Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 7 минута, Рапсоди рече

А , ако је потврда, онда је знање. И да сумирамо....веровати, значи знати.  Ееее моји ви :D

Vjera nije znanje, nego nada. 

Ako je znanje, onda i muslimani znaju da postoji Alah, i Hindusi da postoji Višnu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Justin Waters рече

Vjera nije znanje, nego nada. 

Ako je znanje, onda i muslimani znaju da postoji Alah, i Hindusi da postoji Višnu. 

Вера је према речима апостола Павла, „основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих.“ (Јевр. 11, 1). 

И шта би ти питао апостола Павла ?  Додуше он је  је  био савременик  Господа. И знао, и веровао.  

Песнике не волеш, јер да их волеш знао би следеће (у)

Hristu raspetom

To, da te ljubim, Bože, po sve dane,
ne nuka mene slava drugog sveta,
niti me nuka strah od pakla kleta
da grehe svoje napuštam i mane.

Ti me na ljubav nukaš, jer me gane
kada te vidim na krstu raspeta,
nuka me muka tvoja i smrt sveta
i nukaju me tvoje ljute rane.

Ljubav mi tvoja takvu snagu stvara
da bih te voleo i da neba nije,
plašio te se bez paklenog jara.

Za ljubav moju ja ne tražim dara,
pa da i nema nade što me greje,
ljubio bih te sa jednako žara.

Под условом да ти је вера, нада. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

To oko zmije je totalna glupost. Jedenje prasine je napisano cisto figurativno kao znak ponizenja. Na primer Psalm 72:9  Pred njim će popadati divljaci, i neprijatelji njegovi prah će lizati. Isaija 29:4 Te ćeš oboren govoriti sa zemlje i iz praha ćeš mucati, i glas će ti biti sa zemlje kao u bajača i iz praha ćeš šapćući govoriti. Isaija 65:25 

Vuk i jagnje zajedno će pasti, i lav će jesti slamu kao vo; a zmiji će biti hrana prah; neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, veli Gospod.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Justin Waters рече

Pazi kada je to jedan ateista skontao, @cloudking pa je onda napisao kako je shvatio da im se izgleda mora pričati u metaforama. 

12:smeha: 

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

скинути пдф и јасно се виде 5 прстију, као и потколеница и бутна кост...  

Јесу ли биле посне и када су имале буткице?

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Nego el nađoste dokaz o postajanju zajedničkog pretka?Nešto ste mi se umusili od tog vrlo konkretnog pitanja....:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Justin Waters рече
пре 23 часа, Bokisd рече

Dobro, ali, da li su po veri postojali ?

Po nekakvoj vjeri je sve moguće. Moguće je da vjeruješ i dalje da je zemlja ravna ploča. Da vjeruješ da je Bog stvorio svijet prije 6000 godina, i da sve izgleda kao da je star 14 mild. Možeš da vjeruješ da je bio potop koji nije ostavio nikakve posljedice. Možeš da vjeruješ da se zemjina osa obrtala kontra. Možeš da vjeruješ da su postojali Adam i Eva kao prvi ljudi. 

Moguće je u sve vjerovati. Sam biraš. 

( moram ovo ),...dobro za ravnu zemlju (mozemo da se prijavimo za put u svemir, pa da proverimo,... :D )

Prvenstveno sam mislio na Adama i Evu kao prve ljude i sve sto proizilazi iz te price,  Bozije stvaranje po liku i podobiju, specificnije od stvaranja zivotinja, jer se za floru i faunu kaze da su stvoreni 'samo' reciju Bozijom, dok se za prve ljude kaze se da su stvoreni takodje reciju Bozijom,  ..... ali, po liku i prodobiju  Bozijem, direktno upucivanja na lik Boga kao stvoritelja ljudi.

U tom smislu, opet, za zivotinja se kaze da je zemlja pustila duse zive, dok za coveka se kaze da je postao dusa ziva, kada je Bog udahnuo duh zivotni u coveka.

Takodje postoji jos jedna odredjena razllika, zivotinje su stvorene od zemlje, covek takodje od zemlje, ali, kako se kaze, specificno od praha zemaljskog. ( da li to mozemo da povezemo sa time, da samo covek ima udela u vaskrsenju tela... )

Na takve stvari sam konkretno mislio.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, grigorije22 рече

To oko zmije je totalna glupost. Jedenje prasine je napisano cisto figurativno kao znak ponizenja. Na primer Psalm 72:9  Pred njim će popadati divljaci, i neprijatelji njegovi prah će lizati. Isaija 29:4 Te ćeš oboren govoriti sa zemlje i iz praha ćeš mucati, i glas će ti biti sa zemlje kao u bajača i iz praha ćeš šapćući govoriti. Isaija 65:25 

Vuk i jagnje zajedno će pasti, i lav će jesti slamu kao vo; a zmiji će biti hrana prah; neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, veli Gospod.

ти као да си сад пануо на ови форум па не знаш са киме имамо посла? Да ли си их чуо како је дан 24 сата? Да је Бог сецнуо змији ноге? Управо овим протестантским фундаменталистима треба подсећи ноге и крила, а то се постиже са суочавањем са бесмисленошћу када се буквалистички чита Библија. Неки лик који узе да ме критикује вели да је Бог змији уништио, парализовао ноге, па се оне јавиле случајно код ових од којих имамо фосиле итд. Све лепше од лепшег. Зато им кажем: Добро, змија једе земљу. Знају да је то глупост, али онда, у истом стиху за једну ствар примењују буквализам, за другу збуњеност аутора, па овај видео да змија палаца језиком и то помешао са једењем праха! Тешке будалаштине! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Avocado рече

Ono što mene čudi i što ostavlja prostora raznima za razna tumačenja je to što ne znamo ni šta piše u pokajničkom dopisu (čudi me da ga niko nije "iskopao"), niti šta je Sinod mislio pod pravim i zdravim kreacionizmom...

Ne treba da te čudi. U pitanju je sukob dve struje u SPC a neka tamo TE.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, ana čarnojević рече

Mene zanima samo jedna reč u sledećoj rečenici iz saopštenja profesora, zato sam htela da vidim šta to piše Vladika Maksim....Хришћанска вера у тројичног Бога, који је слободни творац света и живота, уопште није (нужно) у сукобу са теоријом еволуције. 

Zanima me šta bi sve moglo da znači ovo - ... (nužno) ...

Ана, ствар је у томе да није потребно да се образлаже. То многи не схватају. Рећи ћу зашто. Међутим, ми смо у Цркви сасвим непотребно (наметнуто?) имали овај сукоб.

Са једне стране у такву тврдњу в. Максима неупућени или злонамерни, или обадвоје, су одмах учитали да в. Максим не верује у Творца, Максим верује у мајмуна, тра, ла, ла, ла...

Са друге стране, уопште уплитање професора са БФ у ову расправу у тој мери, да шаљу апел, је било посве непромишљено  и непотребно. 

Ми имамо потпуно верски (али и свакако другачије) непросвећен народ. Имамо галопирајући фолклорашки приступ вери, готово помодарство, које ће, када се људи издовоље, ако се не опаметимо, прерасти у своју супротност, па ћемо, не дај Боже, опет имати прогон, можда гори од комунистичког. А професори су, у таквој атмосфери, нашли за сходно да томе непросвећеном народу говоре о финесама у дистинкцији између области теологије и онога што је субјект и подложно научном истраживању. И то баш преко јавног апела, и то баш поводом ове теме. 

Али добро, шта је ту је.

Када в. Максим каже "није нужно у сукобу", то не значи уопште да Максим подржава ТЕ, и то у онаквој верзији како сваки мали Перица замисли. Можда он и подржава, у некој верзији, ја то не знам, али у овој изјави то не стоји. Зашто нису у сукобу? Просто зато што то није могуће. Баве се различитим питањем.

Док год се наука бави својим послом, она не може бити у сукобу са нашом вером. Ми верујемо да је Бог створио ОВАЈ свет, и све што је у њему, и све светове (Јустиновски речено). Наука не истражује Бога него твар. Ако се ТЕ покаже или показује (у неким аспектима) као валидна теорија кроз валидне научне доказе, то нема везе са нашом вером. Али ако се ТЕ злоупотребљава и од тога прави идеологија, и прича се о ономе што нити се може доказати, нити котисти нучни метод, него се философира, измишља, итд. онда је у сукобу. И то у сукобу у оној мери у којој прекорачује и искаче из своје области. Тако се и ја сећам чорбица у којима "игром случаја" "настаје живот", што се деци основношколског узраста представљало као неупитна чињеница без супротних мишљења. Ово наравно нема везе са ТЕ, али када се та прича, тако неупитна, надовеже на причу ТЕ, такође без јасног (и разумног!) представљања отворених питања, онда то јесте проблем. Али то није проблем веровања него проблем науке. Проблем злоупотребе и стварања идеологије и проблем одступања од научног апаратуса и методологије. 

Дакле кључ проблема је у томе што под ТЕ свако подразумева шта год жели, а онда на основоу тога размимоилажења у разумевању шта ТЕ подразумева, а шта не, настају сукоби. Врло су ретки људи који имају довољно капацитета и знања да разумеју научни метод и процес, и границе онога што наука може да докаже и да уради, и зато се много измишља, много манипулише и народ практично слуђује са овом причом. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

Проблем злоупотребе и стварања идеологије и проблем одступања од научног апаратуса и методологије. 

amin-nas

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Problem je što nijedna od tvrdnji TE o nastanku bilo koje vrste nemoguće je proveririti naučnom metodom,i tu onda nastupa problem,tj tu nauka kreće da veruje.....oni pojma nemaju kako je od jednoćelijskog nastao višećelijski rganizam tipa sunđer i da oćeš to naučnom metodom da testiraš,ne možeš,jer bi experiment morao da traje milionima godina ili hiljadama svejedno...tako da čista spekulacija i nagađanje ...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Превише се дружиш са кретардима па си и сам постао као они - лажов. Наиме, ови лажу када кажу да су ногате змије ограничена на Медитеран. Северна Патагонија у Аргентини није Медитеран, осим ако тако не пише у Библији по кредтардима!:))

А зашто би поп Горан морао о овоме да брине?

Бивши Хр министар ОБРАЗОВАЊА, у своме "научном" раду пише да су медитеранске обале у источној Азији! :))

Попа Горана за министра! У Турској!

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Avocado рече

Dakle, Bog je zmiju "kaznio" tako što joj je dao prilično sofisticiran organ za hemijsko detektovanje plena? Interesting... :D

То ти је зато што је од Бога све благослов. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...