Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Наука треба да буде сведочење Логос, нарочито биологија пошто она у свом називу садржи два термина уско повезана са Христом, живот и Логос. Још су стари стоици и Хераклит приметили истанчаност, вишезначност и слојевитост овог појма, а затим знамо да га је користио св. Јован Богослов. Моје омиљено значење овог појма је смисао и наука треба да сведочи управо тај Смисао, а не бесмисао. Овај форум, када сам га покретао са о.Иваном је управо замишљен као онај који ће да сведочи и развија теологију Стварања( између осталог наравно), а не да атеисти долазе овде и успешно "мисионаре" своје бајке. Нарочито због онога што сам више пута поменуо, а то је да је апологетика код нас потпуно неправедно запостављена у богословским школама. У осталом сматрам да је у приличној мери постигао свој циљ.

О значају теологије Стварања сам нешто кратко написао и овде ( Каленић 1/2012).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

пре 4 минута, Џуманџи рече

Тражила сам, нема. Па не бих тражила твој сажет, ауторски текст да има. Уосталом, ниједан проповедник не би овако одвраћао људе.

Jesi dobro pogledala, možda nisi obratila pažnju na nevjerovatnu kompleksnost tekstova? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Џуманџи рече

Чекам. 

ytito-vasevremeistice-kv.png

Ne čekaj! Vaše vreme je već odavno isteklo!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, о.Горан рече

Ја позивам све добронамерне читаоце овог форума да поразмисле о следећој чињеници. Зар је могуће да после више од 100 година( "Постанак врста" је објављен 1859.г.), када се у међувремену формирала читава армија научника који заступају ту агенду,  да нису могли да нађу боље примере за "доказе" своје хипотезе него су користили деценијама у уџбеницима биологије као "главне аргументе" три ноторне лажи:

-Хекелови ембриони, оповргнути и доказани као фалсификат пре око век и по

-Биберасти мољац, такође доказана превара

-Рудиментарни органи, такође превара и лаж

Da zanemarimo tvrdnje da su teze o moljcu i rudimentarnim organima laži i prevare... naučnici su mogli da nađu bolje dokaze, našli su ih i iznose ih u udžbenicima i ova 3 nisu "glavni argumenti", nego ti nisi ni jedan udžbenik biologije odavno ni video, nego se "raspravljaš" sa nekim imaginarnim udžbenicima, jer je imaginarne udžbenike naravno lakše "nadgovoriti" nego razumne sagovornike.

Цитат

Добро се сећам када сам био клинац да су све ове три лажи биле обавезан део лекција везаних за ову тему као "непобитни докази".

Ti se ne sećaš ni lekcija iz biologije koje dobijaš po forumima u poslednjih par godina, a ne šta si učio iz biologije kad si bio klinac.

Цитат

Своје мишљење сам засновао на мишљењима професионалних научника чије сам аргументе пажљиво ишчитавао,

On 29.8.2018. at 22:05, о.Горан рече

Иначе, за мене се зна да не идем ни код кога по мишљење као поједини и да га не мењам, сем у ситним финесама. Још као средњошколац сам склопио причу у глави да та хипотеза не пије воду, али нисам имао довољно знања да је критикујем.

Jedan od ova dva Gorana laže, samo je pitanje koji? :) 

Цитат

а малтене сви они имају докторате из разних области које се тичу ове тематике( биохемија, генетика, геологија, палеонтологија итд.) и те докторате нико никада није доводио у питање иако се они изјашњавају као креационисти или заступници ИД.

Odakle ti ideja da nečiji doktorat može da se dovede u pitanje zbog toga kako se on izjašnjava?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Што се Аустролупитекуса тј. "јужног мајмуна" тиче треба нагласити пар ствари.

...

Натуралистички процес настанка живог света имплицира и натуралистички почетак тог живота тј. ту наводну "прву ћелију" или сет ћелија. Једно имплицира и изискује друго.

Ne implicira niti iziskuje. Ako Bog postoji mogao je da stvori život pa da ga pusti da sam evoluira, a mogao je i da život sam nastane, pa da Bog dalje upravlja evolucijom. Prosto, lupaš po običaju bez razmišljanja.

1 hour ago, о.Горан рече

Исто тако и овде имамо потпуну мистерију у огромној хипотетичкој тј. спекулативној линији од бубоједа који су наводни преци мајмуна па све до мајмуна. Прелазне форме у том читавом нису нису нађене или постоје спекулације, по обичају, о томе. 

Prelazne forme su nađene... pregršt njih... između ostalog i australopitekus... zato i pokušavate to da osporite...

1 hour ago, о.Горан рече

Једна од основних разлика, сем говора, између људи и свих мајмуна је двоноштво човека. О томе ваља прочитати следећи текст, таман да видите да код фамозног МП није баш све лоше:

Da ne komentarišem sad sve, osim tupljenja, suština članka je u tome da su dvojica naučnika rekli:

1. "da je Australopithecus bio majmun, bez ikakve veze sa poreklom coveka"

2. "da Australopithecus nije predak nijednog danasnjeg oblika, coveka ili majmuna, ali je bio jedinstveno razlicit"

Njih dvojica rekli to, ostali naučnici rekli da ova dvojica nisu u pravu i šta sad sa tim?

Članak se zasniva na kreacionističkoj maksimi da je svaki čovek sa nekom diplomom apsolutno u pravu kada govori nešto u prilog kreacionizma i apsolutno greši ako govori nešto suprotno kreacionizmu.

Da ne pominjem to da ovaj prvi ni ne zvuči kao naučnik jer polazi od kreacionističke ideje da je neka vrsta ili 100% majmun ili 100% čovek, što je besmislica... naročito što "majmun" i nije biološka klasifikacija, kao što je već objašnjeno u jednoj od ranijih poruka.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Милер је кувао ову мешавину гаса на 100оЦ у току једне седмице и додатно је укључио електричну струју. На крају седмице, Милер је анализирао хемикалије које су се формирале на дну посуде и уочио да су створене 3 од 20 амино-киселина које сачињавају основне градивне елементе протеина.

Овај експеримент је изазвао велико узбуђење међу еволуционистима и био је промовисан као изванредан успех. Штавише, у стању опојне еуфорије, различите публикације су донеле наслове као “Милер ствара живот”. Међутим, сви молекули које је Милер успео да начини били су само неки неорганске молекули.

:))12:smeha::))12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Justin Waters рече

Izuzetno, svi jedva cekaju, bice uspjesno kao i forum sestodnev. 

Знам да једва чекаш, не мораш да ми то кажеш хах. Сваки пројекат који сам покренуо или учествовао у покретању истог је био, уз Божију помоћ, на овај или онај начин успешан. Видовдан, овај на коме се башкариш ширећи своје заблуде другима( не брини се, разбојник се такође касно покајао), Шестоднев који садржи обиље корисних информација када је ова тематика у питању итд. Петиција је са обзиром на околности( вишедеценијско систематско испирање мозга) и моменат била јако успешна-Сабор је критиковао дарвинизам појединих православних теолога и изјаснио се за "здрави и прави креационизам"( знам да ти је било посебно драго због тога хах), изазвала је дискусије на свим нивоима, све новине су писале о њој, обиље ударних емисија су се бавиле овом темом, дарвинисти су хорски заграктали на нас плашећи се за своје позиције. Уопште, скупити потписе 60 др наука и неколико десетина магистара о некој ствари није баш једноставна ствар.

Додуше, не знам који си ти пројекат покренуо пошто се бавиш туђим...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Prelazne forme su nađene... pregršt njih... između ostalog i australopitekus... zato i pokušavate to da osporite...

Да, нађене су хахахах. Ево неких:

Crocopato.jpg

e3756ddd67b1a3af7a207bbe00da570e.jpg

ddeaa77173a8f855feb374b5ab3c86dd--golden

Hippalectryon-wallpaper.png

За грчку митологију знамо да је имала химеру и слична бића, али ко би рекао да ће једног дана да нам продају маглу о таквим бићима по факултетима као "врхунску науку" хах. 

xchimera-mythology-greek-monster.jpg.pag

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Justin Waters рече

Jesi dobro pogledala, možda nisi obratila pažnju na nevjerovatnu kompleksnost tekstova? 

https://www.google.rs/search?q=о.Горан+"васкрсења"+site:pouke.org&rlz=1C1CHBF_enRS802RS802&ei=Dv6MW5fvIdHfwQLkrCo&start=0&sa=N&biw=1162&bih=576

пре 40 минута, Bernard рече

Ne čekaj! Vaše vreme je već odavno isteklo!

О коме/којима или чему причаш?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Џуманџи рече

Klikom na link iskace i moj profil. :D

Подели на овим сајтовима

Što se tiče stvaranja Zemlje, čoveka i evolucije... bar sad kad je nauka ovoliko napredovala.. Kad je jednom običnom čoveku uspelo da od ćelije vimeta ovce "stvori" jednu celu ovcu- klona; ili neke nove vrste biljaka- voća i povrća...pa kako onda da je Bogu bilo potrebno toliko vremena da stvori čoveka i ceo svet?

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, sanja84 рече

Što se tiče stvaranja Zemlje, čoveka i evolucije... bar sad kad je nauka ovoliko napredovala.. Kad je jednom običnom čoveku uspelo da od ćelije vimeta ovce "stvori" jednu celu ovcu- klona; ili neke nove vrste biljaka- voća i povrća...pa kako onda da je Bogu potrebno toliko vremena da stvori čoveka i ceo svet?

Koliko je potrebno vremena Bogu da stvori svijet?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Koliko je potrebno vremena Bogu da stvori svijet?

Hm...pa stvorio ga je i stvara ga sve vreme i održava i pokreće ... Šta ja znam...Samo mislim da ne treba da bude čudno da je stvorio čoveka direktno, a ne kroz evoluciju.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, sanja84 рече

pa stvorio ga je i stvara ga sve vreme i održava i pokreće

Pa ova recnica ukazuje vise na proces evolucije, ne?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...