Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 17 минута, Avocado рече

Sve je Bogu moguće osim da stvori svet i ponaša se drugačije od toga kako su kreacionisti zamislili...

Обратио сам се хришћанима.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Просечан србенда рече

Хришћани заборављате да је Богу све могуће. Могуће му је да направи потоп и да сачува слану воду и рибе и биљке. Могуће му је да заустави окретање планете  а да нема последица по живот на њој итд. Ајде ови атеисти што млате људском логиком и мудрују али хришћани и теолози а међу њима и доктор поп теолог, да се спуштају на те разине, то је стварно да кажем јадно. Тако да вашим причама осим вашег не знања ништа друго не доказујете. 

Наравно да је могуће, али не у оквиру познатих природних закона. Управо је цела поента у томе што креационисти покушавају да све то укалупе у познату науку и да научно докажу (или барем оно што они сматрају за научни доказ) да је све то сасвим могуће и да се десило баш тако. Па онда постану нервозни кад им то не пође за руком.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, GeniusAtWork рече

Па онда постану нервозни кад им то не пође за руком.

Да горан није попио неки превентивни блок или је доживео психичку декомпензацију пошто га је Адвокато Дијаболи ухватио у лажи и фалсификовању?:)) Поједоше хијене лафа!:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Да горан није попио неки превентивни блок или је доживео психичку декомпензацију пошто га је Адвокато Дијаболи ухватио у лажи и фалсификовању?:)) Поједоше хијене лафа!:))) 

Он верује у реинкарнацију. Вратиће се.

12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Bokisd рече

Da, sve to stoji, ja, licno, sam samo ponudio jednu drugu stranu dogadjaja, jednu od mogucih solucija, koja ce koliko toliko zadovoljiti i nas razum.

Ono, razna cudesa su bila kroz vekove u hriscanstvu, postoje i danas, ne bi trebalo jedna prica iz pisma, da nesto poremeti u vezi s tim. Desilo se cudo zaustavljanja Sunca, kako tacno se odigralo u toj situiaciji, Bog sveti samo zna. 

Nije uopste poenta o tome kako je Bog izveo neko cudo, ako se ono dogodilo...poenta je u tome ako se cudo dogodilo, onda je ono moralo da ostavi neku posljedicu, nesto cemu ce ljudi svjedociti i sto kao takvo biti potvrda i odraz bozanske svemoci. To je ono što može da zadovolji ljudski razum. Kao sto napomenuh, nije problem vjerovati da je Bog obrnuo zemljinu osu pri tom sprecavajuci da se zemlja raspadne i živa bica na njoj izlete u svemir, ali je problem ako se recimo desilo to, a niko od ljudi nista nije osjetio makar pojavu pomjeranja sunca unazad po horizontu, nego samo par aktera zbog kojih je to cudo izvedeno, onda to nije nikakvo cudo, ne razlikuje se prakticki od uobrazilje i halucinacije..ako su tih par aktera mogli da imaju to svjedocanstvo vidjenja pomjeranja sunca na horizontu unazad, zasto to ostatak planete nije mogao isto dozivjeti? Zar danas ne bi imali super potvrdu Biblije, da imamo recimo gomilu arheoloskih nalaza o nekom izvanrednom događaju čije bi se datiranje poklopilo sa procjenom kada su ti sitohiv napisani? 

Ja ne kontam cemu uopste takva vjera, da je Bog obrnuo zemljinu osu, a da ljudi osim aktera tog cuda nisu nista dozivjeli ni osjetili? Da je napravio sveopsti potop, a onda je udesio stvari tako da svi dokazi upucuju da ga nije bilo? Da je izveo izraelce iz Egipta cineci cudesa po Egiptu, a da nema nijednog zapisa na nekom stubu, kamenu, plocici o svemu tome? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Вратићу се ја нешто касније да поразбијам све манипулаторе, без бриге, него пишем кад ми се хоће, а не по наруџби к`о овај што има клонове. А и јуче имасмо ревизију па сам мало запустио коров овде. И нисам битан ту ја што написа један од клонова( а пропо "гордости"), него Истина.

Поента је да дође неко да разбије монотонију или, боље речено лоботомију у којој Зоки препише или преприча неки патролошки цитат, а ови његови задњицољупци вичу у сав глас "јао Зоки што си паметан" :)). Добар део овог форума је изгледа постао "преписивање цитата св.Отаца+аплаудирање бескичмењака", а ја нисам осмислио овај форум пре 10 година да буде сведен на монотонију или, још грђе, лоботомију.

А лоботомија је Ђуро, шта:

"Lobotomija je procedura kojom se pacijentu na krajnje invazivan način (specijalnim iglama) uklanja prednji deo mozga, koji je zadužen za ponašanje i koji definiše ličnost kod čoveka."

375px-Frontal_lobe.gif

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Lobotomija

Само што су овде "специјалне игле" отварање књиге коју сви можемо да прочитамо и преписивање. Али са друге стране мора се признати да је Зокију пошло за руком клонирање хах.

Дакле, ето мене за пар сати, идем сад на једно освећење и пишем кад се вратим тако да будите спремни на разбијање монолоботомије.

Подели на овим сајтовима

Јопет свети водицу! :))

Локални потоп ће изазвати од толиких водица.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Поп Ђуровићу, ви не знате, јер сте патролог, јелте, :)) да је лоботомија била легитиман вид лечења психчких поремећаја у не тако давној прошлости. 

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

Nije uopste poenta o tome kako je Bog izveo neko cudo, ako se ono dogodilo...poenta je u tome ako se cudo dogodilo, onda je ono moralo da ostavi neku posljedicu, nesto cemu ce ljudi svjedociti i sto kao takvo biti potvrda i odraz bozanske svemoci. To je ono što može da zadovolji ljudski razum. Kao sto napomenuh, nije problem vjerovati da je Bog obrnuo zemljinu osu pri tom sprecavajuci da se zemlja raspadne i živa bica na njoj izlete u svemir, ali je problem ako se recimo desilo to, a niko od ljudi nista nije osjetio makar pojavu pomjeranja sunca unazad po horizontu, nego samo par aktera zbog kojih je to cudo izvedeno, onda to nije nikakvo cudo, ne razlikuje se prakticki od uobrazilje i halucinacije..ako su tih par aktera mogli da imaju to svjedocanstvo vidjenja pomjeranja sunca na horizontu unazad, zasto to ostatak planete nije mogao isto dozivjeti? Zar danas ne bi imali super potvrdu Biblije, da imamo recimo gomilu arheoloskih nalaza o nekom izvanrednom događaju čije bi se datiranje poklopilo sa procjenom kada su ti sitohiv napisani? 

Ja ne kontam cemu uopste takva vjera, da je Bog obrnuo zemljinu osu, a da ljudi osim aktera tog cuda nisu nista dozivjeli ni osjetili? Da je napravio sveopsti potop, a onda je udesio stvari tako da svi dokazi upucuju da ga nije bilo? Da je izveo izraelce iz Egipta cineci cudesa po Egiptu, a da nema nijednog zapisa na nekom stubu, kamenu, plocici o svemu tome? 

Pa, da uzmemo u obzir sve parametre sa cudima.

Recimo, po primesama ili postavci stvari, zar nije cudo nad cudima samo stvaranje sveta iz nicega ? Mislim, da je 'cudo', ako gledamo i sa naucnog stanovista ( bez ucesca boga ), koje su to sile prirode i koja je to beskranicna i neverovatno velika sila bila potrebna da sve stvori, materiju i zivot i zakone koji pokrecu, tu' materiju  i taj zivot.

Sa tog aspekta stvari, sta je onda za Boga tesko da suspenduje sve zakone prirode, ako je On upravo taj faktor koji je i stvorio te' zakone ?:laie_14: Ili, mi ne poznajemo tacno ni odlike vremena, ne znamo za postojanje nekih drugih dimenzija, pojavu crnih rupa i ko zna cega sve jos,  mozda kvantna fizika ili neka druga nauka te' stvari nesto malo razjasni u buducnosti.

Mislim, sama sustina cudesa je 'suspendovanje' prirodnih zakona i normalnih i uocljivih sledova dogadjaja. Apostol Pavle vidi i cuje Isusa, njegovi saputnici cuju glas, ali, ne vide nista, dok drugi, videse svetlost, ali, ne cuse nista. Ili, prorok Danilo vidi Andjela u svoj svojoj sili i slavi i izgubi svu svoji snagu i um mu se smete i pade' na zemlju, dok  , takodje , njegove saputnike uhvati neki neobjasnjivi strah i pobegose glavom bez obzira , iako, nisu videli nista, za njih se nista ne desava u vremenu..... neko da je gledao sa strane, mislio bi da nisu bas normalni,... :smeh1:

Koje su to dimenzije u kojoj su bili Pavle i Danilo, a, koja je dimenzija u kojo su osecali njihovi saputnici da se nesto desava, a, opet, nisu videli tacno, sta i kako ( se desava ).

Tako isto mozemo sve ove 'dimenzije' preneti i na ravan ovog dogadjaja sa Suncem, koje je, ipak, po svom svojstvu, cudo nad cudima,,.,,i, samo pismo kaze,...И не би таквог дана ни пре ни после, да Господ послуша глас човечји.... 

Cudeso, par excellence,.... ko zna kakve se sve dimenzije za ljudsku prirodu projavljuju u tom slucaju,....:sossos:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Јопет свети водицу! :))

Локални потоп ће изазвати од толиких водица.  

Многи су што зарађују на Потопу... Штета што Горан не зна добро ен па да напише једну кретард књижицу а Терзин да му је објави и да де4ле паре...:))

Подели на овим сајтовима

Пилула Терзина за данас... @Avocado је био као луд без њега!:)) Као и Грегори 22!:))

Лажно дрво живота

10 Пад је већ био, и зато Бог ствара у условима греха човека (из њему само знаних разлога), и ставља га пред дрво живота и познања добра и зла, и Бог ствара све добро али не апсолутно, јер грех већ постоји у свету.

- О том паду не пише ништа у хронолошкој нарацији из прве 3 главе Постања. Тиме се показује лажним Терзинов принцип хронолошког читања. Такође одједанпут напушта буквално читање, јер змија је животиња, а не сатана. Писмо не говори о релативном добру. То је ТТ (Томислав Терзин) учитавање. Опет одбија буквално читање. Методолошки је сасвим недоследан.    

11 Дрво живота нису окусили.

- То нигде не пише. Проблем је што ТТ замишља да би тада постали бесмртни да су појели бесмртни плод. Тај мотив се среће у бајкама.

12 Оно је узето са земље али ће се вратити! Огромно је и расте већ 6000 година и између та 2 стабла протиче река живота. И то дрво није симбол него право.

- Не пише нигде. Расте на небу? Чде чита о реци живота? Да ли ће и њу Бог спустити на земљу?  

37 У питању је вера, а не наука (еволуционизам), јер се немају фосилни докази о прелазним врстама. Креационизам је наука!

- Биће, кад ми научно докаже постојање Дрвета Живота...

43 По ТЕ најачи треба да преживе и живе јер газе по лешевима, док је Биб. алтруистична: Најслабији се спашавају – они који верују у Ис.

- Овде се види контрадикторност ТТ читања Постања. Наиме, по њему, Дрво Живота није симбол него је реално дрво. Једењем његових бесмртних плодова човек постаје бесмртан. Дакле, бесмртност се не добија кроз Ис, него је његовим испаштањем спрана кривица грешника и смирио се гнев Бога. Ова сулуда рефлексија је плод немања сакрамента евхаристије и реалног сједињења са Ис Богочовеком. Зато ТТ одбија да, као Оци, поистовети то Дрво Живота са Ис Хс.

https://www.youtube.com/watch?v=naCRouIUiXQ 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

43 По ТЕ најачи треба да преживе и живе јер газе по лешевима, док је Биб. алтруистична: Најслабији се спашавају – они који верују у Ис.

Da po ko zna koji put odgovorim i na ovu bljuvotinu... nije tačno da po TE najjači treba da prežive i žive jer gaze po leševima... TE je deo biologije, a ne etike... biologija se bavi pitanjem kako JESTE, a uopšte se ne bavi pitanjem kako TREBA...

Biolog ne tvrdi da lav treba da ubije i pojede najsporiju antilopu, već samo iznosi i razmatra činjenicu da će u većini slučajeva lav ubiti i pojesti najsporiju antilopu, te najsporija antilopa neće dalje preneti svoje gene...

Dr Terzin, koji je naučnik, ovo sasvim sigurno zna ali je problem što obično u javnosti istupa drugi deo njegove ličnosti, tj. Mr Tomislav, koji o nauci nema pojma.

Ne znam ni šta kreatardi povodom ovoga uopšte zamišljaju, a nije da ih nisam to pitao svaki put kada počnu da baljezgaju o ovome... jel oni zamišljaju da lav ubije i pojede ne najsporiju antilopu, nego najmanje pobožnu antilopu???

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Zoran Đurović рече

Životinje koje po kreacionistima imaju najveće šanse da prežive:

Спојлер

Cute-Praying-Animal-Pictures-3.jpg

12.jpg

8bb8c0f3f15cf2d8102811eaae2f38cb.jpg

85b63c80d62a81f13d3aba4c3c04948e16b922f4

Cute-Praying-Animal-Pictures-6.jpg

64366565eeac296669f5f196af99d3f2.jpg

Samo je problem ako nalete na ove:

Спојлер

Cute-Praying-Animal-Pictures-20.jpg

09cba1ae9fabf258664d7a121846875a.jpg

bear-praying.jpg

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Дакле, да кренем са разбијањем лоботомије и монотоније.Приче о геолошком униформизму могу да пале код ресаваца тј. преписивача као што су Ђура и његови клонови. Они су навикли да преписују па онда и примају здраво за готово све оно што је потекло из кухиње два Чарлса-Лајела и Дарвина, а што њихови следбеници нон стоп преписују и понављају као папагаји. Дакле, пошто дотични нису одмакли даље од оних лекција из основне школе за које изгледа још нису укапирали да су настале на лажима и спекулацијама( Хекелови ембриони, рудиментарни органи, Милер-Уријев експеримент и биберасти мољац), јер да јесу не би заступали ово што заступају,када сам поменуо милионе фосила навевши конкретан извор мислио сам следеће. Наиме, када вам угину нпр. мачка или пас они буду разграђени од предатора као што су црви и њихове кости се затим не фосилизују. Можемо да чекамо и тих пар хиљада година које помену неко од кло(в)нова али џаба-макар чекали и милионе година. Дакле, за фосилизацију су потребни изузетно специфични  и ретки катастрофични услови. Када ме је продавац магле Авокадо питао зашто нема фосила после локалних катастрофа одговор му се сам намеће-па за то је потребна нека катастрофа глобалних размера, а исто важи и за нестанак тако моћних  и широм света некада заступљних животиња као што су диносауруси. Али кад је неко затрован лажима тешко капира ствари баш зато што је затрован.

Што се тиче св.Василија Великог опет промашај. Мени не треба преписивач као што треба овим згубиданима који не умеју да прелистају литературу него им треба Ђура да им он преписује па да се они одушевљавају на преписано. Њега сам поменуо пре свега у контексту његовог дела „Упутство младићима о употреби хеленске литературе“, а да бих нагласио да ако се нешто узима из неправославних извора то није а приори лоше као што ови самопроглашени чистунци и "преподобни" кажу. Наравно, треба водити рачуна да се чувају како онда од хеленистичких наноса, а тако сада од протестантских. Што се тога тиче увек сам водио рачуна да постављам оне видео записе у којима нема ни т од теологије већ се баве искључиво генетиком, биологијом, геологијом, палеонтологијом итд. Такође, иако Ђура лађе по обичају, ја нигде нисам помињао дане стварања сем као нешто што је рекао св.Јефрем. Држим да је Стварање из прве главе Генезиса једна велика Тајна, као што је и св.Литургија једна велика Тајна. Ја све време причам о Стварању ex nihilo и то читам сваки пут када служим:

Молитва Трисвете песме: "Ти си све из небића у биће привео"

Молитва на почетку Канона евхаристије "Ти си нас из небића привео у биће"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...