Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 часа, Благовесник рече

Хаха... Пуцаш из празне пушке, које се и Авокадо дохватио... Жалосно! 

На Бога то не може да се односи, јер, вечност постоји, али не као узочно-последични ток,  

Бог је вечан јер је неусловљена Истина, нема узрочно-последичну везе,  непроменљив, непокретан итд... итд...

Iako uvek smatram samo za zabavne te pokušaje special pleading-a u vidu "to se na Boga ne odnosi"... možemo slobodno i da preskočimo to... jer opet možemo sve da prebacimo na nas... tvoj argument se i onako ne odnosi na to da li Bog može da prebroji sve događaje unazad ako su beskonačni nego da li mi možemo da ih prebrojimo tako da stignemo od prvog do poslednjeg... isto tako možeš da pitaš: da li bismo mi mogli da prebrojimo sve događaje (misli, reči) u vezi sa večnim i beskonačnim Bogom tako da stignemo od prvog do poslednjeg...

Ako je ono što mi ne možemo da prebrojimo nemoguće, onda je i Bog nemoguć.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Avocado рече

Iako uvek smatram samo za zabavne te pokušaje special pleading-a u vidu "to se na Boga ne odnosi"... možemo slobodno i da preskočimo to... jer opet možemo sve da prebacimo na nas... tvoj argument se i onako ne odnosi na to da li Bog može da prebroji sve događaje unazad ako su beskonačni nego da li mi možemo da ih prebrojimo tako da stignemo od prvog do poslednjeg... isto tako možeš da pitaš: da li bismo mi mogli da prebrojimo sve događaje (misli, reči) u vezi sa večnim i beskonačnim Bogom tako da stignemo od prvog do poslednjeg...

Ako je ono što mi ne možemo da prebrojimo nemoguće, onda je i Bog nemoguć.

4.6 милијарди година старA Земљa,  то је оно што засигурно знате и што сте пребројали :smeh1:  .

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Рапсоди рече

4.6 милијарди година старA Земљa,  то је оно што засигурно знате и што сте пребројали :smeh1:  .

То је оно што помоћу науке можемо да измеримо. Објасни ми "научну" методологију кретарда по којој је земља стара 6.000 година. 

Једна битна напомена око онога што кретарди не могу да разумеју: да је земља стара и 100 милијарди година, то не служи као доказ да је ТЕ исправна. Сав проблем је у томе што су кретарди помислили за Библију да је Куран. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

То је оно што помоћу науке можемо да измеримо. Објасни ми "научну" методологију кретарда по којој је земља стара 6.000 година. 

Једна битна напомена око онога што кретарди не могу да разумеју: да је земља стара и 100 милијарди година, то не служи као доказ да је ТЕ исправна. Сав проблем је у томе што су кретарди помислили за Библију да је Куран. 

Оче...уз дужно уважавање, ја овде ништа не објашњавам....и ја се питам а и ја овде питам :smeh1:  Научници тамо, научници вамо, па ај ти сад знај . 

Вамо мутације, и тамо мутације :smeh1: фосили и тамо и вамо , и диносауруси на  оба поља,  јел беше оно ц14 проблематичан, вамо Докинс, тамо Џентри  и таКо то...и све се то посматра из  два  дијаметрално различита угла.  

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Metodologija je kristalno jasna... uz'o protestantsko-naučni biskup jednu naučnu knjigu i naučno sabrao godine života nekih likova iz te knjige i dobio naučni rezultat koliko je naučno stara Zemlja... doduše, taj je izračunao i koji datum je bio i koliko sati ali za taj deo nisam siguran baš da li i koliko je naučan... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Авокадо, нисам видео да си било чиме доказао да постоји и да је   могуће   кретање од вечности?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Благовесник рече

Авокадо, нисам видео да си било чиме доказао да постоји и да је   могуће   кретање од вечности?

Nisam to ni dokazivao ni objašnjavao... objasnio sam šta je problem u tvojim argumentima/tvrdnjama da je nemoguće. Mogu i da ponovim skraćeno objašnjenje: problem je u tome što ne možeš beskonačno da "brojiš" i "računaš" na način na koji to radiš... to nije intuitivno, pa da možeš da primenjuješ uobičajnu ljudsku intuiciju... možeš matematiku koja se odnosi na beskonačne nizove... ali je nažalost ne znaš... a ne znam je ni ja... ali bar znam da postoji... :)

Evo još jedan i prilično star (starogrčki) primer zašto intuicija tu ne šljaka... istom "logikom" (tačnije intuicijom) koju koristiš za ovo je nemoguće da pređeš bilo koju distancu... zato što pre toga moraš da pređeš pola te distance.. a pre toga pola te distance... a pre toga pola te distance... i tako u beskonačnost... pa možeš da izvedeš i isti zaključak kao što si ga ti izveo (Ништа не може настати ако је за његов настанак неопходно претходно настајање, односно, постојање бесконачног броја других ствари):

Ne možeš da pređeš ni jednu distancu ako je za to potrebno da prethodno pređeš pola te distance i ako je za to potrebno da pređeš pola te distance i tako beskonačan broj polu-distanci...

--

Kao što već rekoh: ima beskonačno mnogo tačaka u svakom krugu i to što ti ne možeš da ih prebrojiš ne znači da je krug nemoguć.

Ovde mešaš to da li nešto možeš da prebrojiš (da li je prebrojavanje nemoguće) sa tim da li je skup toga što ne možeš da prebrojiš nemoguć...

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, grigorije22 рече

Mozda bi @Ivan Marković mogao da da doprinos u ovom filozofskom nadmudrivanju izmedju Avocda i Velje. Ako hoce naravno. 

A pox on you! 

:D

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Морам да приметим да сам направио једно добро дело и тебе научио да се зове Филопон, и да није канонизован. :sunce:

https://www.scribd.com/document/384495739/06c-Jovan-Filipon

eto scribd kaze filipon,.... :smeh1: :))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Evo još jedan i prilično star (starogrčki) primer zašto intuicija tu ne šljaka...

Да, то је проблем што Бвесник није упознат са Елејцима. Нема кретања, простора, мноштва: биће јесте. И то је сада ствар која је ушла у хришћанство, и примењује се на Бога. Имамо добар Жуњићев превод Парменида, као и коментаре на истог. Написао је и дисертацију о то ен у Аристотела. Да не помињем Хајдегера и Гаргамела.   

Подели на овим сајтовима

Нисам упознат са Елејцима?? Рекао сам да се томе најразумније и најјасније супроставио Филопон Александријски, и то библијском вером где Бог ствара свет ни из чега! Елејцима, класичној јелинском схватању, као и појединцима данас, неприхватљиво је да ни из чега може настати стварност (биће) из разлога што би у том случају настала из не-бића, па би по њиховом расуђивању и небиће морало да буде нешто. Тако да у том  случају нема кретања, а све је варка чула и све тако и томе слично (Шио ми га Ђура!). Међутим, то се не може односити на овај свет, јер, доказано је и променљив, и сложен, и дељив, и покретан... 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Благовесник рече

Kод Симеона има схоластицизма,

И пошто овде није тема пре свега о томе, завршавам сваку причу о томе. 

Ма немој ми касти!

то није ништа лоше.

Може оно да буде и добро. Али је свеједно клевета јер није истина.

Као на пример када бих ја теби рекао да си теолог. То би била клевета. Понајпре увреда за теологију. 

Ти си пријатељу, ако имаш образ, дужан да станеш иза својих речи и да их образложиш. Да кажеш на основу чега је Св Симеон Н Б схоластичар. А не да лупиш и онда кажеш пошто то није тема да завршаваш сваку даљу причу о томе. Па ти си сам оворио ту тему и започео ту причу. Нико те није канџијом терао да то спомињеш.

А тим пре што то нигде ниси прочитао, и што је та изјава, највероватније, или производ твога ума, или си то чуо од некога дудука па сад папагајски понављаш. Не знам која опција је вероватнија.

Ја сам очекивао да ћеш се исправити. И то би био крај. Чак ми је било и жао моје првобитне реакције. Али се ипак мој 'инсект' показао исправним.

Чини се да си толико острашћен у своме насупу, да просто не можеш да се исправиш, јер би то подразумевало смирење.

Хајде буди добар па образложи како је то Симеон схоластичар. Кажеш да се то налази код њега. Могао би и примере да наведеш? Па да продиванимо. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ако сматраш да ни Св. Јован Дамаскин није схоластик, онда немамо шта да причамо. Просто не мислимо исто (по овом питању)...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

Хајде буди добар па образложи како је то Симеон схоластичар.

Hoće... samo prvo tetki da odnese lek...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...