Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Управо сада, Paradoksologija рече

I da bi bez pada razmnožavanje moglo da se odvija bez "concupiscentia" što nije bespolno, već se pre može čitati kao bez kompulzije, racionalno, kontrolisano...

Bespolno, koliko znam, ......misli se, bez strasti i pozude (  i kontakt,.... keks je keks,... :smeh1:  )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 минута, Paradoksologija рече

Nema. Ali mi se čini da je sv. Avgustin negde bačio primjedbu da bi možda lakše bilo da je Bog Adamu stvorio ortaka :D

( skoro sam citao, ko ce da seti tacnog  mesta,... gde govori o mogucnosti i bespolnog razmnozavanja, ako Adam ne bi pogresio )

...moze i ortaci, sto da ne,..... :pivo: ...i, ortakinje, ... ( :D )

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Paradoksologija рече

I da bi bez pada razmnožavanje moglo da se odvija bez "concupiscentia" što nije bespolno, već se pre može čitati kao bez kompulzije, racionalno, kontrolisano...

То је млади Августин под утицајем Амброзија. После: Људи би се и у рају страсно и полно размножавали јер су рационална бића! - Ово сам сажео, али је мисао зрелог Августина. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

То је млади Августин под утицајем Амброзија. После: Људи би се и у рају страсно и полно размножавали јер су рационална бића! - Ово сам сажео, али је мисао зрелог Августина. 

Pa čak i ta rana misao je uključivala polno razmnožavanje, jedino što bi ono bilo voljno i racionalno.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Pa čak i ta rana misao je uključivala polno razmnožavanje, jedino što bi ono bilo voljno i racionalno.

Није, ту је користио од Амброзија пример пчела које са росом купе своје младе. Они се не размножавају, него их узимају са росом. После је напустио то мишљење. 

Подели на овим сајтовима

Старац Јефрем у својој књизи каже о старцу Јосифу како је он имао дар прозорљивости и са тим даром је једном приликом осетио смрад који је допирао од једног момка. Пришао му је и рекао да осећа смрад од њега и да чини неку велику грешку. На крају се испоставило да је тај момак дипломирани богослов који је написао књигу како подржава теорију еволуције. Што је момак и потврдио. Старац Јосиф никако није волео одступања од вере. Мали прилог овој теми. Требало би се учити од људи који су живели Духом Светим, а не по људском разуму. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, ГрешниСлуга рече

Старац Јефрем у својој књизи каже о старцу Јосифу како је он имао дар прозорљивости и са тим даром је једном приликом осетио смрад који је допирао од једног момка. Пришао му је и рекао да осећа смрад од њега и да чини неку велику грешку. На крају се испоставило да је тај момак дипломирани богослов који је написао књигу како подржава теорију еволуције. Што је момак и потврдио. Старац Јосиф никако није волео одступања од вере. Мали прилог овој теми. Требало би се учити од људи који су живели Духом Светим, а не по људском разуму. 

Занимљиво... која је то књига, где има да се то прочита?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Pa manje je brutalan jer pri stvaranju ne ubija nikoga..a da ne pričam da je onda totalno ograničen jer se siroma mučio milijardama godina da stvori biće po svom obličiju....a aj što se mučio nego je usput još poubijao milijarde bića na tom putu....i onda dolazi posle da nas spasi od smrti a bez nje ne bi ni mogao da nas stvori...malko šizofreno?:ani_biggrin:

Ma jok nije ubio nikoga samo potamanio citavo covjeanstvo jer mu se nisu svidjele kreacije koje je sam napravio...mislim u toj konstelaciji s pricom o padu prvih ljudi i projave smrti pa ostalo...

I kako se to muci milijardama godina, a 6x24 casa to je ko od sale? I ovo jednom zapamtite, Bogu je isto jedan dan i milijardu godina...Bog je sve stvorio odjednom iz vjecnosti, a nam to izgleda kao milijarde godina. 

Ja svojoj kcerkci od 4 i sinu od 2 godine ne mogu utuviti u glavu da slusaju i ne diraju to i to, i ne vrijedi uvijek po njihovom, dok kcerka buduci starija sve bolje slusa jer stice iskustvo i razumije sta je dobro sta lose...ja bih bio los i brutalan otac ako bi jednom rekao ne idite na ulicu, jer u dan u koji izadjete na ulicu sami udarice vas auto i stradace te i pustio ih, i oni urade po svom i udari ih auto i ja se krenem pravdati da sam im dao slobodu. 

Adam i Eva su isti slucaj iako po prici odrasli ljudi, ali bez ikakvog iskustva nisu imali nikakve sanse da ne pogrijese zato je besmislena prica u kome se pokusava oprati Bog da nema udjela u navodnom padu, jer isto bi bio kriv kao neodgovorni otac koji pusti djecu da se setaju po prometnoj osmotracnici....

Ne mozemo sve znati kako Bog djela i zato nisu uzalud rekli “cudni su putevi Gospodnji”. Ostavite malo neke stvari nerazjasnjenje, mozda ce se otkriti u buducem vijeku, i zato radi razbijanja svih nedoumica, uzmite da je sve stvoreno odjednom iz vjenosti, i da je vjecnost projavila sebe sa druge strane zavjese 1AD u liku Isusa Nazarecanina. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Justin Waters рече

I ovo jednom zapamtite, Bogu je isto jedan dan i milijardu godina...

Свашта од тебе! Па ми стотине страна потрошисмо на једној теми о томе блејећи, па не успесмо да објаснимо Кратосу. :)

И на крају он пуче, и дадоше га у егзил, до дана данашњег. И како сада ови биг брадер управитељи (генералштаб :))) форума служе добром Богу, када чоеку не могу да опросте? Каки су то добри људи? А он у покајању дане проводи. Па ваљда ако је пукао, себи је пукао. Јел тако? Ето, на пример, ја му опраштам све што је Аву вређао. 12:smeha: А што је мене вређао, то ћу му опростити кад га и генералштаб помилује, :)) да се не огрешим о форумске каноне. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

ови биг брадер управитељи (генералштаб :))) форума

Аааааа сада ми се нешто рашчивијава у глави... ја до сада мислио да форум функционише на неким еклисиолошким принципима, кад оно неко војно уређење, видиш ти то.... :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Adam i Eva su isti slucaj iako po prici odrasli ljudi, ali bez ikakvog iskustva nisu imali nikakve sanse da ne pogrijese zato je besmislena prica u kome se pokusava oprati Bog da nema udjela u navodnom padu, jer isto bi bio kriv kao neodgovorni otac koji pusti djecu da se setaju po prometnoj osmotracnici....

Kako nisu imali iskustva, bili su u blazenstvu i umno su sozercavali stvari u vezi vrta koji je Bog ustrojio posebno za njih.

Pa, zapovest o nejedenju i samo pazenje i obradjivanje vrta tj. duhovno i misleno pazenje na sebe i na svoj polozaj u vrtu, ....kako bi sve funkcionisalo kako treba i kako bi oni imali miran i blazen zivot.

Sve su imali, i opet su pogresili. I, opet, kada su pogresili, kada su na osnovu iskustva uvideli losu stranu nepostovanja i krsenja Bozije zapovesti o ustrojstvu gradjevine vrta , ...opet, nisu se otreznili za Boziji poziv na pokajanje i ponovno vracanje u prvobitno stanje.

Gde je tu' krivica Bozija, stvarno ne vidim, sama cinjenica da je Bog dao njima ponovo sansu da se rehabilituju ( :D ), samo po tom osnovu ( da ne gledamo drugo ),.....skida 100% svaku krivicu sa strane Boga.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan :::. рече

Аааааа сада ми се нешто рашчивијава у глави... ја до сада мислио да форум функционише на неким еклисиолошким принципима, кад оно неко војно уређење, видиш ти то.... :) 

То си ти нешто можда халуцинирао. 12:smeha:

Али постоји и генералштаб "еклисиологија". Мото јој је "фик и готово". 

Ево и васељенци, се залажу за сличну "фик и аутокефалија". А реча патријарх славног Цариграда да без њега нема православља. Јеси ли то приметио?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Али постоји и генералштаб "еклисиологија". Мото јој је "фик и готово". 

Ево и васељенци, се залажу за сличну "фик и аутокефалија". А реча патријарх славног Цариграда да без њега нема православља. Јеси ли то приметио?

Помно пратим... када је кренуло написао сам и пар коментара са неким претпоставкама и ужаснуо се када сам у реакцијама руса видео да су тачне...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Помно пратим... када је кренуло написао сам и пар коментара са неким претпоставкама и ужаснуо се када сам у реакцијама руса видео да су тачне...

Где су ти твоји коментари?

Ево ти један мој: https://sozercanje.wordpress.com/2018/09/11/чудне-речи-цариградског-патријарха/ 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...