Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 21 часа, Avocado рече

meni njega žao

Да преведем на српски: Човеку који нема ниједан патент у науци је жао научника који има 30 патената. Мада, и ово продавање магле неукима и набеђенима може да се подведе под неки патент хах. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 минута, о.Горан рече

Да преведем на српски: Човеку који нема ниједан патент у науци је жао научника који има 30 патената. Мада, и ово продавање магле неукима и набеђенима може да се подведе под неки патент хах. 

Covjek ima 30 patenata dok je bio normalan naucnik, dok je presao u kreacioniste nema nijedan, pitanje je da li umije sad da podgrije vodu a tek nesto da patentira... kako da ne bude zao covjeku. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Avocado рече

doduše, možda bolje zarađuje prodajući kreacionistima maglu...

Neko (od ko zna koliko hiljada) 40 miliona godisnje, pa ti razmisli je li razum isplativ...

• Свиђа ми се 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2018. at 3:44, Ведран* рече

Овде се онда врши својеврсна успоредба и износи тврдња о компатибилности богословља и науке. Прича о преегзистенцији је била један разговор о стварима богословља.  Из тога рагзовра сам доста и научио и доста сам учествовао на тој теми. Са друге стране прича о квантном вакууму, барем у томе делу који се тиче питања «почетка» није научна прича у правом смислу, него једна спекулативна прича (у најбољем смислу хипотеза). И то је ОК. Међутим, оно што мени није јасно јесте због чега је потребно једну спекулативну причу (без потребних ограда) уклапати у оно што читамо код отаца о две вечности? Зато бих молио да ми Јустин Водени објасни мало опширније да бих могао да схватим шта тачно он говори јер из онога што сам прочитао ствар ми није потпуно јасна. 

Kvantni vakuum, bolje reći kvantne fluktacije nisu tek tako špekulativne priče...Vidi članak za više detalja, No kada imamo nešto što je naočigled laiku špekulacija, to je najmanje šepkulacija. Još je Ajnštajn "špekulisao" o gravitacionim talasima, i to špekulisanje u nauci se zapravo zove "teorijska fizika". Paradoksalno je i zadivljujuće da se teorijska fizika zasniva na čisto matematici, i da se tek kasnije neki zaključci koje iznese teorijska fizika zapravo ispostave kao tačnim kroz eksperimentalnu fiziku. To se skoro desilo sa otkrićem gravitacionih talasa koje eto Ajnšajn predvidio još dok nismo mogli ni zamisliti kakav tehnološki napredak će čovjek doživjeti. 

Članak na kraju govori još ako se otkrije Higs (jer je pisan 2008) to će biti potvrda da je stvarnost (ono što smatramo čvrstom materijom) zapravo virtualna i da je prava priroda materija fluktuacija energije u vakuumu. I bi Higs te Gospodnje 2013 godine. 

Eto dakle nadam se da sam razjasnio oko te špekulacije...e sad ako uzmemo to da su kvantne fluktuacije stvarrne i da su one ništa drugo nego polje energije...dokle unazad možemo ići s pitanje "a kada je nasala ta energija"? Po unazad u beskonačnost...energija niti se može nikakvim prirodnim zakonom uništiti ni stvoriti već samo iz jednog oblika preći u drugi...drugim riječima nauka komotno stoji na stajalištu da je nešto oduvijek postojalo...a ona pouzdano zna slijed događaja i prirodu stvari tek do velikog praska. 

I sad zašto ne u ovoj jednoj tački spojiti nauku i bogoslovlje? Ako nešto i po nauci oduvijek postoji, kako smjestiti Božije stvaranje? Pa eto u taj drugi nivo vječnosti, gdje su nastale i te kvantne fluktacije iz Božanskih energija...i ako tako gledamo na stvari nemoguće je imati nikakv konflikt sa naukom, evolucijom i bogoslovljem. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2018. at 17:31, Lady Godiva рече

Метузалем је живео 969 година, данас људи живе 70-80. Ген пропо => човек пропо. Има смисла.

Да. Да обновимо градиво које су многи очигледно заборавили. Кад ово читам питам се-да није можда писац Старог Завета био креациониста хах:

Прва књига Мојсијева - Постање

5. Списак племена патријараха од Адама до Ноја.

1. Ово је племе Адамово. Кад Бог створи човјека, по обличју својему створи га.

1 Мој._1:26, 1.Дн_1:1, Мт_1:1, Лк_3:38, Еф_4:24, Кол_3:10

2. Мушко и женско створи их, и благослови их, и назва их човјек, кад бише створени.

3. И поживје Адам сто и тридесет година, и роди сина по обличју својему, као што је он, и надједе му име Сит.

1.Кор_15:49

4. А родив Сита поживје Адам осам стотина година, рађајући синове и кћери;

5. Тако поживје Адам свега девет стотина и тридесет година; и умрије.

1 Мој._3:19, Јов_30:23, Псал_89:48, Рим_5:12, Рим_5:14, 1.Кор_15:21, Јев_9:27

6. А Сит поживје сто и пет година, и роди Еноса;

7. А родив Еноса поживје Сит осам стотина и седам година, рађајући синове и кћери;

8. Тако поживје Сит свега девет стотина и дванаест година; и умрије.

9. А Енос поживје деведесет година, и роди Кајинана;

10. А родив Кајинана поживје Енос осам стотина и петнаест година, рађајући синове и кћери;

11. Тако поживје Енос свега девет стотина и пет година; и умрије.

12. А Кајинан поживје седамдесет година, и роди Малелеила;

13. А родив Малелеила поживје Кајинан осам стотина и четрдесет година, рађајући синове и кћери;

14. Тако поживје Кајинан свега девет стотина и десет година; и умрије.

15. А Малелеило поживје шездесет и пет година, и роди Јареда;

16. А родив Јареда поживје Малелеило осам стотина и тридесет година, рађајући синове и кћери;

17. Тако поживје Малелеило свега осам стотина и деведесет и пет година; и умрије.

18. А Јаред поживје сто и шездесет и двије године, и роди Еноха;

Суд_14:15, 1.Дн_1:3

19. А родив Еноха поживје Јаред осам стотина година, рађајући синове и кћери;

20. Тако поживје Јаред свега девет стотина и шездесет и двије године, и умрије.

21. А Енох поживје шездесет и пет година, и роди Матусала;

22. А родив Матусала поживје Енох једнако по вољи Божјој триста година, рађајући синове и кћери;

1 Мој._6:9, 1 Мој._17:1, Псал_16:8, Мих_6:8, Мал_2:6, 1.Сол_2:12

23. Тако поживје Енох свега триста и шездесет и пет година;

24. И живећи Енох једнако по вољи Божјој, нестаде га, јер га узе Бог.

2.Цар_2:11, Јер_31:15, Јев_11:5

25. А Матусал поживје сто и осамдесет и седам година, и роди Ламеха;

26. А родив Ламеха поживје Матусал седам стотина и осамдесет и двије године, рађајући синове и кћери;

27. Тако поживје Матусал свега девет стотина и шездесет и девет година; и умрије.

28. А Ламех поживје сто и осамдесет и двије године, и роди сина,

29. И надједе му име Ноје говорећи: овај ће нас одморити од посала наших и од труда руку наших на земљи, коју прокле Господ.

1 Мој._3:17, 1 Мој._4:11

30. А родив Ноја поживје Ламех пет стотина и деведесет и пет година, рађајући синове и кћери;

31. Тако поживје Ламех свега седам стотина и седамдесет и седам година; и умрије.

32. А Ноју кад би пет стотина година, роди Ноје Сима, Хама и Јафета.

Ово сам болдовао за паметњаковиће који су на овој теми углавном или сократовски одговарали "ја знам да не знам" или давали научнофантастичне одговоре по узору на научнофантастичну теорију коју заступају. Увек сам говорио да је теорија еволуције најбоља научна фантастика хахах

Аврам је десето колено од Ноја и живео је 175 година( 1.Мојс 25, 7). Тако каже Стари Завет. Гробница Аврамова:

RS13Summer_0948.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, grigorije22 рече

Opa, jel ti to negiras evoluciju coveka?

Ви сте неизлечиви талибани... Теби неко и палијски (језик Буде; ја га видео и слушао како га читао Итало од 20 Језика, са којим сам посебно радио грчки и латински) да да, ти би узео да га читаш...  

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, о.Горан рече

Да. Да обновимо градиво које су многи очигледно заборавили. Кад ово читам питам се-да није можда писац Старог Завета био креациониста хах:...................................................

E sad već počinje da biva više nego ozbiljno pitanje : da li si ti subotar?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, VaSa110 рече

Да ли си запазио да га ја не ословљавам са брате?:)) Ја сам прецизан у изражавању... 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Zoran Đurović рече

Ви сте неизлечиви талибани... Теби неко и палијски (језик Буде; ја га видео и слушао како га читао Итало од 20 Језика, са којим сам посебно радио грчки и латински) да да, ти би узео да га читаш...  

Ko mi ko to mi? :ani_biggrin:

Резултат слика за jakovljevic balkanski spijun

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

I sad zašto ne u ovoj jednoj tački spojiti nauku i bogoslovlje? Ako nešto i po nauci oduvijek postoji, kako smjestiti Božije stvaranje? Pa eto u taj drugi nivo vječnosti, gdje su nastale i te kvantne fluktacije iz Božanskih energija...i ako tako gledamo na stvari nemoguće je imati nikakv konflikt sa naukom, evolucijom i bogoslovljem.

Ovo mi se 'pomalo' i svidja. ( na neki nacin    :stidljiv: )

Ovo u vezi stvaranja i kvantne fluktacije, koje su nekako povezane sa Bozanskim energijama ( ajd, da to nekako nazovemo, ....kao neko fluktiranje, odasiljane, projava  Bozanskog delovanja kroz kvantne fluktacije )....a, da u isto vreme nekako zadrzimo razliku izmedju Boga i tvari.

( samo, jedna primedbica,..... odvojeno je stvaranje i evolucija, kako je ovo dvoje povezano, nije mi bas jasno )

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, VaSa110 рече

Хахах. Теби то питање озбиљно. Ту небулозу и лаж је могао да смисли само неко коме иначе иду небулозе и лажи, а то је Ђура хах.

336_793.jpg

Наравно да нисам и да нисам никад био нити ћу икад бити. Питање је толико дно да је глупо и одговорити на њега, али ајде да не помисли неко да нећу.

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2018. at 16:28, о.Горан рече

Kardinal Raymond Leo Burke

Добар ти је и овај узор. Осуђује оне који мисле да могу да нађу Христа ван Католичке Цркве: http://www.lafedequotidiana.it/cardinale-burke-ce-politicizzazione-della-vita-della-dottrina-della-chiesa/ @Васијан ово да види...

Иначе, има госте неке фундаменталистичке догматичаре, не зове и научнике из Ватикана. Ово је све "мала, мала, мала, група..."

Подели на овим сајтовима

Е сад питање за ове турбо православце који пропагирају еволуционе лажи и лажу и себе и друге. Да ли су праоци тј. Адам и његово потомство живели онолико година колико је наведено у Старом Завету или не. Колико је по вама, турбо православцима, живео онда Адам пошто већ волите да се правите паметни а далеко сте од памети. Поготову овај за кога ми је част што ме не ословљава са "брат".

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Добар ти је и овај узор.

Није мени он никакав узор, ја за разлику од тебе који одавно ниси чистио филтер у мозгу имам филтер да сам размишљам својом главом. Ти падаш на свакакве бајке што доказује да ниси баш нарочито бистар, а овде ништа паметно о теми ниси ни рекао сем што тако смрдуцкаш безвезе. Ушло ти у крв.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...