Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

1 hour ago, N.Petrovic рече

[…] TE, bez da ulazim u detalje, smatram samo kao ono sto joj i ime kaze, obicna teorija, fantazija, umisljotina prosto receno.Jer da nije teorija i da se moze dokazati, zvala bi se drugacije. Uostalom, to je samo moje totalno laicko razmisljanje.

Теорија у науци није исто што у свакодневном говору. Ево укратко са викија, а више имаш на овом линку. :)

The meaning of the term scientific theory(often contracted to theory for brevity) as used in the disciplines of science is significantly different from the common vernacular usage of theory.[4][Note 1] In everyday speech, theory can imply an explanation that represents an unsubstantiated and speculative guess,[4]whereas in science it describes an explanation that has been tested and widely accepted as valid. These different usages are comparable to the opposing usages of prediction in science versus common speech, where it denotes a mere hope.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Патер, ја нисам Србенда. Овде имам само један налог.

:))12:smeha::))12:smeha:12:smeha: сада сам видео кад ми написа србенда да нема покма ко је тај Дража! Плачем!:))12:smeha::)) помислио сам да си ти, па рекох, докле ћеш...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

пошто не разумеш ништа што ја говорим, немам ти шта рећи. било би узалуд.

Sigurno je tako. U svakom slucaju, hvala.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, N.Petrovic рече

Jer da nije teorija i da se moze dokazati, zvala bi se drugacije. 

Facepalm...

A kako bi se drugacije zvala?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, cloudking рече

Facepalm...

Zar nije dovoljno samo: Evolucija?

Iz linka koga postavi @Lady Godiva :

To be a scientific theory, a theory must be tested a large number of times, by different scientists in different places, and must pass the test every time. The theory must be stated exactly, sometimes using mathematics. And it must fit in with all of the other scientific theories. Science has many branches. Physics, chemistry, biology, geology, and astronomy are some of the major branches of science. A scientific theory in one branch of science must hold true in all of the other branches of science.

Da li je usaglasena sa drugim granama nauke? Jer da bi se usaglasila sa njima, moralo bi se postaviti brdo materijala koji je u sustini sam sebi suprotan. A ako se ikako moze to usaglasavanje izvesti, zar nije pametnije koristiti Occamovu ostricu izmedju TE i jednostavne cinjenice: Bog je stvorio sve vidljivo i nevidljivo?

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Ivan Marković рече

Јанко, ниси ти овде уопште разумео оца Горана. Не говори он о бесконачности која се користи у анализи и која је квантитативно неиздиференцирана. Он говори о трансфинитним бројевима. То јест о мерама потенције бесконачних скупова. И хоће да каже да се алеф нула и број континуума разликују иако су оба бесконачна тако да је број континуума већи од алефа нула. Имаш ту и хипотезу континуума која је за сада нерешива за људкси ум...ваљда је на то мислио.

Да

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, N.Petrovic рече

Pitanje vam postavljam iz razloga sto vidim da se i Vi a i neki teolozi slazu sa TE

Немају ти они појма о ТЕ, ни тај што си га питао ни већина теолошких снобова сличног калибра. Њихово знање ти је укључи гугл, прелистај википедију и онда нешто проспеш овде. Тематику( од оних који верују у бајку) познају Авокадо, Јустин, Јанко и још пар људи, неко више неко мање само што су они у заблуди. И овај клаудкинг благе везе нема него ето, служи ту као дежурни навијач да лупне понешто, чисто као подршка. Добро, то је њихово право, али неће моћи више овде друге да доводе у заблуду, то је поента. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lady Godiva рече

Теорија у науци није исто што у свакодневном говору. Ево укратко са викија, а више имаш на овом линку. :)

The meaning of the term scientific theory(often contracted to theory for brevity) as used in the disciplines of science is significantly different from the common vernacular usage of theory.[4][Note 1] In everyday speech, theory can imply an explanation that represents an unsubstantiated and speculative guess,[4]whereas in science it describes an explanation that has been tested and widely accepted as valid. These different usages are comparable to the opposing usages of prediction in science versus common speech, where it denotes a mere hope.

Ово је тачно, у том смислу није ни правилно ову хипотезу називати теоријом. И нико није против било које хипотезе као хипотезе, лаж је да јесте, него кад ти неко продаје нешто као 100% сигурно, као да држи милијарде година и догађаје у оквиру истог периода у малом прсту. То је бре безобразлук најобичнији. Ко `оће да верује у то нека верује, али другима неће вала да пропагира без мог мешања. Па ком опанци ком обојци.

74087_shuter-news1-shuter_ff.jpg

Ево па нека бирају шта ће.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

A, vi popovi ste cudna fela, ko ce sas' sve vas da izadje na kraj... :D

Не уносим ја овде дух нетрпељивости између нас двојице, то ради дотични господин од самог почетка. Ја напротив не волим да се ми свештеници овако јавно прозивамо, али човек је недоказан до крајњих граница, и онда шта ћу. Оно што сам планирао овде ја сам и одрадио, противио се ту било ко од чланова или не.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, cloudking рече

Facepalm...

Jevanđelje (Darvinovo)... Žitije (pakicetusovo)... Dela (tiktalikova)... i slično...  sa tim nazivima bi bila ok... ali ovo "teorija", to ti je odmah jasno da je puko nagađanje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Поменути су на теми ови "наши" атеисти овде, као што једном рекох атеизам је исказивање дубоке потребе жеђи за Богом, само на неки искривљени начин, да ова двојица тога нису у ствари ни свесни. Апропо тога ево једне интересантне књиге мада претпостављам да је то неко већ постављао, али ово вреди опетовати:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Просечан србенда рече

Не знам ко је Дража. А твоју дијагнозу нисам ни тражио. Извор стиха: И рече Бог: "да створимо човека по лику нашем, и по подобију нашем..."је превод са текста септуагинте(genesis LXX 1:26). Што се потопа тиче, нисам пророк па да знам колико је трајао. У књизи постања пише да је киша падала  четрдесет дана и четрдесет ноћи(7:17). А да се вода подизала сто педесет дана такође са падавинама које Бог зауставља након истека тих дана(7:24, 8:1,2). Даље цитирам: И одступи вода одлазећи са земље, одступи и смањиваше се вода после сто и педесет дана. И стаде ковчег у седмом месецу, седамнајстог дана месеца, на горама Арарата. А вода идући смањиваше се до десетога месеца(пост 8:3.4.5). Мени је не јасно колико је тачно трајао.

грешком сам одговорио, мислио сам да је Иван. За тебе не бих рекао да си почео да здравиш...:)))

погледај мало боље те извештаје. Потоп је по једном 40, а по другом 150 дана.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

:))12:smeha::))12:smeha:12:smeha: сада сам видео кад ми написа србенда да нема покма ко је тај Дража! Плачем!:))12:smeha::)) помислио сам да си ти, па рекох, докле ћеш...

Ok, padre. Samo ti meni što pre da ozdraviš.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, N.Petrovic рече

Zar nije dovoljno samo: Evolucija?

Nije, jer se radi o naucnoj teoriji.

Da li je usaglasena sa drugim granama nauke?

Apsolutno. Mnogo puta u mnogo instanci u mnogim granama nauke...

Verujem da ti za to nisi cuo do sada? Takodje verujem da iako sam ti ja sad rekao, neces proveriti i uveriti se i sam da sam ti rekao istinu. Takodje verujem da ia

ko proveris i vidis da jesam u pravu, to nece btno uticati na tvoje misljenje? :)

Kolko sam pogodio? :)

zar nije pametnije koristiti Occamovu ostricu izmedju TE i jednostavne cinjenice: Bog je stvorio sve vidljivo i nevidljivo?

what-if-i-5b6c5b.jpg

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, о.Горан рече

Не уносим ја овде дух нетрпељивости између нас двојице, то ради дотични господин од самог почетка. Ја напротив не волим да се ми свештеници овако јавно прозивамо, али човек је недоказан до крајњих граница, и онда шта ћу. Оно што сам планирао овде ја сам и одрадио, противио се ту било ко од чланова или не.

Nisam mislio nista lose o.Gorane ( stvarno ), ja sam ti teski saljivdjija :1321_womens: ... ( :)) ) ...i, diplomata,... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...