Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

gde?

@Bokisd сад си награбусио!!

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

@Bokisd сад си награбусио!!

Cek da vidis sad kad uzme meni da objasnjava Avgustina!:::::::::::::::))))))))))))))))))))))

Nadam se da je zavrsio sa objasnjavanjem tebi mikroevolucije...:uraaaaaa:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Velicina barke nije sama po sebi problem, teoretski je mogao i tri puta vecu da napravi... problem je skupljanje zivotinja.

Ima li neko tumačenje zašto su uopšte spašavane životinje? Što ih Bog nije, posle potopa, opet napravio?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Branka62 рече

Ima li neko tumačenje zašto su uopšte spašavane životinje? Što ih Bog nije, posle potopa, opet napravio?

Вероватно има. Али ево да кажем шта ја мислим о томе...

Мислим да је то због тога што у причи о потопу није реч о уништењу твари него о томе како човек кроз одступање од Божије речи изазива пропаст не само своју него и целокупне творевине. А оно што је Бог створио, то и чува кроз слику барке, како какав драгоцени квас који цео хлеб чини да буде то што јесте. Примарна порука је, чини ми се, та да Бог спасава оне који му служе, и да, упркос људском одступништву, Бог води историју ка вечности. 

Да је Бог све изнова правио после потопа, онда бих се и ја питао како је то први пројект пропао, а други ће да буде успешан? Зашто би? И како је дошло до "грешке"? Али није о томе реч.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Branka62 рече

Zato što bogovi koji su napravili ljude i životinje (Enki, Enil, An, Ninhursanga) nisu uopšte hteli da spasu ljude i životinje od poplave, nego je kralj Ziusudra rešio da ih spase, mada su mu pomogli Utu i Enki... ;)  :)  :0205_whistling:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Zato što bogovi koji su napravili ljude i životinje (Enki, Enil, An, Ninhursanga) nisu uopšte hteli da spasu ljude i životinje, nego je kralj Ziusudra rešio da ih spase, mada su mu pomogli Utu i Enki... ;)  :)  :0205_whistling:

192814919_youngpopetongue.gif.3fd13217f8feed46b8275988e069a9b3.gif

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Nadam se da je zavrsio sa objasnjavanjem tebi mikroevolucije...

@Ведран* 

потцењујете Бокија, може он на два фронта и узгред рекреативно мени да објасни шестоднев :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, cloudking рече

Velicina barke nije sama po sebi problem, teoretski je mogao i tri puta vecu da napravi... problem je skupljanje zivotinja. Ne postoji scenario po kojem je moguce sakupiti sav biljjni i zivotinjski svet na zemlji. 

Slažem se sa sakupljanjem životinja, logistička noćna mora, ali ne možeš ni barku da gradiš kol'ko veliku hoćeš. Statika, materijali, ovo ono :D

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ведран* рече

Мислим да је то због тога што у причи о потопу није реч о уништењу твари него о томе како човек кроз одступање од Божије речи изазива пропаст не само своју него и целокупне творевине. А оно што је Бог створио, то и чува кроз слику барке, како какав драгоцени квас који цео хлеб чини да буде то што јесте. Примарна порука је, чини ми се, та да Бог спасава оне који му служе, и да, упркос људском одступништву, Бог води историју ка вечности. 

Да је Бог све изнова правио после потопа, онда бих се и ја питао како је то први пројект пропао, а други ће да буде успешан? Зашто би? И како је дошло до "грешке"? Али није о томе реч.

Hvala ti za odgovor.

Samo mi ovaj deo sa "projektom", "kvascem" i "hlepčićima" nije ubedljiv. Ceo projekat je, valjda, i napraviti dobar kvasac i zamesiti i ispeći kvalitetan hleb. Ispada da je samo jedan hlepčić ispao kako ga je zamislio. Dakle projekat nije propao u potpunosti ali je samo jedan proizvod valjan - do "greške" je, ipak, došlo.

P.S. Ne znam da li si me razumeo ( u prvom postu ). Nisam mislila da ponovo pravi čoveka - samo ostale životinje. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Branka62 рече

Samo mi ovaj deo sa "projektom", "kvascem" i "hlepčićima" nije ubedljiv. Ceo projekat je, valjda, i napraviti dobar kvasac i zamesiti i ispeći kvalitetan hleb. Ispada da je samo jedan hlepčić ispao kako ga je zamislio. 

Ја не гледам тако на "хлепчиће". Нису сасвим пасивни па да их се само меси. Могу да кажу ја нећу да се испечем и да будем хлеб, хоћу тесто да останем. :D Док се не прокисели и после баци свињама или где већ.

Шалу на страну. Не гледам на то "како је замислио" кроз призму "како ја замишљам да треба". Замислио је овако како је, а не како ја мислим. 

Разумео сам за животиње. Зато сам поменуо "сву твар" која укључује њих. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Branka62 рече

Samo mi ovaj deo sa "projektom", "kvascem" i "hlepčićima" nije ubedljiv. Ceo projekat je, valjda, i napraviti dobar kvasac i zamesiti i ispeći kvalitetan hleb

Још једна ствар ми запада за око, у овом цитираноме, што може појаснити зашто другачије разумем ову ствар. 

Ствар је у томе да "цео пројект" није останак у животу групе људи, животиња, биљака. То није цео пројект. Цео пројект је иззван ове наше стварности. Тачније, од ње, укључујући и њу, до у вечност. Ако бих користио аналогију хлепчића, онда ако ја сагледавам само квасац као целокупну стварност, а не хлеб као крајњи производ, рећи ћу, јао зашто се овај квасац уништи овом топлом водом и све се размути у блато, а био је леп. То би било зато што не сагледавам цео пројекат него његов један делић. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Znaci potop kao metafora? Nemam problem s tim.

Ali ti si na nekoj od prthodnih strana cini mi se napisao da verujes  da se potpop desio a kad tako napises to ne znaci da ga gledas kao metaforu nego da zaista mislis da je noje napravio brod i u njega smestio zivuljke kako bi se spasile od velike poplave koju je poslao bog... :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...