Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 18 минута, Кратос рече

Nema posledica greha-smrti.Pad se nije desio.Smrt i greh nisu uljezi i nešto što je unakazilo našu prirodu odbijanjem zajednice sa Tvorcem već su neodvojivi deo iste.To je prosto nespojivo sa onim iz Postanja da dobro beše veoma...

Ako se secas pricali smo o tome, da ,,dobro bese veoma" mnogi Sveci tj. Sveti Oci vide kao konacan cilj... Secas se? Ako treba pomucicu se da nadjem...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

Ako se secas pricali smo o tome, da ,,dobro bese veoma" mnogi Sveci tj. Sveti Oci vide kao konacan cilj... Secas se? Ako treba pomucicu se da nadjem...

U postanju se kaže onako po sećanju da Duh Božji lebdni nad nebom pre nego se pušta bilo kakav rod na zemlju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Sećam se ali je osuđeno kao jeres da bi Adam umro u svakom slučaju sagrešio ili ne,po prirodi.Tu si svi sveti oci saglasni,do pada smrt nije aktivirana ali postoji kao potencijal jer je po prirodi samo Bog besmrtan u smislu da je on sam sebi uzrok bića,On Jeste,večan.Upravo je čovekov pad aktiviranje tog potencijala njegovom slobodnom voljom.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Sećam se ali je osuđeno kao jeres da bi Adam umro u svakom slučaju sagrešio ili ne,po prirodi.Tu si svi sveti oci saglasni,do pada smrt nije aktivirana ali postoji kao potencijal jer je po prirodi samo Bog besmrtan u smislu da je on sam sebi uzrok bića,On Jeste,večan.Upravo je čovekov pad aktiviranje tog potencijala njegovom slobodnom voljom.

Ne znam da li ti je jasno da je adam kad je zgrešio imao u raju mogućnost da ubere i sa drveta života plod koji bi mu dao besmrtnu telesnost ali sada već u svojoj grešnoj smrtnoj varijanti, dakle bio bi telesno postojan ali večno bez zajednice sa Bogom?

Dakle obrati pažnju o kakvoj smrtnosti ovde govoriš, ovde je reč o životu i smrti koja je isključivo naslonjena na zajednicu sa Bogom na zajednicu sa Životom.

Ne znam o kakvoj telesnosti ti pričaš opšte.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

Ne pada u vodu, ali ostaje pitanje - zasto je izabrao evoluciju kao nacin stvaranja ili dolaska do cilja? 

A što ne bi? Zar nije svemogućem i sveznajućem biću svaki izbor podjednako lak/težak tj. isti. Zar nije njemu potpuno isto da li će da stvori tako što će da pucne prstima ili tako što će da stvori prirodne zakone i "pusti ih u rad" znajući da će jednog dana oni dovesti do određenog rezultata?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Avocado рече

Zar nije njemu potpuno isto da li će da stvori tako što će da pucne prstima ili tako što će da stvori prirodne zakone i "pusti ih u rad"

Koliko sam ja razumeo Boga u koga verujem nije mu isto jer bi pucketanjem prstiju izbrisao tu slobodu bića da se razvija u kom pravcu hoće.

Sad pitanje je veliko koliko mi verujući i poznajemo Tvorca.

Mnogi ulaze u veru pravoslavnu tako što sebi ograničavaju slobode i onda poginu, to je činjenica i fakat umesto da potpuno u slobodama koje su i ranije osećali pronađu dublji smisao prvenstveno na ličnom planu i tako grade zejednicu kao orginalne ličnosti, oni se utapaju u nekakav kolektivni doživljaj slobode i onda naravno ne doživljavaju svoje lično prosvetljenje nego onda zaista moraju verovati u svemogućeg Boga. 

Dakle evolucija je razvijanje bića, vidiš da se čovečanstvo razvija, za moj ukus presporo upravo zbog suzbijanja ličnih sloboda i uklapanja u fabrikantsku kutiju piramidalnih struktura radi lakšeg kontrolisanja.

Čine sve što je Bog izbegao da čini a ne znaju da su svetitelji naše Crkve podobni razbojniku iz male moštanice.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Благовесник рече

Mislim da danas i hardkor kreacionisti ne mogu da pobegnu od cinjenice da su organizmi umirali i radjali se pre nastanka bilo kakvog coveka.  No, mozda smrt treba poimati kao SVOJSTVO stvorene sustine (prirode) koja je takva morala biti sve dok ne ostvari zajednicu i sjedinjenje sa Bogom tj. nestvorenom sustinom. Jer zajednica podrazumeva SLOBODU slobodnog ulaska (vhoda). Zato, kao da je Bog bas zato stvorio i udesio tvorevinu tj. svet kao mehanizam (ili organizam) koji moze da odrzava sam sebe,  bez Boga, na sistemu prezivljavanja sustine tj. odrzavanja prirode, pri cemu je Bog ceka, doziva, priziva... u zajednicu i sjedinjenje.... A odbijanje toga kao konacnog odgovora tvorevine biva prvorodnim ili praroditeljskim grehom i ulaskom smrti kao izbora.

Ali, ali... Imam veoma jako razvijenu empatiju koja mi ne daje da razumem kako Bogu nije zao trenutaka osecaja boli i patnji stvorenja, ni krivih ni duznih, koja su dugo i bolno umirala u medjusobnim istrebljenjima? 

Zato sto on nije poput Alaha koga ne dotice nista. Zbog ljudske prirode koju je uzeo, Bog je sastradalan sa svojom tvorevinom.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Кратос рече

Sećam se ali je osuđeno kao jeres da bi Adam umro u svakom slučaju sagrešio ili ne,po prirodi.

Ne bi umro da nije sagresio, jer bi uzeo sa Drveta Zivota, ali mu je zabranjeno plamenim macem... U tom vrtu na Zemlji, bio je obucen, kako crkvene himne kazu u "odezde bogotkane", "zaogrnut svetloscu Bozjom kao haljinom" itd. No, odvojivsi dusu od Boga, izgubio je tu svetlost, i plus, uputio se grehopadom na samoga sebe (do tada je gledao u drugog, u Evu, u Boga...) te je sagledao svoje stanje, da je go, osamljen, hladan...  Dakle, ne bi umro da nije sagresio, jer da nije krenuo putem greha vec vrline i evharistije, prineo bi sebe i tvar Bogu i ostvario Zajednicu (Crkvu) bozanskog i covecanskog, sjedinjenje tvari i Tvorca... Sto bi rezultiralo, na osnovu najdrevnije titule kojom je Crkva u najranijem periodu poimala i nazivala Presvetu Bogorodicu Mariju, nazivajuci je - Novom Evom, rezultiralo bi, dakle, radjanjem Hrista (ovaplocenog Boga Logosa) od Eve. Boga Oca Logos u tom slucaju ne bi postradao, jer bi usao u prinetu tj. proslavljenu tvar... Ovo vazi i da se pod Adamom i Evom uzme da su oni Covecanstvo u globalu (kako neki vernici i teolozi sada poimaju pricu o prvom Coveku), mada ja licno drzim  Adama i Evu kao konkretne prve ljude koji su cak nosili i bukvalno ta imena... (ali kazem, nisam iskljuciv, ne namecem, jer ne menja poentu i sustinu to verovanje u Adama kao mnostvo)...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Благовесник рече

Ne bi umro da nije sagresio, jer bi uzeo sa Drveta Zivota, ali mu je zabranjeno plamenim macem...

U tom vrtu na Zemlji, bio je obucen, kako crkvene himne kazu u "odezde bogotkane", "zaogrnut svetloscu Bozjom" itd.

no, odvojivsi dusu od Boga, izgubio je tu svetlost, i plus, uputio se grehopadom na samoga sebe

(do tada je gledao u drugog, u Evu, u Boga...) te je sagledao svoje stanje, da je go, osamljen, hladan...  

Dakle, ne bi umro da nije sagresio, jer da nije krenuo putem greha vec vrline i evharistije,

prineo bi sebe i tvar Bogu i ostvario Zajednicu (Crkvu) bozanskog i covecanskog, sjedinjenje tvari i Tvorca...

Sto bi rezultiralo, na osnovu opet crkvenih himni koje Bogorodicu nazivaju Novom Evom,

radjanjem Hrista (ovaplocenog Boga Logosa) od Eve, ali Koji tada ne bi stradao jer bi usao u prinetu tj. proslavljenu tvar...

Ovo vazi da se pod Adamom i Evom uzme da su oni Covecanstvo u globalu

(kako neki vernici i teolozi sada poimaju pricu o prvom Coveku),

mada ja licno drzim  Adama i Evu kao konkretne prve ljude koji su cak nosili i bukvalno ta imena...

(ali kazem ne namecem, jer ne menja poentu i sustinu verovanje u Adama kao mnostvo)...

Si nekad pomislio da bi to drvo Života i drvo poznanja dobra i zla, mogao biti i sam Krst Gospodnji?

Kaže se da su na istom mestu stajala ta dva drveta.

Подели на овим сајтовима

Inace, kada sam dopustio i objasnjavao jos pre 15 godina da TE nije protivna Pravoslavnoj hriscanskoj veri, uglavnom su svi pravoslavni teolozi bili protiv, a danas gledam kako su mnogi bivsi hardkor kreacionisti, koji sada prihvataju evoluciju, iskljucivi po pitanju TE ;) kao ranije kada su bili tvrdi kreacionisti, da bukvalno sada ove druge iskljucuju i nipodastavaju najgore... Setite se sebe, dakle, od ranije i ne budite takvi i ne iskljucujte jedni druge... Bio sam od ranije i sada vernik koji veruje da je Bog (na neki nacin) svoju recu (komandu i dozvolu) prizvao u postojanje sve sto je postalo, ali kako, sam nacin, to sam ostavljao naucnicima da otkriju i pokazu... Jer, Bozje otkrovenje se ne bavi tim pitanjem (I zemlja pusti duse zive - tako se kaze, ali kako pusti duse zive, sam nacin, ne otkriva, jer se Bozje otkrivenje time ne bavi)... Vera daje odgovor na ZASTO, a nauka KAKO. I takodje, dokazano je da Svetopisamski tekstovi Starog zaveta kada je rec i o istim knjigama, poticu iz daleko razlicitih vremenskih perioda, pa imate, to treba da znate, elohisticki, jahvisticki, SVESTENICKI, period posle vavilonskog ropstva... Osobito je to slucaj sa Postanjem, ali i sa ostalim Svetim knjigama. Kazem to iz razloga da treba uzeti i to - kontekst, u kojem smislu i zasto je nesto receno tako kako je receno, i kome je pre svega bilo upuceno...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Zato sto on nije poput Alaha koga ne dotice nista. Zbog ljudske prirode koju je uzeo, Bog je sastradalan sa svojom tvorevinom.

Немо' да те чује @Кратос:))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Немо' да те чује @Кратос:))

Ja sam to i pričao sve vreme,da zbog prirode koju uzima na sebe sastradava ali da ne strada svojom Božanskom prirodom.Bog ne može da umre.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ja sam to i pričao sve vreme,da zbog prirode koju uzima na sebe sastradava ali da ne strada svojom Božanskom prirodom.Bog ne može da umre.

Може, у људској природи која је његова. Зато ти је твој став мањкав. Јер смо ми Господа славе распели! Но, већ смо говорили о томе. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...