenju' stvari, nego po otkrovenju i nadahnucu bozijem. Stil je vise, rekao bih, pripovedacki i umno sozercateljni, sa primesama mistike. Tako i mora da bude. Ipak je rec o pocecima stvaranja, kada je sve postalo iz nicega. Koje reci mogu opisati takve dogadjaje i pojave ? Postoje u nauci razne teorije o stvaranju sveta i  tesko mozemo naslikati u nasem  umu, tacnu sliku tih dogadjaja, kako su izgledali kao fizicke pojave.

Nije objasnjeno, KOJA je SUSTINA tih prirodnih i materijalnih stvari, to je ostavljeno coveku da istrazi svojim prirodnim mocima , koja su mu data.

Pa, posto se u himni o Tvorcu kaze, da je Bog pogledao na stvoreno, i konstatovao da je sve bilo dobro, covek moze kroz proucavanje prirode, zivotinja i samog coveka, da umno i smisleno ushoduje do Prvolika, koji je i stvorio tu celu prirodu i samog coveka.

Mislim, da tako odprilike stoje stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Opet neka retoricka pitanja, pa, onda na moj odgovor, retoricka podpitanja. Da se nisi mozda prerusila u Avokada, on ima obicaj, tako da se bavi, logickim kombinatorikama i slagalicama.  :)))

Ja sam se baš pitao šta ti zapravo podrazumevaš pod pojmom "retorika", pošto to očigledno nije ono što ostali ljudi podrazumevaju pod retorikom (skup pravila o lepom govoru)... ali sam sad shvatio... "retorika" u Bokijevom svetu su argumenti i pitanja na koja on ne želi ili ne ume da pruži odgovor...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Avocado рече

Ja sam se baš pitao šta ti zapravo podrazumevaš pod pojmom "retorika", pošto to očigledno nije ono što ostali ljudi podrazumevaju pod retorikom (skup pravila o lepom govoru)... ali sam sad shvatio... "retorika" u Bokijevom svetu su argumenti i pitanja na koja on ne želi ili ne ume da pruži odgovor...

Nema sta, ....stoji.... ovaj tvoj retoricki odgovor.

Lep za citanje i prikaz , ali, ......nema neku argumentovanu stranu.

Lepo si sad, opet, prikazao......samu sustinu retorike, .....lepota prikaza.....koje nema neke velike veze sa cinjenicama.

Nemoj da se ljutis, svako to pomalo od nas, i to radi, ...koristi neke retoricke tehnike,.....kada ne zna da odogovori na neke argumente i nema jasnu sliku stvari, .....pa, onda da ne bi ispalo, da je izgubio raspravu.......pribegava.....tim lepim , po oko posmatraca, resenjima.

U svakom slucaju, pozdrav Tebi. Iako se sporimo i suceljavamo i pomalo i iritiramo jedan drugoga,...ipak, dobar si lik, ima u tebi neke dobrote i postovanja sagovornika. Cenim takve osobine kod ljudi. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, kordun рече

jel mogu ja da jos jedared pitam nesto na ovu temu posto mi ranije niko nije odgovorio, eto jel mozete vi evolucionisti ili kako se zovete da priznate da je recimo gledano sa povrsine ove nase planete na kojoj smo rodjeni i na kojoj skoncavamo, malo prevelika slucajnost da sunce kao ogromno tijelo ima jednaku opticku velicinu kao i mjesec koji je sitno zrnce u odnosu na sunce, nije li malo previse slucajno to da mi na zemlji imamo takav ugodjaj da su nam dva glavna tijela na nebu iste opticke velicine?

ne kapiram zasto ti je problem da su sunce i mesec priblizno iste velicine na nebu? Jedan je veliki al je daleko drugi je mali ali blizu... prosta matematika, srednja skola... perspektiva...

A to da takve slucajnosti nisu nista zaprepascujuce ti dokazuje i cinjenica da su gledamo sa marsa zemlja i Deimos (marsov satelit) skoro identicni na nebu. Ja verujem da si ti hteo da napravis argument u prilog bozijeg stvaranja... al sto bi onda bog to isto uradio i na marsu?

naravno da je slucajno... i cak nije ni najmanje neverovatno... vrlo uobicajena i ocekivana slucajnost.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

Dakle, Pismo nam prica ono sto znamo i danas. Sunce upravlja danom, mesec upravlja nocu.

Fascinantni podaci... 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Џуманџи рече

Хоћеш да кажеш да овај део Писма заправо говори о некаквим чињеницама? Чудно, пошто месец није никакво 'светило'. http://srednjeskole.edukacija.rs/zanimljivosti/kako-mesec-sija

jaooo nemoj da kvaris zabavu, taman se zaleteo! :)

Pitaj ga isto kako je moguce da bog prvo stvori svetlo pa tek posle izvor svetla :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, о.Горан рече

Ево како изгледа помрачење сунца:

1024px-Solar_eclipse_1999_4_NR.jpg

Или како то изгледа када би се гледало са стране:

SolarEclipse.jpg

Дакле, види се да је однос даљине од земље ка оба тела и (полу)пречника оба тела јако близак( што значи да су током помрачења оба `круга` скоро иста) што је веома мало вероватно. Наравно, продавцима магле је све случајно...

Malo je verovatno da bioloski i psiholoski razvoj coveka na kraju izrodi kreacionistu... pa ipak...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, о.Горан рече

Створитељ је једноставно евидентан када се узме нпр. биохемија, када се размотре биохемијски процеси у само једној ћелији,да не говорим о уклопљености милијарди и милијарди ћелија у било ком вишећелијском организму. То само слеп не види... Да не говорим о физичким процесима као што су закон гравитације, јачина гравитације нпр., атмосфера и гасови у истој, сунце, сунчев систем итд.

To isto kazu i muslimani i jevreji... tako da mozda tu zaista ima necega. 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Bokisd рече

Postoje u nauci razne teorije o stvaranju sveta i  tesko mozemo naslikati u nasem  umu, tacnu sliku tih dogadjaja, kako su izgledali kao fizicke pojave.

Pa vi koji ne mozete, mozda treba da odstupite i pustite one koji mogu ;)

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, о.Горан рече

Иначе, сем Авокада сви остали који заступају пропалу хипотезу једва да се разумеју у исту, долазе овде само да галаме и да глуме неку памет.

Sad si me povredio... :(

Tesko ces ti primiti svoju platu u nebeskom carstvu kad ovako olako povredjujes ljude i njihova osecanja... :(

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, cloudking рече

To isto kazu i muslimani i jevreji... tako da mozda tu zaista ima necega. 

И они су представници исповедања трансцедентног Бога Створитеља или, ако хоћеш другачије, аврамовских религија. Читај мало Стари Завет, део о Авраму( Абрахам код Јевреја, Ибрахим код Арапа) и његовим синовима, ако хоћеш мало да  прошириш општу културу, а ваљало би.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...