Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, Ведран* рече

Сад можете да ме зовете форумски исповедник, јер сам два пута био у тамници Христа ради. :D

Бановали су те само због о. Горана, да он не би могао да се буни како само креационисте банују!:)) Мада се не сећам да си неки дарвиниста. Али јеси хијена, и то си јавно признао! Према томе, Горан не може да се буни. Овде се само кловнови не банују (Ава).12:smeha: 

Глупа ми би тема о Расколу без тебе. Ја заинтересован пошто сам расколњиков:)))  

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ако Путин са Поука не може да те заштити, онда смо га прсли начисто... 

Аво џаба труд, јер да и кажете своме другу које мудро слово не вреди, јер управо он је тај који ме банује. Заволе таму већма ли него правду Божију, зато му Бог и даде по жељи срца његовог.

Вели Иларион некидан: има пословица која каже када Бог хоће да казни некога онда му одузме разум. Мој имењак тако вели за Гечу, а ја тако кажем за форумског геџу? :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Аво џаба труд, јер да и кажете своме другу које мудро слово не вреди, јер управо он је тај који ме банује.

Ја мислио нека женска... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Глупа ми би тема о Расколу без тебе. Ја заинтересован пошто сам расколњиков:))) 

Заинтересован? То да ме цинкаш код твојих шефова? :))

Да ми постдипломски одузму диплому? Због ради тога, када сазнају, што сам прескакао разред у средњој школи. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Добар дан!

Да ли сте били добри? :D

Видим порађали сте се док сам био присилно одсутан.

bio si na održavanju trudnoće.. 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Добар дан!

Да ли сте били добри? :D

Видим порађали сте се док сам био присилно одсутан.

:sunce:jooj znači opet su te banovali..e neka ti je tak'ti i treba:tongue:..

Подели на овим сајтовима

On 11.11.2018. at 0:42, Bokisd рече

Ali, sta ako te procente pretvorimo u pitanje, kada je covek vise mogao da podnese muke koje donosi sam zivot ? Ono, kako covek i koliko kvantitativnu i kvalitativnu muku je mogao da podnese danas ili kroz ranije vekove ? Nije sve u muci kao muci, nego i u tome kako je covek prihvata i podnosi.

Ali, opet, muka kao deo Bozijeg predvidjanja (kazne) i dalje postoji na razne nacine povezano u kontekstu sa prvobitnom kaznom. Jer, eto, recimo, pitanje posla koji ljudi obavljaju i osim toga da bi se i prehranili i tvoje vrlo dobro zapazenje o nivou angazovanosti i stresa koji isti taj covek moze da ima na tom poslu. Veruj mi, sa jednim drugarom sa kojim pricam o verskim i filosofskim temama ponekad uz kaficu i caj, jednom smo se i dotakli te' teme. Mislim, da  covek u vecini poslova ne moze da bude vecinu vremena u nekom normalnom i optimalnom stresnom stanju, svaki ili vecina poslova u toku (vecine ) dana vuce veliki nivo angazovanosti koja opet, vuce tu neku muku koju opet vezujemo za nasu pricu. Tesko je danas naci posao bez stresa, kako fizickog, tako i psihickog.

I, tako opet dobijamo zatvoreni krug koji nas (opet) vodi u pricu oko truda i znoja koja je potrebna za nabavljanje hrane.

Prica o zeni koja radja i dalje u strahu (od) ili u real bolovima i coveku koji i dalje radi u znoju i trudu radi kupovanja hleba, moze posredno upucivati na to, da Pismo ima u svojoj prici i naracija neke dodirne tacke i sa real lifom i na osnovu toga postoji objektivna mogucnost da je pismo i u mnogim drugim stvarima koja se ticu coveka i sveta,... istinito i objektivno.

Odgovor je tu svakako prost. DANAS se bolje podnosi ta muka, i život je neuporedivo lakši na sveopštem nivou. Naravno da možeš individualno da posmatraš svakog čovjeka i da bi tako pronašao nekoga kome je teže danas raditi neki kancelarijski posao, nego neko u 9 vijeku da ore i kopa da bi se prehranio.

Imaj u vidu da se egzegeza biblijskog opisa kazne odnosi na sveopšte čovječanstvo. Onako kako je navodno prvi čovjek poruzrokovao da svi umiremo bez izuzetka, tako je pisac pretpostavljao da će se čovjek patiti za hljeb u znoju svog lica bez izuzetka, kao i da će žena da rađa u muci bez izuzetka. Pisac biblije se kao i mnogi drugi prije i poslije njega pitao o muci i patnji kroz koje ljudi prolaze i on je tu dao prosto svoje zapažanje i objašnjenje na generalnom nivou od kud potiče ta patnja. Za pisca patnja kroz koju je čovjek onda prolazio, orući i kopajući da bi sebi obezbjedio hranu je bila datost nepromjenjiva kao i smrt koja čeka svako živo biće na ovoj planeti. Isto tako mučenje žene pri porođaju je bila datost koja je trebala takva i ostati, a koja je posljedica nametanja Božije kazne.

Pustimo sad taj neki stres. Rekoh, za svaki posao koji se obavlja poželjno je uložiti određen napor kako bi se postigao najbolji rezultat. No to je daleko od nekog mučenja, a da ne govorim da postoje ljudi koji su uložili napor izvjesno vrijeme dok nisu razvili takav biznis, da doslovno nakon nekog vremena samo uživaju i gledaju kako im se puni bankovni račun uz minimalni angažman oko vođenja poslova.   

Suština priče je sljedeća:

Kada bi bila tačna ta tlapnja o fizičkoj degradaciji tvorevine, mi bi danas doslovno živjeli u tamnici, i to bi važilo za svakog čovjeka na ovoj planeti. Svi ljudi bez izuzetka bi se mučili da dođu do hrane orući i kopajući, i nadajući se da ih suša ili neka oluja neće dovesti da ostanu bez nakupine hrane i da gladuju. Mi danas ne bi imali mogućnost da ženi umanjimo bol prilikom porođaja medikamentima ili operativnim zahvatom i dobrim medicinskim tretmanom, a jadna zmija bi se doslovno patila gmižući po zemlji kao kokoška bez nogu  

A sad ono najvažnije i ono što ruši sav taj koncept “pada tvorevine”

Da je tačna ta zabluda o padu tvorevine mi danas ne bi mogli doživjeti tehnološki napredak, ta mogućnost ne bi uopšte postojala, fizički svijet bi počivao na drugim zakonitostima ko zna kakvim, priroda fizike bi bila ko zna kako drugačija, ne bi bilo nauke, čovjek ne bi imao sposbnosti istraživanja, mozak bi nam funkcionisao potpuno drugačije, ne bi bilo ni te proklete evolucije i ovo bi bila zaista tamnica plača i jada, u njoj ne bi bilo ni zrna dobroga koje bi se moglo ogledati na fizičkom polju, sve što bi bilo je taj plač, jad i čemer i vjera da se utjeha može naći na duhovnom planu i da će buduće vaskrsenje taj čemer prekinuti.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Justin Waters рече

. Za pisca patnja kroz koju je čovjek onda prolazio, orući i kopajući da bi sebi obezbjedio hranu je bila datost nepromjenjiva kao i smrt koja čeka svako živo biće na ovoj planeti.

Ово просто није тачно јер је и у то време било разних занимања и трговаца а не само земљорадње, било је и властеле и професионалних војника.

пре 56 минута, Justin Waters рече

tako je pisac pretpostavljao da će se čovjek patiti za hljeb u znoju svog lica bez izuzetka, kao i da će žena da rađa u muci bez izuzetka

Ништа писац није претпостављао као што рекох и тада је било разних занимања а да је бол нормална појава.

1 hour ago, Justin Waters рече

Pisac biblije se kao i mnogi drugi prije i poslije njega pitao o muci i patnji kroz koje ljudi prolaze i on je tu dao prosto svoje zapažanje i objašnjenje na generalnom nivou od kud potiče ta patnja.

Писац се није ништа питао већ даје конкретне податке.

a koja je posljedica nametanja Božije kazne.

Интересантно је да писац уопште не помиње казну. Просто казна и не постоји. Бог не кажњава већ је то само људски начин поимања сопствених грешака и грехова у односу на Бога и Божијег допуштења.

Kada bi bila tačna ta tlapnja o fizičkoj degradaciji tvorevine, mi bi danas doslovno živjeli u tamnici, i to bi važilo za svakog čovjeka na ovoj planeti. Svi ljudi bez izuzetka bi se mučili da dođu do hrane orući i kopajući, i nadajući se da ih suša ili neka oluja neće dovesti da ostanu bez nakupine hrane i da gladuju. Mi danas ne bi imali mogućnost da ženi umanjimo bol prilikom porođaja medikamentima ili operativnim zahvatom i dobrim medicinskim tretmanom, a jadna zmija bi se doslovno patila gmižući po zemlji kao kokoška bez nogu  

Ово је такође бесмислено

Da je tačna ta zabluda o padu tvorevine mi danas ne bi mogli doživjeti tehnološki napredak, ta mogućnost ne bi uopšte postojala, fizički svijet bi počivao na drugim zakonitostima ko zna kakvim, priroda fizike bi bila ko zna kako drugačija, ne bi bilo nauke, čovjek ne bi imao sposbnosti istraživanja, mozak bi nam funkcionisao potpuno drugačije, ne bi bilo ni te proklete evolucije i ovo bi bila zaista tamnica plača i jada, u njoj ne bi bilo ni zrna dobroga koje bi se moglo ogledati na fizičkom polju, sve što bi bilo je taj plač, jad i čemer i vjera da se utjeha može naći na duhovnom planu i da će buduće vaskrsenje taj čemer prekinuti.

Ово је такође бесмислено јер се надовезује на нетачне чињенице. Технолошког напретка је увек било, па и у оно време. Другим речима брате много филозофираш.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Просечан србенда рече

Ово просто није тачно јер је и у то време било разних занимања и трговаца а не само земљорадње, било је и властеле и професионалних војника.

Ништа писац није претпостављао као што рекох и тада је било разних занимања а да је бол нормална појава.

Писац се није ништа питао већ даје конкретне податке.

Интересантно је да писац уопште не помиње казну. Просто казна и не постоји. Бог не кажњава већ је то само људски начин поимања сопствених грешака и грехова у односу на Бога и Божијег допуштења.

Ово је такође бесмислено

Ово је такође бесмислено јер се надовезује на нетачне чињенице. Технолошког напретка је увек било, па и у оно време. Другим речима брате много филозофираш.

Recimo, kako povezuje ovu pricu sv.Maksim Ispovednik oko korovo i trnja,  da ce se covek sa mukom hraniti na zemlji :

ОДГОВОР V

Питање:

Шта значи "земља да је проклета" због Адама, и шта значи да ће се од ње "с муком хранити"? Шта значе речи након трње и коров ћети рађати - траву пољску? И напокон, шта значи у зноју лица свога јешћеш хлеб свој (Пост. 3, 17-19)? Јер нико није видео човека нити да траву једе, нити они који једу хлеб то чине, у складу са свештеном историјом, у буквалном смислу у зноју лица свога.

Земља проклета због дела Адамовог, јесте плот  Адамова, која је последица дела његовог [xxviii] , то јест страсти оземљеног ума. [Ова плот] је свагда подвргнута проклетству које се пројаљвљује бесплодношћу врлина које јесу дела Божија. Ову плот и окушава Адам са многим стардањима и жалостима, задобијајући од ње само мала задовољства. А због таквог трулежног добитка, плот узвраћа бригама и забринутостима, слично бодљикавом грму, и великим искушењима и опасностима као бодљама које је несносно боду одасвуд - и у разум, и у гнев, и у жељу, [xxix] тако да једва може да стекне здравље и добро стање  [плоти], попут траве коју суши и једе, а затим, после многих кружних враћања ужасних [стардања], у зноју лица свога, тј. у тешком труду бескорисне знатижеље чулнога бића у чувственом има, подобно хлебу, темељ устројења садашњег живота, било путем вештина, било путем каквог другог осмишљеног начина [одржавања] живота.

Или боље [xxx] : земља јесте срце Адамово [xxxi] , које је због преступљења [ заповести ] примило проклетство - лишављање небеских блага . То је земља коју по делатној философији, [xxxii] са много жалости једе [човек], очишћујући је од проклетсва савести - срамних дела . Затим, очишћује разумом из ње размишљање о настанку телесног бића које подобно трњу израста, а подобно бодљама он - имајући у виду бестелесна суштаства - расуђује о промислу и суду што духовно једе као траву природног созерцања. И тако, сходно речи "у зноју лица свога", вештином стеченом искутвом, једе хлеб теологије, који се једини ствано животворан и који у непропадивости чува биће оних који од њега кушају. [xxxiii] Тако, једење земље, у добром смису, јесте очишћење срца кроз духовно делање, "тарава" је познање тварног природним созерцањем, "хлеб" истинито тајноводство  по благодати."

http://web.archive.org/web/20101201121249/http://verujem.rs/maksim_ispovednik/maksim.htm\

To je ta muka i nevolja i tegoba koju je covek zasejao svojim grehom i postupcima i sada 'jede' muku svakodnevno u mnogim brigama i stradanjima sadasenjeg zivota koja okruzuju coveka. Hranio se covek i u raju, ali je takva hrana bila njemu na duhovnu korist i napredovanje u vrlini i savrsenom zivljenju jer je bio u blagodati i duhovnom miru, imajuci samo jednu zapovest da bude u zajednici sa Bogom.

Kada je narusio takav poredak stvari, dobili smo potpuno surprotno stanje, koje je Maksim opisao kao strasti ozemljenog uma, covek je postao telesan i poceo je telesno da razmislja, raskinuo je zajednicu sa Bogom i poceo je da jede svoj hleb u muci i teskobi tj. telesno razmisljaljuci o zivotu i stvarima.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

To je ta muka i nevolja i tegoba koju je covek zasejao svojim grehom i postupcima i sada 'jede' muku svakodnevno u mnogim brigama i stradanjima sadasenjeg zivota koja okruzuju coveka. 

Амин.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Recimo, kako povezuje ovu pricu sv.Maksim Ispovednik oko korovo i trnja,  da ce se covek sa mukom hraniti na zemlji :

Боксит, ајде да послушаш Аву и спасиш душу своју. И то ћеш успети за седам дана. Поступак је следећи, а понавља се 3 пута дневно у 7 дана:

1) Ујутро прочиташ овај Максимов текст, и после 3 минута се затрчиш у зид и љуљнеш га главом (не текст, него зид, удариш главом у зид);

2) у подне исто поновиш;

3) у 19 часова исто. 

И тако 7 дана. После тога ћеш оздравити и биће ти јасно шта сам хтео да ти кажем, као што је и Максим већ рекао, а ти га не разумеш без ове куре коју сам ти преписао.    

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече
1 hour ago, Bokisd рече

Hranio se covek i u raju,

Где си читао да је човек јео у Рају?

Pa, imao je telo, nije bilo 'bestelesan' kao andjeo.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Где си читао да је човек јео у Рају? 

По резону ерминевтичког контекста је конклузивно сигуран да је јео. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Боксит, ајде да послушаш Аву и спасиш душу своју. И то ћеш успети за седам дана. Поступак је следећи, а понавља се 3 пута дневно у 7 дана:

1) Ујутро прочиташ овај Максимов текст, и после 3 минута се затрчиш у зид и љуљнеш га главом (не текст, него зид, удариш главом у зид);

2) у подне исто поновиш;

3) у 19 часова исто. 

И тако 7 дана. После тога ћеш оздравити и биће ти јасно шта сам хтео да ти кажем, као што је и Максим већ рекао, а ти га не разумеш без ове куре коју сам ти преписао.    

ako ne deluje, ima da te jurim po rimu.... :D

Dobro je tumacenje od Maksima za ovu pricu, narocito se slaze sa ovim,... Са знојем лица свог јешћеш хлеб, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си прах, и у прах ћеш се вратити.... covek je postao zemlja, tj. sav telesan ili kako kaze Maksim,... strast ozemljenog uma,.... itd,...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...