Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Јеси, кушао си ме. Лажеш као и Сара кад вели да се није смејала. 

У догматици Дамаскиновој имаш ово што сам ти казао: Анђео не може имати покајања јер је бестелесан; док човек може да стекне покајање кроз слабости свога тела. Да ли ти је сада јасна моја поука? Мораш 3 пута да закујеш главом у зид. Ти замишљаш да можеш да промениш ум (разумеш оно што ти теолози говоре) без телесног напора? Не можеш. Покајање је метанија (промена ума, буквално), а то бестелесни не могу да раде. 

Одавде имаш и други закључак: Бог би био немилосрдан када анђелима не би дао шансу да се покају тако што би их по неким вукојебинама отеловљивао, како ти замишљаш, па да кад већ могу да се ождеравају могу да се тако и покају. Но, твоја "теологија" је цртани филм.   

Nisam te izazivao, pa, Ti si prvi krenuo sa nekom pricom, ja sam samo odgovarao....zasto me udaras (verbalno) ako nisam nesto lose govorio tebi,....:D

Ne znam, sta da ti odgovorim oko pokajanja, pokajanje ko' pokajanje, ili si bolji ili nisi, i ides u crkvu i pricescujes se koliko cesce mozes, ne bih da ulazim dalje u neka velika razmisljanja o pokajanju.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Где си читао да је човек јео у Рају? 

Нпр:

1Moj

2.16-17

"И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту;

Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш"

2.2
"А жена рече змији: Ми једемо род са сваког дрвета у врту;"

Ово је и Боки читао, а ти Аво дај оригинал превод да видимо шта каже..

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јанко рече

Нпр:

1Moj

2.16-17

Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш"

2.2

Није читао, цитирао би. 

Теби пак исто питање: Анђели могу да једу телесну храну? Јагоде, свиње и сл?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

nije mi jasno zbog cega se bavimo mojom licnoscu

Зато што си дошао да тражиш Реч. Није ваљда да ниси читао пустињске Оце који су ишли код Ава и говорили: Кажи ми реч и да буде жива душа моја! Ако не питаш као ови смирени Оци, онда си кушач. А да дођеш да мени будеш учитељ, мало је гордо, не мислиш ли?

Pa, iskreno da ti kazem, nisam trazio od tebe nesto ili neku rec , bar sto se tice ove teme i ove nase male rasprave.

Opet, iskreno, niti imam nameru da budem nekom ucitelj,  pogotovo ne Tebi, zbog toga se trudim i da nesto ne ulazim u bilo kakve teske diskusije sa Tobom. Kako da kazem, pisem za sebe i ono sto mislim da znam i osecam da je koliko toliko ispravno.

I, to je to.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Јанко рече

Нпр:

1Moj

2.16-17

2.2

Da, to je kontekst, mislim svi znamo za te stihove.

Подели на овим сајтовима

Није читао, цитирао би. 

Теби пак исто питање: Анђели могу да једу телесну храну? Јагоде, свиње и сл?

Може, кад прво одговориш...

До тада :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, iskreno da ti kazem, nisam trazio od tebe nesto ili neku rec , bar sto se tice ove teme i ove nase male rasprave.

Opet, iskreno, niti imam nameru da budem nekom ucitelj,  pogotovo ne Tebi, zbog toga se trudim i da nesto ne ulazim u bilo kakve teske diskusije sa Tobom. Kako da kazem, pisem za sebe i ono sto mislim da znam i osecam da je koliko toliko ispravno.

I, to je to.

Разумем ја сасвим добро твоје интенције. Зезам те ситно калуђерски. Немогуће је да нисам свестан да сам Исус у облику Тора дође и да те рокне маљем у главу не би те опаметио. Мени је то јасно. Али онда не разумем што уопште долазиш да ми трошиш време? Ти не долазиш да нешто научиш. Много си горд, брате. Није лепо да се иживљаваш надамном. Ни над киме.  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Kako da kazem, pisem za sebe i ono sto

Једна жена за певницом, нема баш слух, рече ми једном, ја се трудим да не слушам никог када појем, појем за себе. :))

Рекох јој: душо (ово у себи јер је старија жена :)) у хору је важно слушати јер у противном имамо проблем. Није ме разумела, а ни послушала. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече
пре 7 минута, Bokisd рече

I, to je to.

Разумем ја сасвим добро твоје интенције. Зезам те ситно калуђерски. Немогуће је да нисам свестан да сам Исус у облику Тора дође и да те рокне маљем у главу не би те опаметио. Мени је то јасно. Али онда не разумем што уопште долазиш да ми трошиш време? Ти не долазиш да нешто научиш. Много си горд, брате. Није лепо да се иживљаваш надамном. Ни над киме. 

Uf, ne znam kako se izivljavam na drugima, stvarno.

Ali, nema veze, ako mozemo da zavrsimo pricu, receno je bas dosta stvari (uglavnom o mojoj licnosti), videcemo dalje kako ce teci prica na forumu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ва фан куло

Пробај Аво шире и без арапског, да те сви разумеју.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Једна жена за певницом, нема баш слух, рече ми једном, ја се трудим да не слушам никог када појем, појем за себе. :))

Рекох јој: душо (ово у себи јер је старија жена :)) у хору је важно слушати јер у противном имамо проблем. Није ме разумела, а ни послушала. 

Znam Vedrane, ljubim te u dusu..... :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Justin Waters рече

Odgovor je tu svakako prost. DANAS se bolje podnosi ta muka, i život je neuporedivo lakši na sveopštem nivou. Naravno da možeš individualno da posmatraš svakog čovjeka i da bi tako pronašao nekoga kome je teže danas raditi neki kancelarijski posao, nego neko u 9 vijeku da ore i kopa da bi se prehranio.

Imaj u vidu da se egzegeza biblijskog opisa kazne odnosi na sveopšte čovječanstvo. Onako kako je navodno prvi čovjek poruzrokovao da svi umiremo bez izuzetka, tako je pisac pretpostavljao da će se čovjek patiti za hljeb u znoju svog lica bez izuzetka, kao i da će žena da rađa u muci bez izuzetka. Pisac biblije se kao i mnogi drugi prije i poslije njega pitao o muci i patnji kroz koje ljudi prolaze i on je tu dao prosto svoje zapažanje i objašnjenje na generalnom nivou od kud potiče ta patnja. Za pisca patnja kroz koju je čovjek onda prolazio, orući i kopajući da bi sebi obezbjedio hranu je bila datost nepromjenjiva kao i smrt koja čeka svako živo biće na ovoj planeti. Isto tako mučenje žene pri porođaju je bila datost koja je trebala takva i ostati, a koja je posljedica nametanja Božije kazne.

Pustimo sad taj neki stres. Rekoh, za svaki posao koji se obavlja poželjno je uložiti određen napor kako bi se postigao najbolji rezultat. No to je daleko od nekog mučenja, a da ne govorim da postoje ljudi koji su uložili napor izvjesno vrijeme dok nisu razvili takav biznis, da doslovno nakon nekog vremena samo uživaju i gledaju kako im se puni bankovni račun uz minimalni angažman oko vođenja poslova.   

Suština priče je sljedeća:

Kada bi bila tačna ta tlapnja o fizičkoj degradaciji tvorevine, mi bi danas doslovno živjeli u tamnici, i to bi važilo za svakog čovjeka na ovoj planeti. Svi ljudi bez izuzetka bi se mučili da dođu do hrane orući i kopajući, i nadajući se da ih suša ili neka oluja neće dovesti da ostanu bez nakupine hrane i da gladuju. Mi danas ne bi imali mogućnost da ženi umanjimo bol prilikom porođaja medikamentima ili operativnim zahvatom i dobrim medicinskim tretmanom, a jadna zmija bi se doslovno patila gmižući po zemlji kao kokoška bez nogu  

A sad ono najvažnije i ono što ruši sav taj koncept “pada tvorevine”

Da je tačna ta zabluda o padu tvorevine mi danas ne bi mogli doživjeti tehnološki napredak, ta mogućnost ne bi uopšte postojala, fizički svijet bi počivao na drugim zakonitostima ko zna kakvim, priroda fizike bi bila ko zna kako drugačija, ne bi bilo nauke, čovjek ne bi imao sposbnosti istraživanja, mozak bi nam funkcionisao potpuno drugačije, ne bi bilo ni te proklete evolucije i ovo bi bila zaista tamnica plača i jada, u njoj ne bi bilo ni zrna dobroga koje bi se moglo ogledati na fizičkom polju, sve što bi bilo je taj plač, jad i čemer i vjera da se utjeha može naći na duhovnom planu i da će buduće vaskrsenje taj čemer prekinuti.

Da preterano ne duzimo, mislim da sam pronasao kompromisno resenje (bar za mene... :D).

http://bible.optina.ru/old:gen:03:19#svt_filaret_drozdov

"В поте лица твоего будешь есть хлеб. Пот есть знамение изнурительного труда. На таковой труд осуждается человек вместо райского делания, укрепляющего и услаждающего. Из многих видов труда Бог указует на земледельческий, не так, как на неизбежную обязанность для каждого, но так, как на естественную и необходимую потребность для всех. Но да сбудется слово суда Божия — те, которые не трудятся для снискания телесной пищи, подвергают себя изнурительному напряжению сил, дабы дать пищу своим желаниям и страстям, и в самом уклонении от труда находят новый труд. Впрочем, Сам Бог иногда или отягчает, или облегчает сие осуждение, по своему особенному Промыслу (Пс. 126:2)."

U sustini, znaci i danas postoje mnogi koji muku muce da zarade i prehrane sebe i porodicu, ali, kako kaze sv.Filaret Moskovski, .... poljoprivreda nije bas obavezna za sve ljude, ali, da bi ostalo svedocanstvo suda Bozijeg, oni koji se ne trude za obezbedjivanja hrane za jelo, u samom delu izbegavanja truda i posla oko hrane, podvrgavaju sebe drugim vrstama iscrpljujucih napora , da bi dali (drugu) hranu svojim zeljama i strastima......

To je slicno onome sto je naveo sv.Maksim,...strasti ozemljenog uma,...... tj. telesne zelje kojima se hrani covek ili promena perspektive hranjena, u raju je bilo blagodatno, posle pada, sada je muka i znoj..... ili, kako je receno na jednom drugom mestu,....Јер су сви дани његови мука а послови његови брига; ни ноћу се не одмара срце његово. И то је таштина.....(Knjiga Propovedn. 2,23)

Sve ovo ima smisla Justine jer moramo da trazimo mnoge kontekste koje ova prica o hlebu i znoju ima, jer su i u to staro vreme mnogi uzivali u luksuzu i nisu radili teske poslove oko uzgajanja i proizvodnje hrane, ali su i oni trebali po pismu da imaju neku drugu muku koja je na drugi nacin vezana za ovu osudu Boziju  (tako slicno, imamo i razne kontekste iz price oko muke porodjaja, o kojima je vec bilo reci)

Ali, na kraju krajeva, i posle svega toga i realnosti jedena hleba u muci i znoju koju covek na ovaj ili onaj nacin iskusava u svome zivotu, sv.Filaret navodi jednu cinjenicu koja moze da bude upravo kompromis koji sam pomenuo na pocetku :

"Впрочем, Сам Бог иногда или отягчает, или облегчает сие осуждение, по своему особенному Промыслу (Пс. 126:2)."

I, Sam Bog po svome osobnome Promislu o coveku i svetu, ponekad ili otezava ili olakasava ovu osudu. Upravo kako stoji u ovom psalmu 126, 2,....Узалуд раните, доцкан лијежете, једете хљеб уморни; миломе својему он даје сан....

Znaci, ova osuda je realna i danas cini muku coveku manje ili vise u zavisnosti od njegove zivotne price i promisla Bozijeg o coveku.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Ведран* рече

немаш слуха Ведране ич, жена је рођена соло певачица, замисли да Фредија ставиш у хор бечких дечака, исти ефекат би добио :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...