Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

1 hour ago, Bokisd рече

Na osnovu toga, izvukao sam zakljucak o istinitosti opisa pisma , koji se podudara sa ovom pojavom. Nista vise. Sta ovde ima nejasno ?

Нисам рекла да има нешто нејасно, само не разумем какве то везе има са било чиме, јер су и други народи истинито описивали неке природне појаве.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 часа, о.Горан рече

Вероватно мислиш да си рекао нешто јако паметно

Ако и ћирилицу овако браниш јадна нам ћирилица...

Pa da. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, kordun рече

jel mogu ja da jos jedared pitam nesto na ovu temu posto mi ranije niko nije odgovorio, eto jel mozete vi evolucionisti ili kako se zovete da priznate da je recimo gledano sa povrsine ove nase planete na kojoj smo rodjeni i na kojoj skoncavamo, malo prevelika slucajnost da sunce kao ogromno tijelo ima jednaku opticku velicinu kao i mjesec koji je sitno zrnce u odnosu na sunce, nije li malo previse slucajno to da mi na zemlji imamo takav ugodjaj da su nam dva glavna tijela na nebu iste opticke velicine?

1) Ne mozemo (pecatirana dozvaola od evolucionista kojom me ovlascuju da odgovorim je na putu).

2) Ne znamo.

Problem sa verovatnocom je sto bi trebalo da znamo koliko se to cesto desava, a ne znamo jer ne znamo ni koliko ima tih desavanja, tj. ne znamo koliko ima planeta i meseca u svemiru da bismo mogli da govorimo o verovatnoci.

Naravno, iskustvo nam kaze da nas neznanje nikada nije previse ometalo u stvaranju razlicitih predstava i koncepata (eto i ta prokleta evolucija, a pokazala se ipak kao tacna).

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Џуманџи рече

Нисам рекла да има нешто нејасно, само не разумем какве то везе има са било чиме, јер су и други народи истинито описивали неке природне појаве.

Itekako ima veze sa pricom koju pricamo na svim temama, a u vezi stvaranja sveta i coveka.

Jer, bilo je prvo, ono, ma nije knjiga postanja, bukvalni opsis stvaranja kako se tacno odigralo, nego je to alegorija, te neka mistika, te neke religijske bajke i slicno. Kada se pokaze, da i pismo i postanje moze da se tumaci ( osim po duhovnom smislu ) i u bukvalnom smislu......e, onda, ....kave veze ima sa bilo cime ili to postoji i kod drugih naroda.

To je glavna poenta ovih nasih malih rasprava.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

Eh, logicka greska. Ne moze da bude logicka greska, nego konceptualna greska, odkuda znas, pretpostavku na kojoj zasnivam svoje sudove.

Koja su to metafizicka nacela , koja imaju svoj izvor u bavljenima pitanjem nastanka zivota po hriscanstvu ? I, ne samo bavljenjima pocetaka stvari, nego i razmatranjem  kraja zivota i poslednjih desavanja stvari. :)

Vrlo je jednostavna stvar. Pocetak je savrsen za coveka i za prirodu. Ne postoji smrt i truleznost. Covek je po slici i prilici Bozijoj stvoren. Covek je svet , cist , pravedan, savrsen, vladalac prirode i zivotinja sa kojima zivi u harmoniji i miru. Takav je na pocetku i to je neki nas ideal i prototip coveka kojeg treba da imamo i sledimo.

Danasnje stanje je, palo stanje coveka i nije ono koje treba da podrazavamo. Mi moramo da podrazavamo ono istinsko prirodno stanje, kakvim je covek i stvoren. Pa, da se trudimo da budemo sveti, pravedni, da budemo mirotvorci i ljubitelji prirode i ljudi i da na takav nacin, prozivimo ovaj zivot.

Jer,  mi gledamo i na kraj stvari i zivota, koji takodje treba da bude svet i harmocinan , kao i na pocetku. Da bi ispunili te svoje ciljeve, neophodno je da ostvarimo sve one gore pobrojane stvari. Tako stvaramo dostojnog i humanog coveka na zemlji, kome je ljubav prema prirodi i coveku, jedini i konacni cilj u ovom zivotu.

Sta je vise i pozeljnije od ovih stvari ?

Konceptualna greška nije, nego logička. Ne govorim o početnim tvojim premisama , nego o postupku trpanja TE i religije u isti koš.  Upoređujete neuporedivo,  stvari koje se bave različitim stvarima različitim metodama. Religija ne koristi naučni metod i traži odgovor na smisao i porijeklo našeg postojanja. Nauka koristi naučni metod da objasni kako svijet funkcioniše,  a konkretno TE da objasni kako se vrste živih bića mijenjaju. 

Iz religije izlaze načela koja nam govore kako trebamo živjeti (ne ubij,  budi smjeran,  skroman,  iskren,   voli bližnjeg svog itd.),  a iz nauke izlaze objašnjenja zašto imamo takva pravila i zašto ih prihvatamo. 

A ovaj drugi dio je lijep,  ali nerelevantan jer predstavlja samo ispovjedanje jedne vjere,  bez objašnjenja zašto trpanje TE i religije u sukob logička greška. Završavaš ga konstatacijom svrhe izgradnje boljeg čovjeka. Super. Samo to nema veze sa TE. 

Babe i žabe. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, о.Горан рече

Или како то изгледа када би се гледало са стране:

SolarEclipse.jpg

Дакле, види се да је однос даљине од земље ка оба тела и (полу)пречника оба тела јако близак( што значи да су током помрачења оба `круга` скоро иста) што је веома мало вероватно. Наравно, продавцима магле је све случајно...

Izvinjavam se, sa ove slike se ne vidi. Odnos velicina i udaljenosti nije predstavljen u srazmeri na ovoj slici, mada je slika jako lepa i informativna (ali nije bas toliko informativna).

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Kada se pokaze, da i pismo i postanje moze da se tumaci ( osim po duhovnom smislu ) i u bukvalnom smislu......e, onda, ....kave veze ima sa bilo cime ili to postoji i kod drugih naroda.

Може, не кажем да не може; само напред. :ok:

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ћириличар рече

Konceptualna greška nije, nego logička. Ne govorim o početnim tvojim premisama , nego o postupku trpanja TE i religije u isti koš.  Upoređujete neuporedivo,  stvari koje se bave različitim stvarima različitim metodama. Religija ne koristi naučni metod i traži odgovor na smisao i porijeklo našeg postojanja. Nauka koristi naučni metod da objasni kako svijet funkcioniše,  a konkretno TE da objasni kako se vrste živih bića mijenjaju.

Iz religije izlaze načela koja nam govore kako trebamo živjeti (ne ubij,  budi smjeran,  skroman,  iskren,   voli bližnjeg svog itd.),  a iz nauke izlaze objašnjenja zašto imamo takva pravila i zašto ih prihvatamo.

A ovaj drugi dio je lijep,  ali nerelevantan jer predstavlja samo ispovjedanje jedne vjere,  bez objašnjenja zašto trpanje TE i religije u sukob logička greška. Završavaš ga konstatacijom svrhe izgradnje boljeg čovjeka. Super. Samo to nema veze sa TE.

Babe i žabe. 

Mozda nije ni toliko bitno, ali, gresis u spajanju i trpanja TE i religije u isti kos, pa, je onda i logicno  da mislis, da je logicka greska. Ali, ja nisam nigde poistovecivao religiju i TE i zato sam i rekao da je konceprualna greska.  Iz tvoje perspektive je tako, ali, iz moje perspektive je ispravnije gledanje, jer, u pitanju su tvoji komentari na moje postove......gde govorim o prednostima religije u odnosu na TE.

I, govorim,  kako se te prednosti, ....koje su u  tome, sto je religija zaokruzen teorijski i verski sistem, koji se bavi pocetkom, tokom i krajem stvari,.... mogu primeniti  u prakticnom delu covekovog zivota na zemlji.

Mislim, kolega, da tvoja konstatacija, da je izgradnja boljeg coveka,  nesto sto je samo super, ne odslikava pravo stanje stvari, koliko je ta cinjenica, sustinska za nase civilizovano  i mirno zivljenje na ovoj planeti.  Dovoljno je samo videti, koliko su zla covecanstvu nanele razne ideologije gradjenja coveka na postavkama, da kazem blago,  nesto drugacijim od religijskih nacela.

Dakle, zbog toga, sto TE nema veze sa duhovnim nacelima i komponentama  kod coveka je i pocela neka moja ( koncepcijska ;) ) prica, o odnosu TE vs Religija.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Mozda nije ni toliko bitno, ali, gresis u spajanju i trpanja TE i religije u isti kos, pa, je onda i logicno  da mislis, da je logicka greska. Ali, ja nisam nigde poistovecivao religiju i TE i zato sam i rekao da je konceprualna greska.  Iz tvoje perspektive je tako, ali, iz moje perspektive je ispravnije gledanje, jer, u pitanju su tvoji komentari na moje postove......gde govorim o prednostima religije u odnosu na TE.

I, govorim,  kako se te prednosti, ....koje su u  tome, sto je religija zaokruzen teorijski i verski sistem, koji se bavi pocetkom, tokom i krajem stvari,.... mogu primeniti  u prakticnom delu covekovog zivota na zemlji.

Mislim, kolega, da tvoja konstatacija, da je izgradnja boljeg coveka,  nesto sto je samo super, ne odslikava pravo stanje stvari, koliko je ta cinjenica, sustinska za nase civilizovano  i mirno zivljenje na ovoj planeti.  Dovoljno je samo videti, koliko su zla covecanstvu nanele razne ideologije gradjenja coveka na postavkama, da kazem blago,  nesto drugacijim od religijskih nacela.

Dakle, zbog toga, sto TE nema veze sa duhovnim nacelima i komponentama  kod coveka je i pocela neka moja ( koncepcijska ;) ) prica, o odnosu TE vs Religija.

Sve to kontam.  I jopet kažem,  miješaš babe i žabe.  Govoriš kako religija ima prednosti u odnosu na TE kao koncepcija što je besmisleno kao kada bi se upoređivale prednosti socijalizma nad republikanizmom. Jednostavno ti pojmovi nisu u konkurenciji jer se ne bave istim stvarima. 

Da upoređuješ socijal darvinizam, komunizam, nacizam ili neku drugu vrstu ideologije koja teži gradnji poželjnog čovjeka bio bi u pravu u takvoj postavci,  jer nijedna religija nije tako brzo proizvela tolike probleme u svom socijalnom inžinjeringu kao takve ideologije (vjerovatno jer su religije rijetko revolucionarne u smislu da hoće promjene odmah po svaku cijenu, i zasnovane su na idejama starim hiljadama godina koje u sebi nose određene vrijednosti koje ograničavaju pravljenje poželjnog čovjeka u normalne okvire). 

I na kraju,  ako ne trpaš ih u isti koš,  zašto ih onda upoređuješ kao da jesu?  E to je to. Ne mogu se upoređivati dvije koncepcije koje veze nemaju jedna sa drugom. 

SAD možda sam i pogriješio o namjeri tvoje usporedbe,  jer ipak tema daje čitavoj priči određeni "duh" (TE je laž jer xyz). 

Подели на овим сајтовима

Najzad se kontamo. :)))

Ali, kakve ima veze sto se TE i religija ne bave istim stvarima.

Pa, moja koncepcija je, da time sto se religija bavi ovim duhovnim i teorisjkim  stvarima , kao zaokruzen hipoteticki sistem koji ima svoj pocetak, tok i kraj, daje joj prednost na tom nivou stvari.

Sto se kaze, prednost je prednost. Kakve ima veze, koje je vrste i prirode ?

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, о.Горан рече

Ево како изгледа помрачење сунца:

Или како то изгледа када би се гледало са стране:

Дакле, види се да је однос даљине од земље ка оба тела и (полу)пречника оба тела јако близак( што значи да су током помрачења оба `круга` скоро иста) што је веома мало вероватно. Наравно, продавцима магле је све случајно...

I pribliznijeg predstavljanja navedenog problema:

moonsunsize.gif

Vrh konusa Meseceve umbre dodiruje povrsinu Zemlje. (Zapravo seta, nekad je iznad povrsine, nekad ispod. Na slici sa ovog linka, posto se Sunce vidi kao prsten, vrh je iznad povrsine planete)

meas-angle-BC-sm.jpg

http://www.migall.fastmail.fm/astronomy/telescopes_detectors/hst_fov/hst_fov_moon.htm

moon_pea_thumb.jpg

Da li shvatate da je velicina graska balansiranog na palcu ispruzene ruke priblizno jednaka velicini Meseca koja je priblizno jednaka velicini Sunca? Sokantno, zar ne? Velicina nokta je slucajna, kako kazu evolucionisti? Nikako, kazem ja!

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Bokisd рече

Najzad se kontamo. :)))

Ali, kakve ima veze sto se TE i religija ne bave istim stvarima.

Pa, moja koncepcija je, da time sto se religija bavi ovim duhovnim i teorisjkim  stvarima , kao zaokruzen hipoteticki sistem koji ima svoj pocetak, tok i kraj, daje joj prednost na tom nivou stvari.

Sto se kaze, prednost je prednost. Kakve ima veze, koje je vrste i prirode ?

Има, јер је упоређивање без икакве сврхе, у теми која је пуна инерције да се изјаве ставе и тумаче "за" или "против". Чему сам изгледа ја и подлегао :)))

А опет, зашто упоређивати неупоредиво ако не ради показивања да заправо има везе између то двоје и извлачења некаквог закључка? Могу ја тако сад упоређивати аута и тенкове и рећи да су тенкови далеко квалитетније машине јер врше више функција ( превоз и одбрана ), па би ми неко улетио и рекао "Хоћеш да кажеш да се требамо сви возити тенковима и пуцати за паркинг мјеста?", јер зашто бих то и упоређивао онда? :D Предност тенка је што може пуцати, али чему то у цивилном саобраћају? Предност је предност, али предност може бити и небитна у одређеном контексту.

"Бурааааз, могу дићи 100 кила из бенча више него овај малиша!"

"Супер, али немаш појма о програмирању. Напоље из фирме." :D

Подели на овим сајтовима

Ali sama ideja da Bog turpija i brusi Mesec, pa doliva helijum u Sunce da ga naduje, pa kao namesta Zemlju, pa jos malo udesava Mesec... E, to je to! Ne pipaj vise nista! Pustaj sad, ajde okreci! 7896634

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, drvce рече

Ali sama ideja da Bog turpija i brusi Mesec, pa doliva helijum u Sunce da ga naduje, pa kao namesta Zemlju, pa jos malo udesava Mesec... E, to je to! Ne pipaj vise nista! Pustaj sad, ajde okreci! 7896634

i namestio milijarde zvezda na "nebeski svod"... i to sve samo iz sledećeg razloga:

пре 19 часа, Bokisd рече

nama na korist i nama na vrhunski ugodjaj. :naklon:

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ћириличар рече

"Бурааааз, могу дићи 100 кила из бенча више него овај малиша!"

"Супер, али немаш појма о програмирању. Напоље из фирме." :D

Andrea Pessino

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...