Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 10 минута, Кратос рече

Pavle kaže da ima želju napustiti telo i nastaniti se kod Gospoda....

Па то нема никакве везе са душом. Где си такву дебилоштину прочитао у Павла? Човек лепо каже да ће по смрти васкрснути и бити са Господом. А не на неком стајалишту које може да потраје још неку хиљаду година. А они свеци са Хр што су васкрсли у телу су привилеговани у односу на Павла? - Не паламуди. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Сада може да се опјани, није пост!:))

Ма опило га оно "ново пиво". Пио на гладан стомак. :)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

onda je i Pavle trebao jasnije videti ovu pespektivu stvari.

Па ту си против Павла. Јер сада видимо као у огледалу и енигми. Немој да силујеш човека, а ни Бога. Није нам дато. У трпљењу треба да спашавамо душе своје. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Slazem se, to su trenuci i dozivljaji van prirode stvari.

Ali, mislim, da ako  su u tom nekom buducem telu vec verujuci, i kako oni vec osecaju punu blagodat  opstenja sa Bogom ( u telu ), onda je i Pavle trebao jasnije videti ovu pespektivu stvari.

Tako gledam na ovu pricu.

Погледај алегоријско тумачење виђења пророка Језекиља од Макарија Великог, ту говори о души и донекле појашњава виђење.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

onda je i Pavle trebao jasnije videti ovu pespektivu stvari.

Slažem se sa o.Zoranom, Pavle je video najjasnije što je mogao.

A ti si u pravu kad veliš, kad Pavle nije mogao sa sigurnošću reći da li je duša tada ili telo onda ko može?

O.Sava veli da može sa sigurnošću reći da je duša na tom trećem nebu.

Pa te sada pitam kako?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Ma jok javljam ti se iz eshatološke tačke,uspeh napokon da uspostavim konekciju sa eshatološkim sobom....:)) ali ne mogu sad dalje da ti pričam...ni Pavle nije bio tamo gde sam ja sada....

Немој мудро да избегаваш коришћење термина "есхатолошки ја" само зато што су ауторска права заштићена. Свеједно ти ударам рецке за наплату касније. Џаба ти :)) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A ti si u pravu kad veliš, kad Pavle nije mogao sa sigurnošću reći da li je duša tada ili telo onda ko može?

Pa te sada pitam kako?

Boksid si tu?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече
1 hour ago, Vedran рече

Пре си хтео под звоно да ме ставиш,

Gde, citiraj? Ili se izvini zbog klevete.

Стварно хоћеш да ти цитирам? Ако инсистираш ископаћу. Али мислим да се ипак није мени причињело да си тражио да расправљамо на затвореној теми па си ту поменуо и моје име, на шта сам ти одговорио да ја "под звоно не идем". Хоћеш да ти нађем?

А да ли ћеш ти мени да се извинеш због клевете да избегавам да одговорим на Кратосова питања, без обзира што сам на сва питања одговорио? Ха? Хоћеш ли? А и поп "Ђура" му је одговарао. 

1 hour ago, Ivan Marković рече
1 hour ago, Vedran рече

а пре тога си хтео да ја пишем оно што ти сматраш за важно. ....

Gde, citiraj? Hteo sam da upotrebiš isti kriterijum na sve učesnike u diskus

Зар се мени, исто тако, причињело да си ти тражио од мене да реагујем на разне ствари које су неки други причали а за које си ти сматрао да треба да реагујем. И зар ти ја нисам одговорио да не могу да исправљам разне криве Дрине, да неке ствари не видим, неке видим и не сматрам се компетентним, да за неке немам врмеена и воље? А неке можда не сматрам за погрешне, иако их ти можда сматраш. Или се то мени све усањало? Хоћеш да ти нађем?

Треба ли неко од нас двојице да се извине?

Ово за критеријуме, што си од мене тражио је било много касније касније. И на то сам ти одговорио тада.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Bokisd рече

Da, ali, koliko sam citao oci tumace da govori o sebi, verovatno radi smirenja tako govori.

Ја мислим да је овде реч о нечему још већем од онога како ми смирење, класично (ограничено) и често погрешно, разумемо. Као, нећу ја њима о томе да причам да они о мени не помисле нешто велико, па да се не погордим, и слично. Кад би тако било он би био лажов јер би лагао из "племенитих разлога" да нас "не саблазни", и да се сам "не погорди" и слично. 

То је тако велика и узвишена тајна, да он просто није могао другачије да искаже. Није могао рећи "ја сам био" зато што се нашао у чуду, па се његово смирење састоји у томе да он то предаје у руке Божије, јер не може сам да објасни како се десило то што се десило. Он је засигурно у тој тајни доживео и себе као "новог човека". Зато и није могао другачије да то искаже него "знам човека", и зато и говори "не знам да ли у телу или ван тела" "БОГ ЗНА" јер се опет нашао у телу оном и онаквом каквог га овде познајемо.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa te sada pitam kako?

Read more  

Mislim, da bi bilo zaista vrlo svrshishodno da postavis ocu pitanje u smislu ovog vidjenja apostola Pavla.

Mozda nesto pogresno protumacim o.Savu ne secam se tacno tog njegovog odgovora, iskreno da kazem , ne secam se uopste. :ani_biggrin:

Inace, ako mislim da nismo jos uvek u tom nekom nasem buducem telu, onda je logicno da duse tek treba da se sjedine sa nasim vaskrslim i preobrazenim telima.

Oko prebivanja dusa u cekanju vaskrsenja, kako i na koji nacin postoje i egzistiraju postoji  tumacenje u duhovnom predanju crkve. Verujem u takvo predanje koje su nam oci ostavili.

Zanimljivo je, da apostol Pavle ( sad sam pogledao ponovo tekst ) govori da je bio i u Raju ( opet , da li u telu ili izvan ) i da je tamo , sad cuo neiskazane reci. Sada iako ne zna za telo, dobro je cuo neke velike reci o nekim stvarima koje treba da ostanu tajne za nas obicne 'smrtnike'

Kako da sve to protumacimo ?

Ne znam, mozda i zato postoji predanje koje moze dati odgovore na sva takva ili slicna pitanja.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Boksid si tu?

Хаха! Адаме где си? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

Dok sam te cekao da odgovoris i utazim znatiezlju, malo sam trazio originalni tekst, pa taj red iz simbola glasi:

καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς

Google translate ga prevodi ne bas idealno, ali solidno: "Again Coming after glory judge the living and the dead". 

To mijenja primarni smisao od nekog neprestanog iscekivanja da vidimo Hrista kako fizicki dolazi na oblacima...do toga da on dolazi neprestano u Evharistiji i da nam vec sudi za vrijeme zivota. 

Mislim pored onoga sto si navodio u NZ, i jos sad Simbol Vjere, fundament ispovjedanja pogesno se prevodi. Mislim ko ce da odgovara za toliko lose prevode...:scratch_head:

Prijatelju, ja sam klasični filolog i odgovorno ti tvrdim da ništa od ovoga što si napisao nije tačno. Ništa. Prvo pročitaj ovo, ako već nisi. 

Drugo, nikad, ali nikad ne ubacuj starogrčke rečenice (bilo da je Homer, Platon, Plotin ili novozavetna kojna) u Gugl translator. Nikad. 

Treće, to ni malo ne menja primarni smisao od dolaženja na oblacima do neprestanog dolaženja na liturgiji. Načelno je moguće tumačiti i na jedan i na drugi način, ali ono palin (opet) ima mnogo više smisla uz futur. Na sve to, on nama ne sudi na liturgiji, niti tokom života, već po smrtnom času (gledano iz naše perspektive) Iz Njegove, već nam je presudio. Naravno, na sve to ostaje pitanje zašto "čekamo" vaskrsenje mrtvih i život budućega veka? Dakle, moralo bi se izvršiti veliko nasilje nad tekstom Simvola da bi se podržala vaša interpretacija. Inače, na latinskom je:"iterum venturus est cum gloria". I koji namerava opet da dolazi sa slavom". Zašto umesto "opet" " ponovo" ne stoji "stalno", "uvek iznova" , "opet i opet" i slično?

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

Mislim, da bi bilo zaista vrlo svrshishodno da postavis ocu pitanje u smislu ovog vidjenja apostola Pavla.

Mozda nesto pogresno protumacim o.Savu ne secam se tacno tog njegovog odgovora, iskreno da kazem , ne secam se uopste. :ani_biggrin:

Inace, ako mislim da nismo jos uvek u tom nekom nasem buducem telu, onda je logicno da duse tek treba da se sjedine sa nasim vaskrslim i preobrazenim telima.

Oko prebivanja dusa u cekanju vaskrsenja, kako i na koji nacin postoje i egzistiraju postoji  tumacenje u duhovnom predanju crkve. Verujem u takvo predanje koje su nam oci ostavili.

Zanimljivo je, da apostol Pavle ( sad sam pogledao ponovo tekst ) govori da je bio i u Raju ( opet , da li u telu ili izvan ) i da je tamo , sad cuo neiskazane reci. Sada iako ne zna za telo, dobro je cuo neke velike reci o nekim stvarima koje treba da ostanu tajne za nas obicne 'smrtnike'

Kako da sve to protumacimo ?

Ne znam, mozda i zato postoji predanje koje moze dati odgovore na sva takva ili slicna pitanja.

Ja te lepo pitam kakvo je to predanje Crkve koje negira Pavla.

Pavle govori da je bio na nebu ali da ne zna sa sigurnošću da li je bio u telu ili je bio kao duša.

Ti sad aminuješ da duša nastavlja psole telesne smrti na nebo i da na nebu čeka telo. 

Kako ti sad bolje znaš da duša na nebu može da postoji bez tela od Pavla koji je tamo bio.?

Kako ijedan sveti otac može to da zna bolje od Pavla koji je tamo bio?

Kakvo je to predanje koje negira Pavla?

Sva moja pitanja su upućena direktno tebi jer ti zastupaš tezu da duše nastavljaju posle smrti postojanje na nebu i da tamo čekaju vekovima strašni sud kad će se desiti sveopšte vaskrsenje i sjediniti se sa eshatološkim telima.

Kako vi to bolje znate od Pavla?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...