Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Ти си убица!:)):)):)) Сада још да узмеш да покориш Аву са тврдњама како ће ДС васкрснути и скинути Вучића... :))

Ako nađu dobrog magarca vrlo lako mogu da uđu sa slavom u Jerusalim :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 22 минута, Justin Waters рече

Zanimljivo. Kod nas se najcesce cuje " I koji će opet doći sa slavom..." Futur, dok izgleda da je u originalu nesvrsno vrijeme??

ἐρχόμενον part sg pres mp masc acc. Дакле, имамо партицип презента: долазећи, који долази. Он је тај који нам стално долази у евхаристији и ван ње да суди. Овде је суд. Тек у некој другој линији, односно изведено може да се говори као будућем догађају. Али, ово је примарни смисао.  
Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече
  пре 27 минута, Ivan Marković рече

Ne tvrdim. Uzmimo sledeći hipotetički primer. Ja se krstio i pričestio kao beba. Posle postao vračar i nisam se pokajao. I šta sad?

Угасио си. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече
ἐρχόμενον  part sg pres mp masc acc. Дакле, имамо партицип презента: долазећи, који долази. Он је тај који нам стално долази у евхаристији и ван ње да суди. Овде је суд. Тек у некој другој линији, односно изведено може да се говори као будућем догађају. Али, ово је примарни смисао.  

Dok sam te cekao da odgovoris i utazim znatiezlju, malo sam trazio originalni tekst, pa taj red iz simbola glasi:

καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς

Google translate ga prevodi ne bas idealno, ali solidno: "Again Coming after glory judge the living and the dead". 

To mijenja primarni smisao od nekog neprestanog iscekivanja da vidimo Hrista kako fizicki dolazi na oblacima...do toga da on dolazi neprestano u Evharistiji i da nam vec sudi za vrijeme zivota. 

Mislim pored onoga sto si navodio u NZ, i jos sad Simbol Vjere, fundament ispovjedanja pogesno se prevodi. Mislim ko ce da odgovara za toliko lose prevode...:scratch_head:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Угасио си. 

Sećaš se naše rasprave o Judi da li se pričestio ili nije? 

Letelo perje čoveče i tada sam shvatio jednu bitnu stvar.

Ne možeš nikada pričati iz perspektive Jude što sam ja radio nego uvek i iznova kao ti što vazda pričaš iz perspektive Hrista Isusa.

Hvala ti na tome!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Mislim pored onoga sto si navodio u NZ, i jos sad Simbol Vjere, fundament ispovjedanja pogesno se prevodi. Mislim ko ce da odgovara za toliko lose prevode...:scratch_head:

Ја нећу сигурно, али ми зато у несветим молитвама помињу великодостојници мајку и желе да ми што пре одрже oratio in obitum... :)) Превише збуњујем народ! 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne možeš nikada pričati iz perspektive Jude što sam ja radio nego uvek i iznova kao ti što vazda pričaš iz perspektive Hrista Isusa.

Hvala ti na tome!

Нема на чему! 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ја нећу сигурно, али ми зато у несветим молитвама помињу великодостојници мајку и желе да ми што пре одрже oratio in obitum... :)) Превише збуњујем народ! 

Kamo srece da vas ima vise avo, mnogi drze glavu u pijesku i ne talasaju prosipajuci talante. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hvala ti na tome!

Read more  

Shvatio se da ga Juda izdao i pre nego što je nastao.....:)) ali zanimljivo je kolko ste vi ustvari prelešćeni do zla boga da sebi pripisujete perspektivu Bogočoveka....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Shvatio se da ga Juda izdao i pre nego što je nastao.....:)) ali zanimljivo je kolko ste vi ustvari prelešćeni do zla boga da sebi pripisujete perspektivu Bogočoveka....

Dobro primljeno k znanju el to bilo ex katedra ili si možda pijan?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Kamo srece da vas ima vise avo, mnogi drze glavu u pijesku i ne talasaju prosipajuci talante. 

Могу да будем осуђен по многим основама, али никада за то да сам закопао таленат! Затрпавају ми га други, јер нисам постављен на месту где треба да будем, али без обзира на то ја радим и говорим оно што сам учио. И то бесплатно. То је већ лудило мозга, али таква лудачка ситуација се може схватити само када се зна да у нашој цркви влада принцип негативне селекције. А нико се неће извући јер уредно пишем протоколарна писма која се заводе, а она су званични документи, тако да када и помремо неће бити ништа тајног што се неће сазнати. А на та документа биће и моје глосе, ако ме Бог поживи, тако да многи могу да се горде сада пред народом, али је то светска слава. Тако је и Кајафа био славан пред људима, али га се данас баш не сећају по врлинама.

Што је најлуђе, иако трпим неправду од рођене цркве, никада нисам рекао да се треба одвајати од ње или правити парасинагоге и сличне ствари. Јер ја не страдам од цркве, него од људи који злоупотребљавају позиције које имају у цркви. Ја само радим мој посао. А не верујем да се он састоји у томе да вас заводим за Голеш планину. Не, све што вам говорим је поткрепљено изворима или студијама, па свако може да провери. Може да се слаже или не, али код мене нема фалсификовања као у ових који би да не збуњују народ.  

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Justin Waters рече

Zanimljivo. Kod nas se najcesce cuje " I koji će opet doći sa slavom..." Futur, dok izgleda da je u originalu nesvrsno vrijeme??

U originalu nije uopšte vreme, prijatelju, već particip prezenta glagola erhomai, koji gle čuda, nema svoj oblik za buduće vereme, već koristi glagol eimi (ne biti) , koji je opet od glagola eleusomai, koji se izgleda javlja samo kod Homera.  Na sve to, particip prezenta u principu služi da se njime izrazi zavisna rečenica, koja označava istovremenost radnje sa glavnom rečenicom, ukoliko je u pitanju zavisna rečenica, jer u jelinskom nemamo slaganje vremena već slaganje načina, ali i to bez nekog jasnog pravila, tj. bez stroge primene istih, kao u latinskom. Ukoliko je u pitanju nezavisna a mi ovde imamo nezavisnu sastavnu "i Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima" e onda prevod zavisi od značenja samog participa u širem kontekstu:ani_biggrin: (di je @Bokisd u rečenici/tekstu. Ukoliko je to značenje rezultativno, ili pak svrhovito "teleološko", onda se može prevesti i budućim vremenom, nezavisno od samog aspekta (vida) originalnog oblika. Dakle, pošto vidim kuda ovo vodi i da opet može da završi u "sinodalci pogrešno prevode jer...(prepustite mašti na volju)," dužan sam da ovdee reagujem.  

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ivan Marković рече

Kratos postavlja vrlo inteligentna i smislena pitanja na koja obojica (ti i Vedran) izbegavate odgovor.

Није тачно, што си имао прилику и уверити се. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...